ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İsteğe Bağlı Sigorta Kapsamında 3,5 Yıla Dikkat Edilmeli

İsteğe Bağlı Sigorta Kapsamında 3,5 Yıla Dikkat Edilmeli
07.08.2020

İsteğe bağlı sigorta olarak bilinen sigorta kişilerin isteğe bağlı primlerini ödeyerek sigortalı olmalarına ve daha sonra da emekliliklerine kolaylık tanıyor. Ancak isteğe bağlı sigortalılık konusunda özellikle 3,5 yıl kuralına dikkat edilmesi gerekiyor.

İsteğe Bağlı Sigortalılıkta Dikkat Edilecekler

Kişilerin kendi istekleri ile SGK’ya giriş yaparak dışarıdan prim ödemelerine verilen isim olan isteğe bağlı sigortalılık herhangi bir işte çalışmayanları, ev hanımlarını, öğrencilerini ve yarı zamanlı çalışanları kapsıyor. Sosyal güvenliklerini devam ettirme ve eksik günlerini aylık bazda 30 güne tamamlama imkânı veren isteğe bağlı sigortalılık hem Türkiye vatandaşları hem de yurtdışında yaşayanlar için uygulanabiliyor.

[highlight color=”red”]Temel olarak ise şu noktalara isteğe bağlı sigortalılıkta dikkat edilmesi gerekiyor;[/highlight]

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Zorunlu sigortalı yani 4A kapsamında çalışmıyor olmak,
  • 4A olarak çalışılıyorsa ay içinde 30 günden az çalışmak – izin günleri hariç,
  • Kendi sigortaları oluşları nedeniyle aylık almamak,
  • SGK’ya yazılı olarak bildirim yapmak gerekmektedir.

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin de e – devlet üzerinden “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” formu ile SGK’ya başvurmaları gerekmektedir.

Çalışmayanlar İçin Sigortalılık Yöntemi

İsteğe bağlı sigortaya başvuru yapılması halinde sigortalılık sürelerinin başlayacakları tarihte 4a, 4b ve 4c bentleri ile aynı zamanda 506 sayılı kanun kapsamında yer alan geçici 20’inci maddesine tabi sandıklarda sigortalı olarak çalışılması gerekmektedir.

Ancak bu durumun istisnası olarak 4a kapsamında sigortalı olarak çalışanların ay içinde de 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışılmaması nedeniyle de aynı zamanda ay içindeki gün sayısının 30 günden az olan sigortalılar isteğe bağlı sigortalarını prim ödeyerek, noksan sürelerini de 30 güne tamamlayabiliyorlar.

İsteğe bağlı sigorta primi ise prime esas teşkil eden kazancın alt sınırı ve üst sınırı arasında, sigortalı tarafından yazılı şekilde beyan edilmiş prime esas olan aylık kazancın yüzde 32’si olarak hesaplanıyor. Bu prim tutarının yüzde 20’si malullük ve yaşlılık, ölüm sigortası ile yüzde 12’si ise genel sağlık sigortası primi olarak hesaplanıyor.

Türkiye ile aralarında sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde çalışan ya da işverenlerce üstlenilen yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılan Türk işçilerin isteğe bağlı sigortalı olanlarında ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmadığı için bunların prim oranları da yüzde 20 olarak belirlenmektedir.

Ay içinde toplam çalışma süresinin 30 günün altında tutulanlar ve kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışarak ay içindeki çalışmalarını 30 güne tamamlayanlar ya da bunu isteyenler ayrıca işsizlik sigortası primlerine yüzde 3 oranında destek almaktadırlar.

İsteğe bağlı sigorta primlerini takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi ise önemlidir. Ait olunan aydan itibaren bu bakımdan en geç 12 ay içinde kendilerinin ya da hak sahipleri tarafından geçilme cezası aynı zamanda gecikme zammı ile ödenmeyen süreler için hizmet olarak değerlendirme kapsamına alınmamaktadır.

3,5 Yıl Kuralına Dikkat Edilmeli

Konuyla ilgili önemli nokta ise 3,5 yıl kuralına dikkat etmekten geçiyor. 1 Ekim 2008 tarihinden öcne hem 4A kapsamında hem de Bağkur kapsamında isteğe bağlı prim ödenmesi yapmak mümkündür. Fakat 1 Ekim 2008 tarihinden geçerli sayılan, isteğe bağlı sigorta statüsü sadece Bağkur kapsamında sayılmaktadır.

Bu yüzden SSK şartlarından emekli olmayı düşünenler ve isteğe bağlı olarak SSK aylığı almak isteyenler bu değişikliği mutlaka göz önünde bulundurmalılar. Son 7 yıl yani SGK primi ödenmiş son 2520 gün içerisindeki  1260 gün (3,5 yıl) ve daha fazla isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin Bağkur kapsamında emekli olmaları mümkün olmaktadır.

4500 Günden Emeklilik Şartları Nelerdir, Maaşı Ne Kadar?

İsteğe Bağlı Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir ?

Erken Emekli Nasıl Olunur, Ne Yapmalıyım, Şartları Nelerdir?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.