ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emekli İşyeri Açtığında Vergi Öder mi, Kesintiler Neler ?

Emekli İşyeri Açtığında Vergi Öder mi, Kesintiler Neler ?
28.11.2020

Emeklilerin işyeri açması durumunda bazı istisnalar ve kolaylıklar bulunmaktadır. Emekli olanlar günlerini değerlendirmek ya da gelir elde etmek için herhangi bir işyeri açtıklarında ya da şahıs şirketi kurduklarında, emekli olmayanlara göre farklı yöntemleri takip etmektedirler.

Emekli Olduktan Sonra Çalışma Mümkün mü?

Emekli olduktan sonra çalışmak elbette mümkün olup bu durumda emeklilerin gerekli bildirimleri maaşlardan kesinti olmaması için yapmaları gerekmektedir. Bunun için emekliler çalışma durumlarını muhasebeye ya da SGK’ya bildirmek durumundadırlar. SGK mevzuatı kapsamında emeklilik dönemi sonrasında eğer emekli bir işyerinde işçi statüsünde çalışıyorsa bu durumda kendisine yapılacak olan sigorta durumunda maaşından ya da sosyal güvenlik destekleme primi kesintisi olmamaktadır. İşyerinde yer alan muhasebeciler ya da yetkililer, emekli olan kimsenin yeniden işe girmiş olmasını sosyal güvenlik destekleme primine tabi çalışanlar olarak bildirmeleri gerekir. Şayet tüm sigorta kollarına tabi çalışanlar olarak bildirim yapılırsa bu durumda emekli kişinin maaşından kesinti yapılabilmektedir.

Yanlış bildirimin yapılması halinde ise emekli maaşından kesinti yapılan emekli çalışanın yeniden maaş almaları için yanlış bildirimin düzeltilmesi gereklidir. Yanlış bildirimlerin düzeltme süreleri ise 10 iş günü olarak tanımlanmıştır. 10 iş günü içinde düzeltme yapılmıyor ise bu durumda sosyal güvenlik il müdürlüklerine işveren tarafından dilekçe yazılması ve düzeltme talebinde bulunulması gerekmektedir.

Emekli İşyeri Açtığında Vergi Öder mi?

Bir işyeri açmak Bağkur kapsamında girmek anlamına gelmektedir. Bilindiği gibi sosyal güvenlik içerisinde üç ana kol bulunmaktadır ve bunlar 4A, 4B ve 4C olarak adlandırılmaktadır. 4A kapsamında olanlar herhangi bir özel sektör işyerinde çalışanlar, 4B kendi işini yapanlar ve 4C de devlet kurumlarında memur olarak çalışanları içermektedir. Emekli olan kişi istisnai haller dışında 4C kapsamında çalışamaz ve haliyle emekli olduktan sonra sosyal güvenlik açısından 4A ve 4B kolları kalmaktadır. Ancak sosyal güvenlik açısından temelde emekli olabilmek için prim ödendiğinden emekli kişi kendi işyerini açması halinde 4B primleri ödemesine gerek yoktur. Bunun yerine sosyal güvenlik destek primi ödemesi yapılmaktadır.

Bu ödemeler emeklinin ilgili alanlardaki vergi ve sosyal hizmet desteklerinin sağlanması için yapılmakta, emekli maaşından yüzde 10’luk bir kesinti yapılmaktadır. Haliyle emekliler işyeri açtıklarında Bağkur primi ödemeseler de prim ödemek durumdadırlar. Fakat ölüm aylığı ya da dul maaşı almakta olanlar, malulen emekli olanlar, iş kazası sonucunda iş göremezlik raporu olanlar işyeri açtıklarında doğrudan Bağkur’a dahil edilirler ve prim ödemek durumundadırlar.

Emeklilerden Yapılacak İşyeri Açma Kesintileri Neler?

Emekli işyeri açtığında yapılacak kesintiler bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında yapılan kesintiler emekliler için şu şekilde belirlenmiştir;

  • Limited şirket ortaklığı olan emeklilerin, emekli maaşlarından yüzde 10’luk kesinti yapılır.
  • Anonim şirket kurucusu ya da ortağı olan emeklilerin maaşlarından yüzde 10’luk kesinti yapılır.
  • Yönetim kurulu üyesi şeklinde görev yapan emeklilerin maaşlarından yüzde 10’luk kesinti yapılır.
  • Şahıs şirketi kurarak faaliyet gösteren emeklilerin maaşlarından yüzde 10’luk kesinti yapılmaktadır.

Özellikle küçük ölçekli işler için şahıs şirketi kurmak emekliler için daha avantajlı olmaktadır. Yıllık kâr oranının 22 bin lirayı geçmemesi durumunda şahıs şirketi önemli avantajlar sunmaktadır. Ancak bu noktada da devletin belirlemiş olduğu vergi tutarlarının ödenmesi gerekmektedir. Buna göre emekli olup da şahıs şirketi kuranlar normal koşullarda şahıs şirketi kuranların tabii oldukları vergilere dahildirler ve işyerleri kira ise aynı şekilde stopaj da ödemek durumundadırlar. Buradaki tek ayrım Bağkur primlerinin ödenmeyeceğidir. Yapılan meslek tanımına göre de şartlar değişiklik göstermemektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.