ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbaÄŸkurkredilerkosgebengellie-devlet

Sigortası Olmayan Esnaf Nasıl Emekli Olabilir?

Sigortası Olmayan Esnaf Nasıl Emekli Olabilir?

Sigortası olmayan ya da sigorta primlerinin ödenmediği esnafların emekli olamaması durumu pek çok esnafı mağdur etmekte ve farklı yöntemler bulmalarına olanak tanımaktadır. Mevcut mevzuat çerçevesinde sigortalı olmayan esnafların emekli olabilme imkânları bulunmamaktadır.

Sigorta Girişi Olmayan Esnaf Nasıl Emekli Olur?

Geçmiş yıllara ait düşük emekli aylığının, yetersiz sağlık yardımlarının ve sosyal güvenlik haklarının neden olduğu Bağkur sigortalısı olanların büyük çoğunluklarının primlerinin ödenmediği ve Bağkur tescillerinin bile yapılmadığı bilinmektedir. Bağkur’a kayıt ve tescil yapmayanlar ile ilgili 2000 ve 2008 tarihli iki önemli tarih bulunmaktadır.

Bu durumda 2000 tarihine kadar Bağkur yani 4B kapsamında kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalılar için altı aylık ek bir süre verilerek kayıt ve tescillerinin yaptırılması istenmekte, yaptırmayan kimselerin ise her türlü sigortalılık hak ve mükellefiyet olmaları da 04.10.2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Bu tarihten sonra yani 2000 ve 2008 tarihleri aralığında ise Bağkur sigortalılıklarını tescil ettirmelerinde şayet gerekli şartların taşınması ve bulunması halinde ise Bağkur yani 4B sigortalılığı da 2000 tarihinden itibaren Bağkur kaydı olarak yapılmıştır.

2000 ve 2008 Arasında Olanların Durumu

Bağkur sigortasına giriş yapmış 2000 ve 2008 tarihleri arasında tescil ve kayıt yaptırmayanların durumu ise 2008’den itibaren geçerlilik kazanmıştır. Bağkur kayıt ve tescilin 2008’den önce yaptırmamış olan sigortalıların altı aylık bir süre kapsamında kayıt ve tescillerinin yaptırmaları talep edilmiş, buna göre ilgili tarih de 2008’de başlamıştı. Bu bakımdan 2008 öncesini kapsayan sürelerde sigortalı sayılmayı gerektirecek vergi, oda ve sicil kayıtlarının olması halinde bile bu kayıtlardan temel alınarak SGK tarafından geriye dönük borçlandırma yapılamamaktadır.

Bu durumda Bağkur sigortalılık kaydı olmayanlar için 2008’den önceki dönemleri kapsayan ve sigortalı olarak sayılmayı gerektiren vergi, oda ya da sicil kayıtlarının olması bile Bağkur sigortalılığına hak vermemektedir. Başka bir deyişle Bağkur sigortalısı olunması gerekmesine rağmen, 2008’den önce Bağkur sigortalısı olmamış kimseler, geriye dönük vergi kayıtlarının ya da şirket ortaklığının bulunması halinde dahi, şayet 2008 öncesinde dahi Bağkur’a kayıt ve tescilleri bulunmuyorsa 2008 öncesinin primlerini ödeyerek hizmet kazanılmasının ve bu sürelerin de sosyal güvenlik kapsamındaki emeklilik hesabına dahil edilmeleri mevzuat gereğince yasal olarak mümkün olmamaktadır. Bu bakımdan 2008’den önceki dönemleri temel alarak Bağkur sigortalılık tescili olmayan kimselerin sigortalılık hak ve yükümlükleri 2008’den başlatılmakta ve bu tarihi temel alınarak Bağkur primleri ödenebilmektedir.

Ne Talep Ediliyor?

Böylesi bir durum halinde pek çok kimse mağduriyet yaşayabilmekte ve haliyle durumun giderilmesini talep etmektedir. Konuyla ilgili olarak temel talebin binlerce esnafın vergi ve oda kaydının dikkate alınarak emekli olmanın yolunun açılmasıdır. Vergi kayıt tarihlerinin sigorta başlangıç tarihleri olarak kabul edilmesi daha önce esnaf ve sanatkarlara imkân tanınmıştır. Fakat esnaflar bu durumda ekonomik nedenler ötürü bu imkânları yerine getirememişlerdir.

4 Ekim 2000 tarihinden önce temel alınarak oda ve vergi kayıtları ile esnaf olarak işyerinin bulunan fakat  Bağkur kaydı bulunmayan pek çok esnafın mağduriyeti sürmektedir. Emeklilik yaşlarının geldiği esnafların oda ve vergi kayıtlarının dikkate alınarak geriye dönük borçlanma imkânının sağlanması bu konuda oluşan mağduriyeti giderebilecektir. Aynı şekilde oda ve vergi kaydı bulunan fakat sigortalı olma niteliklerinin de uygun olmasına rağmen Bağkur’a kayıt yaptırmayan olanların da sigortalılıkları mutlaka 2000 öncesinden başlamalıdır. Eğer bu durumda olan kimselere yönelik 4 Ekim 2000 öncesini temel alan bir düzenleme yapılırsa, sigortası olmayan esnaf da emeklilik alanında avantaj elde edebilecektir.

İsteğe Bağlı Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir ?

Ne Zaman Emekli Olurum? Emeklilik Hesaplama

Emeklilik İkramiyesi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.