ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bakmakla Yükümlü Olunan ve Olunmayan Kişiler Kimlerdir?

Bakmakla Yükümlü Olunan ve Olunmayan Kişiler Kimlerdir?
SGK
13.10.2019

Bakmakla yükümlü olunan kişiler ya da olunmayan kişiler terim olarak bilhassa Sosyal Güvenlik Kurumu açısından merak edilen konulardan bir tanesidir. Bakmakla yükümlü olunan kişiler, sigortalı olan kişilerin sosyal güvenlik açısından hangi yakınlarına faydalı olabileceğini kapsayan bir terimdir. Bu terim kapsamında bulunan kişiler için, tek bir sigorta üzerinden sigortalı olan kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

SGK Kapsamında Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler

Sigortalı bir çalışanın, emekli olan kişilerin ya da memurların bakmakla yükümlü olduğu kişiler SGK kapsamında şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • 18 yaşından küçük çocuklar SGK kapsamında bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
  • Lisede eğitimine devam eden ve 20 yaşını aşmamış çocuklar bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
  • Üniversite eğitimine devam eden ve 25 yaşını aşmamış çocuklar bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
  • Herhangi bir yerde çalışmayan yani herhangi bir sosyal güvencesi olmayan eşler bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
  • SGK tarafından tespit edilmiş, engelli olan çocuklar yaş sınırı olmadan bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
  • Kişinin anne ve babası bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.

SGK Kapsamında Anne ve Babanın Bakmakla Yükümlü Olmaları İçin Şartlar Nelerdir?

Anne ve babaların çocuklarının sosyal güvencesinden faydalanabilmesi için bazı şartlara uygunluk sağlamaları gerekmektedir. Anne ve babaların SGK kapsamında bakmakla yükümlü olunan kişiler arasında girebilmesi için şartlar şu şekildedir;

  • Anne ve babanın herhangi bir yerde çalışmıyor olması gerekmektedir.
  • Anne ve babanın aktif olarak BAĞ-KUR’lu olmaması gerekmektedir.
  • Anne ve babanın gelir testi başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Bu şartlara uygunluk sağlandığı noktada, Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine gidilerek başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvuru sonrasında inceleme yapılarak, uygun görüldüğü takdirde anne ve babanın çocuğunun sigortasından faydalanması sağlanmaktadır.

SGK Kapsamında Kız Çocuklarının Bakmakla Yükümlülük Şartları Nelerdir?

Kız çocukları, anne ve babalarının bakmakla yükümlü olunan kişiler arasında yer almaktadır. Çocuklar için bulunan yaş sınırı ve eğitim ile değişen yaş sınırı kız çocuklarında değişmekte olup iki farklı tarihe göre şartları değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda kız çocuklarının anne ve babaları üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabileceği süreleri şu şekildedir;

  • Anne ya da babası 01.08.2008 sonrasında sigorta başlangıcı olan kız çocukları, 18 yaşını tamamlayana dek bakmakla yükümlü kişiler arasında sayılmaktadır. Kız çocuğu lisede okuyor ise 20 yaşına kadar, üniversite okuyor ise 25 yaşına kadar anne ve babası üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.
  • Anne ya da babası 01.08.2008 öncesinde sigorta başlangıcı olan kız çocukları, eğitim almasa dahi yasal olarak evlilik yapana dek anne ve babasın sosyal güvencesinden faydalanabilmektedir.

SGK Kapsamında Erkek Çocuklarının Bakmakla Yükümlülük Şartları Nelerdir?

Erkek çocuklar için bakmakla yükümlülük şartları anne ya da babasının sigortalılık başlangıç sürecine değişiklik göstermemektedir. Erkek çocuklar için bakmakla yükümlülük şartları yalnızca eğitim seviyesine göre değişiklik gösterir. Bu kapsamda bakmakla yükümlü olunan erkek çocukları için şartlar şu şekildedir;

  • Erkek çocukları anne ya da babasının sosyal güvencesinden 18 yaşına kadar faydalanabilmektedir.
  • Erkek çocuğu lisede eğitim görüyorsa 20 yaşına kadar anne ya da babasının sosyal güvencesinden faydalanabilmektedir.
  • Erkek çocuğu üniversitede eğitim görüyorsa 25 yaşına kadar anne ya da babasının sosyal güvencesinden faydalanabilmektedir.

Genel olarak geçerli olan bu şartlar bir tek Emekli Sandığı (4C) için değişiklik göstermektedir. Emekli Sandığı kapsamında; anne ya da babası 01.08.2008 tarihinden önce Emekli Sandığı sosyal güvencesine sahip olduysa eğitim şartı aranmaksızın 25 yaşına kadar erkek çocuklar sosyal güvenceden faydalanabilmektedir.

SGK Kapsamında Kardeşler Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler Arasına Girer Mi?

Bakmakla yükümlü olunan kardeş normal şartlarda SGK kapsamında bulunmamaktadır. SGK kapsamında kardeşlerin bakmakla yükümlü kişiler arasına girebilmesi için bakıma muhtaç olması ve engelli olması gerekmektedir. Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında bakıma muhtaç kardeşler şartlar uygunsa bakmakla yükümlü kişiler arasına girmektedir.

Emekli Sandığı (4C) Kapsamın Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler

Devlet memurlarının faydalandığı eski adıyla Emekli Sandığı, yeni adıyla 4C kapsamında bakmakla yükümlü olunan kişiler için işe ilk girdikleri zamanda bir Aile Bildirim Formu verilmektedir. Bu formun doldurularak çalıştıkları ilgili kuruma teslim edilmesi gerekmektedir. Bu formda sigortalı kişinin şahsi bilgileri ve hanesinde bulunan, bakmakla yükümlü olduğu kişiler kişisel bilgileri yer almaktadır. Devlet memurları için bakmakla yükümlü olunan kişiler arasına giren kişiler şu şekildedir;

  • Memurlar için yapılacak olan indirimlerde ‘çocuk’ tabiri kapsamında; sigortalı ile birlikte oturan ve onun tarafından bakılan 18 yaşına kadar olan, üniversite eğitimi alıyorsa 25 yaşına kadar olan çocuklar dahil edilmektedir. Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu çocuklar arasında sayılanlar ise;
    • Varsa evlat edinilen çocuklar
    • Anne ya da babasını kaybetmiş torunlar (Eğer ki sigortalı ile birlikte yaşıyor ise)
    • Nafaka verilen çocuklar yer almaktadır.
  • Bakmakla yükümlü olunan kişiler arasına eşlerin girebilmesi için ise yasal evlilik bağının bulunması gerekmektedir.

Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler İle İlgili Belge Nereden Alınmaktadır?

Bakmakla yükümlü olunan kişiler belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmektedir. Bu belgenin alınabilmesi için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilmesi gerekmektedir. Başvuru için ‘Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formu’ doldurulması gerekmektedir. Bu formu SGK il ya da ilçe müdürlüklerinde yetkili departmandan temin edebilirsiniz. Başvuru sahibi öğrenci ise; anne ya da babasının sosyal güvencesinden faydalanmak istiyorsa başvuru sırasında formun yanı sıra öğrenci belgesini de teslim etmelidir. Başvuru malul olan çocuklar için yapılıyorsa formun yanı sıra;

  • Sağlık Kurulu Raporu
  • Çocuğa ait kimlik aslı ve fotokopisi
  • Nüfus kayıt örneği

Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler Belgesi Online Olarak Nasıl Alınır?

Bakmakla yükümlü olduğunu gösterir belge Müstehaklık belgesi online olarak E-Devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapmak için SPAS Müstehaklık sorgulama hizmeti kullanılmalıdır. Bakmakla yükümlü olunan kişiler E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

  • Sorgulama işlemi için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama adresine giriş yapılması gerekmektedir.
  • Sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğine tıkladıktan sonra, size uygun olan doğrulama yöntemi ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
  • E-Devlet kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra SPAS Müstehaklık sorgulama işlemini otomatik olarak yapılacaktır.
  • Sorgulama işlemi sonrasında belgenizi inceleyebilir, dilerseniz yazıcıdan çıktısını alarak kullanabilirsiniz.

Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler Telefon Aracılığıyla Sorgulama

SGK bakmakla yükümlü olunan kişiler sorgulama işlemi hem online olarak hem de SGK müdürlüklerinde şahsen yapılabildiği gibi, telefon aracılığıyla da yapılabilmektedir. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler sorgulama işlemi için Alo 170’i aramanız yeterlidir. Alo 170 danışma hattı üzerinden SGK, MYK, ÇSGB ve İŞKUR kurumları ile ilgili tüm sorgulamalarınızı yapabilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Alo 170 danışma hattı dışında resmî web sitesi üzerinden de sorgulama imkânı sunmaktadır. Bunun için www.alo170.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Muhtaç Aylığı (Maaşı) Başvuru ve Şartları Nelerdir?

Bakıma Muhtaç Kişilerin Evde Bakım Maaşı Şartları Nelerdir

Muhtaç Asker Ailelerine Para Yardımı

Yorumlar

  1. Wolf dedi ki:

    İyi günler kolay gelsin annemin emekli maaşı var sgk bende kamuda işçi çalışanı vergi muafiyeti alabiliryim şimdiden teşekkürler

  2. Şenol Balcı dedi ki:

    4a çalışanım. Eşimin vefatı sonrası dul ve 18 yaş altı çocuklara yetim maaşı bağlandı. Engelli oğlumun raporuyla gelir vergisi indiriminden yararlanmak istedim. Oğlum yetim maaşı aldığı için benim bakmakla yükümlülük sorumluluğum kalkmış dediler.
    Kendi payına düşen miktarı 625 TL dir. Engelli bir çocuk 625 lira gelire sahip diye ebeveyn sorumluluğundan çıkar mı?

  3. turgut dedi ki:

    İşçinin anne baba kardeş veya çoçuğunun ölmesi halinde ölüm yardımı alabilmesi için bakmakla yükümlü olması şartı aranırmı?

  4. Ali Alkan dedi ki:

    01.10.2008 den önce başlayarak 657 sayılı devlet memuru olarak çalışmaktayım. 18 yaşın altında 2 ve 18 yaşın üzerinde 3 adet, toplamda 5 adet kız çocuğum var. ufak kızlarımdan biri engellidir. Evde bakım ücreti için müracaat ettiğimde, Aile ve sosyal politikalar ilçe müdürlüğü 18 yaş üzerindeki 3 kız çocuğumu bakmakla yükümlü aile bireyi olarak saymıyor. Bu konuda tavrım ne olmalıdır.

  5. Gönül Metesoy dedi ki:

    Merhaba
    Ben yabancı uyruklu türk vatandasi ile evliyim,SGK aktivasyonumu nasıl yapa bilirim?

  6. Alaetdin Ümit Örge dedi ki:

    SSK da , engeli nedeni ile, iş göremez raporu bulunan oğlum 52 yaşındadır. Kendisine, malulen emekli aylığı bağlanabilir mi, koşulları nelerdir ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İkametgahta bulunan kişi başına düşen gelir 609 tl nin altında ise Kaymakamlıklara bağlı sosyal yadımlaşma müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.

  7. önder dedi ki:

    anneannem annemle yaşamakadır.%91 engelli raporu var. yaşlılık aylığı almaktadır. annem babam emekli . acaba annem evde bakım aylığı alabilir mi?

  8. Numan dedi ki:

    Boşanmış ailede velayeti anneye verilen engelli çocuğun babası bakmakla yükümlü olabilir mi

  9. Muhammet dedi ki:

    Kolay gelsin askerlik atama yerim burasi cikmasini istiyorum annemin sinirsel bel agrilari var sıkintili birsey benim annemin yanina tayinim ciksin istiyorum 3 sene gecti tayin hakki dogdu bavam olmadigi icin abim doguda uzman evde kimse evde sadece yirmi yasinda kiz kardesim kaliyor ve babam vefat etti tayin istek formunun yanina bakmakla yukumlu oldugum bi belge cikartsam yada bir belge vs birsey yapabilirmiyim lutfem yardimci olun

  10. Yaşar ertürk dedi ki:

    Delamün aleyküm Allah kolaylıklar versin,sorum şuki:
    Ben %42 epilepsi engelli hastayim bu nedenle beni kimse ise almak istemiyor,3 ayliık maas hakkim var ama bunun yetmesi imkansız,buyuzden evlenemiyorum,benim 1800 pirimden emekli olabilme şansım ve saya varmı teşelkürler.

  11. Ahmet Naci Erdur dedi ki:

    Bakmakla yükümlü olduğum torunumun,okulda kaza sonucu ayağında çatlak oluştu,özel hastahanenin acil servisine gittik film çekildi ve geçici alçı yapıldı 550.- TL. ücret aldılar.Hastahanenin aldığı ücret hakkımıdır?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Muayene farkı ile fark / ilave ücret alınmayacak acil hâller; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbî müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbî müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli hâlinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.

      Alo 184 hattına hastalığın bu şartlara girip girmediğini sorgulayabilirsiniz.