2022 Devlet Tarla Parası Sorgulama, Dönüm Başı Ne Kadar?

2022 tarla parası almak için başvuru ve sorgu işlemleri farklı yerlerden yapılabilmektedir. Tarla parası, devlet tarafından verilen bir paradır ve bu sebep ile de sorgusu, başvurusu, takibi devlet tarafından belirlenen kanallar aracılığı ile yapılır. 2022 yılında devlet destekli tarla parası almak ve bu destekten sorunsuz bir şekilde yararlanmak için sağlanması gereken bazı şartlar bulunur.
Şartları yerine getiren kişiler tarla parası alabilir. Tarla parası, devletin sunduğu hayvancılık destekleri ve bitki üretim kredilerinden daha farklıdır. 2022 yılında devlet tarafından verilen tarla parasının genel özellikleri şu şekildedir:
- Dekar başı 116 Türk lirası verilir.
- Çiftçi kayıt sisteminde yer alan kişiler yararlanabilir.
- Türk vatandaşı olunması gerekir.
- Buğday, arpa, çavdar gibi ürünler için verilir.
- İyi tarım uygulamalarının desteklenmesi hedeflenir.
- E-devlet üzerinden sorgulanabilir.
Tarla Parası Nedir?
Devlet tarla parası ödeneği vermeye başlamıştır. Ürün ve dekara göre verilen bu parayı alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. 2022 yılında verilen bu destekten istenen ürünlerin yetiştiriciliğini yapan tüm çiftçiler yararlanabilir. Tarla parasını veren yetkili merci Tarım ve Orman Bakanlığıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan maddi destekten yararlanmak için belirli şartların sağlanması önem taşır. Tarla parası ile çiftçilerin desteklenmesi hedeflenir.
Tarla parası verilmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Çiftçileri desteklemek
- Yerel üretime teşvik etmek
- Tarımda iyi uygulama örneklerinin artmasını sağlamak
- Organik ve sürdürülebilir tarım üretimini desteklemek
- Tarımın ve tarımsal faaliyetlerin iyileştirilebilmesini sağlamak
- Gelir desteği sunulmasa da gider miktarının düşmesi için verilir.
Tarla parası şartları yerine getiren insanlara verilen bir destektir. Bu sebep ile de kişiler dekar, dönüm ve ürüne göre tarla parası başvurusu yapabilmektedirler.
Tarla Parası Nasıl Hesaplanır?
Tarla parası hesaplaması için bakanlık tarafından sunulan bir formül yoktur. Tarla parasının ne kadar olacağını belirleyen en önemli etken ürün ve tarlanın dönümüdür. Dekar başına ödeme yapılır ve hangi ürünlerin kullanıldığı önemlidir. Tarla parasının hesaplanması için öncelikle tarımsal üretimin hangi ürün üzerinden yapıldığının bilinmesi gerekir.
Tarla parası verilen üretim maddeleri şu şekildedir:
- Kütlü pamuk ve çeltik
- Soya ve Ayçiçek yağı
- Yulaf
- Arpa
- Buğday
- Çavdar
- Patates
- Bakliyat ürünleri
- Yem bitkileri
- Çay
- Fındık
- Kuru soğan
- Zeytin
Destek verilen ürünlerdir. Ayrıca tarla parası nadas dönemi için de alınabilmektedir. Devletin para alınmasına izin verdiği başka ürünler de bulunur. Özellikle üretimi kısıtlı olan tarımsal ürünlere yönelik de tarla parası verilebilmektedir. Bakanlığın üretimini desteklediği ürünler için de tarla parası alınabilir.
Tarla Parası Sorgulama
Tarla parası sorgusu iki kanaldan yapılabilir. Bu kanallar şunlardır:
- E-devlet sistemi
- Çiftçi kayıt sistemi
E devlet sisteminden tarla parası sorgusu yapılacak ise izlenecek adımlar şu şekilde olmalıdır:
- E-devlet sistemine giriş yapmak
- Üretici desteği sorgusu
- Başvuru aşamalarını görüntüleme
- Başvuru ekranının açılması
- Sonuç / durum ekranı
Tarla parası sorgusunun yapılabilmesini sağlayan aşamalardır. E-devlet sistemine girerken şifre kullanılabileceği gibi farklı giriş seçenekleri de kullanılabilir. E-devlet aracılığı ile tarla parası sorgusu yapmak isteyenlerin e-devlet sistemine girerken kullanabilecekleri yöntemler şunlardır:
- İnternet bankacılığı ile entegrasyon sağlayarak giriş yapmak
- Mobil imza kullanmak
- Cep imza kullanmak
- Şifre ve kimlik numarası kullanmak
- Kimlik kartı bilgileri ile giriş yapmak
Devlet Dönüm Başı Tarla Parası Ne Kadar?
Tarla parası miktarı dönüm başına ve ürün sayısına göre verilir. Tarla parası için ödenen miktarların dekar karşılıkları şu şekildedir:
- Minimum 8 Türk lirası
- Maksimum 66 Türk lirası
Dekar başına alınabilecek toplam miktarları gösterir. Bu miktarlar ayrıca mazot destek tutarı ve gübre destek tutarı olarak da gruplandırılır ve toplamları çiftçiye aktarılır. Verilen tarla paraları organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında daha yüksektir. Organik tarım için verilen tarla parası minimum 10 Türk lirası ve maksimum 100 Türk lirasına kadar ek destek sağlanır. İyi tarım uygulamalarında ise verilen tutar 10 Türk lirası ile 150 Türk lirası arasındadır.
Devlet Tarla Parası Nasıl Alınır?
Tarla parası almak için başvuru yapılması gerekir. Tarla parası almak isteyenlerin mutlaka çiftçi kayıt sisteminde yer almaları istenir. Devlet tarafından verilen tarla parasını almak için şu şartları sağlamak gerekir:
- Ziraat Bankasını kullanmak
- Çiftçi olmak
- Çiftçi kayıt sisteminde yer almak
- Yıllık tarımsal üretim miktarını bilmek
- Başvuru süreçlerinin tamamlanması
- Tarım ve Orman Bakanlığının istediği şartlarda, mevzuata uygun üretim yapmak
Tarla Parası Ne Zaman Yatar?
Tarla parasının hesaba aktarıldığı tarih kimlik numarasına göre değişir. Çiftçilerin ya da tarla parası almak için başvuru yapmış olan kişilerin kimlik numaralarının son hanesine göre tarla parasının ne zaman alınacağı belirlenir. Tarla parası almak isteyenlerin 0 ile 9 arasındaki kimlik numaralarına göre hareket etmelidir.
Doğrudan Ziraat Bankası hesabına yapılan bu ödeme, kimlik numaraları baz alınarak hesaba aktarılır. Çiftçi kendi kimlik numarasına göre bankanın resmi internet sitesinden ve internet bankacılığından ne zaman parasını alacağını sorgulayabilir. Aynı zamanda e – devlet sistemi üzerinden de desteğin ne zaman hesaplarına aktarılacağını öğrenebilirler.
Ölen Kişinin Tarla Parası Nasıl Alınır?
Ölen kişinin tarla desteğini almak için o kişinin mirasçısı olmak gerekir. Bir çiftçi için verilen tarla parası o kişi öldüğünde de ödenebilmektedir. Bunun için hak sahiplerinin ve mirasçıların Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişime geçmeleri gerekir.
Ölen kişinin hesabına aktarılan para parasını almak ve tarla parasının ödenmeye devam etmesi için mirasçıların başvuru yapması istenir. Mirasçılar ya da hak sahipleri Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişime geçmedikleri takdirde çiftlikte tarımsal üretim devam etse dahi para sonlandırılacaktır.
Devlet Tarla Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tarla parası başvurusu yapılabilen platformlar bulunur. Bu platformlar şunlardır:
- E-devlet sistemi
- Tarım ve Orman Bakanlığı
- Tarım İl Müdürlükleri
- Ziraat Bankası
Bu kanallar aracılığı ile kişiler tarla parası almak için gereken başvuru aşamasını tamamlayabilir. Tarla parası, hak eden ve başvurusunu tamamlayan herkese verilebilir. Dönüm parası almak için gereken şartlar sağlanması önemlidir. Şartlar arasında tarım alanında aktif çalışmaların yapılması da yer alır.
Tarla Parası Almak için Gerekli Evraklar
Tarla parası başvuru belgeleri ile ilgili bir sınır ya da gereklilik yoktur. Başvuru çevrim içi ortamda gerçekleştiği için doğrudan çevrim içi bilgiler ve kimlik numarası ile hareket edilir. Başvuru yapan kişinin çiftçi kayıt sisteminde yer alması önemli bir şarttır. Bu şartı sağlayan kişiler zaten sisteme üye olabilmek için birçok bilgi ve belge sunmaktır. Çiftçi kayıt sistemine eklenen her bir bilgi ve belge ise tarla parası başvurusunda kullanılır.
Ziraat Bankası Tarla Parası Sorgulama
Ziraat Bankasından tarla parası almak için başvuru yapılması gerekir. Ziraat Bankasının tarla parası sorgu ekranına şu kanallardan ulaşılabilir:
- İnternet bankacılığı
- Mobil bankacılık
- Müşteri iletişim merkezi
Tarla parası sorgusu yapmak için kullanılabilecek olan platformlardır. Bu platformlar aracılığı ile tarla parası sorgusu gerçekleştirilebilir.