KOSGEB

Kadın Çiftçilere Geri Ödemesiz 30 Bin TL Hibe Kredisi Veriliyor

Devlet tarafından kadın çiftçilere hibe ve kredilerin sağlanması 2020 yılında da devam ediyor. Hibe ve düşük faizli kredi kullanım koşullarında kadın çiftçilere yönelik pozitif ayrımcılık yapılıyor ve böylece kadınların da istihdama kazandırılması amaçlanıyor.

Kadın Çiftçilere 30 Bin TL Hibe Projesi

Genç çiftçi projesi kapsamında devlet tarafından 30 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe veriliyor. Bu hibeden yararlanmak isteyenler için ise sera, fide yetiştirme, mantar üretimi, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, ipek böceği yetiştiriciliği gibi alanlarda faaliyet gösterilmesi gerekiyor. Genç çiftçi projesine şimdiye kadar başvuru yapmış olan 7 bin kadın çiftçiye hibe desteği sağlandı. Aynı zamanda bakanlık tarafından da 7 kadın çiftçiye toplamda 42 büyükbaş hayvan verildi.

Genç Çiftçi desteklerinin yanında KOSGEB de kadın çiftçilere yönelik önemli krediler sağlıyor. Özellikle yeni iş kurmak isteyen ya da işlerini büyütmek isteyen kadınlara yönelik hibe ve kredi oranları erkeklere kıyasla daha yüksek oluyor. Buna göre 50 bin lira hibe almaya hak kazanan bir erkek yüzde 60 oranında hibe miktarı kullanabiliyorken, kadınlarda ise bu oran en az yüzde 70 olarak belirlenmiş durumda. KOSGEB tarafından sunulan krediler ise hayvan alımında geçerli olmuyor fakat kadın çiftçilerin ürünlerini paketlemeleri, satışa hazırlamaları, gerekli malzeme ve diğer araç gereçleri almaları için kullanılabiliyor. Bu bakımdan Girişimciliği Geliştirme Destek Programı çerçevesinde KOSGEB’e yapılan başvurular, projeye göre değerlendirmeye alınıyor ve böylece kadın çiftçilere geleneksel tarım yöntemlerinde 60 bin TL’ye kadar, ileri girişim koşulları taşıyanlara ise 360 bin TL’ye kadar destek sağlanıyor.

Kadın Çiftçilere Hayvan Alım Desteği

Kadın çiftçilere verilen hibeler kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan alımı desteği sunuluyor. Buna göre GAP, KOP, DOKAP projelerine başlamış olan kadın üreticilere ahır yapımları için yüzde 50 oranında hibe, damızlık, boğa, koş ya da teke alımlarında da yüzde 80’e varan oranlarda geri ödemesiz destek sağlanıyor.

Bu noktada ise Tarım ve Orman Bakanlığı’na proje kapsamında başvuru yapmak gerekiyor. Projenin ilgili alanda geçerli olmasının tespit edilmesi sonrasında kadın çiftçilere belirtilen oranlar üzerinden hibe desteği sağlanıyor. Ancak başvuru yapacak kadın çiftçilerin mutlaka ÇKS kaydı olmaları gerekiyor.

Ev Hanımlarına Tarım Teşviklerine

Ev hanımlarına teşvik kapsamında da tarımsal alanda faaliyet gösterenlere hibe ve kredi imkânları veriliyor. Kırsal Tarımı Destekleme Kurumu olarak bilinen TKDK kapsamında hazırlanan projeler kapsamında ev kadınlarına ya da çalışmayanlara üretim sektöründe faaliyet göstermeleri amaçlanıyor. Bunun için kadınların projelerini geliştirmeleri ve projelerinin de tarımsal alanda olmaları gerekiyor. Bu kriterlere uygunluk sağlanması halinde kadınlar yüzde 80 oranına varan hibe desteklerinden yararlanabiliyorlar.

Bunun için ise başvuru yapan kişinin kadın olması ve Tarım Kredi Kooperatif ya da birliklere üye olması gerekiyor. Aynı zamanda yine bakanlık tarafından kadın çiftçilerin solucan gübresi üretmeleri, balıkçılık alanında faaliyet göstermeleri, ipek böceği yetiştirmeleri gibi alanlarda da kadınlara destekler veriliyor. Özellikle yaygınlaştırılmaya çalışılan ipek böceği yetiştiriciliği için yüzde 100 oranına varan hibe destekleri sağlanıyor.

Genel olarak kadınlara verilen hibe ve kredi destekleri sıralanacak olursa, bu kapsamda;

  • Kırsal turizm projeleri,
  • Aile işletmeciliği ve pazarlamaya konu olan projeler,
  • Kanatlı hayvan, büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ile ipek böceği yetiştiriciliği,
  • Çiçekçilik, tahıl yetiştirmek, aromatik bitkiler, yemeklik baklagiller, meyve yetiştiriciliği, yem bitkileri, örtü altı tarım,
  • Ağaç işleme, dokuma ve sepetçilik gibi alanlarda hibe ve kredi destekleri sağlanıyor.

Uygun şartları sağlayan kadınların bakanlığa ya da KOSGEB’e başvuru yapmaları gerekiyor.

KOSGEB Hangi Sektörlere (Alanlara) Hibe Desteği Veriyor ?

KOSGEB Maaş Desteği Ne Kadar, Nasıl Alınır ?

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir