emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

E-Devlet Üzerinden T.C İle Sigorta Sorgulama

E-Devlet Üzerinden T.C İle Sigorta Sorgulama
SGK
09.02.2022

E-Devlet sistemi üzerinden sigorta sorgulamanızı ücertsiz olarak hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta kolları olan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı üzerinden herhangi birinden sigortalı olma halinde söz konusu sigorta kolları üzerinden hizmet dökümü sorgulaması yapılabilmektedir. Hizmet dökümü sorgulamasında bulunan sigorta kolu üzerinden yatırılan sigorta prim ve vergilerini barındıran bir belgedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanların haklarını ve emeklilik durumu takibini yapmak gibi pek çok çalışma yürütmektedir. SGK kurulmadan önce farklı kollara ayrılan sigorta sistemi SGK’nın kurulması ile tek bir çatı altında toplanarak tüm hizmet işlemleri bu kanal üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. Bu kapsamda SGK sigorta kolunda bulunan çalışanlar 4A, 4B ve 4C sigortalı olarak adlandırılmışlardır.

Sigorta durum sorgulama nereden, nasıl yapılır konusunu merak edenler için, SGK sigorta kolları üzerinden hangi sigorta koluna bağlı iseniz o sigorta kolu üzerinden sorgulama işlemleri gerçekleşmektedir. 4A, 4B ve 4C belge türleri üzerinden birbirinden ayrı olarak tek bir çatı altında sorgulama işlemleri yürütülmektedir. Söz konusu sorgulama işlemi ile emekliliğiniz için prim günlerinize, ödenmiş olan prim miktarınıza ve sigorta başlangıç tarihleriniz gibi pek çok bilgi için sorgulama yapabilirisiniz.

E-Devlet Sigorta Sorgulama İşlemi

Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta kolları üzerinde bulunan vatandaşların sigortaları için sorgulama işlemleri, 4A sigorta hizmet dökümü görüntülemesi ile sağlanmaktadır.

Adım adım sigorta hizmet dökümü sorgulama işlemi ise şöyle gerçekleşmektedir:

  • Tarayıcınız üzerinden e-devlet sistemi ekranını açın.
  • Ekran üzerinde yer alan kimlik doğrulama bölümü üzerinden, kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek giriş yapın.
  • E-devlet şifresi bulunmayan vatandaşlar kendilerine en yakın PTT şubesine giderek e-devlet şifresi edinebilirler.
  • Bu işlemlerin ardından ekran üzerinde yer alan sorgulama bölümüne Sosyal Güvenlik Kurumu yazarak aratın.
  • Ekran üzerinde yer alan menüler üzerinden 4A Hizmet Dökümü bölümüne tıklayın.
  • Bu ekran üzerinden tüm sigorta işlemlerinizi rahatlıkla sorgulayabilirsiniz.

E-devlet sistemi üzerinden sigorta sorgulama yapmak istemeyen vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan ALO 170 numaralı hat üzerinden de sorgulama işlemleri gerçekleşebilmektedir.

ALO 170 numaralı hat üzerinden sorgu işlemi yapmak isteyenler, telefonları üzerinden 170 yazarak arama yapabilir, 170 çağrı merkezi yetkili çalışanının istediği bilgileri vermeniz ile sigorta durumunuz ile ilgili sorgulama işlemi yaparak gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Sigorta Durum Sorgulama Nereden Yapılır?

SGK sigorta kolu üzerinde bulunan vatandaşlar, emeklilik işlemleri ve tüm sigorta işlemleri hakkında bilgi almak için sorgulama işlemi yapması ve bunun üzerine işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Sigorta durumu hakkında sorgulama işlemleri 4A Hizmet Dökümü adı altında gerçekleşmektedir.

4A Hizmet Dökümü sorgulama işlemleri ise,

  • E-devlet sistemi üzerinden,
  • ALO 170 numaralı hat üzerinden gerçekleşmektedir.
4a sigorta sorgulama ekrani edevlet

Vatandaşlar dilerlerse Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat giderek de sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Söz konusu sorgulama kanalları pratik ve hızlı bilgi almanız ve yoğunluğun azaltılması için geliştirilmiş olan sistemlerdir.

Sigorta Durumu Aktif Ne Demek?

Sigortalı olarak bir kurumda çalışmaya başlayan, Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta kolları üzerinden birinde sigortalılık hali bulunan vatandaşların, işverenleri tarafından sigorta prim ödemelerinin düzenli ve eksiksiz yapılması gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta kolları üzerinden sigorta durumu aktif olması ne anlama gelmektedir diye merak eden sigortalılar için, işverenlerinin 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında bulunan çalışanlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi ve çalışanları için düzenli olarak sigorta prim ödemesinin gerçekleşmesi gerekmektedir.

Söz konusu prim ödemesinin gerçekleşmesi halinde vatandaşların sigorta durumları aktif olarak sistemde görünecektir. Sigorta durumu aktif olan vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek ve emeklilikleri için gerekli prim günlerinin ödeniyor olduğunu gösterecektir. Vatandaşların sigorta durumlarının aktif olup olmadığı ise e-devlet sistemi üzerinden ya da ALO 170 numaralı hat üzerinden sorgulama yapılarak öğrenilebilecektir.

Sigorta Durumu Pasif Ne Demek?

Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta kolları üzerinden birinde sigortası bulunan vatandaşların işverenleri tarafından sigortalı olarak çalıştıklarına dair Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeleri gerekmektedir. Sigorta durumu pasif olanlar, emekliler, malulen emekli olanlar ve vefat eden kişiler için belirtilen sigorta durumudur.

Ayrıca işverenlerin çalıştırmış oldukları işçileri Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmemeleri halinde, vatandaşların sigorta durumları pasif olarak sistemde görüntülenecektir. Sigorta durumu pasif olan çalışanlar, GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak ve emeklilikleri için prim günleri ödenmemiş olacaktır. Böyle bir durum ile karşılaşılması halinde sigorta durumu pasif olan vatandaşların ilgili yerlere şikâyette bulunması gerekmektedir.

Sigorta Durum İtirazı Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu bilgilerinizde yanlışlık, hata, güncelleme işlemi ya da eksik bilgi bulunması halinde sigorta durumu için itiraz işlemleri, e-devlet sistemi üzerinden gerçekleşmemektedir. Sigorta durumları için itiraz işlemi yapmak isteyen vatandaşlar, Sigorta Müdürlüğü ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Sigorta kuruluşu ile anlaşma sağlanmaması halinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsiniz.

Sigorta kuruluşunuz talebinizi reddetmesi halinde Sigorta Tahkim Komisyonu 15 iş günü içinde başvuru formu doldurarak itiraz işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İtirazınızın hakem tarafından karara varılması halinde ilgiliye bildirimi yapılır ve bu bildirimden itibaren en geç 10 gün içerisinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na bildirilmesi gerekmektedir.

Süresi geçmiş olan itirazlar değerlendirmeye alınmayacaktır. İtiraz işlemleri hakem kararının ilgiliye bildirilme tarihinde başlamaktadır.  İtiraz işlemleri Sigorta Tahkim Komisyonu web sayfası üzerinde yer alan başvuru formunun doldurulması ve itiraz başvuru ücretinin ilgili banka hesabına yatırılması ve ıslak imzalı olarak başvuru aslı ve itiraz başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont ile 10 iş günü içerisinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na teslim edilmesi gerekmektedir.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na itiraz işlemleri için başvuru formunun doldurulması ve söz konusu formun ıslak imzalı olarak Komisyona teslim edilmesi işlemi zorunludur. Başvuru formu doldurulmadan yapılan itirazlar geçerli sayılmayacaktır. İtiraz işlemi başlatan kişinin haklı bulunması halinde, itiraz edilen konu, İtiraz Hakem Heyeti listesinde yer alan 3 kişilik İtiraz Hakem Heyeti tarafından iki aylık yasal süreç içerisinde karara bağlanacaktır.

İtiraz Hakem Heyeti tarafından alınan kararlar, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafına bildirilecektir. Söz konusu itirazınızı sigorta durum sorgulama nereden, nasıl yapılır hakkında bilgi alınması ile gerçekleştirmeniz sağlık bir işlem olacaktır.

Sigorta Durum Belgesi Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta kolları üzerinden sigortalı olan kişilerin SGK Hizmet Döküm belgesi alabilmesi için, e-devlet sistemi kanalını kullanması gerekmektedir.

E-devlet sistemi üzerinden hizmet döküm belgesi alma işlemleri ise şöyle gerçekleşir,

  • Öncelikle tarayıcınız üzerinden turkiye.gov.tr resmi web sayfasını açın.
  • Açılacak olan sayfa üzerinden giriş yap butonuna tıklayın.
  • İşleminiz sizi e-devlet sistemi ekranına aktaracaktır.
  • Açılan ekran üzerinde yer alan kimlik doğrulama işlemi için, kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi doğru ve eksiksiz olarak girerek devam edin.
  • E-devlet şifresi bulunmayan ya da diğer yöntemler ile sisteme giriş yapmak isteyenler için yer alan mobil imza, e-imza, internet bankacılığı ve mobil bankacılık seçenekleri üzerinden de giriş sağlanabilmektedir.
  • Giriş işlemlerinin tamamlanmasının ardından ekran üzerinde yer alan e-hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu menüsüne tıklayın.
  • İşleminizin ardından ekranda yer alan hizmet seçenekleri içerisinden SGK 4A hizmet dökümü bağlantısına tıklanmalıdır.
  • Açılacak olan ekran üzerinde yer alan bilgilerinizi yani SGK Hizmet Dökümü belgenizi yazıcı aracılığı ile çıktısını alabilirsiniz.

Sigorta Emeklilik Durumu Nasıl Öğrenilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta kolları olan 4A, 4B ve 4C üzerinden emeklilik durumu sorgusu yapabilmek için, turkiye.gov.tr adresi üzerinden bulunduğunuz sigorta kolu kapsamında emeklilik durumu sorgusu yapabilirsiniz. 4A, 4B ve 4C sigorta kolları üzerinden sorgulama yapmak isteyenler için adım adım emeklilik durumu sorgusu şöyle gerçekleşmektedir,

4A emeklilik sorgulaması için:

  • turkiye.gov.tr adresine giriş yapın.
  • Sisteme giriş yapma işleminizin ardından e-devlet ekranı karşınıza çıkacaktır.
  • Kimlik doğrulama işleminizi kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile gerçekleştirin.
  • Ekran üzerinde yer alan sorgulama bölümüne 4A Hizmet Dökümü yazarak aratın.
  • Açılacak olan ekran üzerinden 4A sigorta kolu üzerinden emeklilik sorgulaması yapabilirsiniz.

4B emeklilik sorgulaması için:

  • turkiye.gov.tr adresine tarayıcınız üzerinden giriş yapın.
  • Giriş yap butonuna tıklayarak e-devlet sistemi ekranına geçin.
  • Ekran üzerinde yer alan kimlik doğrulama işleminin ardından sisteme giriş yapın.
  • Ekran üzerinde yer alan sorgulama butonuna 4B Hizmet Bilgisi yazarak sorgulatın.
  • Açılacak olan ekran üzerinden 4B emeklilik işlemleriniz için sorgulama yapabilirsiniz.

4C emeklilik sorgulaması için:

  • Arama motorunuz üzerinden turkiye.gov.tr sayfasını açın.
  • Ekran üzerinde yer alan giriş yap butonuna tıklayın.
  • E-devlet ekranı karşınıza çıkacaktır.
  • E-devlet ekranı üzerinde yer alan kimlik doğrulama işlemini kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile gerçekleştirin.
  • Açılacak olan ekran üzerinde yer alan sorgulama bölümüne 4C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü yazarak aratın.
  • Açılacak olan ekran üzerinden 4C emeklilik işlemleriniz için sorgulama yapabilir gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Erkeklerde Emekli Olmak İçin Kaç Gün Sigortalı Olmak Gerekir?

Sigortalı erkek çalışanların emeklilikleri için yaş haddi ve prim günleri kadın çalışanlara göre farklılık göstermektedir. Sigortalı erkek çalışanların emeklilikleri için sigortalı gün sayıları söyle belirlenmiştir,

Sigorta giriş tarihi 08.09.1976 yılı öncesinde olanlar için:

  • Vatandaşların 55 yaş sınırını tamamlamaları ve en az 5000 prim günü bulunması gerekmektedir.

Sigorta giriş tarihi 08.09.1999 yılı ve sonrasında olanlar için:

  • Vatandaşların 60 yaş sınırını tamamlamaları ve en az 7000 prim günü bulunması gerekmektedir.

4500 günden emekli olmak isteyenler için:

  • Vatandaşların 60 yaş sınırını tamamlamaları ve en az 25 yıllık sigorta kayıtlarının bulunması gerekmektedir. Ayrıca 4500 günlük primlerin de ödenmiş olması gerekmektedir.

Kadınlarda Emekli Olmak İçin Kaç Gün Sigortalı Olmak Gerekir?

Kadın çalışanların emekli olabilmeleri için gerekli olan sigorta günü erkek çalışanlara göre farklılık göstermektedir. Sigortalı kadın çalışanların emeklilikleri için sigortalı olunması gereken gün sayıları şöyle belirlenmiştir:

  • Kadınların 01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olmaları halinde 7200 prim günü doldurmaları ve 58 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.

3600 gün üzerinden emeklilik için 15 yıllık süre kapsamında sigortalı olan kadın çalışanlar için emeklilik yaşı şöyle belirlenmiştir:

  • 23.05.2002 tarihinden önce ilgili süre tamamlanmışsa 50 yaşında,
  • 24.05.2002 ve 23.05.2005 tarihleri arası ilgili süre tamamlanırsa 52 yaşında,
  • 24.05.2005 ve 23.05.2008 tarihleri arasında ilgili süre tamamlanırsa 54 yaşında,
  • 24.05.2008 ve 23.05.2011 tarihleri arasında ilgili süre tamamlanırsa 56 yaşında,
  • 24.05.2011 tarihinden sonra ilgili süre tamamlanırsa 58 yaşında 3600 günden emekli olabileceklerdir.

Kadın çalışanların sigorta başlangıç tarihleri 08.09.1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arasında olması halinde 4500 gün üzerinden 25 yıl süre kapsamında sigortalı olmaları ve 58 yaş sınırını tamamlamaları ile emeklilik hakları bulunmaktadır.

Kadın çalışanların sigorta başlangıç tarihleri 01.05.2008 tarihi ve sonrasında olması halinde 5400 günden 61 yaş sınırının tamamlanması ile emekli olabileceklerdir.

Bu yazı kapsamında sigorta durum sorgulama nereden, nasıl yapılır konusu incelenmiştir.

Yorumlar

  1. bayram balaban dedi ki:

    merhabalar 1973 doğumluyum 01 -10-1989 yılında sigorta girişim var .istanbul halkalı başbakanlık toplu konutlarında çalışır iken giriş yapıldı E DEVLET üzerinden bakıyorum hiç gün gözükmüyor işten çıkarıldı da gözükmüyor ne yapmalıyım yardımcı olurmunusunuz . ARZ EDERİ

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      O dönem işyerinin bağlı bulunuduğu kuruma müracaat ederek. dilekçe ile talepte bulunabilirsiniz. eliniz de evrak var ise ispatı daha kolay olacaktır.

  2. Ersin dedi ki:

    Benim babam 5 ay once kendi evimizde dustu ve diz kapagı kırıldı, agır bi ameliyat gecirdi bidaha calisamayacak ayağı duzelmiyor insaat işçisi ve 87 de sigorta girişi var toplamda 1050 gunu var askeriyesinide odesek emekli olma ihtimali var mı tesekkurler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Askerlik borçlanması prim günlerini arttırır, ancak doktor raporu ya da çalışamaz raporu gibi raporlarla emeklilik şartları değişebilir. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Ersin Bey.