ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Başvurusu ve Sorgulama İşlemleri

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Başvurusu ve Sorgulama İşlemleri
08.07.2020

Halk Bankası bireysel emeklilik başvurusu; hem dijital ortamdan hem de şubelerden yapılabilmektedir. Katkı payı ödemelerini sisteme dahil olanlar kendileri belirlemektedirler. Ödeme periyotları da kendi seçimlerine bırakılmıştır. Emeklilik döneminde rahat etmek isteyenlerin tercih ettiği bir uygulamadır. Sistemden istenildiği zaman birikim yapılan parayı alıp çıkma hakları bulunmaktadır. Birikim yapılan miktar, toplu olarak veya aylık maaş olarak alınabilmektedir.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Sisteminin Amacı Nedir?

Bireysel emeklilik sistemine dahil olunması ile beraber, rahat bir emeklilik dönemi geçirmek hedeflenmektedir. Bireylerin çalışma dönemlerini kaplayan süreçte birikim yaptıkları ve sonrasında emeklilik dönemlerinde bu birikimi toplu para veya maaş olarak aldıkları bir sistemdir. Özel bir emeklilik sistemi olan bu sistem ile beraber ek gelir elde edebilmek mümkün olmaktadır. Bu da ikinci bir emeklilik demektir. Dolayısı ile bireyler emekli olduklarında da çalıştıkları süreçteki yaşam standartlarını koruyabilecek gelir elde edebilmektedirler.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Sisteminde Emekli Olma Hakkı Nasıl Elde Edilir?

[highlight color=”red”]Halk Bankası’nın BES’ine dahil olarak emekli olmak isteyenlerin sağlamaları gereken şartlar aşağıdaki gibidir:[/highlight]

  • 10 sene Halk Bankası’nın bireysel emeklilik sisteminde kalınması durumunda, emeklilik hakkı elde edilebilmektedir.
  • Bireysel emeklilik sisteminden emekli olunabilmesi için yaş sınırı bulunmaktadır. 56 yaşından küçükler emeklilik hakkı elde edememektedirler.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Sisteminin İşleyişi Nasıldır?

BES kapsamında aylık belirli bir tutarda katkı payı ödemesi yapılmaktadır. Bu katkı payı ödemesi bir hesapta biriktirilmektedir. Sisteme dahil olan kişi; emeklilik hakkı kazandığında veya daha fazla sistemde olmak istemediğinde, sistemden çıkış yapabilmektedir. Sistemden çıkış yaptığında ise; o zamana kadarki birikimi kendisine verilmektedir. İki seçenek sunulmaktadır. Birikimini aylık maaş olarak geri alabilmektedir veya yapılan birikimi toplu para olarak tek seferde alabilmek mümkündür. Bu süreçte yıllık gelir sigortasının yapılmış olması durumunda; ömür boyu ya da belirli sürelerde maaş alabilmeleri mümkün olmaktadır.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Planları Nelerdir?

[highlight color=”red”]Bireysel emeklilik sistemine dahil olmak isteyenlere Halk Bankası tarafından sunulan emeklilik planları şu şekildedir:[/highlight]

  • Ayrıcalıklı plan
  • Duru plan
  • KOBİ esnaf plan
  • Halk plan
  • Halk plan Premium
  • Kampüs plan

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halk Bankası’ndan bireysel emeklilik başvurusu yapmak isteyenler; banka şubesi, internet bankacılığı, mobil şube, web sitesi ve telefon bankacılığı üzerinden bireysel emeklilik başvurusu yapabilmektedirler. Web sitesi üzerinden bireysel emeklilik başvurusu yapmak isteyenlerin izlemeleri gereken adımlar ise aşağıda belirtilmiştir:

  • https://www.halkemeklilik.com.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ana sayfada Halk Emeklilik ile ilgili duyurular bulunmaktadır. Bu duyurular içerisinden Satın Almak İstiyorum butonuna tıklanması gerekmektedir. Ardından açılan sayfada bir form bulunmaktadır ve bu formun doldurulması gerekmektedir.
  • Öncelikle bireysel emeklilik kısmı seçili olmalıdır.
  • Dahil olunmak istenen emeklilik planının seçimi yapılmalıdır.
  • İsim ve soyisim yazılmalıdır.
  • Telefon numarası belirtilmelidir.
  • E-posta adresi girilmelidir.
  • Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili yetkililere bildirilmek veya sorulmak istenenler; mesajınız kısmına yazılmalıdır.
  • Halk Emeklilik yetkililerinin ulaşması istenen saat aralığının seçimi yapılmalıdır.
  • Güvenlik kodu girildikten sonra ve alt kısımdaki kutucuğa tıklandıktan sonra gönder butonuna tıklanmalıdır. Halk Emeklilik yetkilileri belirtilen saat diliminde arayarak bireysel emeklilik işlemlerini halletmektedir.

[button color=”red” size=”medium” link=”https://www.halkemeklilik.com.tr” icon=”” target=”true” nofollow=”true”]Halk Bank BES Başvurusu İçin TIKLAYINIZ[/button]

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

[highlight color=”red”]Halk Bankası BES için önemli ayrıntılar aşağıda verilmiştir:[/highlight]

  • 01.2016 yılından sonra bireysel emeklilik sisteminde beşinci yılını dolduran her birey, yönetim gider kesintisi ve giriş aidatı ödemek durumunda kalmamaktadır.
  • Yıllık yönetim gider kesintisi ve giriş aidatı, sisteme dahil olunan ilk 5 yıl içerisinde alınmaktadır. Tutar hesaplamasında ise; içinde bulunulan yılın ilk 6 ayı için geçerli olan asgari brüt ücret dikkate alınmaktadır. Asgari brüt ücretin %8.5’ini aşan bir tutarın istenebilmesi mümkün değildir.
  • Halk Bankası bireysel emeklilik sözleşmesinin altıncı yılının dolması ile beraber sistemden ayrılma kararı alındığında; fon toplam gider kesintisi üzerinden iade oranı hesaplanmaktadır. Her sene iade oranının üzerine 2.5 puan eklenmektedir.
  • Mevcut birikimin %1.1’i oranının altında kalmış olan kısmın iadesi yapılmamaktadır.
  • Sözleşmenin sonlanması ile beraber yapılacak olan kesinti tutarı, devlet katkısı tutarının belirli bir oranından fazla olamamaktadır.
  • Sözleşmenin sistemde geçirdiği süre üzerinden limit hesaplamaları yapılmaktadır. Yapılan birikim eğer dönemin brüt asgari ücretinin 10 katından fazla ise; limit kontrolü yapılmamaktadır.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Nedir?

Bireysel emeklilik sistemine teşvik edilebilmesi için yapılan destek ödemesine verilen isim devlet katkısıdır. İflasa dahil edilemeyen, rehin alınamayan, haczedilemeyen bir ödemedir ve bireysel emeklilik hesaplarına eklenmektedir.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi İçin Belirlenmiş Devlet Katkısı Ne Kadardır?

Halk Bankası üzerinden bireysel emeklilik sistemine dahil olacak olanlar, 1 Ocak 2013 tarihinden beri devlet katkısı alabilmektedirler. Bireysel emeklilik dışında bir yatırım aracı için devlet katkısı ödemesi olmamaktadır. Sistemdekilerin yaptıkları katkı payı ödemesinin %25’i oranında devlet katkısı ödenmektedir.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Devlet Katkısından Yararlanabilecekler Kimlerdir?

Halk Bankası’nda bireysel veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi imzalamış olan ve katkı payı ödemesi yapan herkes, devlet katkısından yararlanabilmektedir. Devlet katkısı alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması şartı bulunmaktadır. Devlet katkısı için belirlenmiş olan limitten daha fazla devlet katkısı alınabilmesi mümkün olmamaktadır. 1 Ocak 2013 tarihi ile beraber, mavi kart sahipleri de katkı payı ödeyerek bunu devlet katkı hesaplamasından sayabilmektedirler.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Devlet Katkısının Hesaplara Aktarımı Nasıldır?

Halk Bankası BES’e dahil olanların alacakları devlet katkısının üst limiti, aylık brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. %25 oranında hesaplanan devlet katkısını daha fazla olması mümkün değildir. Sisteme dahil olan kişilere ödeme yapılacağı zaman ödemeyi Emeklilik Gözetim Merkezi’ne bildirmektedirler. Devlet katkısının hesaplaması yapıldıktan sonra şirketler katılımcıların hesaplarına gerekli aktarımı sağlamaktadırlar.

Halk Bankası Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Halk Bankası üzerinden bireysel emeklilik sistemine dahil olmuş olanların alacakları devlet katkısı tutarını sorgulayabilmeleri için https://www.turkiye.gov.tr web sitesine girmeleri gerekmektedir. Giriş yap butonu aracılığı ile kimlik doğrulaması yapılmalıdır. E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı aracılığı ile kimlik doğrulanabilmektedir. E-hizmetler listesinden Emeklilik Gözetim Merkezi seçilmelidir. Ardından Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama butonuna tıklanmalıdır. Açılan sayfada sorgulama sonuçları bulunmaktadır.

Halk Bankası Bireysel Emeklilikte Düzenli Ödeme Esasına Uyulmazsa Ne Olur?

1 Ocak 2016 tarihi ile beraber vadesi ödenmemiş olan katkı payı tutarının ödeme tarihi dolduktan sonraki 3 ay içerisinde ödenmemesi halinde; yapılan sözleşme kapsamında, yapılan ödemenin düzensiz olduğu kararına varılmaktadır. 01.01.2021 tarihi ile beraber düzensiz ödeme yapanların kesinti iadesi alabilmeleri mümkün olmamaktadır. Eğer geçmişte ödenmesi gereken fakat ödenmeyen katkı payı tutarları ödenir ise; yeniden düzenli ödeme sistemine geçtiği düşünülmektedir. Bu sebeple Halk Bankası bireysel emeklilik sistemindekilerin 2021 yılından sonra kendilerine iade hakkını tanımaktadır.

Halk Bank Bireysel Emeklilik İptali ve Cayma İşlemi

Finansbank Bireysel Emeklilik Başvurusu ve Sorgulama İşlemleri

Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Başvurusu ve Sorgulama

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.