ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

GSS Primi Ödeyerek Nasıl Emekli Olunur?

GSS Primi Ödeyerek Nasıl Emekli Olunur?
GSS
22.01.2022

GSS zorunlu olarak ödenen bir sağlık sigortasıdır. Tüm vatandaşlar bu sigorta kapsamına alınır. Sigortalı olamayan kişiler sigorta ücretlerini kendileri ödemelidir.

Gecikme zammı ödenmesi halinde emekli olma da bir başka merak konusudur. Sigorta kapsamında olmayan GSS primini ödeyerek emekli olma durumu pek çok kişinin merak konusudur.

GSS Primi Nedir?

Genel Sağlık Sigortası, vatandaşların sağlık riskleri ile karşılaşmaları durumunda gerekli finansal desteği veren bir sigorta kurumdur. Sigortalı olan kişilerin oluşabilecek sağlık problemleri sonucu sağlık yardımı kapsamından yararlanabilir. Ayrıca sigortalı kişilerin bakmak durumunda oldukları, sorumluluklarına ait kişiler de Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmektedirler.

18 yaş altı, reşit olmayan tüm bireyler, anne ve babalarının durumuna bakılmaksızın GSS kapsamına alınırlar. 18 yaş altı bireyler hiçbir ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır. Kişilerin bu sigorta kapsamına girebilmeleri için sigortalı bir işte çalışıyor olmaları ya da prim borçlarını ödüyor olmaları gerekmektedir.

GSS primi, sigortalı bir işe giren vatandaşların çalıştıkları süre boyunca sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları için işverenin ödemiş olduğu ek paradır. GSS primleri sigortalı ve sigortası olmayan vatandaşlar için ayrım gösterir. Sigortalı vatandaşların GSS prim ücretlerini bağlı olduğu kurum ya da işvereni ödemektedir.

Kişilerin kendi hesaplarından ayrıca ödediği bir para değildir. Fakat sigorta primlerini kendileri yatırmak durumunda kalan herhangi bir sigortaya bağlı çalışmayan vatandaşlar da belirtilen sigorta primini kendi hesabından yatırması durumunda, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler.

GSS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık Sigortasından yararlanmak isteyen kişiler öncelikle ilgili yerlere başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Pek çok başvuru yapmak isteyen vatandaş, nasıl başvuru yapacaklarını bilmemektedirler. GSS başvuru işlemi yapacak olan kişiler öncelikle evrak işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.

Bu evrak ve başvuru işlemleri için,

  • Kaymakamlığa bağlı olan Sosyal Hizmetler binasına giderek GSS Başvuru Formu almalısınız.
  • Bağlı olduğunuz Muhtarlıktan güncel Fakirlik Belgesi alınız.
  • GSS başvurusunda bulunacak kişinin, kimlik belgesi ve kimlik belgesi fotokopisi bulunması gerekmektedir.
  • GSS başvurusu yapacak olan kişinin hane içi bireylerin de kimlik belgelerinin fotokopileri çıkartılmalıdır.
  • SGK tarafından alınan güncel güncel gelir testiniz olmalıdır.
  • GSS başvurusu yapacak kişinin ikamet ettiği adresin kayıt belgesi alınmalıdır.
  • Aylık geliri olanlar için gelir durumunu beyan eden belge bulunmalıdır.
  • Var ise en son ödenen sigorta primlerinin bulunduğu SGK prim kayıtları bulunmalıdır.
  • Kişilerin var ise mal varlığı beyan eden mülkiyet belgeleri bulunmalıdır.
  • Engellilik durumu olan kişilerin güncel engelli kimlik kartı bulundurmalıdır.
  • Gazi olan kişiler için kendilerine verilen belge ve birinci derece yakınlarına ait belgeleri bulundurmaları gerekmektedir.

GSS başvurusu yapacak kişiler için gerekli olan evraklar bunlardır. Evraklarını tamamlamış olan kişiler artık başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler. Başvurular ise e-devlet sistemi ve SGK resmi web siteleri üzerinden gerçekleşmektedir.

E-devlet sitemi ile başvuru yapacak olan kişiler,

  • Vatandaşlar öncelikle turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalıdır.
  • Girilen adres üzerinden Genel Sağlık Sigortası başvurusu için e-devlet sistemine geçilecektir.
  • Karşınıza çıkan e-devlet sistemine kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek giriş sağlayın.
  • Sisteme girişiniz gerçekleştiğinde, E-Hizmetler bölümüne tıklayın.
  • E-Hizmetler sayfasından Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne tıklayın. Bu işlemden sonra ekranınıza çıkacak olan Genel Sağlık Sigortası seçeneğine tıklayın.
  • Karşınıza Genel Sağlık Sigortası başvuru formu çıkacaktır. Bu formu eksiksiz olarak doldurun. Bu işlemden sonra gelir testi sonucunuz için işlem başlatılacaktır. Bu işlem sonucu tarafınıza bildirilecektir.

