SGK

Çalışmayan Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

Ev hanımlarına emeklilik hakkı isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde tanınır. İsteğe bağlı sigortalılık sayesinde çalışmayan ev hanımlarına emeklilik olanağı sunulur. Kadınlar düzenli prim ödemesi yaptıkları takdirde emekli olarak yaşlılık aylığı alabilir. Emeklilik için prim ve yaş gibi şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar, isteğe bağlı sigorta priminin ödenmeye başladığı tarihe bağlı olarak değişiklik gösterir. Ev hanımlarına emeklilik hakkı sağlayan isteğe bağlı sigortalılıktan çıkma ve ödediğiniz primleri geri alma şansınız da vardır.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

İsteğe bağlı sigorta gönüllülük esasıyla uygulanan bir sistemdir. “İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?” hakkında detaylı bilgi almak için /istege-bagli-sigorta-nedir yazımızı okuyabilirsiniz.

Çalışmayan Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?

Çalışmayan ev hanımlarının emekli olması için gereken, isteğe bağlı sigorta sistemine dâhil olmaktır. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvuru yapıldıktan sonra prim ödeme safhası başlar. Prim ödeme gün sayısı normal şartlar altında 9000 gündür.

Kadınlarda isteğe bağlı sigorta emeklilik şartları arasında en az 25 yıllık sigortalılık süresi vardır. Eğer sigortalı 25 yıl şartını sağladıysa ve en az 58 yaşındaysa emeklilik için başvurabilir. Ev hanımlarına emeklilik hakkı iki şartı da aynı anda sağlaması halinde verilir. Yani eğer prim ödeme gün şartı sağlandıysa yaşın beklenmesi gerekir.

Ev kadını emeklilik için bir diğer seçenek ise 61 yaş 5400 gün primdir. Farklı kombinasyonlar arasından ilk hangisi tamamlanırsa gerekli başvuru yapılarak emekli olmak mümkün olur.

Evde üretim yapan bir ev hanımıyım nasıl emekli olabilirim diye merak eden kadınlar için esnaf muafiyeti kapsamında isteğe bağlı sigorta hakkı vardır. Evinde üretim yapan ve dışarıdan işçi çalıştırmayan kadınlar, esnaf muafiyetine başvurabilir. Bu sayede zorunlu sigorta kapsamına alınmazlar. Ancak bu kadınlar dilerse isteğe bağlı sigorta kapsamına dâhil edilebilir. SGK ev hanımlarına emeklilik şartları, esnaf muafiyeti kapsamında olan kadınlar için de geçerlidir.

Ev hanımlarına emeklilik toptan ödeme, isteğe bağlı sigorta kapsamında söz konusu değildir. İsteğe bağlı sigorta ödemelerinin ait olduğu ay içerisinde yapılması gerekir. Söz konusu ay içerisinde yapılmayan ödemeler için sigortalıya 12 ay süre tanınır. Bu süre içerisinde ödenmeyen primleri sonraki süreçte ödeme şansınız yoktur.

Emekli olmak isteyen kadınların düzenli prim ödemesi gerekir. Bu sayede eksik gün nedeniyle emekli olamama gibi bir durum söz konusu olmadan beklenen tarihlerde yaşlılık aylığı almaya başlayabilirsiniz.

Ev Hanımlarına İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır?

Ev hanımlarına isteğe bağlı sigorta yapmak için SGK’ya başvuru yapılmalıdır. “İsteğe bağlı sigorta nasıl yapılır?” hakkında detaylı bilgi almak için /istege-bagli-sigorta-nedir yazımızı okuyabilirsiniz.

Ev Hanımlarının Emekli Olması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Ev hanımlarının emekli olması için gerekli şartlar arasında en az 25 yıl prim ödemesi yapılması ya da 61 yaş, 5400 gün prim şartının sağlanması vardır. Çalışmayan ev hanımlarına emeklilik için prim ödenerek bu şartlar sağlanabilir. Primlerin eksik olması halinde toptan ödeme mümkün değildir.

Ev kadınları isteğe bağlı sigorta primi ne kadar sorusu, özellikle emekli olmak isteyenler tarafından merak edilir. Ev kadınları kanunda belirtilen prime esas kazanç alt sınır ve üt sınır arasında bir tutar belirleyerek bu tutar üzerinden hesaplanan primleri yatırabilir. Burada alt sınır olarak 3202,56 TL uygulanır. Bunun altında bir prim ödemesi yapılması mümkün değildir.

Ev hanımlarına emeklilik için ilk olarak isteğe bağlı sigorta başvurusunun yapılması gerekir. Başvurunun e-Devlet üzerinden yapılması mümkündür. İsteğe bağlı sigortalılık giriş bildirgesini doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru için formda istenilen tüm bilgilerin doldurulması gerekir. Formda yer alan bilgilerin doldurulması ve ardından imzalanması gerekir.

Ev hanımlarına emeklilik için nereye başvurulur sorusuna yanıt arayanlar, başvuruların SGK üzerinden yapıldığını bilmelidir. Ardından prim ödemelerine başlamak gerekir. Eğer yüksek bir emekli maaşı almak istiyorsanız primlerinizi üst tutar üzerinden yatırmalısınız. Alt tutardan yatırılacak primler, emekli maaşının da düşük olmasına neden olur.

Ev kadınları başvurularını yaptıktan sonra düzenli prim ödedikleri takdirde EYT gibi yasalardan da yararlanabilir. Böylece herhangi bir yasa değişikliği söz konusu olduğu takdirde beklenenden daha erken bir sürede emekli olmak mümkün olur.

Ev Hanımları İçin Emeklilik Yaşı Kaç?

Ev hanımları için emeklilik yaşı, işe giriş tarihine bağlı olarak değişir. 8 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için 10 yıllık sigorta süresi ve 3600 gün primle kısmi emeklilik mümkündür. 1999 ve 2008 arası işe girenler için 25 yıllık sigortalılık süresinin yanı sıra 58 yaş şartının da sağlanması gerekir. 2008 sonrası isteğe bağlı sigortalı olanların emekli olmak için en az 9000 gün prim ödemesi bulunması gerekir. 

Ev hanımları için emeklilik yaşının yanı sıra farklı şartlar da mevcuttur. Prim ödeme ve sigortalılık süresi diğer şartlardır. Bu şartlardan en önemlisi prim ödemektir. Primlerin düzenli olarak yatırılmaması, ev kadınlarının emekli olmasına engel olur. Prim ödemeleri aksatıldığı takdirde toptan ödeme ya da yapılandırma ile kapatılması söz konusu değildir. Bu nedenle zamanında ödeme yapmaya dikkat etmelisiniz.

Ev Hanımı Emeklilik Hesaplama

Ev hanımı emeklilik hesaplama işlemi için sigortalılık başlangıç zamanını bilmek gerekir. Öte yandan isteğe bağlı sigortalının daha önce zorunlu sigorta kapsamında da prim ödemeleri söz konusu olabilir. Emeklilik hesabı, tüm bu prim ödemeleri birleştirilerek yapılır.

Ev hanımları isteğe bağlı sigorta kapsamında 25 yıl prim ödemesi yapmalıdır. Belirli bir dönem çalışma hayatında yer alan kadınlar, doğum borçlanması gibi yollarla prim ödeme gün sayısını artırabilir. Primlerin yanı sıra emeklilik hesaplamada yaş kriteri de dikkate alınır. 61 yaş, 5400 gün ya da 9000 gün prim gibi farklı alternatifler vardır.

Ev hanımı emeklilik hesaplama sürecinde kadının sonradan çalışma hayatına atılma ihtimali de düşünülmelidir. Örneğin, kadın eğer emeklilik hakkını kazanmasına 3,5 yıl kala 4a kapsamında sigortalı olarak çalışırsa 7200 gün primle emekli olma hakkı elde edebilir. Kadının isteğe bağlı sigortalı olmadan önce ödediği 4a, 4b ya da 4c primleri de erken emekli olmasını sağlar.

Ev Hanımları 4/A Kapsamında Nasıl Emekli Olabilirler?

Ev hanımlarının 4/A kapsamında emekli olması için eksik günlerini tamamlaması ya da daha önce 4a kapsamında sigortalı olması gerekir. Kanuna göre emeklilik işlemleri, en uzun kalınan sigorta kolu üzerinde yapılır. Yani 4a üzerinden 5000 gün, isteğe bağlı sigorta üzerinden 4000 gün prim ödemeniz varsa emeklilik işlemleriniz 4a üzerinden yapılır.

Kısmi süreli çalışan kadınlar, eksik günleri için isteğe bağlı sigorta ödedikleri takdirde 4a kapsamında değerlendirilirler. Ancak tamamen isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeme yapanlar, 4b kapsamında değerlendirilir. Bu kişilerin emeklilik şartları 4b’ye göre uygulanır.

Ev hanımları SGK’ya başvurduktan sonra primleri ödemeye başlayabilirler. Prim ödemeleri yaşlılık aylığına hak kazanılması ile sona erer. Ev hanımlarına emekli olma hakkı tanınması, geleceğe yatırım yapmak isteyenler için iyi bir fırsattır.

Ev Hanımları Emekli Olmak İçin Ne Kadar Prim Ödemelidir?

Ev hanımları emekli olmak için 9000 gün prim ödemelidir. İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir