Bağ-Kur’lu Olan Ssk’lı da Olabilir mi ?
Aynı anda Bağ-Kur ve SSK’lı olmak mümkündür. 2011 senesine kadar tek statü zorunluluğu olsa da 6111 sayılı olan kanun kapsamında yapılan düzenlemeler neticesinde prime esas kazanç üst sınırının geçilmemesi koşulu ile 4A sigortalılık devam ederken, aynı anda 4B Bağ-Kur ödemeleri de yapılabilmektedir. Buna göre 82. Madde kapsamında belirlenmiş olan prime esas kazancın üst limiti geçmemesi gerekmektedir.
Bu duruma örnek vermek gerekirse, şayet şantiye şefi olarak bir firmada 4A statüsünde çalışan bir kişi aynı zamanda kendi şirketini de açarsa dilerse 4B statüsü kapsamında prim ödenebilmektedir. Bu noktada ödenen ödenmiş olan bu primler 4A kapsamına alınmaktadır.
Kimler Bağ-Kur’lu Olmak Zorundadır?
Bağ-Kur’lu olmak için gerekli koşullar şu şekilde olmaktadır:
- Ticari kazanç ya da serbest meslek kazancı sebebiyle gerçek ya da basit usulde gelir vergisi mükellefi olan kişiler Bağ-Kur’lu olmaktadır.
- Gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkar siciline kayıtları olan kişiler Bağ-Kur’lu olmak zorundadır.
- Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları Bağ-Kur’lu olmaktadır.
- Tarımsal faaliyette olan kişiler Bağ-Kur kapsamına alınmaktadır.
Bu kişiler Bağkurlu olmak zorundadır. Ancak SSK’lı işte çalışanlar da isteğe bağlı şekilde Bağ-Kur hizmetini durdurarak, SSK’lı olarak hizmet vermeye de devam edebilmektedir. Fakat geçmişte olduğu gibi kendi işyerinde sigortalı olması mümkün olmamaktadır. Fakat farklı bir işyerinde çalışmaya başlamaları durumunda SSK’lı olabilmektedir.
Aynı Anda Hem SSK’lı ve Bağ-Kur’lu Olunabilir mi?
Aynı anda SSK ve Bağ-Kur’lu olmak için 5510 sayılı kanuna göre Bağ-Kur’lu kişilerin SSK’lı olarak çalışmaya başlamışsa, kuruma yazılı olarak talepte bulunmalıdır. Bu şekilde aynı anda Bağ-Kur’a da prim ödeme hakkı kazanmaktadır. Bağ-Kurlu iken farklı bir iş yerinde SSK’lı olarak çalışan kişilerin bu gibi durumlarda çifte emekliliği söz konusu olmamaktadır. Bu noktada ödenmiş olan primler, iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasına göre sigortalılık statüsünde kısa vadeli kollarında SSK primlerine eklenmektedir.
Yaşa Göre SSK Emeklilik
Yaşa göre erken emeklilik sisteminin tamamlanması için belirli bir prim gününün, sigortalılık süresinin ve yaşın doldurulması gerekmektedir. Buna göre 3600, 4500 ve 5400 prim günü ile yaştan emekli olma şansı bulunmaktadır. Buna göre ilk sigorta başlangıç tarihinden itibaren 15 sene ve 3600 günü tamamlamış olan kişiler için yaş koşulları ise:
- 2002 ve 2005 tarihleri arasında emekli olan kişiler 56 yaşında emekli olmaktadır.
- 2005 – 2008 tarihleri arasında emekli olanlar 57 yaşında emekli olmaktadır.
- 2005 – 2011 tarihlerinde emekli olan kişiler 58 yaşında emekli olmaktadır.
- 2011 – 2014 tarihlerinde emekli olan kişiler 59 yaşında emekli olmaktadır.
- 2014 tarihinden sonra emekli olan kişiler 60 yaşında emekli olmaktadır.
Şirket Sahipleri Başka Yerde Sigortalı Olabilir mi?