GSS Primi Ne Kadar?

Genel Sağlık Sigortası prim ücretleri asgari ücret zamlarına göre artık göstermektedir. 2022 yılı için belirlenen asgari ücrete göre 2022 GSS primleri aylık 150,12 TL olarak belirlenmiştir. Bu prim tutarı, aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birini geçen kişiler için ödemeleri gereken ücrettir.

GSS Primi Ödeyerek Emekli Olma Şartları Neler?

Herhangi bir kurum üzerinden sigorta almayan kişiler, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için GSS primi ödemektedirler. Pek çok kişi GSS primi ödemiş olduğu için bu ödemelerin sonucunda emeklilik haklarının olup olmadığını var ise şartların ne olduğunu merak etmektedir.

Yalnızca sağlık sigortası primi ödeyen vatandaşlar için emekli olma durumu yoktur. GSS prim borcu sağlık hizmetlerinden yararlanmayı kapsamaktadır. Eğer sigortalı çalışansanız emeklilik priminiz ayrı, GSS priminiz ayrı olarak yatmaktadır.

Bu kapsamda kişiler yalnızca GSS primi ödeyerek emekli olamazlar. GSS primi ödeyen kişiler sağlık yardımı alabilir ama emeklilik hakları bulunmaz. Sigorta kapsamında yer almayan ve emekli olmak isteyen kişiler isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilirler.

GSS Prim Borcu Nasıl Hesaplanır?

Gecikme zammı hesaplaması, Yİ-ÜFE yani Yurt İçi Üretim Fiyat Endeksi ile hesaplama yapılmaktadır. Yİ-ÜFE ile yapılan hesaplamalar sonucu GSS prim borcunuzu hesaplayabilir ne kadar borcunuzun kaldığını görebilirsiniz.

GSS Prim Borcu Nasıl Sorgulanır?

Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan kişiler, borç tutarlarının ne kadar olduğunu merak etmektedir. Sorgulama işlemi için nasıl bir yol izleyeceklerini bilmeyen GSS borçluları için en kolay sorgulama yöntemi e-devlet sistemi ile yapılmaktadır.

E-devlet sistemi ile borç sorgulatacak kişiler öncelikle,

  • E-devlet sistemi sayfasına ulaşmalıdır.
  • Açılan sayfada sizden kimlik numaranız ve şifreniz istenecektir.
  • Bilgilerinizi girdikten sonra, ana sayfada yer alan arama kısmına Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu yazılmalıdır.
  • GSS prim borcu bulunan kişiler için, ekranda biriken prim borçlarını ve ödemeleri gereken prim tutarları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirler.

GSS Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?

GSS borçları için ödeme planı yaptırmak isteyen vatandaşlar iki seçenek hakkından yararlanarak borçlarını yapılandırabilirler. Bu seçenekler, peşin ödeme ve taksit ile ödemedir.

Peşin ödeme yöntemi ile yapılandırma işlemi yapacak olan kişiler, Yİ-ÜFE üzerinden yapılan hesaplama sonucu, gecikme zammı ve gecikme cezası ödeme tutarlarınız sayılmayacak. Peşin ödemeyi tercih eden kişiler Yİ-ÜFE hesabına göre değerlendirilecek ve hesaplanan borcun %90’ı silinecektir.

Taksitli ödeme yöntemi ile yapılandırma işlemi yapacak olan kişiler, iki taksit halinde ödemeleri ile Yİ-ÜFE’nin hesaplamış olduğu borcun %50’si silinecektir. Borçlarını daha fazla taksit ile yapılandırmak isteyenler için, 6, 9, 12 ve 18 aya kadar taksitlendirme imkânı bulunmaktadır. Bu yapılandırma ile seçilmiş olan taksit süresi 2 ayda bir ödenecektir.

Yapılandırma için, işverenler e-sigorta sisteminden, vatandaşlar da e-devlet sistemi üzerinden başvuru işlemi yapacaklar.

GSS Hangi Hastanelerde Geçerli?

GSS geçerliliği olan hastaneler, tüm devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleridir. Daha önceleri Genel Sağlık Sigortası olan ama borçlu halde bulunan vatandaşlar devlet hastanesi ve üniversite hastane hizmetlerinden yararlanamıyordu. Yenilen sistemde artık kişilerin GSS borçları olsa bile devlet ve üniversite hastanelerinden yararlanabilmektedir.

GSS Özel Hastanede Geçerli Mi?

Genel Sağlık Sigortası bulunan vatandaşlar devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri dışında bulunan sağlık hizmetlerinden de yararlanmak istemektedirler. Kişiler GSS’nin özel hastanelerde de uygulanma durumunu merak etmektedir. GSS ile vatandaşlar özel hastanelerde muayene olamazlar. GSS yalnızca devlet ve özel hastaneleri kapsamamakta, geçerliliği yoktur.

GSS Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Gelir testi, GSS tarafından uygulanmaktadır. Kişilerin maddi durum imkânlarını belirlemek için yapılan bir testtir. Test için bazı şartlar söz konudur. Öncelikle bu şartların ne olduğu öğrenilmeli daha sonrasında test yapılmalı.

Böylece sistemli ve hatasız bir test gerçekleşmiş olur. Öncelikle,

  • Gelir Testi yaptıracak olan kişi, hane içerisinde 25 yaş üzeri kişileri hesaplama kapsamına katmamalıdır.
  • Genel Sağlık Sigortası Gelir Testi yaptıracak olan kişiler, test kapsamı G0 VE G1 olarak iki başlıkta incelenmektedir. Kişilerin ödemeleri gereken tutarın ödeme ya da ödememe durumlarını bu dâhil olduğu seçenek üzerinden değerlendirilir.
  • 25 yaşından büyük erkeklerin medeni hali ne olursa olsun Genel Sağlık Sigortası kaydı açılmak zorundadır.
  • Gelir Testi için kesin sonuç; bürüt asgari ücret, hane içerisinde kişinin bakmakla sorumlu olduğu kişi sayısına bölünür.
  • İşlemin sonucunda, hane içinde bulunan kişilere aylık olarak düşen miktarın üçte birinden düşük durumda çıkması halinde kişiler G0 kapsamında değerlendirilir.
  • G0 kapsamına giren vatandaşlar GSS prim ödemesi yapmakla yükümlü değillerdir. Kişilerin ve kişilerin bakmakla yükümlüğü olduğu aile bireyleri için sigorta primleri devlet tarafından karşılanır.
  • G0 kapsamında bulunan vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ücret ödemeden yararlanacaktır.
  • Gelir Testi sonucunda, kişi başı düşen aylık gelir üçte birden fazla çıkması halinde kişiler G1 kapsamında değerlendirilir.
  • G1 kapsamında olan kişiler GSS prim borçlarını kişiler kendileri ödemek durumundadır.
  • G1 kapsamında olan kişiler aylık maaşlarının %3’ü değerinde GSS prim ödemelerini yatırmalıdır.

GSS Ne Zaman Başlar?

4A sigorta kapsamında olan vatandaşlar, işten ayrılmaları durumunda işverenleri tarafından ödenen GSS primi sona erer. Kişilerin sigortalı oldukları süre 30 günden az değilse, iş bırakma sonrasında 10 gün daha GSS ile sağlık hizmeti görme hakkı bulunur.

Kişilerin sigortalı oldukları süre 90 gün sigortası bulunan kişiler, iş bırakma sonrasında 100 gün daha GSS ile hastanede muayene olabilirler. GSS başlama tarihi, kişilerin reşit olma ve sigortalı bir işe başlamaları halinde başlar. Liseyi döneminde olan 18 yaşını geçen kişiler için 20 yaşında, üniversite okuyan kişiler için 25 yaşında zorunlu olarak GSS başlar. 18 yaşın altında olan kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaktadır.

Kişilerin sigortalı bir işte çalışmaması halinde aylık olarak GSS prim borçlarını ödemeleri gerekmektedir. Söz konusu borç ödenmediği durumlarda faiz işlemi başlatılacaktır. Ayrıca borçların ödenmemesi halinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak hizmet alamayacaklar.

GSS Nasıl İptal Edilir?

GSS işlemi zorunlu olarak başlatılan bir işlemdir. Kişilerin GSS iptali yapmaları için geçerli bir sebeplerinin olması gerekmektedir. GSS iptali için bazı şartlar mevcuttur.

Bunların sağlanması halinde kişilerin GSS iptal işlemleri gerçekleşir. İptal işlemleri için, SGK resmi web sitesinden, GSS İptal Formu indirip doldurmanız gerekmektedir. Dilekçede sizden istenen tüm bilgileri eksiksiz olarak doldurun.

GSS iptal işlemleri için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar ise,

  • 4A, 4B ve 4C kapsamında sigortalı bir işte çalışıyor olmak,
  • 60 yaş yaşlılık aylığının bağlanması,
  • Gazilik unvanı alanların,
  • Bir sigortalılık geliri kapsamında olunması
  • Bağ-Kur emeklisi kişinin sorumluluğunda olan kişilerin bulunması gibi şartların sağlanması halinde kişiler istekleri doğrultusunda iptal işlemi yapabilir.

GSS Ödenmezse Ne Olur?

Zorunlu olarak başlatılmış olan GSS tüm vatandaşların ödemesi gereken sağlık sigortasıdır. Sigorta kapsamında çalışanlar dışında kişiler GSS primini kendileri ödemek durumundadır.

Ödenmeyen GSS primleri için faiz işlemi uygulanır. Kişilerin bu faizi ödememeleri durumunda haklarında işlem başlatılacağı ile ilgili uyarı alırlar. Kişiler uyarı sonrası da borçlarını ödememeleri halinde haklarında haciz ve icra işlemi başlatılır.

GSS primi ödeyerek emekli olma konusu, GSS primlerini kendileri ödeyen kişiler için merak edilmektedir. Bu yazı kapsamında bu konu hakkında detaylı bilgi ile GSS primi ve GSS kapsamında kişilerin bilmeleri gereken konular detaylı olarak incelenmiştir.

GSS Borç İtirazı Nereye Nasıl Yapılır? İtiraz Dilekçesi

TC Kimlik No İle GSS Borç Sorgulama E-Devlet

GSS Prim Borç Ödemesi Nasıl Yapılır ? Online Hemen Öde

Yorumlar

  1. Savaş açan dedi ki:

    Benim sorum şu GSS muhtaç olarak kayıtlara alındım geçmişteki GSS yi isteğe bağlı SSK olarak ödeyebilir miyim ödediğim zaman SGK günü olarak sayılır mı

  2. umıt dedi ki:

    merhabalar yurt dısında calısıyorum aktıf oarak gss yatıyor eyt den emeklılık dılekcesı verdı benım adıma esım vekaletı var ben yurt dısında calıstıgım ıs yerınden ısten cıkıs almak zorundamıyım almadan devam etsem emeklı olabılırmıyım

  3. Aar dedi ki:

    13 sene esnaflık yaptım bağkurluyum yaklaşık 7senedir GSS yararlanıyorum bunu geriye dönük çalışan pirim olarak borçlanması nasıl yapılır kaybolan yıllarımı satın almak mümkün müdür teşekkürler şimdiden

  4. Uğur karahan dedi ki:

    Merhabalar.
    Ciner üzerinden SGK ve çalışma bakanlığına yazdım.. GSS pirim borcunu 4a veya 4 b pirimine çevirip ödesekte emeklikiğe saysalar diye.. kanun cıkmasi lazımmış.. uzun vadeli sigorta kollarına girmiyormus

  5. Hasan dedi ki:

    3800 lira borcum var 1999 sigorta girişi 3318 gün var GSS sigortasını yatırırsam emekliliye faydası olurmu

  6. Dms dedi ki:

    Hocam EYT,liyim yalnız 2300 prim günüm var ,8 yıldır işsizim geriye dönük askerliğimi
    borçlandım ve bu 8 yıldır GSS yapılmış bunu geriye dönük Prim ödeyerek Prim sayılır mı? Saygılarımla .

  7. Figen dedi ki:

    Zorunlu gss yapılmış. 1053 tl borç çıkmış.hastayım.özel hastane borç var diye bakmıyor. Devlet hastanesi 1 ay sonraya randevu veriyor. Gss zorunlu yapıp bizleri borçlandırıpta saglık hizmeti alamıyoruz. Geçmiş borcum var diye neden özele gidemicem. Gecmiş borçta bana hizmet verilmedi 8 ay borcum var diye özele gidemedim. Neyin parasını alıyordunuz. Saglıkhizmetine erişimimi kesip borclandırıyorsunuz. Aldıgı hizmetin parası ödenir. 2 ay gecti diye hizmet durdurup bize randevu veremiyon bir röntge. Mr için 3 ay dahi gün veren devlet has, ssk, üniversite ye muhtaç ediyorsu uz. 3 ay son raya verilen mr ile nasıl tedavi olalım. Dr randevu 1 ay sürede hasta iken ne yapalım borc var diye eczane ilacı parayla veriyor bu mu hizmet. Gelir testi yapsak ne olur. Devletin hastanesine randevu geç verdikten sonra ne işe yarar. Zorunlu gss saçmalık. Ben de vlete bu borcu mecbur ödüyecem ama hizmet alamıcagım bu saçmalıktır. Almanyada işsize para verirken biz devlete zorunlu gss ödüyoruz. Oglum işsiz ben emekliyim zaten ogluma ben bakıyorum. gss diye bir hizmet var ama para alıyor hizmet yok. Borca faiz işletiliyor. Gss kaldırılmalı. 150 tl her ay borçlandırmak hizmet vermemek nedir ya. Bir anne olarak bu sistemin degişmesini istiyorum. Madem borclandırıyon özelden devlet hastanesinden hizmet benim hakkımdır

  8. Mustafa dedi ki:

    Hocam Merhaba Annem şu an 52 yaşında. Dedemden “4A Ssk” Dul yetim maaşı alıyor. Kendi “4b bağkur isteğe bağlı sigortadan da” 16/02/2022 tarihi itibari ile toplam 5354 günü bulunmakta. Sigorta başlangıç tarihi 03.09.2003 olduğu için 4b bağkur 60 yaş 5400(15yıl) Prim ödeme gün sayısı veya 58 yaş 9000(25yıl) prim ödeme gün sayısına tabi.Hocam kendi daha düşükten emekli olacağı için dedemin yetim maaşı kesilmesin istiyoruz.Bu konuda merak ettiğim sorular bulunmakta. “Sorularım” 1.)Eğer Annem 5400 prim ödeme gününü doldurup 60 yaşına gelirse Dedemden aldığı 4A SSk dul yetim maaşı direkt otomatik kesilip kendi 4b bağkur emekliliği mi bağlanacak? Yoksa Dedemin maaşını tercih edip onu almaya devam edebilir mi? 2.)Eğer Annem 5400 prim ödeme gününü doldurup 58 yaşını geldiğinde ödediği primlerini geri iade alabilir mi? Yoksa 5400 günü doldurduğu için bu hakkı yanıp kayıp mı olur? “Bu 2 soruma net kesin doğru bilgi içeren bir cevap almamız lazım hocam! Şimdiden teşekkürler…”

  9. Man dedi ki:

    İsteğe bağlı prim ödemeye başladım 1601 tl kusur bu paranınniçinde gss primide yok mu %12 civarı olduğu söyleniyor Yoksa isteğe bsğlı sigorta priminden ayrı mı yatıyor gss prim ücreti

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İsteğe bağlı primin içinde gss de mevcut. ayrıca ödemenize gerek yok.

  10. Emine Çelik dedi ki:

    Merhaba, verdiğiniz cevap için teşekkür ederim, ama biraz daha açıklamanız rica edecem; ” yurtdışında bulunduğunuzu gösterir yazı’ derken Almanya sağlık sigortası kurumu AOK dan alınan ödenmiş belgesi yeterli midir? Teşekkürler

  11. Emine Çelik dedi ki:

    2019 un başından beri GSS larım Almanya da ödeniyor ve bu dönem için kurumunuzdan borçlandırıldığımı örendim; ne tür belge göstermem gerek ve borcum nasıl silinir

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      bu dönemlerde yurt dışında bulunduğunuzu gösterir yazı veya pasaport fotokopisi vermeniz yeterli

  12. Miraç Koç dedi ki:

    GSS borcu m 3500 küsur kaldı bu miktarı ödersem
    Emekli olur muyum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      emeklilik şartlarını sağlyorsanız emekli olabilirsiniz. verdiğiniz bilgiler yorum yapabilmemiz için yeterli değil. sigorta başlangıcı ve prim günleriniz de gerekiyor.

  13. Mustafa dedi ki:

    Hocam Alo 170 SGK’yı arayıp sorduk bi kesinti olur ama ne kadar olduğunu söyleyemeyiz dediler lütfen siz bize bir yardımcı olun biz şu an 941 lira Bağkur isteğe bağlı sigorta primi ödüyoruz 20 ay daha ödemeyi düşünüyoruz ileride 7 sene sonra prim geri iade almak istediğimizde bu 20 ay ödediğimiz 941 liranın bize ne kadarı geri ödenecek yeni yılda zam gelebilir ama siz 941’den hesaplayın sadece aylık 941 lira olarakta söyleseniz olur Net rakam veremiyorsanız bile en fazla kaçta kaç oranında en az kaçta kaç oranında bir kesinti olabilir onu bile söyleseniz çok makbule geçer. Zaten 7 sene sonra TL olarak alacağımız için geçtiğimiz 7 senede dövizin geldiği durumu düşünürsek yine zararımız olması büyük ihtimal ama en azından üstüne ekstra büyük bir kesintide olacaksa haberimiz olsun.

  14. Mustafa dedi ki:

    Hocam yaşlılık toplam geri ödemesi hakkında 2003 girişli Bağ-Kur’a göre 5400 prim gününden mi az olması gerekiyor yoksa sadece 9000 prim gününden az olması yeterli mi yaş şartını doldurunca geri ödeme alma hakkını kaybetmemek için?

