ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar, Nereden Alınır?

SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar, Nereden Alınır?
SGK
12.10.2022

SGK rapor parası; hastalık, kaza gibi durumlar nedeniyle sigortalı olarak çalışan kişilere ödenen bir ücrettir. Bu paranın ödenmesi belirli şartların yerine getirilmesi ile mümkündür. SGK rapor parası belirli bir süre için ödenir. Aynı zamanda sigortalının gelir kaybını telafi etmeyi amaçlar. Bu sayede iş göremez duruma gelen sigortalı, yaşadığı maddi kaybın olumsuz etkilerinden kurtulur.

SGK rapor parası almak isteyenlerin hastalıklarını belgelemesi gerekir. Aynı zamanda raporun belirli kriterleri sağlaması da önemlidir. Belirli bir sürenin altında olan raporlar için ödeme almanız mümkün olmayabilir. Rapor parasının ödemesi de belirli bir sürenin sonunda yapılır. Tüm bu bilgilere ilişkin detayları öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

SGK RAPOR PARASI NEREDEN ALINIR?

SGK rapor parasını almak için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Klasik olarak en sık kullanılan yöntem PTT üzerinden ödemeleri almaktır. Bir diğer yöntem ise banka üzerinden paranızı almaktır. Bunun için e-Devlet üzerinden banka IBAN bilgilerinizi girmeniz gerekir. Rapor parasını sadece kendiniz alabilirsiniz. Sizin adınıza bir başkasının rapor parası alması mümkün değildir.

SGK Rapor Parasını PTT’den Alma

SGK rapor parasını PTT’den almak en çok bilinen yöntemdir. İşvereniniz tarafından raporunuz sisteme işlendikten sonra para almaya hak kazanırsınız. Ödemeler genellikle 10-15 gün içerisinde yapılır. Yakınınızda bulunan bir PTT şubesine giderek kimliğinizi ibraz ettiğiniz takdirde ödemenizi alabilirsiniz.

SGK Rapor Parasını Bankadan Alma

SGK rapor parasını bankadan almak için IBAN numaranızı e-Devlet üzerinden tanımlamalısınız. Bunun için ilk önce turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalısınız.

Yukarıdaki ekrandan kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra “Giriş Yap” kısmına tıklamalısınız. Şifrenizi bilmiyorsanız PTT şubelerinden alabilirsiniz. Bunun yanı sıra mobil ve elektronik imza kullanarak da giriş işlemini yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı ve T.C. Kimlik Kartı uygulaması da sisteme erişim için kullanabileceğiniz yöntemlerdir.

Hesabınızı sisteme girmek için “Yeni Hesap Tanımlama” seçeneğine tıklamalısınız.

Yukarıdaki ekrandan bankanızı tercih ederek “Sorgula” seçeneğine tıkladığınızda otomatik olarak bilgileriniz ekrana gelir. Hangi hesabınıza paranın yatmasını istiyorsanız onu tercih ederek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

SGK rapor parasının yatması için işveren tarafından raporunuzun sisteme girilmesi gerekir. Raporunuz sisteme girildikten sonra en fazla on beş gün sonra ödemenizi alırsınız. Ödeme ile ilgili yaşadığınız problemlerde Sosyal Güvenlik Kurumuna bizzat başvuru yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Alo 170 üzerinden de ödemenizin ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.

SGK Rapor Parası Ödemesi e-Devlet’ten Nasıl Öğrenilir?

SGK rapor parası ödemesi e-Devlet üzerinden öğrenilebilir. Bunun için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. İlk kullanabileceğiniz yöntem “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” kısmıdır.

Şahıs ödemeleri sorgulama ekranında ödeme bilgileriniz görünür. Bunun yanı sıra farklı bir sorgulama yöntemi de kullanabilirsiniz.

Ödeme bilgileriniz yukarıdaki şekilde görünür. Bu ekrandan ödenme durumu, ödenen tutar, rapor başlangıç ve bitiş tarihi gibi bilgilere erişebilirsiniz.

SGK RAPOR PARASI ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

SGK rapor parası almak için bazı şartları taşımanız gerekir. Bu şartları taşımadan hastalık veya kaza sonucu verilen raporlar için ödeme alma şansınız yoktur. Rapor parası almak için geriye dönük 90 günlük bir prim ödemesi yapılmış olması gerekir. Bu prim ödemesi kısa vadeli sigorta kolları için söz konusudur. İş kazasına bağlı olarak rapor parası almanız için böyle bir şart yoktur.

SGK Rapor Parası Almak İçin Prim Ödeme Şartı Var mı?

SGK rapor parası almak için prim ödeme gün şartı 90 gündür. Bunun anlamı işe yeni başlayan sigortalıların bu haktan yararlanamamasıdır. Bu nedenle 90 gün şartını sağlamadan ödeme almanız mümkün değildir. Ancak iş kazası gibi hayatın normal akışının dışında kalan durumlarda herhangi bir prim ödeme şartı olmadan bu haktan yararlanabilirsiniz. SGK rapor parası prim ödeme şartını sağlayanlar için yapılacak ödeme tutarı, alınan maaşa göre belirlenir.

Hangi Durumlarda SGK Rapor Parası Ödenir?

SGK rapor parası ödemesi yapılan durumlar; hastalık, iş kazası, kaza, analık gibi hallerdir. Bu hallerde durumunuzun rapor almaya uygun olması gerekir. Yani doktorunuz hastalığınızın rapor gerektirmediğini düşünürse size ilgili belgeyi vermeyebilir. Hasta olmadığınız halde rapor almanız işvereniniz açısından sorun oluşturabilir. Bu durum işten çıkarılmanıza bile neden olabilir. 4B’lilerin rapor parası alabilmesi için Genel Sağlık Sigortası prim borcu olmaması gerekir.

SGK Rapor Parası Kaç Günlük Ödenir?

SGK rapor parası ödemesi 3 günlük olacak şekilde yapılır. Yani iki gün için bir ödeme almanız söz konusu değildir. Örneğin, 7 günlük bir rapor aldığınız takdirde size 5 günlük ödeme yapılır. İşe gidemediğiniz her gün için ödeme alamamanız nedeniyle rapor parası maaşınızdan düşük olur. Rapor süreniz ne kadarsa ondan iki gün eksik olacak şekilde ödemenizi alabilirsiniz. Bir ya da iki günlük aldığınız raporlar ise geçerli değildir.

SGK Rapor Parası Almak İçin Nereye Başvurmak Gerekir?

SGK rapor parası almak için herhangi bir yere başvuru yapmanıza gerek yoktur. İşvereniniz sizin raporunuzu sisteme girdiğinde rapor parası alma hakkını elde edersiniz. Bu nedenle ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Tüm işlemlerin sistem üzerinden otomatik olarak yapılması sayesinde sizin SGK’ya gitmenize gerek kalmaz. Aynı zamanda belge teslimi gibi işlemler için fazladan vakit ayırmazsınız.

Covid İçin Rapor Parası Alınır mı?

Covid için rapor parası alma şansınız vardır. Bunun için sadece covid testinizin pozitif çıkması yeterlidir. Covid testi pozitif çıkan hastalara belirli süre karantina uygulandığı için hastaların işe gitmesi mümkün değildir. Aksi takdirde iş yerindeki tüm çalışanlara hastalık bulaşabilir. Hasta, karantina süresinin sonuna kadar raporlu sayılır. Rapor için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Tüm işlemler sistem üzerinden gerçekleştirilir.

Analık Durumunda Rapor Parası Ne Kadar Süreyle Ödenir?

Analık durumunda rapor parasının ödenme süresi doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 haftadır. Gebe çalışanlar talep etmeleri halinde doğum öncesindeki son üç haftaya kadar çalışabilir. Bu gibi durumlarda kullanılmayan izin süreleri doğum sonrasına aktarılır. Çoğul gebelik halinde toplam 16 hafta olan süreye 2 hafta daha eklenir. Bu süreler için işçiye rapor parası ödenir. Bu sayede gebe işçi doğum öncesi ve doğum sonrasında yaşadığı gelir kaybını telafi eder.

SGK Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

SGK rapor parasının hesaplanması için ilk aşamada brüt gelirlerin toplanması gerekir. Bu aşamada ilk üç aylık brüt gelirlerin toplanması yeterlidir. Bir sonraki aşamada son üç aylık prim ödeme gün sayısı toplanmalı ardından rapor gün sayısından iki çıkarılmalıdır. Hesaplanan brüt gelirin gün sayısına bölünmesi ve ardından hesaplanan raporlu gün sayısıyla çarpılmasıyla netice bulunur. Bu netice hastanın ayakta tedavi görmüş olması halinde ikiyle çarpılmalı ve üçe bölünmelidir.

SGK Rapor Parası Ne Zamana Kadar Alınmalıdır?

SGK rapor parasının alınma süresi 2 aydır. İki ay içerisinde alınmayan paralar Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilir. Bu nedenle iki ay geçmeden paranızı almalısınız. İki aylık süreyi geçirdiğiniz takdirde hakkınızı kaybedersiniz. Böyle bir sorun yaşamamak için e-Devlet üzerinden ödemelerinizi takip etmenizde fayda vardır.

SGK Rapor Parası Almanın Faydaları Nelerdir?

SGK rapor parası almanın faydaları oldukça fazladır. Rapor parası alanlar, gelir kaybını tolore edebilir. Bu sayede hem kendisinin hem de ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Sigortalı çalışmanın en önemli avantajlarından biri uygulanan bu yardımdır. Gelir kaybı olmadan ciddi hastalıkları ve kazaları atlatmak için Sosyal Güvenlik Kurumunun size sağladığı bu ayrıcalıktan yararlanabilirsiniz.

HASTALIK, ANALIK VE KAZA DURUMUNDA SGK TARAFINDAN YAPILAN DİĞER ÖDEMELER NELERDİR?

Hastalık ve kaza durumunda SGK tarafından yapılan diğer ödemeler, sürekli iş göremezlik ödeneği ve malullük sigortası olarak sıralanabilir. Sürekli iş göremezlik ödeneği, işçinin çalışma gücündeki kaybın en az %10 olması durumunda ödenir. Burada hastanın çalışma gücündeki kayıp işine devam etmesine engel olacak bir nitelik taşır. Bu nedenle alacağı aylık da kalıcı hale gelir.

  • Sürekli İş Göremezlik Geliri

Sürekli iş göremezlik durumunda çalışma gücündeki kayba göre ödeme yapılacak tutar değişiklik gösterir. Tam iş göremezlik durumunda aldığınız maaşın %70’i kadar aylık bağlanır. Başkasının bakımına muhtaç duruma gelenler için ödenecek tutar en az %85’tir.

Rapor alarak geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanan sigortalının durumu sonradan sürekli bir hal alabilir. Bu durumda sigortalıya bir sonraki dönemden itibaren sürekli iş göremezlik ödeneği ödenir. Hastanın durumunda herhangi bir iyileşme meydana gelmesi halinde sürekli iş göremezlik ödeneği kesilir. Bu durumun tespiti için SGK sigortalıdan belirli aralıklarla sigortalının kontrole gitmesini isteyebilir.

  • Emzirme Ödeneği

Emzirme ödeneği analık sigortasından yararlanan kişilere ödenen bir paradır. Bu yardım süt parası olarak da adlandırılır. Emzirme ödeneği tek seferlik yapılır. Bu ödemeden yararlanma hakkı hem doğum yapmış sigortalı kadınlara hem de sigortalı erkeğin doğum yapmış eşine tanınmıştır.

Emzirme ödeneğinden yararlanmak isteyenlerin doğum öncesi 120 gün ödemesi gerekir. Bu şart hem erkek hem de kadın için söz konusudur. Bunun yanı sıra doğumun canlı gerçekleşmiş olması da bir diğer şarttır.

SGK rapor parası ve sağlanan diğer avantajlar sayesinde sigortalıların gelir kaybı nedeniyle yaşadıkları zorlukların önüne geçilir. Tüm haklarınızdan haberdar olmak için e-Devlet üzerinden ödemelerinizi düzenli olarak takip etmenizde fayda vardır.

Yorumlar

  1. ramazan dedi ki:

    sigortalılık durumum 88 gün yani 90 gün altıdır. rapor ödemesini sgk’dan mı almalıyım iş yerinden mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Rapor ödemesini işyeri yapmak zorunda değil. Öyle bir sistemi varsa alabilirsiniz. iş kazası haricinde 90 günü tamamlamadan sgk rapor ödemesi yapmaz.

  2. Melek Salmanlı Havutlu dedi ki:

    Merhaba doğumdan sonra rapor paramı geç aldığım için bazılarının süresi geçmiş bankaya gönderildi ibaresi var süresi geçen ödememi nasıl alabilirim

  3. murat dedi ki:

    merhaba sskli olarak eşim çalışmaktadır. doğum öncesi raporu 11.06.2020 de rapor aldık. analık raporu da 30.09.2020 de bitiyor. ne zaman ödeme alabiliriz? birde kadiköy sgk gidip her hangi başvuru yapmama gerek var mı ? raporlar sisteme girildi .

  4. Derya gukpinar dedi ki:

    Ben ssk li olarak çalışmaktayım ama hamile olduğum için 25.06.2018 tarihinde raporlu olarak analik raporu aldım 20.08.2018 tarihinde rapor bitiyor kaç para ödeme alırım ve ne zaman alabilirim kolay gelsin

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      ilk raporunuzun ödemesini 9. ayın 8-14 ü arası alabilirsiniz. Ödeme 8 haftalık yani 56 günlük yapılacak. bu da brüt maaşınızın günlük tutarının 2/3 ünün çarpılması ile bulunur. Eğer maaşınız asgari ücret ise 2029,50/30 : 67,65 Bununda 2/3 ü günlük 45,10 tl yapar. 56 günlük ödemeniz : 2525,60 TL yapar. Doğum sonrası içinde aynı tutarı alacaksınız.