ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbaÄŸkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bireysel Emeklilik Sistemine Dahil Olanlara Önemli Tavsiyeler

Bireysel Emeklilik Sistemine Dahil Olanlara Önemli Tavsiyeler

Bireysel emeklilik sistemi her geçen gün katılımcı sayısını arttırıyor. Geçen haftalarda sistemin ilk emeklilerini vermesi sonucunda ise bireysel emeklilikten nasıl daha yüksek emekli maaşı alınacağı merak ediliyor.

Sistemde Olanların Dikkat Edecekleri Noktalar

Özellikle son birkaç yıldır bireysel emeklilik sistemi kapsamında kazançlar yüksek oluyor. İlk olarak diğer yatırım araçlarının getirileri ile kıyaslandığında sistem öne çıkmış oluyor. Diğer bir etmen ise geçmiş yıllara göre kazançların daha yüksek tutulması oldu. Sistem ile özellikle başlangıcında yapılan eleştirilerden birisi getirisinin düşük olmasıydı. Üstelik pek çok kişi sistemin getirisinin düşük olduğunu düşünerek sistem ayrılmıştı. Ancak sistemde yapılan düzeltmeler ve artan katılımcı sayısı ile birlikte bireysel emeklilik kazançları da çoğaldı. Özellikle koronavirüs salgını yüzünden ekonomik yaşamda belirsizliğin oluşması ve pek çok kişinin geleceği yönünde endişeler duyması bu durumda bireysel emeklilik katılımlarını da arttırmış oldu.

Fakat sistemde etkin bir şekilde rol almak için sürecin iyi yönetilmesi gerekiyor. Bugün ortalama sistem içerisinde 12, 6 milyon civarında katılımcı bulunuyor. Çoğu ise otomatik katılım ile dahil olduğu için sistemin nasıl işlediği hakkında detaylı bilgi sahibi olmuyor. İlk olarak dikkat edilmesi gereken nokta ise birikimlerin değerlendirilmesi için seçilen emeklilik planları ve planlar içindeki fonların değişimidir. Fonlar, bireysel emeklilik sistemi için çok büyük öneme sahiptirler ve kazancın belirlenmesi fonlar üzerinden olmaktadır.

Yıllık olarak 6 kez fonları değiştirme hakkı bulunmaktadır. Genelde sık değişiklik yapmak sistem için pek yararlı olmasa da yıllık olarak birkaç kez fon değişimi yapmak yararlı olacaktır. Yıl başından günümüze sistemin ortalama getirisi yüzde 25,5 olarak belirlendi. Aynı dönemdeki enflasyon ise yüzde 10,6 olarak kayıtlara geçti. Bu durumda emeklilik fonları enflasyonun 10 puan üzerinde bir kazanca sebep olmuşlar. Örneğin altın fonları yüzde 61, döviz fonları ise yüzde 39 oranında getiri sağladılar. Bu bakımdan sistemdeki fonların hangilerinin daha çok kazandıracağını tahmin etmek ve ona yönelik olarak yatırım yapmak en önemli konu olarak öne çıkıyor.

En Çok Hangi Fonlar Tercih Edilmeli?

Bireysel emeklilikte fon tercihi tamamen kullanıcıya bırakılmaktadır. Fon tercihleri esasında ekonomik bilgi ve öngörü gerektirdiği için dikkatli olunması gereken bir konudur. Fonlar genelde düşük riskli, orta riskli ve yüksek riskli olarak üç ana kısma ayrılmaktadırlar. Düşük riskli olan fonlar tahmin edileceği gibi getirisi az olan ama birikimleri riske sokmayan fonlardır. Genelde otomatik katılım ile sisteme giriş yapanların fonları düşük riskte olanlardır. Ancak orta ve yüksek riskli fonlar getiri açısından daha avantajlı fakat kaybetme riski olarak da daha dikkatli olunması gereken risklerdir. Bu yüzden sistem için tercih edilecek fonların mutlaka finansal danışman ile belirlenmesi ve buna göre fonlarınızı seçmeniz daha yararlı olacaktır.

Devlet Katkısı Arttırılmalıdır

Bireysel emeklilik sisteminde kazancı arttırmak için diğer bir yöntem ise devlet katkısından yararlanmaktır. Devlet katkısından daha fazla yararlanmak için ise bireysel emeklilik prim tutarlarını arttırabilirsiniz. Devlet katkısı üst sınır olarak brüt asgari ücretin yüzde 25’i ile sınırlı tutulmaktadır. 2020 yılı için ise bu üst sınır yaklaşık 9 bin lira olarak belirlendi. Bu durumda sistem için her ay bin lira ödeme yapıyorsanız devlet de bu durumda her ay 250 lira destek sunacaktır. Bu aylık tutarı yıl sonuna kadar arttırmanız örneğin iki bin liraya çıkarmanız halinde devlet de bu durumda 500 lira destek sunacaktır. Aylık ödenen prim tutarlarını arttırmak devlet katkısının da artması anlamına gelmektedir.

Emeklilik Dilekçesi Hangi Tarihte Verilmeli, Doğru Zaman Nedir

Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır, Maaşınızı Yükselten Yöntemler

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Ne Kadar, Hesaplama Oranları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.