  15. Mustafa dedi ki:

    Hocam benim 2 sorum olacaktı
    1-Dul yetim maaşı alan isteğe bağlı sigortalılar yeşil kartlı olabilir mi hocam?
    2-Sadece isteğe bağlı sigortalılar yeşil kartlı olabilir mi hocam?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Dul Yetim maaşı alan kişi aynı zamanda maaş aldığı hak sahibinin sosyal güvencesi kapsamında olduğu için ayrıca yeşil kartlı olamaz.
      İsteğe bağlı sigorta ödemesi yapan kişi de aynı zamanda ödediği prim vasıtası ile sosyal güvence kapsamındadır.
      Hiç geliri olmayan aynı zamanda muhtaçlık kapsamında olan kişiler. Prim ödemeden GSS kapsamına alınır.

  16. resul dedi ki:

    iyi günler benin 2500 tl GSS borcum vardı. daha sonra bağkurlu oldum şimdi tarım bağkuru ödüyorum .ancak 2500 tl GSS borcum hala duruyor. bunu yatırmak zorundamıyım. tarım bağkuru borcuna cevire bilirmiyim lütfen yardımcı olun.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Tarım bağkuru ve GSS farklı işlemektedir. Dolayısıyla GSS borcunuzu ödemek zorundasınız.

  17. Elif dedi ki:

    Benim babam 2016 yılında vefat etti.Kendisi bağkurdan emekliydi.Ben ssk’lı çalıştığım işyerinden mayıs 2019 ayrıldım.Kasımda kuruma müracat edip babamın emekli maaşını talep ettim.Bekarım o yüzden alma hakkım varmış.Ben 2021 de sskdan emeklilik hakkımı kazanıyorum.O zaman babamdan aldığım yetim maaşı kesilir mi?çünkü o bağkurlu ben ssk dan emekli olacağım.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      SSk dan maaş almaya başladığınızda babanızdan aldığınız maaş kesilir.

  18. ERKAN dedi ki:

    Ben daha önceden 2927 gün 4a sigortalı olarak çalıştım daha sonra ailevi sebeplerden çalışmıyorum fakat ortalama 7 senedir gss primi ödüyorum daha önce çalıştığım günlerimi 4a sigortalılık günlerimi gss primi ödeyerek emeklilik için saydırılırmı isteğe bağlı eskiden ssk primi ödenebiliyordu şimdibu sistemi kaldırıp sadece isteğe bağlı bağkur sistemi getirdiler bu konuda ne yapabilirim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maalesef gss primi ödediğiniz günleri prim ödeyerek borçlanma hakkınız bulunmuyor. İsteğe bağlı ödemeye devam edip primi dolduracağınız zamana 3,5 sene kala ssk lı bir işte çalışarak yine ssk dan emekli olabilirsiniz.

  19. Nejdet pürmüz dedi ki:

    Bu ssk GSS yi zorunlu yapmiş ve kisilere haber vermeden bide borç yuklemiş bu adil değil kesinlikle bu nasil bi duzen sizi mahkemeye verecem ssk cunku gözunuzu calismayan kisilerin cebine dikmişsiniz mahkemede görusuruz . Asla ödemem ve tazminat davasi acacam size .

  20. Selim dedi ki:

    30/04/2008 sigorta başlangıcım 3800 sigorta prim SGK günüm çalıştığım iş durumu çalışma saati vs.çok yorucu olduğu için işimi bırakmak zorundayım İsteğe bağlı bağkur ödemek istiyorum kaç yıl öderim ne kadar öderim aylık birde ailemin 2 çocuk var sağlık hizmetinden nasıl yararlanırlar (gss)

  21. kacar dedi ki:

    genel saglıksıgortasndan emekli alabılırmıyım .

  22. emrah dedi ki:

    merhaba ben 87 lyim benim 2005 te sigorta girism var staj yaptigm icin önce 3 ay,sonra 4 ay ve daha snrj 20 fabrikada diger 20 günde insaatta calismsligm var. yani 8 buck ay gss ciktignda da gelr testi yaptirdm istege bagli sgorta olmam icin genel saglk sgortasi ciktgndan belli ne kadr para yatrmam lazm suanda 2000 tl filan gözükyr

  23. TURAN Y. dedi ki:

    Merhaba,
    Ben 53 tl gss primi ödüyorum. Bana dedilerki 43 tl daha yatır .emeklilikten saydırırsın öyle bir şey varmı beni bilgilendirin lütfen.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik için isteğe bağlı sigorta yaptırmalısınız. GSS sadece sağlık için yapılan ödemeleri kapsar emeklilik için bir etkisi yoktur.

