Banka Kredileri

Bankalara Yapılan Kredi Başvuruları Nasıl İptal Edilir?

[highlight color=”red”]Kredi başvurularınızı iptal etmek[/highlight] istiyorsanız bunu birden fazla yolu bulunmaktadır. Finansman ihtiyacınızın bulunduğu zamanlarda kredi başvuru yapmış ve sonra ihtiyacınızı başka bir şekilde karşılamış ya da kredi kullanımından vazgeçmiş olabilirsiniz. Bu durumda kredi başvurunuzu iptal etme hakkınız bulunmaktadır. Bunun için kredi başvurusunda bulunduğunuz banka kanallarını kullanabilirsiniz. Kredi başvurusu iptali için kullanabileceğiniz yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • SMS Bankacılığı,
  • İnternet Bankacılığı,
  • Bankamatikler,
  • Banka şubesi.

Bu yöntemleri kullanarak kredi başvurunuz iptal edebilirsiniz. Fakat hepsinden önce bilinmesi gereken başka bir durum vardır. Kredi başvurusu yaptığınızda ve ön değerlendirme banka tarafından olumlu karşılandığında banka sizden bazı evraklar talep eder. Bu evrakların teslim edilmesi için banka tarafından müşterilere 10 ile 14 günlük bir süre tanınır. Müşteriler bu süreç içerisinde bankaya gerekli evrakları teslim etmezse kredi başvurusu da otomatik olarak iptal edilir. Fakat bazı kredi türlerinde bankalar herhangi bir evrak talep etmeyebilir. Bu durumda kredi tutarının hesabınıza doğrudan aktarılması da söz konusu olabilir. Bu sebeple başvurunun tamamlanması için gereken evrakları bankaya teslim etmemek her zaman için kredi başvurusunun iptali olarak sonuçlanmayabilir.

SMS – İnternet – ATM Bankacılığı ile Kredi Başvurusu İptali Nasıl Olur?

[highlight color=”red”]SMS – İnternet – ATM bankacılığı kullanarak kredi başvurusunu iptal[/highlight] etmeniz mümkündür. Zira kredi başvurusunu hangi kanaldan yaptıysanız, kredi başvuru iptalini de o bankadan gerçekleştirmeniz daha zahmetsiz olacaktır. Fakat bunun için bazı durumlar söz konusudur. Kredi başvurusunda bulunduğunuzda banka tarafından öncelikle başvuru değerlendirmeniz yapılır. Eğer başvurunuz ön onay alırsa bu her zaman için kredinizin doğrudan çıktığı anlamına gelmez. Bazı kredi türleri için bankalar belge istemeyebilir. Böyle bir durumda kredi başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi durumunda online sözleşme aracılığıyla sözleşme işleminiz tamamlanır ve kredi tutarınız doğrudan hesabınıza aktarılabilir. Fakat bu her kredi türü için geçerli değildir. Genellikle kredi başvurunuz banka tarafından değerlendirilip ön onay almışsa, kredi başvurunuzu tamamlamanız için bankanın talep ettiği evrakları banka şubesine teslim etmeniz gerekmektedir.

Kredi başvurusunda bulunmuşsanız ve kredi başvurunuza ön onay geldiyse, banka sizden birtakım evraklar talep edecektir. Bu süreç 10 ile 14 gün arasında bir zamanı kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde başvurduğunuz kanaldan kredi başvurunuzu iptal edebilirsiniz.

Telefon Bankacılığı ile Kredi Başvurusu Nasıl İptal Edilir?

[highlight color=”red”]Bankanızın telefon bankacılığı hizmetini kullanarak kredi başvurunuzun iptalini istemek[/highlight] kredi başvurunuzun iptal edilebilmesi için en garantili yöntemlerden biridir. Bu süreç de evrakları hazırlamanız için bankanız tarafından size tanılan 10 ile 14 günlük zaman dilimini kapsamaktadır. Bu 10 – 14 günlük zaman dilimi içerisinde kredi başvurusu oluşturduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Müşteri hizmetleri hattındaki yetkili kişiye başvuruda bulunduğunuz kredinin iptalini istediğinizi iletirsiniz ve yetkili kişi kredi başvurunuzun iptal işlemlerini başlatır.

Banka Şubesinden Kredi Başvuru İptali Nasıl Gerçekleşir?

[highlight color=”red”]Kredi başvurunuzu banka şubesinden iptal etmek[/highlight] için kredinize onay gelmeden kredi başvurusunda bulunduğunuz bankanın şubesine müracaat ederseniz yapmanız gereken yalnızca kredi iptal dilekçesi doldurmak olur. Doldurduğunuz kredi iptal dilekçesini kredi başvurusunda bulunduğunuz bankadaki yetkili kişilere teslim ederek kredi başvurunuzun iptal işlemini tamamlayabilirsiniz. Kredinize ön onay çıkmış olması durumunda da banka şubesine müracaat ederek yine aynı işlemle birlikte şubedeki yetkililer aracılığıyla kredi başvurunuzu iptal etme hakkına sahipsiniz. Bunun için de kredi iptal dilekçesi doldurmalı ve bankadaki yetkili kişilere dilekçeyi teslim etmeniz gerekmektedir. Bu işlemler akabinde kredi başvurunuzun iptali gerçekleşir.

Kredi İptal Süresi Ne Kadar?

[highlight color=”red”]Kredilerinizi iptal etmek için size tanınan süre[/highlight] 14 gün kadardır. Kredinize ön onay çıkmasının ardından bankanın sizden istediği evrakları tamamlayıp teslim ettiyseniz ve bankanızla kredi sözleşmesini imzaladıysanız kredi başvurunuz yürürlüğe girer ve kredi tutarınız size aktarılır. Bu durumda kredi iptali için 14 gün süreniz bulunmaktadır. Fakat bu 14 günlük süre içerisinde kredi tutarınıza dokunmamış olmanız şarttır. Kredi olarak çektiğiniz paraya dokunmamışsanız herhangi bir gerekçe sunmaya gerek bile duymadan ve söz konusu olabilecek bir ceza ödemeden 14 gün içerisinde kredi başvurusundan cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu 14 günlük süre kredi başvurunuz akabinde sözleşmenizin yapıldığı gün itibariyle başlar.

Kredi başvurunuzdan caydığınızı banka yetkililerine bildirmeniz ve kredinizin iptalini istemeniz durumunda anaparayı ve kredinin aktarıldığı günden itibaren anaparanın bankaya geri aktarıldığı süreci kapsayan zaman dilimine tahakkuk eden faizi ödemeniz gerekmektedir. Çektiğiniz kredinin anaparasını ve anaparanın geri ödendiği sürece kadar işleyen faiz tutarını bankaya ödemeniz için banka tarafından size 1 ay kadar süre tanınır. Bu 1 aylık süreç içerisinde banka tarafından talep edilen tutarların ödenmesi gerekmektedir.

Krediden bu şekilde caymış olma durumunda hesaplanan faiz tutarı, kurumlara ve üçüncü şahıslara ödenen tutarlar dışında bankaya herhangi bir bedel ödemeniz söz konusu değildir. Bankanın bu belirlenen tutarlar dışında herhangi bir bedel talep etmesi hakkı yoktur. Bunların dışında ödeyeceğiniz herhangi bir ücret olması durumunda bankaya anaparayı ve hesaplanan faizi aktardığınız tarihten itibaren geçen 1 hafta içerisinde bu tutarlar banka tarafından idesi gerçekleşir.

14 Günlük Süreç Aşılırsa Kredi Nasıl İptal Edilir?

[highlight color=”red”]Söz konusu 14 günün aşılması durumunda kredinin iptal edilmesi[/highlight] gibi bir durum söz konusu değildir. Kredinize onay gelmesi ve bankaya gerekli evrakları teslim etmenizin ardından sözleşme imzası gerçekleşmişse ve kredi tutarı hesabınıza aktarılmışsa, kredi iptalinizi gerçekleştirmek için sözleşme imzaladığınız tarihin akabinde geçen 14 gün içinde bankaya müracaat etmeniz gerekmektedir. Kredi iptalinizi gerçekleştirmek için banka tarafından size tanınan bu 14 günlük süreci aşmışsanız; bu durumda kredinizi iptal edemezsiniz.

14 günün aşılması durumunda kredi iptali gerçekleşmese bile krediyi kapatmak gibi bir durum söz konusu olabilir. Kredi kullandığınız bankaya krediyi kapattığınız tarihe kadar geçen süre içinde belirlenen faizi ve bankanın size başvurduğunuz krediyi hazırlarken harcadığı masrafları ödemek zorundasınız. Fakat bu durum konut kredisini kapsamamaktadır. Konut kredisi dışındaki kredi türlerinde bu tip bir kredi kapatma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Konut kredisinde ise durum biraz daha farklıdır. Eğer konut kredisi çekmişseniz ve 14 günlük iptal etme sürecini doldurmuşsanız kredinizi kapatmak için diğer kredileri kapatırken olduğu gibi çektiğiniz konut kredisinin krediyi kapattığınız tarihe kadar olan faiz tutarlarını ve bankanın kredi masraflarını ödemeniz gerekmektedir. Fakat bu ödeme yeterli değildir. Konut kredilerinde bu ödemelere ek olarak aynı zamanda “Erken Kapama Cezası” kapsamında belirlenen tutarı da ödemeniz gerekmektedir.

Konut Kredileri İçin Erken Kapatma Tutarı Ne Kadar?

[highlight color=”red”]Erken Kapatma Cezası kapsamında ödenen tutar yalnızca konut kredileri için geçerlidir.[/highlight] Eğer bir bankanın konut kredisi dışında kalan diğer kredi ürünlerinden yararlanmaktaysanız ve kredi iptali için gereken 14 günü aştıysanız bankanız sizden “Erken Kapatma Cezası” kapsamında bir bedel talep edemez. Fakat konut kredilerinin 14 günlük iptal süresinin aşılması durumunda kredileri kapatmak için “Erken Kapatma Cezası” ödemekle yükümlü sayılırsınız. Konut kredileri için belirlenen “Erken Kapatma Cezası” kapsamında ödenecek tutarının hesaplanmasında ise kalan vade sayısı esas alınır.

Kullandığınız konut kredisinin kalan vadesi 36 aydan az olması durumunda ödeyeceğiniz erken kapatma cezası kalan anaparanızın %1’i kadar olacaktır. Fakat kredi kullanımınızda kalan vade sayısı 36 aydan fazlaysa bu durumda banka tarafından kredinizin kalan anapara tutarının %2’si talep edilmektedir. Bu tutar kredi kapatma işleminin gerçekleştiği banka tarafından peşin olarak tahsis edilir.

Ziraat Bankası Bakiye ve Para Sorgulama Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Şartlar ve Belgeler

Kredi Sicili Kara Listeden Çıkmak İçin Ne Yapmalıyım?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir