ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Tüberküloz (Verem) Maaşı ve SSPE Maaşı Nasıl Alınır?

Tüberküloz (Verem) Maaşı ve SSPE Maaşı Nasıl Alınır?

Tüberküloz (verem) ve SSPE maaşları, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Bakanlığı’nın işbirliğiyle verilmeye başlanmıştır. Kesin tanı konulan tüberküloz ve SSPE hastalarına, belli oranlarda maaş bağlanmaktadır. Bu maaşların verilme amacı hem psiko sosyal destek amacıyla hem de maddi açıdan destek amacıyla verilir. Aylık olarak belli oranlarda maaş verilmesi, kişilere kendini iyi hissettirir.

Dünya Sağlık Örgütü verileri incelendiğinde, Tüberküloz rahatsızlığının görülme sıklığının da düşmeye başladığı görülür. Buna bağlı gelişen ölümlerde de, gelişen imkanlara bağlı olarak düşme görülmektedir. Toplumun bu konu hakkında bilinçlenmesi ve alınan önlemlerin sıkılaştırılması da hastalığın görülme sürecini etkilemiştir. Verem hastalığı, mycobacteriumtuberculosis bakterisi tarafından hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir rahatsızlıktır.

Sosyal devlet gereğince, tüberkülozla savaşma devlet eliyle sürdürülmeye başlanmıştır. Sosyal hayatı etkileyen bir hastalık olması, bu durumu zorunlu hale getirmiştir. Dünyada bir ilk olan, tüberkülozla mali kayıp ve psiko sosyal desteği, ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan proje ile belirlenen kriterlere uyan kişilere, aylık bağlanmasına karar verilmiştir.

Tüberküloz ve SSPE Maaşlarının İçeriği Nedir?

SSPE ve tüberküloz rahatsızlıklarına sahip olan kişilere, bakanlık desteğiyle mali yardım uygulanmaktadır. Sosyal ve maddi açıdan kayıp yaşayan hastalara, mevcut hayat düzenlerinin korunması adına belli oranlarda ödeme yapılmaktadır. Verilen maaşla hastaların öz bakım ihtiyaçlarının istenilen oranda karşılanması amaçlanır. Bununla birlikte, fiziki ortamlarının hasta bakım seviyesine getirilmesi de öncelikli amalar arasında yer alır.

Tüberküloz ve SSPE maaşlarının içeriği, sosyal ve fiziki ortamdan desteklenen hastalara ödenen maaş ücretini içerir. Ödemeler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik fonu ile finanse edilmektedir. Belli vasıflara sahip olan hastalar, diledikleri durumlarda bu maaş avantajından faydalanabilir.

Tüberküloz ve SSPE Maaşlarından Kimler Faydalanabilir?

Tüberküloz ve SSPE maaşı alan kişiler, Türk vatandaşı olmalıdır. T.C kimlik kartına sahip olan kişiler, maaş başvurunda bulunabilir. Bununla birlikte, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından görevli kişilerce hastalara gelir testi de uygulanmalıdır. Muhtaç olduğu tespit edilen kişilre, muhtaçlık aylığı kapsamında, aylık belli miktarda ödeme gerçekleştirilir.

Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yapılan Ödemelerin Miktarı Nedir?

Tüberküloz ve SSPE Hastalarına yapılan yardım programı kapsamında, hastaların sahip olması gereken belli bazı şartlar bulunur. Şartları sağlayan kişilerin, Vakıf Mütevelli heyeti tarafından başvurusunun alınmasının ardından, memur aylık katsayısı çarpımı yapılarak aylık düzenli olarak yapılacak yardım miktarı belirlenmiş olur.

2021 yılı için, tüberküloz ve SSPE hastalarına yapılan ödeme 1,460,61 TL olarak belirlenmiştir. Tüberküloz hastaları, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen şartları taşıyorlarsa aylık 600 TL bakım yardım maaşı almaya da hak kazanır. Bu şekilde ödemeleri 2.060,61 TL ye yükselir. Ödemeler, PTT üzerinden yapılmakta olup her ayın 25’inde düzenli olarak gerçekleşmektedir.

Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Elektrik Yardımı Yapılır mı?

2021 yılı için aylık tüberküloz ve SSPE hasta maaşı, 1,657,86 TL olarak belirlenmiştir. Ek rahatsızlık ve durumlara bağlı olarak, ödenen maaş miktarında bazı değişiklikler olabilir. Örnek vermek gerekirse, yatağa bağlı olarak yaşayan tüberküloz hastalarına ekstra ödeme olarak 600 TL yardımda bulunulur. Uygulamadan yararlanmak isteyen kişilerin, hanede yaşayan kişilerin aylık ücretleri toplandığında, asgari ücretin üçte ikisi oranında olması gerekir.

Bununla birlikte, tüberküloz ve SSPE hastalarına elektrik yardımı da oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Hesaplamalara göre, ödenekten yararlanacak kişilerin hem kendilerinin hem de aynı evde yaşayan kişilerin aylık gelirleri 1,402,64 liradan daha az olması gerekir. Buna ek olarak, SSPE hastalarının mevcut durumlarını gösteren bir sağlık raporu almaları gerekir. Bu şartları taşıyan hastalar, bulundukları illerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları üzerinden başvuruda bulunabilir. Bu şekilde yardımdan yararlanma hakkına sahip olur.

Tedavisi başlamamış olan tüberküloz hastaları, 12 ay boyunca ödemeden yararlanır. İlaçla tedavi gören hastalarda bu süre, 30 ay olarak belirlenmiştir. Tüberküloz rahatsızlığın a ek olarak menenjit rahatsızlığı da bulunan kişiler bu yardımdan 18 ay boyunca yararlanır. Kemik tüberküloz hastalığına sahip olan kişiler ise 15 ay boyunca bu yardımdan yararlanma hakkına sahip olur. Konu hakkında en net bilgilere ulaşmak isteyen kişiler, Sosyal Yardım Vakfı üzerinden bilgi alabilir.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Başvurusunda Hangi Belgeler İstenir?

Verem ve SSPE hastalığına yakalanan kişiler, ikametgahlarının bulunduğu il ya da ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden maaş başvurusunda bulunabilir. Şahsen başvuruda bulunamayacak olan hastalar için başvuru işleminin haneden yakınları tarafından da yapılması yeterlidir. Başvuruda bulunan kişinin, hastanın yasal velisi, vasisi olması gerekir. Başvurunun ardından, mevcut şartlar, SYD Mütevelli Heyetleri tarafından değerlendirilir. Net bir karara bağlanır.

Tüberküloz ve SSPE maaş başvuru belgeleri, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastanın Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, hasta 18 yaşından küçükse ya da mümeyyiz olmayan fayda sahibiyse bu durumda veli ya da vasinin TC kimlik kartı istenir.
  • SSPE hastaları için belirlenen özürlülük ölçütlerine sahip olduğunu gösteren belge, özürlülük ölçütleri 2013 tarihli Resmi Gazete kararıyla belirlenmiştir. Belge sadece, görevli hekimlerce verilen sağlık raporu olabilir.
  • Tüberküloz hastalığına sahip olan kişilerden herhangi bir belge ya da rapor istenmez. Hastalar yalnızca kimlikleriyle başvuruda bulunma hakkına sahiptir.

Tüberküloz ve SSPE Maaşlarından Kimler Yararlanabilir?

Tüberküloz ve SSPE hastalarına yönelik verilen maaşlarda, belli kriterler bulunur. Mevcut kriterleri taşımayan kişiler, yardım almaya hak kazanamaz.

Tüberküloz ve SSPE maaş şartları, genel olarak, şu şekilde sıralanabilir:

  • Hane içindeki maaş miktarı, başvuru esnasında ilk incelenen alandır. Mevcut maaş miktarının asgari ücretin yaklaşık olarak 2/3 ünün altında bulunması gerekir.
  • Hasta kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
  • Verem rahatsızlığına sahip olan kişilerin, tedavilerini görevli Verem Savaş Dispanserleri tarafından gerçekleştirmesi gerekir. Bu rutin muayenelerin düzenli olarak yaptırılması gerekir. Mevcut kullanılan ilaçların düzenli aralıklarla yapılması gerekir.
  • Hastalığa sahip olan kişilerin ya da yakınlarının sosyal güvenceye sahip olması, başvuru esnasında herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
  • Hastaların, mevcut evde bakım yardımı ya da SED yardımlarından faydalanması da başvuruda bulunmalarına engel teşkil etmez. Bu kişiler de diledikleri takdirde başvuruda bulunabilir.

Yardımlardan faydalanmak isteyen kişiler, eksiksiz ne ve net bilgilerle başvuruda bulunmalıdır. Mevcut zor durumdan dolayı, aylık maaş bağlama işlemi de kısa sürede gerçekleşir.

Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yapılan Ödemelerin Süresi Nedir?

Hastalara yapılacak yardım belirlenirken, belli şartlar göz önünde tutulur. Bununla birlikte, yardım süreleri, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan mevzuat kapsamında belirlenmiştir. Mevcut şartların değerlendirilmesi sonunda, belirli kriterler sonucu maaş bağlama işlemi yapılır.

Tüberküloz ve SSPE hastalarına yapılan yardım süresi genel olarak incelendiğinde, ortaya şu şekilde bir sonuç çıkar:

  • Önceden tedavi görmemiş olan tüberküloz hastaları için 6 ay tam ve 6 ay idame yardımı
  • İlaçla tedavi olan tüberküloz hastaları için 24 ay tam ve 6 ay idame
  • Menenjit tüberküloz hastaları için 12 ay tam ve 6 ay idame
  • Kemik tüberküloz hastaları için 9 ay tam ve 6 ay idame

Devlet Elektrik Desteği Para Yardımı Başvurusu ve Sorgulama

SED Yardımları Yattı mı? Sorgulama ve Başvuru Formu

Kaymakamlık Para Yardımı Ne Kadar ? Başvuru Şartları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.