  24. turanY. dedi ki:

    merhabalar, gs s primi ödüyorum 53 tl.. bana ssk dan 43 tl daha öde emekli olursun dediler doğrumu acaba değişen birşeymi oldu aydınlatırsanız sevinirim iyi çalışmalar

  25. Hasan karataş dedi ki:

    Merhaba ben hasan karataş 1967 dogumluyum 1987 yılından ssk girişim var toplam ödenmiş pirim günüm 3650 gündür emekli olmam için 25 yıl 50 yaş tamam ama olması gereken pirim günüm 1175 günüm eksik Bu yeni çıkacak yapılandırmadan eksik günümü yatırıp emekli olabilirmiyim bu konuda beni aydınlatırsanız cok memnun olacagım tşk

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Geriye dönük borçlanma sadece askerlik süreniz için yapabilirsiniz. Boş kalan günlerinizi borçlanma şansınız yok. Yapılandırma prim ve idari para cezası borçlarına ödeme kolaylığı sağlamaktadır.

  26. Serdar Yılmazer dedi ki:

    Ben Ocak 2012 de GSS ye girdim. 3 sene sonra 2015 te isteğe bağlı sigortalı oldum. İleride bu 3 senelik kısmı ödeyerek emekliliğe saydırabilir myim? Diğer ifadeyle sigorta başlangıcını GSS başlangıcına çekebilir miyim? Teşekkürler…

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Genel Sağlık Sigortası sağlıktan yararlanmanız için çıkarılan bir uygulama. İşe başlangıç tarihiniz 2015 tir. Geriye dönük borçlanma yapamazsınız

      Ek Bilgi,

      Kanunda çerçevesi belirlenen bazı SSK’lılar geriye dönük borçlanma yoluyla erken emekli olabiliyor. Bu haktan faydalanabilecek olanlar ise erkekler için askerlik, kadınlar için doğum, hizmet ihyazı ve yurtdışı borçlanması yaparak erken emekli olabiliyor

  27. Harun dedi ki:

    Babam 1963 doğumlu 1987 de 10 günlük sigorta girişi var ve 2005 yılından beri diyaliz hastası ve yüzde 90 sağlık raporu var 2005 ten beri de eski adıyla yesilkart yeni adıyla genel sağlık sigortası ndan faydalanıyor 1987 de ki 10 günlük girişinden ustunu tamam layip emekli olma şansımız varmı ? Bilgi verirseniz sevinirim

  28. Baki arslan dedi ki:

    Ben gecen sene ozel sirkette calisiyordum 1 senedir issizim banada gss borcu cikmis bunun icin ne yapmam gerekiyor

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Eğer aylık geliriniz 313 TL’nin altında ise ya da 25 yaşın altında ve öğrencilik halinde okuyorsanız GSS primleri ödemek zorunda değilsiniz. Diğer sorularınız için lütfen ALO 170 hattını ARAYINIZ

  29. Yaşar dedi ki:

    Yaşar
    Iyi gunler,
    Eşim ev hanımı 61 yaşında. Sorum şu: ev hanımları emekli kocasından sağlık yardımı alıyorsa, isteğe bağlı olarak Bag Kur dan, sadece siğorta maaşı almak isterse, Sağlık primi ödemeden borçlanıp emekli olabilir mi? kaç yıl ve yıllık kaç para prim ödemeli?
    Teşekkürler

  30. Ediz dedi ki:

    isteğe bağlı sigorta yaptırırsam , genel sağlık sigortasını da ödemek zorunda mıyım ?

    isteğe bağlı sigorta ya prim ödersem genel sağlık sigortası bunun içinde mi olur ? iki tarafa birden sigorta primi ödemek zorlayabilir ?

    bilgilendirirseniz sevinirim.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      İsteğe bağlı sigorta öderseniz Genel Sağlık Sigortası ödemek zorunda kalmazsınız.

  31. hamza dedi ki:

    merhaba benim 7.000 lira borcum cıktı ben hastaneye giddiğimde parasını alıyor hastane güvencen yok diye hem hastaneye hem sskyamı para ödicem benim gelirim yok hastayım calışamıyorum bu borçu sildirebilirmiyi çalışamıyorum ailemin yanında yaşıyorum

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      SGK müdürlüklerine başvurabilirsiniz, Hamza Bey.

  32. Ayhan KAYNAK dedi ki:

    Kiz kardeşim 09.02.2018 tarihinde emeklilik yaşını dolduruyor.(4/a)
    Kendisi 09.02.1969 doğumlu. Yaklaşık 7500 günü var.(4/a)
    Gün olarak doldurdu.Fazlası var.
    Çalıştığı işyerinden çıkartıldı.Yaklaşık 10 ay işsizlik maaşı alacak.
    İşsizlik maaşı bitiminde GSS yaptırıp yaşı beklemek istiyor.
    GSS ‘li olması 4/a emeklilik koşulunda olumsuzluk yaşatır mi?
    GSS ile günü doldurup (Ayda yaklaşık 400 TL ödeyecek galiba) 4/a dan
    emeklilik tarihi geldiğinde dilekçesini verecek.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      GSS kapsamına geçmesi 4a etkilemez, Ayhan Bey.

