ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Trafik Poliçesi ve Hasar Dosyası Sorgulama

Trafik Poliçesi ve Hasar Dosyası Sorgulama
07.12.2021

Trafik poliçesi ve hasar dosyası sorgulama işlemi e-devlet, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web sitesi ve SMS yardımıyla yapılabilir. Bu işlem sayesinde aracınıza ait poliçe bilgileri yardımıyla araç bilgilerine, teminat kapsamına, indirim/sürprim detayına ve varsa eski poliçe bilgilerine dijital ortamda erişim sağlanır.

Online Poliçe Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim merkezi resmi web sitesi olan https://www.sbm.org.tr/ adresi üzerinden de online hizmet alınabilir. Trafik ve kasko poliçelerinin tek tıkla sorgulanmasına imkân veren hizmetlere;

  • 0850 222 0 SBM (726) numaralı çağrı merkezi üzerinden de erişim sağlanabilir.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi online işlemleri arasında; eksper atama, eksper atama durum sorgulama, trafik sigortası teklif karşılaştırma ve vefat eden sorgulama sayılabilir.

SMS İle Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından verilen 5664 SMS hizmeti yardımıyla vatandaşlar;

  • Araç hasar
  • Araç detay
  • Değişen parça bilgilerine hiçbir aracıya ihtiyaç duymadan kolay ve güvenli bir şekilde ulaşabilirler.

Anlaşmalı hizmet sağlayıcıları yardımıyla sunulan sorgulama hizmeti ücretlidir. Sorgulama başına yapılan ücretlendirme ilgili operatör tarafından belirlenir. Aracın geçmişiyle ilgili hasar sorgulama işlemi yapmak isteyenler için;

  • Plaka yazıp, 5664’e SMS göndermek yeterlidir.

Araç plakasında değişiklik olsa bile kayıtlar üzerinden geçmiş bilgilere ulaşılabilir. Eksper raporu yani ERP düzenlenen kazalarda parça değişimi hakkında bilgi alınmak isteniyorsa;

  • PARCA yazıp boşluk bırakarak
  • Plaka yazılarak boşluk bırakarak
  • Hasar tarihi girilerek yine 5664 üzerinden sorgulama gerçekleştirilebilir.

Şasi no girilerek de değişen parçalar ve araç detay bilgileri sorgulanabilir.

E-Devlet Poliçe ve Hasar Dosyası Sorgulama

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından desteklenen hizmetlerle e-devlet kapısı üzerinden trafik poliçe ve hasar bilgileri sorgulama yapılabilir.

  • https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine giderek
  • Kimlik doğrulama işlemini başarıyla gerçekleştirenler
  • Adlarına kayıtlı bir araca ait plaka numarasını girerek
  • Poliçe ve hasar bilgi detayına ulaşabilirler.

Tüzel kişiler de trafik poliçe ve hasar bilgileri sorgulama işlemi gerçekleştirebilir. Bu hizmet sadece şirketi temsille yetkilendirilmiş kişiler tarafından kullanılabilir.

Poliçe Nedir?

Maddi değere sahip varlıkları güvence altına alan belgelere poliçe adı verilir. Poliçe içeriğini oluşturan genel şartlar tüm poliçeler için aynı olurken özel şartlar kişisel beklenti ve ihtiyaçlara özel olarak hazırlanır.

Poliçe Çeşitleri Nelerdir?

Sigorta poliçe paketleri sigorta şirketleri tarafından hazırlanır. Farklı avantajlar sunan paketler, hasar tazmini ve kaza teminatları içerir. Kasko poliçesi yaptırılması zorunlu değildir. Ancak kaza halinde;

  • Karşı tarafın ve
  • Kazada zarar gören 3.şahısların masraflarının karşılanması için trafik sigortası yaptırımı kanunen zorunlu hale getirilmiştir.

Poliçeler, sigortalanmak istenen mal ya da eşya, teminat altına alınmak istenen kişisel değerler için düzenlenir. Sigorta şirketi ve sigortalayan arasında başlayan anlaşma başladığı andan itibaren 24 saat içinde uygulamaya sokulur. Gelişen teknolojilerden alınacak destekle trafik poliçesi dijital ortamda hazırlanarak karşılıklı onaya sunulabilir.

Poliçe Neleri Kapsar?

Sigorta poliçe türlerinde ne güvence altına alınmak isteniyorsa düzenleme ona göre yapılır.

  1. Sigorta şirketi
  2. Sigortalının adı
  3. Güvence bedeli
  4. Güvence şartları
  5. Sigorta başlangıç ve bitiş tarihinin yer aldığı trafik poliçe kapsamları itibariyle yaşanan kazalarda oluşan hasarı maddi olarak giderir.

Araç sigortası yaptırırken; araç plakası, model, motor ve şasi numarası gibi bilgilerle poliçe hazırlanır. Sigorta süresi poliçe üzerinde başlangıç ve bitiş tarihi olarak belirlenir. Poliçe fiyatları genel ve özel şartlara göre değişiklik gösterebilir. Toplam bedelin peşin veya taksitle ödenebildiği trafik poliçeleri sigorta primi vergiden düşürülebilir.

Araç Sigortalatırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zorunlu trafik sigortası, kaza sonucunda oluşan maddi zararın telafi edilmesi için yaptırılır. Araç sigortalatırken, güncel bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi son derece önemlidir. Sigortanın kapsamı ve sözleşme detayları mutlaka okunmalıdır. Hasarsızlık indiriminin yanı sıra ilerleyen yıllarda sigorta kapsamında genişletme yapılıp yapılamayacağı da detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Trafik sigortası için gerekli evraklar arasında;

  • Plaka no
  • Araç modeli
  • Üretim yılı
  • Ruhsat
  • Araçta bulunan ek aksesuarlar
  • Kimlik bilgileri
  • Poliçe başlama tarihi ve
  • Aracı kullanacak kişilerin belirlenmesi sayılabilir.

Taraflar arasında imzalanan sözleşme istenmeyen kazalarda yaşanan maddi zararın giderilmesini sağlar. Poliçe içinde sigorta kapsamının net bir şekilde belirtilmesi şarttır. Geçerlilik süreleri 1 yıl olan sözleşmelere muafiyet uygulamaları eklenmişse mutlak suretle kontrolleri sağlanmalıdır.

Sigorta Kapsamına Neler Girer? Ek Teminatlar Nelerdir?

Sigorta yaptıranlar araçlarıyla trafiğe daha güvenli çıkarlar. Meydana gelebilecek bir kazada kişileri koruma altına alan trafik sigortası, kapsamına göre;

  • Sağlık giderlerini
  • Maddi zararları
  • Sakatlanma veya
  • Ölüm halinde gerekli teminatları karşılar.

Poliçe limitleri, zarar gören tarafın kazadaki rolü ve benzer detaylar zararın poliçe tarafından karşılanmasında önemli role sahiptir.

Teminat limitleri araç özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Zararın karşılanma oranı yine poliçede belirtilmiş ve taraflarca kabul edilmiştir. Hemen her sigortada zorunlu olarak yer alan teminatlara limit artışıyla özel haller ilave edilebilir. Sigorta yaptırmadan önce farklı hizmet sağlayıcılardan teklif almak ve en uygun bütçeyle en yüksek hasar karşılaması yapan firmayla anlaşmak doğru olacaktır.

Hasarsızlık İndirimi Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Hasarsızlık indirimi sigortalılık süresi içinde herhangi bir kazaya karışmamış sürücülere tanınan haktır. Geçerlilik tarihleri arasında kaza yapılmayan her yeni poliçe döneminde hasarsızlık indirimi artış gösterir. Bu uygulamanın amacı;

  1. Sürücüyü ödüllendirme ve
  2. Sürücüyü kazadan uzak tutmadır.

İstatistikler göz önünde tutularak kaza yapma ihtimali yüksek olan sürücülere sigorta işlemi esnasında sürprim çıkarılır. Trafik kurallarına uyarak araç kullandırmaya özendiren uygulama, özellikle yeni sürücüleri yakından ilgilendirir.

Trafik Sigortası Poliçe Sorgulamasında Geçerlilik Süresinin Önemi

Trafik sigortası poliçe geçerlilik süresi düzenlendiği andan itibaren 365 gündür. İlgili dönem içinde aracın el değiştirmesi halinde kullanılmamış dönemin prim iadesi sigorta yaptırana ödenir. Zorunlu trafik sigortası adından da anlaşılacağı üzere trafiğe çıkacak her araç için yapılması zorunlu tutulan bir uygulamadır. Kullanıcıların süresi biten sigortayı her sene yeniletmesi gerekir. Yenileme tarihinin kontrolü ve gerekli hatırlatmalar acenteler tarafından yapılır.

Geçerlilik süresi dolmuş poliçenin yenilenme talebi halinde ilk 1 ay içinde prim oranı %5 zamlanır. Prim zammı %50 ile sınırlandırılmıştır. Trafik sigortası olmadan araç kullanan sürücülere para cezası verilirken araç trafikten men edilir. 

Hasar Dosyası Ret Ne Demektir? Ret Sebepleri Nelerdir?

Trafik kazası olunca olaya karışan araçlar için hasar tazminatı ödemekle yükümlü olan taraf sigorta şirketidir. Değişik sebepler ileri sürülerek hasar dosyası reddedildiği durumlarda sigortalının haklarını bilmesi ve süreci yakından takip etmesi son derece önemlidir.

Kazanın ardından sigorta şirketi hasarı incelemeye başlar. Beyan edilen bilgilerle gerçek hasar arasında uyumsuzluk olması halinde hasar dosyası ret kararı çıkabilir. Sigorta şirketlerinin en sık öne sürdüğü ret nedenleri arasında;

  • Kaza ile hasar arasındaki uyumsuzluk
  • Kazanın ve kaza yerinin fotoğraflanmamış olması
  • Alkollü veya ehliyetsiz araç kullanımı
  • Kazanın karayolunda meydana gelmemesi
  • Oluşan hasara işleme konu olan kazanın sebebiyet vermeyeceğinin bilirkişi tarafından kanıtlanması sayılabilir.

Sigorta şirketleri kaza sonunda hasarı ödemeyi tamamen reddedebileceği gibi kısmen de reddedebilir. Bağımsız şirketlerden alınacak ekspertiz raporu hasar tazminatının ödenmesi için süreci başlatacak en önemli belge niteliği taşır. Ret hasar dosyaları hakkında uzman görüşüne başvurmak tazminat ödemesinin en kısa sürede yapılması için öneme sahiptir.

Plakadan Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Radar Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Ehliyet Harçları Ne Kadar, Hangi Bankalara Yatırılır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.