Şirket sahiplerinin sigortalı olması yapılan Torba kanun kapsamında mümkün olmuştur. Buna göre Bağ-Kur’lu olan kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken, ortak olmaması sebebiyle iş yerinde çalışmaya başladığı süreçten itibaren 4A SSK sigortalısı olması mümkündür. Buna göre yeni düzenleme kapsamında sigortalı kişinin 4A, 4B sigortalılık statüleri aynı anda yapılabilmektedir.
Sigortalı olan kişi aynı anda 4A ve 4B kapsamında sigortalılık statülerine tabii olacak şekilde kanuna girmiştir. Buna göre 4A kapsamında da sigortalı sayılacaktır. Bağ-Kur sigortalısı olup borcu sebebiyle sağlıktan yararlanamayan kişiler; ortağı ya da sahibi olmadığı bir başka işyerinden 4A sigortası olarak çalışmaya başlayabilmektedir. Buna göre 30 günü doldurduktan sonra 4A sigortalısı olarak yeniden aktivasyon yaptırması halinde sağlıktan faydalanabilir.
Sigortalı Çalışanlar Şirket Kurabilir mi?
Sigortalı çalışanların şirket kurması mümkündür. Sigortalı olan kişi eğer aynı anda hem devlet memuru hem de Bağ-Kur’lu ise bu noktada devlet memuru olarak değerlendirilmektedir. Şayet bir sigortalı kişi aynı anda SSK’lu ve Bağ-Kur’lu olacak şekilde çalışması halinde SSK’lı olarak çalışmaktadır.
Fakat, sigortalılık durumlarının çakışması sebebiyle SSK kapsamında sigortalılığı esas alınan kişiler, yazılı talepte bulunmalıdır. Bu sayede hem SSK’lı hem de Bağ-Kur’lu olarak prim ödemek durumundadır. SSK’lu olarak çalışan kişiler eğer kendi iş yerlerini açarsa, SSK devam etmektedir. Bu durumda kesinti söz konusu oluncaya kadar Bağ-Kur’a geçmek durumunda da kalmamaktadır.
Ne Zaman Emekli Olurum?
Emekli olma yaşı özellikle ülkemizde 8 kere değişmiştir. 1950 tarihinden beri radikal değişimlere uğrayarak sekiz kere değişmiştir. Emekli olmak için kişinin belirli bir süre boyunca prim ödemesi yapması gerekmektedir. Kişinin belirli bir hizmet yılı kotasını doldurmasından sonra emeklilik durumu belirlenmektedir.
Buna göre:
- 2002 ve 2005 tarihleri arasında emekli olan kişiler 56 yaşında emekli olabilmektedir,
- 2005 – 2008 tarihleri arasında emekli olanlar 57 yaşında,
- 2005 – 2011 tarihlerinde emekli olan kişiler 58 yaşında,
- 2011 – 2014 tarihlerinde emekli olan kişiler 59 yaşında emekli olma hakkı elde edilmektedir.
Hem İşçi Hem de İşverenler İki Yerden Emekli Olur mu?
İşçi ve işverenlerin emekli olması şu şekilde mümkün olmaktadır; iş yeri sahibi ya da şirket ortağı eş zamanlı olarak başka bir yerde işçi olarak çalışabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişi hem SSK üzerinden hem de Bağ-Kur üzerinde prim ödemesi yapabilmektedir.
Buna göre kişiye yapılan ödemeler 4A kapsamında sayılmaktadır. Bu sayede kişi daha erken yaşlarda emekli olabilmektedir. Buna göre kişi eğer talep ederse SGK’ya bir dilekçe verilmesi durumunda 4B kapsamında sigortalı olması da mümkün olmaktadır.
İş Yeri Sahipleri Bağ-Kurlu Olmak Zorunda mı?
İşyeri sahiplerinin sigortası Bağ-Kur olmaktadır. 5510 sayılı kanun kapsamında 4/B maddesi, kimlerin Bağ-Kur’lu olacağını işaret etmektedir. 4B Bağ-Kur kapsamında zorunlu olarak prim ödemesi gereken kişiler ise:
- Gerçek ya da basit usül vergi mükellefleri,
- Gelir vergisinden muaf olan fakat esnaf ya da sanatkarlığa kaydı olan kişiler,
- Kollektif şirket ortakları,
- Adi komandit şirketlerinin komandite ve komanditer ortakları,
- Donatma iştiraki ortakları,
- Anonim şirketlerinin yönetim kurulu üyesi ortakları,
- Limited şirketlerinin ortakları,
- Sermayesi olan ve bu sermayenin paylara bölünmüş olduğu şirketlerin komandite ortakları,
- Köy ve mahalle muhtarları,
- At yarışları hakkında kanuna tabi olan jokey ve antrenörler,
- Tarımla uğraşan kişiler Bağ-Kur’lu olmaktadır.
İki Prim Ödemesinde Emeklilik Maaşı Etkilenir mi?
Emeklilik maaşı ödemesi hem SKK hem Bağ-Kur’lu olan kişilerde artmaktadır. Buna göre kişinin bulunduğu ilin sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunduğu anda Bağ-Kur kaydının durdurulmuş olması söz konusudur. Ancak kişi primlerini hem Bağ-Kur hem de SSK üzerinden ödemek isterse, bu noktada iki ödemeyi de aynı anda yapabilmektedir.
Bu durumunda en büyük avantajı ise kişinin alacağı emekli maaşının yüksek olacağıdır. Ancak ödeme zorunluluğu olmadığı durumlarda Bağ-Kur primlerinin de yatması gerekmektedir. Bunun dışında Bağ-Kur kaydının durdurulmuş olması halinde bile yeniden Bağ-Kur primlerinin de ödeme şansı devam etmektedir.
E-ticaret işletmem var bağkurluyum ancak şu an 10 günlük ssklı olarak işe girdim ancak hala bağkur ödemem çıkıyor minimum kaç gün sigortalı olmam gerekiyor bağkur ödememin çıkmaması için teşekkürler
Özel öğretim kurumunda hem hissedar hem de genel müdürüm.Bağkur ödüyorum…Muhasebecim aynı anda SSK da yatirmalıyız….Derse girmiyorum.Sadece Milli eğitim müdürlüğüne atamam var.
Merhaba. Benim basit usulde bir dükkanım var ve Genç girişimci programıyla Ekim ayına kadar Bağkur primlerimi devlet karşılıyor.
Bir yandan da öğrenciyim ve Temmuz ayında bir Kamu kurumunda zorunlu staj yapacağım. Staj için sigorta girişi yapılması gerekiyor. Bağkuru durdurup, dükkanın kapanışını vermem gerekiyor mu acaba? Bir sıkıntı yaşar mıyım kapatmazsam. Teşekkür ederim.
Mrba. Benim basit usul işyerim var. Başka biryerde usta olarak çalişiyorum ve ssk ödüyorum sıkıntı olurmu. Tabiki bAgkur otomatik iptal oluyor. Teşekkürler
Merhabalar. Eşim 1995 girişli. 2004 yılında limited sti ortağı oldu fakat bagkurlu olduğunu bilmeden hiçbir bagkur işlemi yapmadan kapatma dilekçe verme gibi. Sgk primleri ödendi. Giris çıkışları boşlukları oldu. Isyeri res,en kapalı görünüyor. Sgk günü 5859. Bagkur borcu çıktı 39.000 tl onu da yatırdı. Ama memurlar da net bisey diyemiyor. Dosyayı göndereceğiz incelenecek bekleyin diyorlar. Son 7 yıl içinde de 5 ay sgk ödemesi var.
06.08.2003 bağkur basit usül vergi mükellefiyim 7100 günüm var 1972 doğumluyum malum bağkur 9000 gün istemekte basit usül işyeri aktifken bağkuru kapatıp ssk başka bir işyerinde çalışarak geçiş yapabilirmiyim teşekkürler
selam ben 04.08.1981 dogumluyum.01.06.1999 ssk gırısım ve 412 gunum var.01.07.2006 ylında bagkura gırıs yapyım şu anda 61 ay dondurulan bagkur borcum var ve toplamda şuan 4600 gunum var 61aylık borcumu odersem toplam 6400 gunum olcak bagkurlu oluppa baska yerde ssk lı ıs bası yaparsam 3.5 sene sonra emeklı olurmuyum.ve bagkur devam ederken baskasının yanunda ssk lı calısıyır gostersem kendını ama calısmasam yasal oluyomu.
Merhaba ben 20/09/1983 doğumluyum sgk başlangıcım 10/12/1997 (14 yaşında) 2014 yılına kadar sgk lı çalıştım 3200 pirim günüm var 2014 yılından itibaren esnafım Bağ-Kur’a geçiş yaptım Bağ-Kur’da 2000 pirimin oldu toplam 5300 e devlet üzerinde çalışma hayatıma baktığım zaman sgk girişini 18 yaşı baz aldıkları için emekliliğime 3,5 yıl kaldığını gösteriyor işletmem devam etse 2 tanede sgk lı elamanım var ben başka bir işyerinde kendimi sgk lı olarak çalışıyor gösterebilirmiyim teşekkürler
Merhaba,
Başka bir işyerinde sgk lı çalışırsanız da en az 3,5 sene prim ödemeniz gerekecek. Çünkü emeklilikte son 3,5 sene sigortalılığa bakılıyor.
Merhaba. Ben 1992 den bu yana ssk lıyım. 2018 de işyeri açtım ve beni otomatik olarak bağkurlu yapmışlar ama ben 4A primlerimi ödemeye devam ettim. Bağkurumu iptal ettirebilirmiyim.
Merhaba,
İşyeri açarken bağkura da dilekçe vermeliydiniz. Borç iptal olmaz. ancak yeni bir af çıkacak prim borcu sildirme çıkarsa bundan yaarlanabilirsiniz.
Merhaba arada çalışmadığım zamanlar olsada 1996 yılından 2018 yılına kadar sgk lı çalıştım toplam 5454 gün SGK günüm var.2018 yılında şirket sahibi oldum ve 2019 yılının mart ayında şirket faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldım.bağkurumu sadece 11-12 ay ödedikten sonra ödemeyi bıraktım.bağkurumu terk koduyla 2021 yılında dondurmuşlar ve 2023 başında tekrar işlemeye başladı.e-devlette toplam 1030 gün bağkurum gözüküyor. Halen Şirketim aktif iken SGK dan nasıl emekli olabilirim,SGK lı bir işe girmeme gerek var mı yada sgk bağkuru birleştirip bağkur borcunu ödeyerek emekli olabilirmiyim.Bazıları şirketin aktif iken SGK dan emekli olamazsın diyor.şimdiden teşekkür ediyorum
Merhaba. Şirket ortağıyım ve aynı anda ssk lı olarak bir firmada çalışıyorum. Son 1.5 yıldır ssk primi yatıyor. Aynı zaman diliminde bağkur borcum da gözüküyor. Bağkur borçlarımı öder isem emeklilik de maaşımda artış olur mu?
gerçek usulde vergiye tabii ufak esnafım. yanımda çalışan yok. eş zamanla benimle aynı işi yapan (çilingir /anahtar) başka bir yerde sigortalı olabilir miyim.
babama ait iş yerinde ssk lı çalışırken iş yerimizi şirkete çevirip şirket ortağı oldum. ancak 3 yıl ssk primi yatırdım yanlışlıkla. O günlerim sayılmadığı hatta primleri geri alamaycağım söyleniyor. ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz?
Merhaba,
Primleri geri alamazsınız ancak emeklilikte alacağınız maaşı olumlu yönde etkiler.
Merhaba, Ticari taksi sahibiyim basit usulde vergi mukellefiyim Baska bir işte SSK’lı çalışabiliriyim. Saygılar..
Merhaba,
Başka Bir işte SSK lı olarak çalışmanız Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı “kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak” şartının ihlali anlamına geleceğinden, bu şekilde faaliyette bulunan mükelleflerin basit usulde vergilendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu nedenle de çalışamzsınız.
Ben 24042019 Tarihinde kendime iş yeri açtım 6000 Ssk hizmetim var Yalnız ssk emekli olmak istiyorum 01:08 1991 Ssk Girişim var Şu an Bağkur ödüyorum Bağkurunu durdurmak istiyorum ne yapmam gerekiyor
Merhaba,
Başka bir işyerine ssk lı çalışan olarak girerseniz kendi işyerinizden dolayı oluşan bağkuru dondurabilirsiniz.
1995 yılından itibaren SSK lı olarak çalışırken 10/09/2007 tarihinde kendi şirketimizi kurduk.18/09/2007 tarihinde eski çalıştığımız işyerinden çıkıp 18/09/2007 tarihinde kendi şirketimizde sigortalı olarak gün kaybı olmadan çalışmaya başladık taki emeklilik zamanımız geldi emekli dilekçesi verene kadar.şimdi bize Sigortanız iptal edilecek Bağkur üzerinden emekli olacaksınız diyorlar.ne yapabiliriz.2019 /9 nolu genelgede 6.3 sayfa 56 da örneklerle açıklamış.yardıma ihtiyacımız var..
merhabalar
1987 sgk girişliyim oradan toplamda 3475 günüm var daha sonra 2011 yılından itibaren 2920 iş günümde bagkurdan var ve hala bagkurum devam etmekte ve yanımda bir ssglı çalışanım var normal şartlarda bagkurdan 9000iş gününden emekli olabiliyorum ona 7,5 yılım var …. iş yerim açıkken başka bir yerde son 3,5 yıl ssklı olarak çalışsam iş yerimde açık kalsa oradaki bagkur pirimimide ödemek zorundamıyım…..
Ben şuan Bağ-Kur luyum başka bir yerde sigortalı olarak görünürsem yasal olurmu
1963 doğumluyum. 1988 de sigorta girişim var ve yalnızca 60 gün SSK lıyım. 2000 den itibaren de bağkurluyum. Bugüne kadar ki hizmet günüm 4995. Şirket sahibi ılduğum halde bir başka şirkette SSK lı olarak çalışmaya başladığımda 5375 güne tamamlayıp emekli olabilir miyim? Yoksa son 3,5 yılı SSK üzerinden mi ödemeliyim?
Merhaba,
Başka bir iş yerinde ssk lı çalışarak ssk ya geçebilirsiniz ancak ssk dan emekli olabilmek için son 7 yılın 3,5 yıldan 1 fazlası ssk lı olmak zorunda.
Merhaba..2006 da bir iş yerine ortaklığımdan dolayı bağkurluydum..ancak 2015 de ssk’lı olarak başka bir şirkette çalışmaya başladım..bana sgk müdürlüğündeki memur arkadaş şirket ortaklığım devam ettiği için bağkurumun devam ettiğini,ssk lı çalıştığım günlerin iptal edileceğini söyledi..sizin sayfanızda okuduğum kadarıyla yanlış anlamadıysam ikisi de devam edebilir diyorsunuz..bana bu durumla ilgili net bir bilgi verir misiniz rica etsem..Bu paylaşımımı sayfanızda paylaşmazsanız sevinirim..
Merhaba,
Kendime ait bir şahıs firmam var ve yanımda çalışan sgkli bir kişi var, gerçek usulde vergi mükellefiyim. Kurumsal bir firmada çalışmaya başlamayı düşünüyorum şahıs firmam açık kalmaya ve sgklı çalışanım çalışmaya devam edecek. Bu konuda ne yapmam gerekiyor, sgklı olarak başka işyerinde çalışmaya başlamadan bir gün önce bagkuru durdurmak için sgk ya başvursam ve sgkm diğer iş yerinde başlasa yasal anlamda sorun yaşar mıyım? Ya da şahıs firmamı başkasına devretme gibi bir yükümlülüğüm var mı diğer kurumsal yapıda çalışmaya başlamadna önce ? Teşekkürler
Merhaba,
Başka bir yerde çalışmaya başladıktan sonra vergi mükellefiyetiniz nedeni ile ortaya çıkan bağkur sigortalığınızı dondurabilirsiniz. Firmayı başkasına devretmenize gerek yok. Dilekçe ile ssk başlangıcından sonra bağkur için dilekçe verin.
Merhaba,
Anonim şirketimizin yönetim kurulu üyesi tavandan bağkur primi ödüyor. Bir başka şirkette de 4/A’lı olarak çalışmaya başlar ve de aynı anda bağkura tavandan prim ödemeye devam ederse, (4/A’lı ücreti asgari ücret seviyesinde olursa) emeklilik açısından 4/A’dan emekli olduğunda maaş kaybı olur mu? Ayrıca, aylık prim ödemesi tavanın üzerinde olacağından (bağkur+sgk primi) fazla ödenen prim iade alınabilir mi? Alınabiliyorsa 4/A için ödenen primden mi iade alınır?
Çok teşekkürler. İyi çalışmalar.
1991 sigorta girişiliyim.11/06/1969 doğumluyum 7500 günüm oldu 2000/2001 de bir yıl bağkurluydum.son 6 senedir çalıştığım işyerine şirket ortagı olacağım fakat bağkurlu olacağımdan emeklim düşer diye endişe ediyorum.2022 de emekli oluyorum 52 yaş askere gitmeden sigortam yoktu.bağkur olarak zararmı ederim yada başka işyerinde sgk lı olsam bağkur ödemesem olurmu?emekli maaşım düşmesin diye…
slm ben 1971 dogumluyum 1999 bağkur girişliyim bu güne kadar kesintisiz bağkur yatırdım ne zaman emekli olabilirim ssk ye geçsem dahamı avantajlı olur
Yaşınız
46 yıl 7 ay 6 gün
Sigortalılık süreniz
18 yıl 7 ay 7 gün
Hizmet süreniz
6697 gün
Emeklilik Şartlarınız
Yaş
58 yıl
Sigortalılık süresi
25 yıl
Hizmet süresi
9000 gün
Sonuç
Kalan yaşınız
11 yıl 4 ay 24 gün
Kalan sigortalılık süreniz
6 yıl 4 ay 23 gün
Kalan hizmet süreniz
2303 gün
01/01/2029 tarihinde emekli olabilirsiniz.
SSK ya geçmeniz yaşınızı düşürmez. 3,5 yıl ssk lı olarak prim öderseniz ssklı olarak emekli olursunuz. Bunun yerine kalan Bağ-Kur primlerini Yüksekten ödemeniz emekli maaşı için daha avantajlı olacaktır.
selim karakoç ssk başlangıcı 1.2.1986 dogum tarihi 1.4.1970
daha sonra yaş büyülme 1.4.1967 2004 ekadar ssklı 2004 mayıstan bugüne kadar bagkurlu 2019 temmuz bagkur ödüyorum
bu şartlarda nezaman emekli olabilirim bagkur veya
ssk ya geçebilirmiyim işyerini kapatmadan
ne zaman emekli olabilirim
Merhaba ben 1964 doğumlu ve 1986 bağkur girişliyim. 8250 gun bağkur günüm var 9.000 gune tamamlamak için istege bagli bağkurlu oldum. Benim sorum ise istege bağlı bağkur yerine ssk lı bir işe girsem ve 7.000 iş gününü doldurdugum icin emekli olabilirmiyim. Bu arada iş yerim kapandı herhangi bir ticari faaliyetim yok. Yardımlariniz için teşekkürler
Merhaba,
SSk dan emekli olabilmeniz için en 3,5 yıl ssk lı olarak prim ödemeniz gerekir. Bu nedenle, isteğe bağlı sigorta ödeyerek emekli olmanız daha mantıklı.