  33. esma dedi ki:

    merhaba.. ben normalde sgk lıyım 2013 den beri düzenli olarak işveren tarafından yatırılıyor ama gss borcum cıktı itiraz ettim sonra borc 8.000 den 1600 e düşmüş sgk lı olduğum tarihlerde hesaplanmış yine ve hala devam ediyor gözüküyor.ne yapmam lazım. ben zaten sigortalıyım her türlü sağlıktanda yararlanıyorum

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      SGK müdürlüklerine giderek durumunuzu belirtebilirsiniz, Esma Hanım.

  34. Kemal dedi ki:

    Merhaba Ben yaklasik 5yildir rusyada calisiyorum ve su an rusyadayim bana 2012 yilindan 2016 gunumuz tarihinde kadar 8 000tl borc cikmis ikematgahimin 2 yili rusyada iki yili iśe turkiyede sistemde gozukmus rusyadayim ikametgah gunleremin borcunu silinebilecegi ama turkiyedeki ikematgah gunlerimin silenemeyecegi soylendi fakat pasoportumda rusyada bulundugum tarih ve kaseler sabit by konuda yardimci olurmusunuz borcumdan nasil kurtulabilirim simdiden cok tesekkur ederim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      İkametinizin Türkiye de olduğu dönemler için borç işlemiş ve silinemeyecektir, Kemal Bey. SGK müdürlüklerine itiraz edebilirsiniz.

  35. Fatih türkmen dedi ki:

    Sayın yetkili calismakta odugum isyerinden ayrıldım ve istege bağlı odeyerek hayatima devam ediyorum ancak e-devletten gss borcum olduğunu ogrendim ancak ben istege bağlı zaten duzenli oduyorum bu durumda gss primi iptal olmazmı bu konuda acil bilgilendirme yaparsanız sevinirim

    1. Hürcan Karataş dedi ki:

      Durumunuzu SGK müdürlüklerinde belirtiniz. GSS borcunuza itiraz edip sildirebilirsiniz.

  36. mesut dedi ki:

    Babam gss yateior 65 yasini doldurmus emekli olabilirmi ? Yuksek pirim nekadar biz 272 tl yatriyoruz

    1. Selahattin Demir dedi ki:

      gss ile emekli olunmaz.

  37. Ozlem dedi ki:

    Merhaba erkek kardeşim 27 yaşında herhangi bir geliri yok ancak ailede 3 kişi çalışıyor gssyi ödemesi zorunlu mu bilgi verebilir misiniz teşekkürler.

    1. Selahattin Demir dedi ki:

      gelir testi yaptırdıktan sonra prim ödeyip ödemeyeceği belli olur.

  38. alpaslan dedi ki:

    merhabalar,ben turizimde calısıyorum ve genelde ssk yapmıyorlar bize,aylık gelirimi kaymakamlıga bildirdim fakat istege baglı sigorta yatırmaya gucum yetmiyor.gss yeyatırdıgım gunleri emeklilikten saydırma hakkım varmı?

  39. mehmet ali dedi ki:

    sigorta primimi doldurmadığımdan emekli olamıyorum acaba gss ile kalan prim borcumu doldurabilir miyim herhangi biryerde çalışmıyorum

    1. SGK Merkezi dedi ki:

      Hayır Mehmet Bey GSS sadece sağlık sigortasından yararlanmak için bulunuyor. Ancak yüksek ücretli bir GSS primi ödüyorsanız bunun yerine isteğe bağlı sigortalı olarak bu isteğinizi karşılayabilirsiniz.

  40. yusuf dedi ki:

    gss primi ödüyorum maddi durumum iyi değil calışmıyorum iptal edebilirmiyim

    1. Aykut Otu dedi ki:

      Yusuf Bey geliri 313 TL’den düşük olan GSS yaptırmalıdır. Aksi durumda gss borcunuz çıkacaktır.

  41. İsa PEHLİVAN dedi ki:

    “Eğer yüksek ücretli GSS primi ödüyorsanız isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.” Burayı biraz daha açmanızı istiyorum. Nasıl olunuyor ne kadar ücret ödeniyor? Şimdiden teşekkürler.

    1. Aykut Otu dedi ki:

      Siz eğer bir okulda okumuyorsanız ,GSS kapsamına alınacaksınızdır. Fakat isteğe bağlı sigortalılık farklı bir durum. Konuyla alakalı bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğünüze başvuru yapmanızda fayda var.