Bağ-Kur Borcu Olanlar Sağlıktan Yararlanabilecek mi ?
Bağkur borcu olanların sağlıktan faydalanması için hükümet tarafından yeni düzenlemeler yapıldı. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan kişiler, bakmakla yükümlü oldukları aileleri ile 2019 senesinin sonuna dek, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. Buna göre Genel Sağlık Sigortası ve 4B sigortalısı olan vatandaşlar, 31 Aralık 2019 tarihine kadar ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.
Prim borcuna rağmen sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanan vatandaşların prim borcunu ödeme yükümlülüğü ise devam etmektedir. Ödenmemiş prim borçlarının kapatılmaması halinde emeklilik hakkı da ortadan kalkmaktadır. Bundan dolayı Bağ-Kur prim borçlarının ödenmesi, 31 Aralık 2019 tarihinden sonra da sağlık hizmetlerinden faydalanmak için önem teşkil eder. Bağ-Kur borcu olan kişilerin sağlık hizmetinden yararlanması için:
- Bağ-Kur borcu olan vatandaşların borçlarını taksitlendirmesi ve ilk taksidini ödemesi gerekmektedir.
- Bağkur borcu birikmiş olan ancak borçlarını yapılandırmamış kişilerin bu hizmetlerden faydalanması mümkün değildir.
- Bağ-Kur borçlarının yapılandırılması için başvurmuş kişiler hem kendileri hem de aileleri için sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
Prim Borcu Olan Bağkurluların Sağlıktan Yararlanma Koşulları
Prim borcu olan Bağ-Kur’lu vatandaşlar normal şartlarda sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını kaybetmektedir. Ancak 2019 senesinde yapılan yeni düzenlemeler ile beraber Bağ-Kur’lu vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için bir fırsat yaratıldı. Prim borcu olan Bağ-Kur’lu vatandaşlar, 31 Aralık 2019 tarihine kadar hem bakmakla yükümlü oldukları kişiler için hem de kendileri için ücretsiz olarak sağlık hizmeti alabilmektedir.
Ancak vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanması için hastane ya da sağlık kurumuna başvurduğu tarihten geriye doğru olarak son bir sene içerisinde 30 gün primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. Bu şartı yerine getirmeyen Bağ-Kur’luların sağlık hizmetinden yararlanması söz konusu değildir. Öte yandan prim borcu biriken ve ödenmeyen vatandaşlar için de borç yükümlülüğü devam etmektedir.
Bağkur Borcu Olanlar Hastaneye Gidebilir mi ?
Bağkur borcu olan kişilerin tedavi imkanı bulunmaktadır. Ancak bu imkandan faydalanmak için gerekli şartlar:
- Vatandaş, Bağ-Kur borcunun taksitlendirilmesi için başvuru yapmalıdır. Borcun takside bağlanmasından sonra ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmak mümkündür.
- Vatandaşın aylık taksit tutarlarını gösteren ödeme tablosuna sadık kalması gerekmektedir.
- Vatandaş, ödeme tablosundaki ilk taksit tutarı vadesini beklemeden, peşin olarak ödemelidir. Bu ödemenin yapılması sayesinde aktivasyon işlemi devreye girer ve vatandaşlar sağlık hizmetlerinden hem kendi hem de ailesi için faydalanabilir.
Ödenmemiş Bağ-Kur Borçları Ne Olur?
Ödenmeyen Bağ-Kur borcu vatandaşın emeklilik, sağlık gibi sosyal haklarından mahrum kalmasına yol açar. Emeklilik hakkını geciktiren Bağkur prim borcu, sağlık hizmetlerinden faydalanmayı da engellemektedir. Çalışan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanması ve emekli olabilmesi için primlerini düzenli olarak ödemesi gerekmektedir.
Bağkur prim borçlarının zamanında ödenmemiş olması halinde faiz gelerek borç katlanacaktır. Faiz ve emeklilik dışında, vatandaşın borçlarını ödeyene dek bu hizmetlerden faydalanması da engellenir. Şayet Bağkur’u vatandaş, borcunu altmış ve daha fazla süre boyunca ödemezse, sağlık hizmetlerinden de yararlanma hakkını kaybeder. Bağ-Kur borçlarını ödemek için:
- Bağ-Kur Cari dönem prim ödemesi yaparak borcunuzu hafifletebilirsiniz.
- Bağ-Kur prim ödemesi ile borcunuzu kapatabilirsiniz.
- Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi ödemesi yaparak haklarınızdan faydalanmaya devam edebilirsiniz.
- Bağ-Kur taksit peşinatı ödemesi ile borcunuzu yapılandırabilirsiniz.
Bağ-Kur Borcu E-Devlet Üzerinden Nasıl Ödenir?
E-Devletten Bağkur borcu ödeme işlemleri TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile yapılmaktadır. Sisteme giriş yaptıktan sonra ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Pirim Ödeme Uygulaması’’ alanına tıklamanız gerekmektedir. Bu alan üzerinden geçmişe yönelik bütün Bağ-Kur borçlarınızı banka kartı ya da kredi kartınız ile kolayca ödeyebilirsiniz. Bu işlemleri yapabilmek için:
- Öncelikli olarak E-devlet sistemine TC kimlik numarası ve E-devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında şifre satın alabilir.
- E-devlet sisteminde giriş yaptıktan sonra sayfanın üst tarafında yer alan arama bölümüne ‘’4B Sigortalı Ödemeleri’’ yazmanız gerekmektedir.
- Açılan sayfa üzerinden sorgu tipini seçtikten sonra ödeme yapmak istediğiniz borç tipini de seçmeniz gerekmektedir.
- Eğer geçmişe dönük Bağ-Kur prim borçlarınızı ödeyecekseniz; ‘’Bağ-Kur Geçmiş Dönem’’ kısmını tıklamanız gerekmektedir.
- Şayet yeni Bağ-Kur borçlarınızı ödeyecekseniz; ’Bağ-Kur Cari Dönem’’ kısmını seçmeniz gerekmektedir.
- Bilgilerinizi seçtikten sonra ise Bağ-Kur’a ait olan tüm borçlarınız ekranda gözükecektir.
Bağ-Kur Borç Sorgulama Nereden Yapılır?
Bağ-Kur borç sorgulama işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Bağ-Kur sorgulama işlemlerini yapmak için:
- Bağ-Kur borç sorgulamak için ilk olarak https://www.turkiye.gov.tr/4b-borc-durumu adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
- Daha sonra ‘’Kimliğimi Şimdi Doğrula’’ bölümüne tıklamanız gerekmektedir.
- Kimliğinizi TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile doğrulamış olmanız gerekmektedir.
- E-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi satın alabilirsiniz.
- Daha sonra Bağ-Kur sistemi otomatik olarak borçlarınızı sayfa üzerinde gösterecektir.
- Sorgulama işlemlerini tamamlamanızın ardından ekran üzerinden tescil durumunuzu ve prim borcu tutarlarınızı sorgulayabilirsiniz.
6732/7020 Sayılı Kanuna Göre SGK Borçları Nereye Ödenir?
Yapılandırılmış SGK borçları özellikle Bağ-Kur’lu vatandaşlar için ödemelerini taksitle yapabilme imkanı sağlaması açısından önemlidir. Yapılandırılmış borçları SGK ile anlaşmalı olan tüm bankalardan yapabilirsiniz. Borçlarınızı dilerseniz bankaların online ve mobil uygulamaları üzerinden, dilerseniz de direkt olarak şubelerden yapabilirsiniz. SGK 6736 ve 7020 borçlarınızı PTT şubelerinden yapabilirsiniz. Yapılandırma borçlarını ödemek için:
- İlk olarak SGK kredi kartı ile ödeme yapmak için E-devlet sistemine TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi girmeniz gerekmektedir.
- Ardından sayfanın üst tarafında bulunan SSK tarım yapılandırma tahsilatı olarak seçmeniz gerekmektedir.
- Daha sonra sorgu tipini borçlu olduğunuz sigorta koluna seçerek enter’a basmanız gerekmektedir.
- Çıkan sayfa üzerinden SSK prim borçlarını, SSK tarım sigortası yapılandırmalarını, topluluk sigortası yapılandırma prim borçlarınızı kredi kartınız ile ödeyebilirsiniz.
Bağ-Kur Yapılandırma Ödemesi Hangi Bankalardan Yapılır?
Bağ-Kur yapılandırma ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan tüm bankalardan yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankaların şubelerinden bizzat ödeme yapabileceğiniz gibi mobil bankacılık ya da internet şubelerinden de ödeme yapabilirsiniz. Ödeme yapabileceğiniz anlaşmalı bankalar ise:
- Denizbank,
- Ziraat Bankası,
- Yapı Kredi Bankası,
- ING Bank,
- QNB Finansbank,
- Akbank,
- Turkish Bank,
- İş Bankası,
- Garanti Bankası,
- Şekerbank,
- Euro Tekfenbank,
- Tekstil Bank,
- Vakıfbank,
- Asya Katılım Bankası,
- Fortis Bank,
- HSBC
- Albaraka Türk Katılım Bankası,
- AnadoluBank aracılığı ile Bağ-Kur yapılandırma borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
Bağ-Kur Yapılandırma Borçlar PTT Aracılığıyla Nasıl Ödenir?
Bağ-Kur yapılandırma borçları PTT ile bütün şubelerden yapılabilir. PTT ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında olan anlaşma sayesinde hem şubelerden hem de PTT ATM’lerinden ödemelerinizi yapabilirsiniz. Bunun dışında: PTT şubesinden ödeyebileceğiniz Bağ-Kur borçları ise:
- BAĞ-KUR prim borçlarınızı ödeyebilirsiniz,
- BAĞ-KUR cari dönem prim borçlarınızı kapatabilirsiniz.
- BAĞ-KUR SGDP borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
- BAĞ-KUR taksit peşinatlarını tamamlayabilirsiniz.
BAĞ-KUR yapılandırma borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
Hocam merhabalar, İş yerimi kapattım artık bağkurlu değilim, bağkurluluğum durduruldu anca 4 bin civarı bağkur borcum var
artık gss ödeyerek sağlık ve ilaç hizmetlerinden faydalanabilirmiyim yoksa bağkur borcum olduğu için gss ödesem dahi sağlık ve ilaçtan faydalanamaz mıyım ?
Yapılanma yaptım ilk taksiti günüde ödedim ama eczaneye gittiğimde ilaçları para ile alabileceğimizi söylediler paramla alıyorum aylık günü gününe de yapılanma ile bağkur primi ödüyorum
Bağkurlu olmak 2 sınıf olmak 1 gün lük pirim borcun olsun hastaneye gidemezsin…. Devlet geçmişe yönelik borcu tahsil ederken vermediği o hizmeti hiç aklına getirmiyor…. Adam esnaf pirim borcu var hadi adama bakmıyon karısının suçu ne…. Adam Suriye göçmeni kimlikle hastaneden yararlanıyor… Kendi vatandaşına bakmıyor…. Brökrasinin içindeki bir tanıdığın dediği gibi devlet esnafı düşman görüyor
Babamın 130 bin liraya yakın bagkur borcu var ö deme sansımız da yok bankalar bu kadar parayı vermeyeceklerini soyledıler nasıl emekli olabilir bilgi verirseniz sevınırım
Benim iş yerim falan yok isteğe bağlı Bağ-Kur prim yatırıyorum..ama artık gücüm yok yatırmaya…SSK kılar gibi sadece sağlıktan yararlanmak için 53 TL ödeyip yararlanabilirmiyim..yok olmaz diyorsanız başka çare nedir
Merhaba,
53 tl nin belirlenmesinde gelir testi sonucu önemli 250 tl ye kadar çıkıyor. Test yaptırıp karar verebilirsiniz.
bağkurluyum borcum var ödeyemiyorum sağlık sorunlarım var hastahaneye gidemiyorum
Benim bagkur borcum var 1 yıl oldu taksit ödeme yapıyorum ama yine sagliktan yararanamiyorum malesef
Çifçi bağkurlusuyumborçumvrsağlıkhizmetlerindenyararlanırmıyım
Bağkura pirim borcum olduğundan dolayı hastanelerde bayılamıyorum başbakanımızın torba yasasında söylediğine göre bayılacaktık fakat hastaneye gittiğimde yine borçtan dolayı balıklamadık.taksitlendirme yapılırsa bakılacağımı söylediler.ben şuanda zaten borcumu ödeye nilsen zaten taksotlendirmeye gerek kalmazdı kaldı ki devletimiz bu parayı benden eninde sonunda alacak hiçbir haktan yaralanmadan en büyük sıkıntı sağlıktan yararlanmadıktan sonra bu borcu ödemek ve hizmet alamamak çok acı oysa bu ülkenin vatandaşlarına bu gibi durumda yardımcı olması lazım kendi ülkesinde aslan gibi delikanlılar savaştan kaçarak benim ülkemde her türlü olanaklardan faydalanıyor.kisacası kendi ülkemde ikinci sınıf vatandaş olduğumu şimdi daha iyi anladım.yetkililerin bu konuyu biraz geniş çaplı inceleyip bir an önce düzeltmesini diliyorum.Allaha emanet olun
Merhaba, bağkur borcum, icra birimine düşmüş. Yapılandırmayı nereden yapabilirim.
Merhaba,
En yakın sosyal güvenlik merkezinden yapabilirsiniz. Bu birimler de yine merkezlerde yer almaktadır.
BAĞKURLULARIN SAĞLIKTAN FAYDALANDIRILMAMASINI ZATEN DOĞRU BULMUYORUM, ÇÜNKÜ BAĞKURLU EMEKLİ OLMAK İÇİN ENİNDE SONUNDA BU PARAYI BİR ŞEKİLDE YATIRIYOR OLMASIDIR
BU YÜZDENDE SAĞLIK YÖNÜNDEN İNSANLARIN MAĞDUR EDİLMEMESİ LAĞZIM// DİYE DÜŞÜNENLERDENİM
1988 sigorta girişim var 1968 doğumluym.Daha sonra işyeri açtım bağkur borcum var.88 de %40 Raporum vardı şimdi %33 verdiler.15 yıldır çalışmıyorum gelirim yok.rahatsızım,göbek fıtığım büyüdü,dişlerim berbat,sağlık hizmetlerinden şimdiki düzenlemeye göre yararlanabilirmiyim.Ameliyat olabilirmiyim.Hiçbir gelirim yok işsizim.Yanıtlarsanız sevinirim.
2 yıl öncesine kadar bağkurluydum. Geçen sene iş yerimi devrettim ve GSS primlerimi ödemeye başladım. Ancak 2017 Eylül ayında yayınlanan bir genelge ile geçmişte Bağkur borcu bulunanlar GSS primlerini ödeseler dahi sağlıktan yararlamaz duruma geldi. Bu duruma tepki gösterdim. Her ay zorunlu ödediğim GSS primlerine karşılık sağlık hizmeti alamamak sadece bizim ülkemizde görülecek bir şey. Bende bu yüzden 5 aydır prim ödemedim. Başbakanın açıklamalarını okuyunca umutlandım. Şuan GSS prim borcumu ödersem sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim? Lütfen bu konuda bilgi veriniz şimdiden teşekkürler.
ben epilepsi hastası bir bağkur luyum. bağkur borcum olduğu için ilaç raporu alamıyorum. ilaçlarımı mecbur para ile alıyorum. almamak gibi bir şey söz konusu olamaz. çünkü nöbet geçirirsiniz.. evlatlarımın rızkından yiyorum..Önce Başbakanın haberine ailece sevindik, bir de baktık yapılandırma sonrası yararlanabiliyoruz..zaten paramız olsa borcumuz olmaz..yapılandırmaya ödeme gücümüz olsa sağlık raporu da alırım..bu ülkede sağlık alanında daha çok yol almamız gerekiyor..
bende dedim başbakan a konuştu bağkur borcu olanlara kolaylık olacak zannettim zaten 5yılda bir yapılandırma yapılıyor bunu neresinde bağkur borçlularına yardım ben sedef hastasıyım tadavi olamıyorum borçumdan dolayı 24000 tl borcum var iş bozukluğuundan dolayı zaten işim iyi olsa zaten öderim bu yapılandırmaya gerekmez ben isterimki bizi mahkum etmezdi borcumuza ve hastalığıma ama bu var günü geldiğinde paşa paşa oderim bu parayı ama banka öder o zamanda emekli olurum ben birde bu var dukkanı bırakaçağım hastalığımdan dolayı borç çoğalıyor ozaman devlet bana bakaçak yeşil kart çıkaraçağım devlet te bana hem maaş bağlayaçak hemde ilaçlarım rapordan bedava işsizlik maaşaıda alırım nolaçak ekonomiye darbe olaçak bir esnaf kapatıyor dilenci olaçak devlete vergi vermiyeçek ama ama devlet herşeyimi vereçek aylık raporum 1000 tl ilaçlarım .ama kolaylık getirse aylık bağkur 400 tl olsa odeye bilirdim 800 tl yakıyor içimi iş olsa sıkıntı yok . süriyeliler kadar değerimiz yok bu ülkede ben bunu bilirim …
2008 den 2000 e geriye dönük bağkur ihya etmekistiyorum mümkünmü
slema 01 06 2018 yaşim doluyor emeklilik içi 55 bin tl borçum var bu torba yasasinda nasil faydalancam teşekürler bagkur