emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK Hizmet Dökümünde ki (S, Ş, K) Harflerine Dikkat

SGK Hizmet Dökümünde ki (S, Ş, K) Harflerine Dikkat
SGK
17.09.2020

Hizmet dökümüne bakıldığında eğer bazı (S, Ş, K) kodları görülüyorsa, bu durumun ciddiye alınması gerekmektedir. Çünkü bu harflerin giderilmemesi emekli olmayı doğrudan etkileyebilmektedir. Sigorta prim listesindeki harfler nasıl kaldırılacağı ise böyle bir durumda önem taşımaktadır.

Sigorta Prim Listesindeki Harfler

Hizmet dökümünde bakıldığında sigorta prim listesi yanında yer alan harfler görülüyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekmektedir. Çünkü bu harfler emekliliğinizi ya da sigortanızı iptal gibi durumları yaratabilir. Bilindiği gibi emekli olmak için sigortalı olarak çalışmak ya da 4B kapsamında kendi işlerinin yapılarak veya isteğe bağlı olacak şekilde prim yatırılması gerekmektedir. Emekli olmak için hizmet günü ya da emeklilik yaşı gibi etmenler de önemli olmasına karşılık primlerin doğru olarak yatırılması oldukça önemlidir. Bağkur emekliliğine kıyasla SSK emekliliği yani 4A statüsü emekli olunduğunda daha yüksek emekli maaşı sağladığı için bazı durumlarda kişiler örneğin hatır sigortası gibi uygulamalar ile SSK kapsamında kendilerini çalışıyor gibi gösterebilmektedirler. Bu durum ise ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

E-Devlet sistemi üzerinden hizmet dökümü rahatlıkla herkes için görüldüğünden, hizmet dökümünüzü bu açıdan kontrol etmek büyük yarar sağlayabilecektir. Sistem tarafından yapılacak kontrollerde sigortanın yapılıp yapılmadığı, primlerin ödenip ödenmediği ya da SGK tarafından diğer işlemlerin yapılıp yapılmadığı da görülebilmektedir. Eğer hizmet dökümünde farklı harfler bulunuyorsa, bu durumda dikkatli olunması gerekiyor.

SGK Nace Kodu Sorgulama, Değiştirme Nasıl Yapılır

SGK Kodlarını Ciddiye Alın

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şayet hizmet dökümünüzde bazı kodlar – harfler yer alıyorsa bu durumu ciddiye almanız gerekmektedir. Özellikle SGK sahte sigortalı olma durumunu ortadan kaldırmak için hizmet dökümlerine şerh düşmekte ve kişinin emekliliğini – sigortalılığını iptal yoluna gidebilmektedir. Bu önlem bazı durumlarda yanlışlıkla da olacağı için bu yüzden sigortalılarının kontrollerini iyi sağlaması gerekiyor.

Buna göre bazı kriterler çerçevesinde SGK tarafından yapılan kodlandırmalarda S, Ş ve K harfleri bulunuyor. Bunlar sırasıyla Sahte İşyeri, Şüpheli İşyeri ve Kontrollü İşyeri anlamlarına gelmektedir. Eğer bu kodlar içinde Ş harfi hizmet dökümünüzde yer alıyorsa, bu durumda ciddi sorunlar oluşabilmektedir.

Kodları Kaldırmak İçin Yapılacaklar

Şayet hizmet dökümünde Ş kodu bulunuyorsa bu durumda söz konusu işyeri hakkında denetim süreci başlatılacaktır. Denetim, bu işyerinden sahte sigortalı bildiriminin olup olmadığı tespitinin anlaşılması için yapılacaktır. Denetim sonuçlanıncaya kadar ise işyerinin Ş olan kodu değiştirilmeyecek ve denetim sonuçlarına göre sahte sigortalı (hatır sigortası) bildirimi yapıldığı tespit edildiğinde kod, S yani sahte işyeri olarak değiştirilecek ve bu zamana kadar yapılmış tüm bildirimler iptal edilecektir.

Sahte Sigorta Yaptıranlara Uygulanacak Cezalar Nelerdir

Herhangi bir sorun olmadığı anlaşıldığında ise Ş kodu listeden kaldırılacak ve bu işyerinden yapılacak olan hizmet bildirimleri kabul edilecektir. Denetimlerin ne kadar süreceğine dair ise net bir açıklama yapmak mümkün değildir. Fakat denetim sonuçlandığında söz konusu işyerinden bildirilen sigortalılar artık hizmet dökümlerinde Ş kodu bulunmayacak ve emeklilik hakkı elde etmişlerse aylıklarının da bağlanması sağlanacak. Bu noktada gözden kaçmaması gereken konu, Ş kodunun bulunması halinde sigortalıların durumu ihmal etmemeleridir. Örneğin 10 yıl önce çalışılan bir yer için Ş kodu bulunuyorsa ve daha sonra bu işyeri kapanmışsa, artık kodu kaldırmak mümkün olmayacaktır. Bu yüzden hizmet dökümleri düzenli olarak takip edilmeli ve herhangi bir kod olması halinde mutlaka gerekli işlemlerin yapılması için işyerinin düzenlemeler yapması talep edilmelidir.

Denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olması ya da hatır sigortası gibi uygulamaların yapılması halinde kişilerin prim günleri silineceği gibi emekli olmuşlarsa, emeklilik hakları da ellerinden alınmakta ve maaşları kesilmektedir.

Sigorta Olmadan Çalışan Çalışanın Hakları Nelerdir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.