Yardımlar

Özel Sağlık Sigortası Tüp Bebek Masraflarını Karşılıyor mu?

Tamamlayıcı özel sağlık sigortasıyla tüp bebek, çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin araştırdıkları konuların başında yer alır. Tüp bebek tedavisiyle ilgili bilinmesi gereken birçok ayrıntı bulunur. Tedavi süresinde karşılaşacağınız aşamalar ve tedavi süresi bunların başında gelmektedir. Tedavide başarıya ulaşabilmek adına, başvuruda bulunan kişilerin geçmesi gereken beş aşama bulunur.

Bu aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastanın regl dönemine girmesi
  • İlaç tedavisine başlanması
  • Rahme transfer edilen embriyo
  • 12 günlük bekleme süresinin ardından yapılan gebelik testi

Yapılan testin sonucuna göre, gebelik olup olmadığıyla ilgili net bilgiler verilir. Gebelik testinin doktor eşliğinde yapılması gerekir. Testin pozitif çıkmasının ardından, anneye gebelik dönemiyle ilgili bilgiler verilir. Gebelik süresinde nelere dikkat edeceği ile ilgili bilgiler bu aşamada anne adayıyla paylaşılır.

Bu süreçte, embriyonun gelişim aşamaları da oldukça önemlidir. Doktor eşiğinde embriyo takibi yapılması, herhangi riskli bir durumda erkken teşhis yapılması adına önem taşır. Embriyonun gelişim hızının yanında, hücre sayısı gibi birçok etken doktor altında kontrol altında tutulmaktadır. Buna göre, gebelik planı da hazırlanmış olur.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Normal yollarla gebe kalamayan kişiler, sıklıkla tüp bebek tedavisine başvurur. Bu tedavisi süreci, özet olarak bir üreme tedavisi olarak bilinmektedir. Kadın yumurta hücresiyle erkek sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenme işlemi gerçekleşir. Döllenen embriyolardan bazıları seçilir. Seçilen embriyoların rahim içine yerleştirilme işlemi gerçekleştirilir.  İşlem genel olarak ilca tedavisi gerektiren bir süreçten oluşur.

Beş aşamalı bir tedavi yöntemi olan tüp bebek tedavisinin ne olduğu, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin merak ettikleri konulardan birisidir. Son zamanlarda oldukça fazla tercih edilen bu yöntem, gelişen teknolojiyle olumlu sonuçlar veren tedavi yöntemlerinden birisidir. Genel olarak incelendiğinde, işlem sonuçlar kısa süre içinde nihayete erdirilir. Süreç boyunca yapılan işlemlerde, ağrı ya da acı hissedilmez. Tedavi sonrasındaki 12 gün boyunca, kesinlikle gebelik testi uygulaması yapılmamalıdır. 12 günün ardından test yapılabilir.

Geçen bu sürenin ardından, testin verdiği sonuçlar güvenilirdir. 12 günün ardından yapılan testle kişi hareketlerini buna göre ayarlar. Gebelik durumu söz konuş olduğunda, bundan sonraki süreci ona göre şekillendirmelidir. Yaklaşık olarak 10 günün ardından, ultrason yardımıyla bebek görülebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Tedavi süresi aşamalardan oluşur. Tüp bebek tedavisinin aşamaları şu şekildedir:

  • Ovülasyon dönemi
  • Yumurta toplama dönemi
  • Sperm alınması
  • Fertilizasyon dönemi
  • Embriyonun transferi

Tüp Bebek Tedavisinin Süreçleri Nelerdir?

Aşamaların tümü, hekim kontrolünde gerçekleşir. İlk aşama olan ovülasyonda, yumurta üretiminin daha fazla olması hedeflenir. Adet döneminde yumurtaları büyütmek ve fazla olmalarını sağlamak Doğal döngü esnasında, genel olarak bir foliküle rastlanır. Nadiren de olsa, birden fazla folikülün varlığına rastlanır. Tüp bebek tedavisi sırasında şansı arttırmak için genellikle bu yöntem kullanılmaktadır.

Yumurta toplama aşamasına gelindiğinde, toplanan olgun yumurtaların tümü, sperm ile karıştırılır. Bu şekilde döllenme işlemi gerçekleşmiş olur. Üçüncü aşamaya gelindiğinde, sperm sağlanmış olur. Dördüncü aşamada ise döllenmede birden fazla yöntemden faydalanabilinir. Sağlıklı spermlerin alınmasının ardından, yumurtalarla bir araya getirilir. Ardından, sağlıklı sperm hücresi olgunlaşmış olan yumurtaya enjekte edilir. Yumurta toplama aşamasından 6 gün sonra, embriyo transferi yapılma aşamasına geçilir. Tüp bebek tedavisinin süreçleri genel olarak bu şekilde açıklanabilir.

Süreçle ilgili yapılan birçok araştırma bulunur. İdeal yumurta sayısının ne kadar olduğu, bu araştırmaların temelini oluşturur. Yapılan araştırmaların sonucuna göre, toplanan yumurtalar 15 adet olduğunda, ideal sayıya ulaşılmış olur. Bu şekilde gebelik şansı da yükselir. 15 adetten düşük olan kişilerde, gebelik ihtimali daha düşük olur. Bu noktada farklı bazı faktörlerin de öne çıktığı görülmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüm tedavi yöntemleri gibi, tüp bebek tedavisi de sabır gerektiren yöntemler arasında yer alır. Her aşama için belli bir sürenin geçmesi gerekir. İlk aşamada, tedaviye ne zaman başlanacağının kararı verilir. Bu kararda en önemli etken, regl döneminin ne zaman başlayacağıdır. Ardından, hekim tarafından ilaç kullanma süresi başlatılmış olur. Bu süre yaklaşık olarak 15 gün sürer.

Döllenme aşamasına gelindiğinde, yumurtalar saklanır. Yumurta toplama aşamasından üç gün sonra hasta yeniden gelir. Bu aşamada embriyolar rahim içine yerleştirilir. Bu süre, yaklaşık olarak 5 dakika sürer. Kısa sürede işlem sona erer. Transfer işleminin ardından, hastanın dinlenmesi gerekir. Ortalama 12 gün süren bu dinlenmenin ardından, gebelik testi için yeniden doktor kontrolü gerekir.

Tüp bebek tedavisine regl gününün iki ya da üçüncü gününde başlanır. İlk aşamada yalnızca ilaç tedavisi uygulanır. Bu aşamada, embriyonun takibi de oldukça önem taşır. Gelişimin olumsuz olduğu tespit edilirse tedaviye tekrar başlanır. Tüp bebek tedavisinin süresi, regl döneminden itibaren hesaplanmaya başlanabilir.

Özel Sağlık Sigortasında Tüp Bebek Tedavisi Bulunur mu?

Poliçe ve teminat kapsamları incelendiğinde, özel sağlık sigortasında tüp bebek tedavisi olmadığı görülür. Yalnızca bir sigorta şirketinde, tüp bebek tedavisini karşılayan olanak bulunur. Bu imkandan faydalanabilmeniz adına, öncelikle sağlık raporu almanız gerekir. Normal yollarla gebe kalamayacağınızı gösteren bu belge, hekim tarafından da onaylı olmalıdır. Sigorta şirketinden onay almasının ardından, sağlık sigortasına ek prim ödemesiyle bu olanaktan yararlanabilirsiniz.

Sigorta şirketinin tüp bebek tedavisini karşılaması için yılda en az bir defa tüp bebek tedavisi görmüş olmanız gerekir. Özel sağlık sigortası kapsamında yapılan doğum sonrasında, doğan bebekler de sigorta kapsamına girmiş olur. Özel sağlık sigortasından yararlanan bebeklerin sigortalarını rahatlıkla e devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Özel sağlık sigortasının sağladığı tüp bebek avantajı, sizler için oldukça avantajlıdır.

Özel Sağlık Sigortasında Hangi Teminatlar Yer Alır?

Özel sağlık sigortaları kapsamında sağlanan teminat, kişilere göre farklılık gösterir. Sigorta standartları ya da sigortalanan kişinin genel sağlık durumu, bunun üzerinde etkili olur.

Özel sağlık sigortası kapsamında bulunan ayakta tedaviler şu şekilde sıralanabilir:

  • Muayene yapılması
  • Tahlil ve röntgen çekimleri
  • Görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri
  • Pansuman ve aşı ihtiyaçları
  • İlaç temini ve fizik tedavi yöntemleri
  • Kırık ve çıkık tedavileri
  • Ameliyat ve sonrasında gerekli olan tedavi şekilleri
  • Oda, yemek ve refakatçi ihtiyaçları
  • Yoğun bakım ve küçük müdahale işlemleri
  • Tıbbi cihaz ve suni uzuvlar
  • Kemoterapi ve radyoterapi ihtiyaçları
  • Diyaliz

Özel sağlık sigortası teminatları, genel anlamda bu şekilde sıralanabilir.

Özel Sağlık Sigortası Kapsamında Bulunmayan Durumlar Nelerdir?

Sigorta şirketlerinin genel standartlarına uygun olarak, sigorta kapsamında bulunmayan durumlar belirlenmektedir. Bazı özel durumlar için, sigorta sahibinin istek ve ihtiyaçları da göz önüne alınır.

Genel olarak incelendiğinde, özel sağlık sigortasında bulunmayanlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğuştan gelen genetik rahatsızlıklar
  • Poliçe başlamadan önce olan hastalıklar
  • Uyuşturucu madde kullanımından dolayı oluşan hastalıklar
  • SGK kapsamına girmeyen hastalıklar
  • Estetik amaçlı olarak yapılan tedaviler
  • İntihara teşebbüs sonucunda oluşan rahatsızlıklar
  • Diş tedavileri
  • Lens ya da gözlük camları
  • Anlaşmalı sağlık kurumları haricinde uygulanan sağlık uygulamaları

Bu durumlar, genellikle sağlık sigortası kapsamı dışında değerlendirilir. Hamilelik esnasında da özel sağlık sigortasından faydalanılabilir.

SGK Tüp Bebek Masraflarını Karşılıyor mu? Şartları Neler?

SGK Çocuk Yardım Parası Ne Kadar, Başvuru Şartları

SGK Devlet Hastanesi Diş Telinin Ne Kadarını Karşılıyor?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir