ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

E-Devlet ve PTT Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Sorgulama

E-Devlet ve PTT Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Sorgulama
SGK
30.01.2021

E-Devlet üzerinden yada PTT’den süt parası (emzirme ödeneği) sorgulamak isteyen hak sahipleri, e-devlet sistemine şifresi ile giriş yaparak kolayca sorgulama işlemini yapabilirler. Doğumdan sonra genellikle hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan süt parası alınıyor olsa da, doğumun evde gerçekleşmesi ya da sistemin arızalı olması gibi durumlarda süt parasının alınabilmesi için başvuru alınması gerekmektedir.

Başvurunun ardından zaman aşımına uğranmadığından emin olunarak işlemlere devam edilir. Zaman aşımı 5 yıldır. Çocuk doğduktan sonra sistem arızası ya da hastane hatası nedeniyle süt parası alamayan aileler, 5 yıl içinde başvurularını yenileyebilmektedir.

Süt Parasından Yararlanma Şartları Nelerdir?

Süt parasından yararlanabilecek kişiler şunlardır:

  • SSK’lı olarak çalışan kadınlar, doğumda verilecek süt ödeneğinden yararlanabilir.
  • Resmi nikah şartı ile sigortalı çalışan erkeklerin eşleri de bu imkandan yararlanmaktadır. Kişinin SSK ile herhangi bir şekilde bağlantısının olmaması durumunda süt parası alma olasılığı yoktur.
  • 4B kapsamındaki çalışanlar, SSK’lı sayılmaları nedeniyle süt parası ödeneğinden yararlanmaktadır.
  • 45A statüsünde çalışmakta olanlar, değişik statüde 4B’li sayılır. Bu nedenle süt parası ödeneklerinden yararlanabilirler.
  • 4D kapsamındaki işçiler, SSK’lı oldukları için süt parasından yararlanabilmektedir.
  • Bağ-Kur’lu çalışanlar, otomatik olarak süt parası alamazlar. Bu nedenle başvuru yapmaları gerekecektir. Bağ-Kur kapsamında çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bireysel başvuru yapmalıdır. Ayrıca Bağ-Kur kapsamında çalışanlar, süt parası alabilmeleri için tüm prim borçlarını ödemiş olmalıdır.
  • Memurlar, Emekli Sandığı kapsamında görüldüklerinden süt parası alamazlar.

Çalışan Anneler Nasıl Süt Parası Alabilir?

Çalışan annelerin süt parası almasının şartları şu şekildedir:

  • Annenin doğumunun gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
  • Bebek sağ bir şekilde dünyaya gelmiş olmalıdır. Vefat etmiş bebekler için süt parası ödemesi yapılamaz.
  • Annenin prim günü sayısının, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün olması gerekmektedir.
  • Çalışan kişi anne ise, eşin SSK kapsamında çalışıp çalışmaması önemli değildir. Anne SSK kapsamında çalışmışsa, annenin çalışma durumu göz önüne alınır.
  • Süt parası için annenin sigorta türünün süt parası alabilecek kişiler arasında yer alması gerekir. Statü farkı olmamalıdır.

Çalışan Babalar Süt Parsından Yararlanabilir Mi?

Çalışan babaların süt parası alma şartları şunlardır:

  • Çalışan babanın SSK’lı olması gerekmektedir.
  • Çalışan babanın eşinin iş başında olmaması gerekir. Eşin çalışması durumunda süt parası için eşin durumu göz önüne alınır.
  • Çalışan babanın doğum öncesindeki 1 yıl içinde en az 120 günlük prim ödemesi yapılmış olmalıdır.
  • Eşin doğumunun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağlıklı olması gerekmektedir.

Süt Parasına Hangi Durumlarda Başvurulması Gerekir?

Süt parasına başvuru yapılmasını gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Annenin doğumunun evde gerçekleşmesi
  • Annenin doğumunun beklenmeyen bir günde meydana gelmesi, hazırlık olmaması nedeniyle sisteme geç düşmesi
  • Annenin herhangi bir bankada hesabının olmaması
  • Annenin doğumunun hastane tarafından sisteme geçmemesi
  • Hastanenin sisteminde arıza olması
  • Anne veya babanın bağ-Kur’lu olması
  • Anne veya babanın 4D gibi sistem dışı SSK içinde yer alması durumlarında başvuru alınarak süt parası verilmesi gerekir.

Süt Parası Başvuruları Nereye Yapılmaktadır?

Süt parası başvuruları yapılmaz. Doğumun gerçekleşip sisteme düşmesinden hemen sonra, anneye süt parası verilmesi kararı alınır. Ardından anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılır. Annenin ilgili bankalarda hesabı varsa, para direkt olarak  bu hesaplara yatırılır. Ancak  anne veya babanın Bağ-Kur’lu olması durumunda başvuru alınmaktadır. Başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidilerek yapılmaktadır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.

Süt Parası Başvurusunda Kullanılacak Belgeler Nelerdir?

Süt parası başvurusu için kullanılması gereken evraklar:

  • Süt parası müracaat talep dilekçesi
  • Doğum raporu
  • Kimlik belgesi

Bebeğin doğduğu tarihten itibaren kişilerin 5 yıl içinde başvurularını yapmaları gerekir. Sistem hatasından kaynaklanan başvuru alımlarında ilk 1 ay beklenmesi gerekmektedir.

Süt Parasının Sorgulanma İşlemi Nerelerden Yapılabilir?

Süt parası sorgulaması PTT şubelerinden ya da e- devlet sisteminden yapılabilmektedir. PTT ile yapılacak süt parası sorgulama işlemleri için hak sahibinin kendisinin en yakın PTT veznesine gitmesi gerekmektedir.

E- Devlet Kullanılarak Süt Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Süt parası alımını e-devlet sisteminden görmek için kişilerin PTT şubelerinden alınacak şifrenin kullanılması gerekmektedir. Alınacak şifre ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Ardından sağ üst kısımda bulunan bölüme Sosyal Güvenlik Kurumu yazılması gerekir.

Bunun yanında aynı sayfaya en alt kısımda bulunan e-hizmetler kısmından da erişilebilir. Buraya erişim sağlanmasının ardından ‘SGK şahıs ödemeleri’ menüsüne gidilmelidir. Bu menü üzerinden herhangi bir form doldurulmasına gerek kalmadan süt parasına dair bilgileri edinebilirsiniz. Ancak bu sorgulamayı yapabilmeniz için hastane tarafından doğumun sisteme geçirilmiş olması gerekir.

PTT Kullanarak Süt Parası Nasıl Sorgulanır?

Süt parası sorgusunun PTT veznelerinden yapılabilmesi için kişilerin T.C. kimlik belgeleri ile PTT şubelerine gitmeleri gerekmektedir. Şubelerden yapılacak sorgulama işlemlerinde kişilerin süt parası alıp almayacağı belirlenir. Sorgulama, anne tarafından yapılmalıdır.

Süt Parası Nereye Yatırılır?

Süt parası, Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden yatırılır. Eğer annenin Ziraat Bankası’nda hesabı varsa, süt parası direkt olarak bu hesaba yatırılır. Annenin hesabı yoksa, isim üzerine annenin ikamet adresine en yakın PTT şubesine paranın yatırılması sağlanır. Anne, PTT şubelerine yatırılmış parayı e-devlet sisteminden takip edebilir ve kimlik belgesi ile veznelerden alabilir.

Süt Parasını Kendi Hesabına Yönlendirmek Mümkün Müdür?

Süt parasını hesaba yönlendirmek mümkündür. Bunun için kişilerini Ziraat Bankası’nda hesabı varsa banka ile, yoksa PTT ile görüşmesi gerekmektedir. kişiler, yapacakları görüşme ile paralarının, istedikleri banka hesabına yönlendirmesini sağlayabilmektedir.

Doğum Parası ile Süt Parası Arasındaki Fark Nedir?

Süt parası ile doğum parası arasındaki fark, doğum parası için anne veya babanın sigortalı olması istenmesidir. Süt parasının alınabilmesi için anne veya babanın SSK kapsamında çalışmasına ihtiyaç duyulur. Ancak doğum parası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilecek bir destektir. Bu nedenle bu destek için kişilerin SSK’lı olmasına gerek yoktur.

Bunun yanında gerekli durumlarda süt parası için başvuru gerekmekte iken, doğum parası için herhangi bir başvuru alınmaz. Ayrıca SSK’lı olmayan annelerin doğum parası alabilmesinde sakınca olmadığından, doğum parsında resmi nikah şartı da aranmaz. Ancak süt parasının alınabilmesi için resmi nikah şartı bulunmaktadır.

Süt Parası Ne Zaman Yatırılır?

Süt parası yatırılma zamanı  ayın 8’i ile 14’ü arasındadır. Doğumun meydana geldiği ayda yapılan başvurularda, bir sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında süt parasının alınması sağlanır.

Bebek Yardım Parası Nasıl Alınır ?

Doğum Parası Nasıl Alınır ?

Çocuk Yardım Parası Ne Kadar?

Yorumlar

  1. Bahar dedi ki:

    Süt parası ve doğum parası aynımı ve nerden bakılır

  2. Sena dedi ki:

    Süt parası ve emzirme ödeneği aynı şey değildir birisi her doğum yapana diğeri çalışan ve emzirme izinlerini toplu kullanan annelere toplu verilen örneğin 2aylik bi odenek

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emzirme Ödeneği Halk arasında Süt parası olarak söylenmektedir. İkisi aynı şey olup Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir.

  3. Esra dedi ki:

    Mrb düzenli 120 gün yatmış primim var 11.22.2022 de doğum yaptım emzirme vakası olarak raporda görünüyor ama bı defa yattı rapor göründüğü halde yatmadı süt parası tekrar

  4. Burçin dedi ki:

    Süt parasi ve emzirme ödenegi ayni seymi yoksa sut parasi ayrimi verilyor

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İki si aynı şey.

  5. Emine dedi ki:

    İyi günler eşim ogretmen İlksan dan doğum parası için başvuru yaptı ayriyetten bende doğum parası için başvuru yapabilir miyim

  6. Makbule dedi ki:

    Sut parasi nedir

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sigortalılara veya eşlerine doğum sonrası ödenen ödenektir.

  7. nedret dedi ki:

    sut parasin almadim ben

  8. Seda dedi ki:

    Süt parası

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      170 veya e devletten sorgulayabilirsiniz.

  9. Nesrin dedi ki:

    21 Mayıs 2022 de doğum yaptım bı kere doğum parası çektim PTT den 300 TL süt parasınin yattığını nasıl öğrenebilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      E devletten kontrol edebilirsiniz.

  10. Beste dedi ki:

    Bebeğim 3 ayı geçti eşim sigortalı çalışıyor yardıma başvuru yapmadım süresi ne kadar acaba

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      süt parası için başvurmanıza gerek yok. eşinizin hesabın yatar. 300 TL lik doğum yardımı için başvuru yapmalısınız Sosyal yardım müdürlüklerine.

  11. Yeter dedi ki:

    Sut parasi için bir kere aldim ama tekrar yarildiğini anlamam için tetrar mesaj gelmesini bekliyorum ama mesaj gelmiyor ne yapmam gerekiyor

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emzirme ödeneği tek seferlik yapılan bir yardımdır.

  12. Şükran dedi ki:

    Çocuğum 3aylık oldu bana yatacak olan doğum parası yatmamış gözüküyo neden

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum parasından kastınız 300 ve 400 tl ler ise Sosyal yardımlara başvurmanız gerekmektedir.

  13. Elif dedi ki:

    Geçen sene doğum yaptım kızım prematüre doğdu diye süt parası verilmez demişler eşime

  14. Hicran dedi ki:

    Merhaba ben 6 Aralık’ta 2021 yılında doğum yaptım 7 Şubat 2022 de doğum iznim bitti ama doğum sonrası rapor parası bana iki defa ayrı ayrı olmak üzere toplam 4835 lira yattı aynı gün içinde ama tanıdıkları da internette araştırdığımda da 9 bine yakın para almışlar ben neden bu kadar para aldım acaba yoksa iki parça halinde mi yatacak birşey anlamadım ben

  15. Antika dedi ki:

    4 çocuğum var 6aylik bebeğim var bez mama gibi yardımlara ihtiyacım var teşekkürler

  16. Pinar dedi ki:

    Eşimin Ziraat hesabı var süt parası eşimin hesabına mi yatar yoksa PTT mi çekmem lazim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      e devletten eşleştirme yaparsanız ziraat hesabına yatabilir.

  17. Neşe dedi ki:

    Eşim sgk lı süt parası eşimin hesabına mı benim hesabıma mı yatar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sizin sigortanız var ise size eşinizin sigortası var ise onun hesabına yatacaktır.

  18. Simanur dedi ki:

    Süt parası almak istiyorum durumum yok çocuğumun ihtiyaclarini karşılamak için bu paraya çok ihtiyacım var Allah rızası için yardım edin lütfen bana ulaşın

  19. Leyla aksu dedi ki:

    Esimden bosaniyorum 2 aylik bebegim var bende yardım istiyorum

  20. Kübra alp dedi ki:

    Şut parası yattimi

  21. Birgül Dartar dedi ki:

    Eşim çalışıyor kızım 2006 doğumlu oğlum 2010 doğumlu bizde hiç bir şey almadık .nasıl alınacak bilgi ala bilirmiyim

    1. Hakan Türkoğlu dedi ki:

      Sezeryan doğum değil normal (canlı) doğum ise, hastahane çıkışı süt parası işlemleri yapılmış ise, süt parasını takip eden 15 gün sonunda 5 yıl boyunca adınıza PTT hesabında bulabilirsiniz. 5 yıl dolmuş ise para otomatik olarak devlet hesabına hazineye aktarılıyor.

  22. Beyza dedi ki:

    Merhaba 01.06.2015 te Doğum yaptım aktif Bağ-Kur’lu idim haberim yoktu süt parasını almadım . Nereden başvuru yapası kirim ne yapmam gerekiyor ?

  23. ozlem kater dedi ki:

    merhaba ben ozlem kater gecen sene haziran ayinda dogum yaptim esimden ayriyim sut parasini nasil alirim

  24. Kübraesra dedi ki:

    Iyi gunler. 20 Ocak 2018de dogum yaptim. Ben sigortali olmadigim icin 170ten bilgi alamadim. Bu emzirme odenegi veya cocuk parasini ben cekemiyoe muyum cunku esim kimligi cikartirken benim adimk vermis basvurularda .

  25. burak duran dedi ki:

    esım 6 ay once dogum yaptı ve bız yenı haberımız oldu bunu alabılırmıyız

  26. Ayfer dedi ki:

    5 Agustos 2018 de Doğum yaptım. Süt paramı almadım. E devlet de ödendi görünüyor be yapmam gerekli

  27. Enis dedi ki:

    merhaba eşim 29.12.2013 de doğum yaptı ve süt parası almadı başvuruda yapılmadı . şuan başvuru yapmamız gerekir mi yada 2018 de süt parası ala bilirmiyiz

  28. gamze dedi ki:

    merhabalar oğlum 7 nisan 2017 de doğdu eşimin sigortası düzenli yatmadı şuan 90 gün prim görünüyor süt parası alabiliyor muyum 2017 nisandan 4 ay önce 120 gün primi yoktu süt parası alma hakkım varmı?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1 yıl içinde en az 120 gün prim gözükmesi şartı var. bu durumda süt parası alamazsınız.

  29. ece dursun dedi ki:

    bu süt parası 1 kereye mahsus mu veriliyor acaba

  30. Ahmet dedi ki:

    170 aradım 122 tl görünüyo
    ptt gittim hesabımda birşey görünmüyo dediler

  31. Ahmet dedi ki:

    Herhangi bi dogum belgesi yok elimde çocuğumun kimliğiyle ptt gitsem verirlermi 2 yaşına girdi çocuğum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Süt parası doğumdan hemen sonra yatar ödeme alınmadığında ssk hesabına geri yatar. Alo 170 sgk hattından ödeme var mı öğrenebilirsiniz.

  32. Kenan ÖZGÜR dedi ki:

    Merhaba,

    Şubat 2014 de doğan çocuğum için başvuru yapıp süt parası alabilir miyim ?

  33. pln dedi ki:

    ben dogum yapalı iki yıl oldu sgk ya gıttim. süt parası için ama gittiğimde siz calışmadıgınız için bu parayı veremeyıyoruz dedi. sigortalı bir işte calışmanız gerekiyor dedi. o parayı almak için nereye başvurmam gerekiyor. bide para ptt ye mi yatıyor ziraat bankasına mı?

  34. pln dedi ki:

    ben calışmıyorum eşim calısıyor. sgkya gıdıp ben basvuru yapabilirim miyim. yoksa eşim mi basvurması gerekiyorr..

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Süt parası için başvuru yapmanıza gerek yok. Adınıza hesabınıza yatacaktır.

  35. gamze dedi ki:

    Mrb 13.01.2017 de dogum yaptim fakat sut parasindan haberim yoktu yeni ogrendim sartlari okudum fakat tam anlayamadim esim dogumdan bi kac ay once isten cikmisti yani sigortasi kesilmisti 7 aylik hamileyken cikti hak kazanabiliyormuyuz bizde acaba

  36. Ayşe dedi ki:

    Mrblar Ben 2016 da doğum yaptım süt paramı alamadım iki de fa başvurdum sistem bozuk sonra gel şu şu derken yerde uzakta gitmekten vazgeçtim param orda kaldı şuan 2018 e girdik alabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba

      SSK da hak düşme süresi 5 yıldır tekrar başvuru yaparak süt parasını alabilirsiniz.

  37. Nilüfer dedi ki:

    Bir kızım ve ikiz erkek bebeklerim var 1000 tl doğum parası aldım ama süt parası almadim başvursam almaya hak kazanırmıyım ve çocuklardan dolayı çalışamıyorum bakıcı yada kreş desteği oluyormu