Engelli

Süreli Engelli Raporu Nedir? Kimlere Verilir?

Süreli engelli raporu genellikle iki ya da beş yıl geçerliliği olan ve bu süre sonunda yenilenmesi gereken sağlık belgesidir. İki yılın sonunda hastanın durumunda tamamen iyileşme sağlandığında yenilemeye gerek kalmaz. Süreli engelli raporu iyileşme ihtimali ve tedavisi olan hastalıklarda verilir. Engellilik hali hastalık kaynaklı olabileceği gibi kaza sonucu da ortaya çıkabilir.

Süreli Engelli Raporu Nedir?

Süreli engelli raporu, belirli bir zaman sınırlaması bulunan ve hastanın engel durumunu belgeleyen bir rapordur. Süreli rapor verilen hastalıklar ve kaza sonucu meydana gelen hasarların iyileşme ihtimali vardır. Böylece iyileşme sağlanması halinde kurul kararına göre tekrar rapor düzenlenmeyebilir.

Engelli kişilerin sağlık raporları iki farklı biçimde düzenlenir. Düzenlenen rapor türlerinden ilki süresizdir. Bu tür raporlarda hastalığın iyileşme ihtimali mevcut koşullarda yoktur. Diğer bir rapor türü ise süreli olarak hazırlanır. Böylece hasta belirli aralıklarla tekrar heyet kontrolünden geçirilir. İyileşme ve ilerleme durumları tespit edilerek ona göre yenileme yapılır.

Süreli raporlarda herhangi bir bilgi verilmediği takdirde geçerliliği iki yıldır. Hastalığın ve engelin durumuna göre farklı süreler öngörülebilir. Bu süreler tamamlandığı takdirde raporun kullanılması mümkün değildir. Hastanın tekrar rapor alması gerekir.

Engelli bireylerin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamak adına zamanında rapor yenilemesinde fayda vardır. Yenileme işlemleri sırasında ücret ödemesi yapılmaz. Yenileme sırasında rutin kurul işlemleri tekrarlanır. Hastanın çeşitli polikliniklerde muayene olması sağlanır.

Tam olarak süre bitmeden de yenileme işlemlerinin yapılması mümkün olabilir. Bu durum genellikle hastalık ya da kazaya bağlı engellilik durumlarında yaşanan gelişmelerle alakalıdır. Hastalığınızın durumunda ilerleme ya da iyileşme olduğu takdirde bir an önce yenileme işlemlerine başlamalısınız.

SÜRELİ ENGELLİ RAPORU KİMLERE VERİLİR?

Süreli engelli raporunun verileceği kişilerin aşağıda sıralanan alanlardan birinde ya da daha fazlasında rahatsızlığı bulunması gerekir:

  • Kan hastalıkları
  • Endokronoloji
  • Psikolojik rahatsızlıklar
  • Ürolojik problemler
  • Sindirim sisteminden kaynaklanan rahatsızlıklar
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Üst solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıklar
  • Cilt hastalıkları
  • Kanser türleri
  • Eklem hastalıkları
  • Yanıklar
  • İşitme problemleri

Yukarıda sıralanan hastalıkların ne oranda engele sebep olduğu Balthazard formülü aracılığıyla hesaplanır.

Bu formülde her hastalık için uzman hekimler tarafından engel durumu belirlenir. Ardından yapılacak işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Her birim için hesaplanan engel oranları en fazla olandan başlanarak sıralanır.
  • En yüksek engel oranı, %100’den çıkarılarak hesaplama yapılır.
  • Elde edilen miktar, ikinci sırada olan en yüksek engel oranı ile çarpılır.
  • Elde edilen sonuç yüze bölünmelidir.
  • Buradan bulunan sonuç ise en üst sırada olan fonksiyon kaybı oranına dâhil edilir.
  • Elde edilen sonuç en yüksek iki fonksiyon kaybına ilişkin orandır.
  • Hastanın özür sayısının ikiden fazla olması halinde ilk iki özür için yapılan hesaplama işleminin sonucu birinci sıraya konur.
  • İkinci sıraya ise üçüncü olan fonksiyon kaybı geçer. İşlem yeniden yapılır.
  • Hasta 60 yaşından büyükse vücut fonksiyon kayıp oranları %10 daha fazla olacak şekilde hesaplanır.

Süreli Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Süreli engelli raporunun alınması için tam teşekküllü devlet hastanelerine müracaat edilmelidir. Bunun için ilk önce MHRS üzerinden randevu oluşturmalısınız. Randevu almak için mhrs.gov.tr adresine girebilir ya da MHRS uygulamasını indirebilirsiniz.

MHRS sistemine giriş yaptıktan sonra size uygun olan giriş seçeneğini belirlemelisiniz. E-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme erişim sağlama şansınız vardır.

Yukarıdaki ekrandan e-Devlet şifrenizle ya da diğer yöntemleri kullanarak giriş yapabilirsiniz.

Yukarıdaki ekrandan “Hastane randevusu al” seçeneğini tercih ederek bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Yukarıdaki ekrandan il, ilçe ve hastane seçiminizi kendinize göre yapmalısınız. Seçiminizi yaptıktan sonra klinik kısmından “Sağlık Kurulu Erişkin” seçeneğine ulaşmalısınız. Muayene yeri olarak da Sağlık Kurulu Polikliniği seçeneğini tercih etmelisiniz.

Randevunuzu aldığınız tarih ve saatte kurula gitmeli ve ilgili formları doldurmalısınız. Hangi doktorlara görünmeniz gerektiği kurul yetkilileri tarafından belirlenir. Gerekli incelemeler neticesinde hesaplanan puanlarla beraber heyet incelemesi yapılır.

Süreli engelli raporu için sizden bazı belgeler talep edilir. Bu belgeler şöyle sıralanabilir:

  • Kimlik belgesi
  • Çocuklar için başvurular ebeveynler tarafından gerçekleştirilir.
  • Her sağlık kurulunun kendi talebine uygun sayıda fotoğraf
  • Doldurulan rapor başvuru formu
  • Öğrencilerin eğitim aldıklarına dair belgeler
  • Hastalığa ilişkin belgeler

SÜRELİ ENGELLİ RAPORU NASIL YENİLENİR?

Süreli engelli raporunun yenilenmesi için devlet hastanelerine yeni rapor çıkarılacak gibi başvuru yapılmalıdır. Başvuru öncesinde randevu MHRS üzerinden alınır. Randevu günü ve saatinde önceki rapor ibraz edilmelidir.

Raporun yenilenmesi sürecinde hastalığa ilişkin daha önce alınmış belgelerin de sunulmasında fayda vardır. Böylece hekimlerin alanları ile ilgili çıkarım yapması daha kolay olur. Yenileme, rapor için öngörülen sürenin tamamlanması ile yapılabilir. Hastalığı gidişatında bir değişim olması halinde süre tamamlanmadan da yenileme başvurusu yapılabilir.

Süreli Engelli Raporu Hangi Durumlarda İptal Edilir?

Süreli engelli raporunun iptal edilmesi için iyileşme, engel oranının yüzde kırkın altına düşmesi gibi şartlar gerekir. Öte yandan öngörülen sürenin dolması halinde de rapor kendiliğinden iptal olur.

Süreli engel raporu bazı durumlarda iptal edilebilir. Raporun kendinden iptal olmasını sağlayan durum zaman aşımıdır. Herhangi bir yenileme yapılmazsa süre bitiminde rapor kullanılamaz. Hastalıkların ortadan kalkması, tedavi edilmesi ve iyileşmesi kurul tarafından tespit edildiğinde de iptal söz konusudur.

Süreli ve süresiz raporlarda engel oranı en az %40 olmalıdır. %40’ın altına düşen engel durumunda rapor iptal edilir. Bir usulsüzlük tespiti sonucunda da raporun kullanım hakkını kaybedebilirsiniz. Böyle durumlar genellikle bir şikâyet neticesinde gerçekleşir.

ENGELLİ RAPORU SÜRELİ OLANLAR NELERDEN FAYDALANABİLİR?

Engelli raporu süreli olanların faydalanabilecekleri şeyler; engelli kadrosundan işe girme, ÖTV’siz araç alma, engelli yardımı şeklindedir. Bu olanaklardan yararlanmak isteyenler için farklı şartlar da söz konusu olabilir. Süreli engelli raporu ile erken emeklilik de mümkündür.

Engel raporunuzun süreli olması halinde iş başvurusu ya da diğer olanaklardan yararlanmak için kullanılabilir. Sadece raporun ibraz edilmesinin yeterli olduğu durumlarda sizden başka bir talepte bulunulmaz. Ancak bazı yerlerde sizden ekstra belgeler istenebilir.

Örneğin; eğer engellilik yardımı almak istiyorsanız maddi durumunuzun kötü olması şarttır. Öte yandan emeklilik için prim ödeme şartı vardır.

Süreli Engelli Raporu ile Araç Alımı

Süreli engelli raporu ile araç alımı mümkündür. Raporunuzu kullanarak engel oranınıza göre yapılan indirimlerden yararlanırsınız. Engel oranı eğer %90’dan fazla ise hiç ÖTV ödemeden araç satın alınabilir.

Engel oranı  %40 ve %89 arasında olması halinde ödenmesi gereken ÖTV oranı %26,3 şeklindedir. Raporunuzu araç alacağınız bayiye ibraz ederek bu haktan yararlanabilirsiniz.

Süreli Engelli Raporu ile Emekli Olunur Mu?

Süreli engelli raporu ile emeklilik prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi gibi şartların sağlanması ile mümkündür. Engel oranı %50-59 arasında olanlar için 16 yıl ve 3700 gün prim şartı vardır. %40-49 oranı için gereken şart 18 yıl ve 4100 gündür. Süreli engelli raporu ile erken dönemde emekli olabilirsiniz.

Shares:

2 Yorumlar

  • filiz
    14.09.2023

    ben 1 yıllık yüzde 86 dan vergi indirim belgesi ile emekli başvurusu yaptım. 1 yılın sonunda izlemem gereken yol. raporu yenilemek şart mı? emekli maaşı kesilir mi? birde yuzde 26 otv indiriminden yararlanabilir miyim. fiziksel engelin olma şarı var mı? bilgi rica ederim.

    Cevapla
  • Murat
    13.09.2023

    Ben yüzde 48 den iki sene önce vergi indirimi emekli oldum bu sene yeniledim yüzde 90 süresiz olurrmuki

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir