Kredilere Erteleme Geldi, Kimler Kredi Ertelemesi Yapabilir?
Koronavirüs salgını yüzünden ekonomik olarak zor günler yaşayan pek çok kimseyi ilgilendiren haber Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ekonomik zarar gören esnaf ve sanatkarların bir nebze olsun rahatlamasını sağlayacak karar neticesinde düşük faizli banka kredisi borçları üç ay süreyle ertelenecek.
3 Ay Kredi Ertelemesi
Koronavirüs salgını neticesinde ekonomik olarak zarar gören işyerlerinin oluşan zararlarının telafi edilmesi için bankalardan kredi erteleme talebi veriliyor. Geçen günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan karar neticesinde salgından çokça etkilenen kesim olan esnaf ve sanatkarlar için kredi erteleme kararı alındı. Karar kapsamında Halkbank’tan alınmış olan düşük faizli krediler için üç ay erteleme talebi alındı. Kararın hükümlerini ve nasıl işleneceğini ise Hazine ve Maliye Bakanlığı yürürlüğe alacak.
Ancak borç erteleme kapsamında olmak için işletmeler için temel şartlar bulunuyor. Buna göre kredi ertelemesi talebinde bulunacak olan işletmelerin süreç kapsamında hiçbir çalışanını işten çıkarmaması gerekiyor. Aynı zamanda daha sonraki ilgili tarihler aralığında da işten çıkarma olmayacak ve kredi ertelemesi yapılan işletme erteleme talebinde bulunurken bu konu hakkında taahhüt vermek zorunda kalacak. Eğer taahhüt vermesine karşılık çalışanını işten çıkarırsa, bu durumda işletmenin kredi ertelemesi geçersiz sayılacak.
Kredi Borcu Erteleme Şartları
Kredi borcu ertelemesine başvuru yapacak işletmelerin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Buna göre;
- 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere;
- Kredi borçlarının ertelenmesi talebi ÅŸu kurumlardan alınan krediler; Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez BirliÄŸi (TESKOMB) bölge birliklerine ortak olan ve iÅŸleri salgın yüzünden zarar gören esnaf ve sanatkarlar, kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle ya da doÄŸrudan Halkbank’tan alınan krediler için uygulanmaktadır.
- Kredi kapsamı dahilinde kredi borçlarının 1 Temmuz – 30 Eylül 2020 dönem aralığında borç ödeme süreleri doluyorsa ve borcun ifası 1 Temmuz’da yapılmamışsa, faiz uygulanmak suretiyle, üç ay süreyle ertelemek mümkün oluyor.
- Borç erteleme kapsamında krediyi çekerken belirlenen vade sürelerinde herhangi bir değişiklik olmuyor. Erteleme süresi boyunca hiçbir şekilde taksit ödenmiyor.
- Erteleme süresi kapsamında takip işlemleri başlatılmamakla birlikte erteleme maddi ve şahsi teminat durumunu da değişikliğe uğratmıyor.
- Bu süre içerisinde kefil olanların da kefaletten çekilme hakları bulunmuyor.
- Erteleme döneminde oluşacak gelir kayıpları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödeniyor.
- Borçlarını erteleyenler aynı şekilde talep etmeleri halinde Halkbank’tan ihtiyaç kredisi çekebiliyorlar. Bu bakımdan erteleme işlemleri yeni kredi taleplerini engellemiyor.
- Erteleme süresi kapsamında taksit ve anapara borcunun yanında tahakkuk edilecek faiz oranlarının da borçlu kişiye yansıtılacak kısmıyla ilgili tutara ilişkin olacak banka ve sigorta işlemleri de kalan taksitler ile eşit şekilde mevcut tutara ekleniyor.
- Borç erteleme talebinde bulunan işyerleri, erteleme dönemi boyunca çalışanlarını işten çıkaramıyorlar. Çalışan sayısında bir azalma olması halinde (çalışanın kendi isteği dışında çıkması hariç) işletme borç erteleme kapsamından çıkarılmış olacak.
Hangi Bankalar Kredi Borcu Erteleme Yapıyor?
Halkbank’ın yanında Yapı Kredi, QNB Finansbank, İş Bankası, TEB, Denizbank, Kuveyt Türk, Eximbank, Şekerbank, Odea Bank, Alternatif Bank, Albaraka Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım ve Vakıfbank da salgın süresi kapsamında esnaf ve sanatkarların aldıkları kredilerde borç erteleme imkânı tanıyorlar. Ancak her bankaya göre kredi borçlarının erteleme süreleri ve şartları değişkenlik gösterebiliyor. Kamu bankaları dışındaki bankalar borç erteleme taleplerine daha sonra ödenecek ana tutar üzerinden faiz uygulayabiliyorlar. Aynı şekilde borç erteleme durumunda bazı bankalar başka kredi çekilmesini de engelliyorlar. Borç erteleme süreleri ise yine bankalara göre farklılık gösteriyor.