ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kanser Hastaları Kolay Emeklilikten Yararlanabilir mi?

Kanser Hastaları Kolay Emeklilikten Yararlanabilir mi?
09.08.2020

Kanser hastaları için SGK malulen emeklilik hakkı imkânı sunmaktadır. Buna göre sigortalının sağlık durumunun kanser nedeniyle çalışmaya uygun olmaması halinde yaşanacak gelir kayıplarının telafisi amacıyla malulen emeklilik hakkından yararlanmak mümkün olmaktadır.

Kanser Hastaları Nasıl Emekli Olurlar?

SGK kapsamında sigortalı olanların sağlık durumlarının iş görmeye uygun olmamaları, kanser gibi tedavisi zor ve uzun süren hastalıklara yakalanmaları halinde uğrayacakları gelir kayıplarının telafi edilmesi nedeniyle malulen emeklilik hakkı tanınmıştır. Başka bir deyişle, ilk kez sigortalı olduğu tarihten sonra farklı nedenler ile meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenlere gerekli prim günleri ve sigortalılık süresi şartlarının sağlanması halinde malulen emekli olabilmeleri mümkündür. Bu kapsamda kanser hastaları da malulen emeklilik hakkından yararlanabilmektedirler.

Sigortalının ya da işyeri sahibinin isteği üzerine resmi veya üniversite hastaneleri tarafından düzenlenecek olacak sağlık kurulu raporu sonucunda dayanağı tıbbi belgelerin detaylı şekilde incelenmesi sonucunda, çalışma gücünde ya da iş kazası ve meslek hastalığı sonucunda kazanma gücünün en az yüzde 60 oranında kaybedilmesinin SGK sağlık kurulu tarafından tespit edilmiş olan sigortalı, malul sayılabilmektedir. Sigortalının en az 10 yıl sigortalılık süresi ve ödenen primler de en az 1800 güne tekabül ediyorsa, bu durumda malullük maaşı alabilmektedir.

İlk Giriş Tarihi Önemli

Malul maaşının bağlanması için en önemli nokta ise sigortalı olarak işe ilk girdiği tarihten önce çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi söz konusu ise bu durum malullük aylığından yararlanmasına engel olmaktadır. Kanser hastaları için bu durum, sigortalı olarak ilk kez işe girdiğinde kanser hastası değilse bile geçerli olabilmektedir. Çünkü işe başlama tarihleri genelde genç yaşlar olduğu için kanserin ilerideki yaşlara bağlı olarak görülen ilerlemesi, bu durumun dışında tutulmaktadır.

Sağlık kurulu raporlarında şayet birden fazla hastalık görülüyorsa, çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedip kaybedilmediğine dair en az ağır hastalık dikkate alınmaktadır. Fakat birden fazla olan hastalıkların bir arada olması halinde, eğer bu hastalıklar kişinin çalışmasına imkân vermiyorsa SGK sağlık kurulu bu durumda malullük hakkı tanımaktadır.

Sigortalı olmadan önce malul olanlar yani iş güçlerinin en az yüzde 60’ını kaybetmiş olanlar daha sonra malulen emekli kapsamında sayılmamaktadırlar. Fakat yine de 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün prim şartlarını yerine getirmeleri halinde engelli vergi indirimden ve özel şartlar ile emekli olma hakkı tanınmaktadır.

Kanser Hastaları İçin Özel Durumlar

Belirtilen malullük şartları için her ne kadar çalışma gücünde yüzde 60 ve üzeri bir kayıp belirtiliyor olsa da maddenin uygulanması için usul ve esaslar SGK tarafından çıkarılan yönetmelikler ile düzenlenmekte ve SGK bu tür yönetmelikler ile yüzde 60 çalışma gücüne neden olacak rahatsızlıkları dikkate almayarak malullük maaşı bağlama yoluna gidebilmektedir.

Örnek olarak böbrek nakli olan sigortalı için çalışma gücünün yüzde 60 ya da üzerinde bir kayıp yaşadığına bakılmaksızın malulen emekli olabilmektedir. Kanser hastaları için de aynı durum söz konusudur. Yine de kanserin evresinin temel alınmasına karşılık kanser hastalıkları için yüzde 60 ya da üzerinde iş gücü kaybı şartı aranmamaktadır. Kanser hastalarında, iyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri dışındaki tüm rahatsızlıkları maluliyet talep tarihinden önceki bir yıl içinde tanı koyulması şartıyla, sağlık kurulu tarafından düzenlenecek rapor tarihinden 18 ay süresi boyunca malul olarak kabul edilebilmektedir. Bu süre içerisinde kanser hastaları tekrar incelemeye tabii tutulurlar ve malul halleri devam edenlerin aylıklarının ödenmesine devam edilmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Kapsamında 3,5 Yıla Dikkat Edilmeli

5510’a Tabii Olanlar Emekli İkramiyesi Alabiliyor mu?

Birikmiş Emekli Maaşı Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.