Emeklilik

Zorunlu Bireysel Emeklilik Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bireysel emeklilik ile ilgili bilinmesi gerekenler arasında öncelikli olarak zorunlu bir sistem olduğu gelmektedir. 1 ocak 2017 tarihinde yürürlülüğe girmiş olan bu zorunlu bireysel sigorta, 5 yaşının altında olan ve her TC vatandaşı için zorunlu bir sistemdir. Otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olmayı sağlayan bu sistem, yasalarca belirlenmiştir. Bu sisteme dahil olmanın öncelikli avantajı ise devletin bir defaya mahsus olmak üzere 1000 TL destek vermesi olmaktadır. Bunun yanı sıra zorunlu bireysel emeklilik siteminde en az 10 sene kalan kişiler için devlet toplam birikimin yüzde 5’i kadar da katkı sağlamaktadır.

Zorunlu Bireysel Emeklilik 2019

Zorunlu BES sistemi 2017 senesinde yürürlüğe girmiştir. 45 yaşın altında olan her TC vatandaşı için zorunlu bir sistemdir. Bu sistem kapsamında, kişilerin maaşından belirli bir miktar kesilmektedir. Kesilen bu tutar, otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine de dahil olmaktadır. Bu sisteme dahil olmanın en büyük avantajı ise devletin bir defaya mahsus olarak bin TL destek vermesidir. Zorunlu bireysel emeklilik sistemi zorunlu bir sistem olsa da dileyen vatandaş bu sistemden kolayca çıkış yapabilir. Geçmiş dönemlerde çıkış yapan kişilerin geri sisteme girmesi mümkün değildi ancak günümüzde bu düzen de yenilenmiştir.

Zorunlu Bes Kimleri Kapsar?

Zorunlu BES sistemine girenler 45 yaşının altında olan ve çalışan kişilerdir. Kısa bir şekilde açıklamak gerekirse, 1972 senesinden sonra dünyaya gelen ve TC vatandaşı olan herkes zorunlu bireysel emeklilik sistemi kapsamına girmektedir. Özel sektör ve devlet sektöründeki çalışanlar bu sisteme girmelidir. Zorunlu bireysel emeklilik sigortası herkes için zorunlu bir sistem olsa da dileyen vatandaş bu sistemden çıkabilir. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine katılmak ise herkes için otomatik şekilde başlamaktadır. Kişilerin bir kuruma giderek başvurması gerekmemektedir.

Zorunlu BES’a Katılmak Zorunlu mu?

Zorunlu bireysel emeklilik sigortasına katılım otomatik olarak yapılmaktadır. Sigortalı olan herkes, otomatik olarak bu sistem içerisindedir. Sisteme dahil olan kişiler, iki ay içerisinde sistemden çıkabilmektedir. Sisteme giriş zorunlu olsa da dileyen açlışan sistemden kolayca çıkış yapabilir. Ancak sistemden 3 sene içinde çıkış yapan kişiler, daha sonra yeniden sisteme giriş yapsalar bile bin TL değerindeki tutarı alamayacaktır. Ödenecek olan katkı payları ise çalışanların prime esas kazançlarını yüzde 3 tutarında olmaktadır. Her ay çalışanların maaşlarından otomatik olarak kesinti yapılacaktır. Bunun yanı sıra aylık brüt kazanç toplamı ise en fazla SGK tavanı kadar olmaktadır. Bunun yanı sıra en düşük kesinti 53 TL olmakla beraber en yüksek kesinti ise 340 TL olacaktır. Bunun ötesinde aylık prime esas kazanç eğer 2 Bin TL ise, maaştan aylın olarak 60 TL kesilecektir. Bunun dışında eğer 3 Bin 500 TL ise, aylık 105 TL kesinti söz konusu olacaktır.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Ne Kadar Kesilecek?

Zorunlu bireysel emeklilik kesinti oranı kişinin kazandığı maaşa göre belirlenmektedir. Zorunlu bireysel emeklilik için maaştan yapılan kesinti yüzde 3 olmaktadır. Örnek vermek gerekirse, iki bin 500 TL olan maaştan yapılacak olan zorunlu emeklilik sigortası için her ay 75 TL kesinti yapılmaktadır. Bunun yanı sıra 3 Bin TL maaş alan birinden her ay 90 TL kesinti yapılmaktadır. Bunun dışında eğer kişinin borcu varsa ya da paraya ihtiyacı varsa zorunlu emeklilik sistemine ara verebilmektedir. Zorunlu bireysel emeklilik sistemi kapsamında katkı payı ödemesine ara verilmesi gerekirse, 3 ayı geçmemek koşulu ile ara verilebilmektedir. Bu sayede mali problem olduğu durumlarda ara verilebilmektedir. Eğer vatandaşların 3 aylık süreden daha fazla araya ihtiyacı varsa, bu aşamada 3 ay bitmeden durumu bildirebilir ve süreyi de uzatabilir. Normal bireysel emeklilik sigortasında da zorunlu emeklilik sisteminde de teşvik amaçlı olarak yüzde 25 devlet katkı payı verilmektedir. Sistemden3 ve 6 sene içerisinde ayrılma durumunda birikimin %15’ini, 6 ve 10 sene sonra ise birikimin %35’ini almak mümkün olmaktadır. Eğer kişi 10 senesini tamamlarsa eğer yüzde 60’ını alacaktır.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Kanunu

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi 45 yaşını doldurmamış olan TC vatandaşları kapsamında geçerli olmaktadır. Bu noktada 6740 sayılı olan Kanuna göre yasalar düzenlemeye girmiştir. Bireysel emeklilik sistemine dahil olmayan kişiler ise:

  • TC vatandaşı olmayan kişiler,
  • 45 yaşını doldurmuş olan kişiler,
  • Bağ-Kur’lu olan kişiler bireysel emeklilik sigorta kapsamında olmamaktadır.

Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde yönetmelik kapsamında bulunan çalışanların ücretinden işveren tarafından kesilecek olan çalışanların katkı payı tutarı, prime esas kazancın yüzde 3’ü oranında hesaplanmaktadır. Bireysel emeklilik sistemine katılım zorunlu olmaktadır. Her çalışan bu sistemden kolayca çıkabilmektedir. Bireysel emeklilik kapsamında olan işletmeler ise:

  • 01.2017 tarihinden itibaren 1000 ve üzeri çalışana sahip olan işletmeler
  • 04.2017 tarihinden itibaren 250-999 çalışana sahip olan işletmeler
  • 07.2017 tarihinden itibaren 100-249 çalışana sahip olan işletmeler
  • 01.2018 tarihinden itibaren 50-99 çalışana sahip olan işletmeler
  • 07.2018 tarihinden itibaren 10-49 çalışana sahip olan işletmeler
  • 01.2019 tarihinden itibaren 5-9 çalışana sahip olan işletmeler

Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali

Zorunlu bireysel emeklilik sigortasın iptal edilmesi için iki ay içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru yaptıktan sonra süreç:

  • Çalışan kişinin maaşından yapılan kesintiler bireysel emeklilik şirketine geçtikten sonra kendisine mail, sms ya da e-mail olarak gönderilmektedir.
  • Bu bildirimden itibaren cayma hakkının kullanılması ise otomatik bireysel emeklilik sisteminden çıkmak mümkündür.
  • Cayma başvurusu bireysel emeklilik sistem kapsamında yapıldığı sigorta şirketine online şekilde iptal formu doldurulabilir ve dilekçe yazılabilir.
  • Otomatik bireysel emeklilik sisteminden cayma hakkının kullanılması kapsamında bu talep şirkete ulaştıktan sonra 10 gün içerisinde çalışana yapılan tüm kesintiler geri yatmaktadır.

Zorunlu Bes Kanunu 2019

Zorunlu bireysel emeklilik sistemine giriş otomatik şekilde, yasal olarak yapılmaktadır. Bireysel emeklilik sisteminde, devlet katkısı ise hakediş oranlarına ve yıllara göre belirlenmektedir. Bu sistem kapsamında kayıtlı olan tutarlar ise:

  • Bireysel emeklilik sisteminde minimum 3 sene kalındığı durumlarda toplam tutarın yüzde 15’i,
  • Bireysel emeklilik sisteminde 6 yıl kalındığı durumlarda ise yüzde 35’i,
  • Bireysel emeklilik sisteminde 10 sene kalınması halinde yüzde 60’ı alınmaktadır.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Kanunu

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi kapsamında cayma hakkından da cayılabilir. Cayma hakkının kullanılabilmesi için 2 aylık sürecin açılması durumunda otomatik bireysel emeklilik iptali söz konusu olabilmektedir. Bunun için yapılması gerekenler ise:

  • Bireysel emeklilikten ayrılmak için öncelikli olarak telefon, faks, e-mail sistemleri ile talep iletilir.
  • İptal talebinin ardından 5 gün içerisinde tüm işlemler yapılır.
  • Çalışan kişi ayrılma talep formunun doldurulup imzalanmasından sonra ise şirkete gönderilmektedir.
  • Daha sonra en kısa sürede kişinin maaşından kesilen ödemeler iade edilmektedir.

Bireysel emeklilik işleminden çıkan kişi, iki sene sonra sisteme otomatik olarak yeniden alınmaktadır. Dileyen çalışanlar tekrar sistemden çıkabilir.

Zorunlu BES, Bireysel Emeklilik Sistemi Şartları

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İptal Edilir?

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi İptali

Shares:

2 Yorumlar

  • cengiz
    11.06.2019

    selam 1995 tarihinde sigorta başlabgacım oldu 2350 sigortam var 7 aydan beri sigortalı işte çalışmaktayım ben BES nasıl faydalanırım ne yapmam lazım ne gibi bir yol izlemeliyim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      12.06.2019

      Merhaba,

      zorunlu bes işlemleri işyerleri tarafından yapılmaktadır. en az 5 çalışanı olan işyerinde çalışıyorsanız 01/01/2019 tan itibaren zorunlu bes e tabi oldunuz. Çıkış yaptıysanız. En az 2 sene tekrar giriş yapamasınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir