Emeklilik

Emekli Maaşım Eksik Yattı Nedeni Nedir?

Emekli maaşının eksik yatmasının nedeni; yapılan kesintiler olabilir. Bunun yanı sıra yanlış hesaplama gibi durumlar da söz konusu olabilir. Emeklilik maaşının eksik yatmasının nedeni, farklı kesintilerden kaynaklanabilir.

Emekli maaşları, kişinin çalışırken ödediği prim tutarına göre değişir. Aynı zamanda sigortalılık süresi de maaş hesabında etkili olur. Yeni emekli olanlar, ne kadar maaş alacağını ancak tahmini olarak hesaplar. Tam olarak maaşı hesaplamak mümkün değildir. Bu nedenle eksik maaş almış gibi bir algı olabilir.

Emekli maaşının eksik yattığını düşünenler, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmalıdır. Dilekçe ile başvuru yapılır. Bu sayede maaş hesaplaması yeniden yapılır. Eksik maaş kesinti kaynaklı olabilir. Bu gibi durumlarda e-Devlet üzerinden kesinti sorgulanabilir.

Emekli maaşının eksik yattığını düşünenler, başvurularını bir an evvel yapmalıdır. Geriye dönük bir eksik maaş yatırma durumunda emekliye eksik yatırılan tüm tutarlar ödenir.

Emekli Maaşının Miktarı Nasıl Öğrenilir?

Emekli maaşının miktarını öğrenmek isteyenler, SGK sistemini kullanabilir. Henüz emekli maaşı bağlanmadıysa SGK sisteminden yaklaşık hesaplama yapılabilir. Bunun için uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine girilmelidir.

  • Gelen ekranda istenilen bilgiler girilmelidir. İlk olarak kimlik numarası girilmelidir. Ardından SSK sicil numarası girilir.
  • SGK sisteminde sorulan bilgiler arasında “Baba Adı” vardır. Aynı zamanda “Nüfus İl” ve “Doğum Tarihi” girilmelidir.
  • Son olarak “Sorgula” yazan alana tıklanmalıdır.

Emekli Maaşı Sorgulama Ekranı : https://www.ssk.biz.tr/e-devlet-emekli-maasi-sorgulama/

Bu sorgulama yöntemi ile yaklaşık olarak ne kadar emekli maaşı bağlanacağı öğrenilir. Emeklilik başvurusu yapılmadan önce buradan sorgulama yapılabilir. Bu sayede yaklaşık maaş tutarı öğrenilir.

Maaşı az bulanlar, bir süre daha çalışarak maaşını artırabilir. Bu sayede daha yüksek bir emekli maaşı alınabilir.

Emekli Maaşı E-Devlet’ten Görünür mü?

Emekli maaşının e-Devlet’ten görünmesi mümkündür. Bu sayede maaşın tam mı yoksa eksik mi yattığı anlaşılır. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bunun yerine mobil uygulama da kullanılabilir. Mobil uygulama, Play Store ve App Store kısmından indirilebilir.

  • E-Devlet internet sitesine girildikten sonra “Giriş Yap” seçeneğine tıklanır. Buradan kimlik numarası ve şifre girilmelidir.
  • İlk olarak aşağıdaki kısımdan kimlik numarası girilmelidir. Kimlik numarasının hatasız ve eksiksiz olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Kimlik numarasının ardından e-Devlet şifresi girilmelidir. Şifresini unutanlar, “Şifremi Unuttum” seçeneğinden işlem yapabilir.
  • Bu bilgiler girildikten sonra alt kısımda yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklanır.
  • Gelen ekranda arama alanına “4A Emekli Aylık Bilgisi” seçeneğine tıklanmalıdır.

Bu kısımdan SSK emeklileri, aylık bilgisini öğrenebilir. Ancak aylığın bağlanmış olması gerekir. Emekli Sandığı yani 4C’liler için “4C Emekli Aylık Bilgisi” kısmından sorgulama yapılabilir.

BAĞ-KUR emeklileri “4B emekli aylık bilgisi” kısmından sorgulama yapabilir.

Emekliler hem aylık hem de günlük ödeme sorgusu yapabilir. Bunun için “Emekli Günlük Ödeme Sorgusu” kısmına tıklanmalıdır.

E-Devlet üzerinden toplam maaş tutarı öğrenilebilir. Bu sayede eksik maaş ödemesi yapılıp yapılmadığı tespit edilir. Eksik ödeme varsa Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılabilir.

Emekli Maaşım Eksik Yatmış Nereye Başvurulur?

Emekli maaşının eksik yatması durumunda başvuru yeri, Sosyal Güvenlik Kurumudur. Sosyal Güvenlik Kurumu, yapılan başvuruları değerlendirir. Bu sayede eksik yatan maaşlar, emekliye yeniden ödenir.

Emekli maaşının eksik yatması, hatalı maaş hesaplamadan kaynaklanabilir. Özellikle EYT Yasası’nın çıkması nedeniyle pek çok kişi emekli oldu. Emekli olan kişi sayısının iki milyona ulaşması, aylık bağlama sürecinde sorunlara yol açabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yoğun bir çalışma programıyla aylık bağlama işlemlerini sürdürmektedir. Bu nedenle aylık bağlama işlemlerinde hata olabilir. Bu durumu tespit eden emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurabilir. Emekli maaşının eksik yatmasının nedeni kesintiler de olabilir.

Emekli maaşından sağlık ile ilgili kesintiler yapılabilir. Aynı zamanda nafaka giderleri de kesilebilir. Bu gibi durumlarda kesintiler, e-Devlet üzerinden takip edilebilir. Bunun yanı sıra banka internet şubesinden ve mobil şubeden hesap özeti incelenebilir.

Emekli Maaşımdan Yapılan Kesintileri Nasıl Öğrenebilirim?

Emekli maaşından yapılan kesintileri öğrenmek için e-Devlet sistemine girilmelidir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Arama çubuğuna “Emekli aylığı kesintileri” yazılır. 4A, 4B ve 4C için ayrı ayrı sorgulama yapılır.

Kesintiler, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Emeklilerin muayene ve ilaç ücretleri, maaşlarından kesilir. Ay içerisinde hastaneye gidildiyse ya da reçeteli ilaç alındıysa bu kısımdan kesintiler öğrenilir.

Emekli Maaşı Kesinti Sorgula : https://www.ssk.biz.tr/emekli-ayligi-kesintisi-sorgulama/

Bankaların yaptığı kesintiler de söz konusu olabilir. Bankalar, kredi kartı ve kredi için kesinti yapabilir. Emekli maaşlarından nafaka borcu da kesilebilir. Nafaka borcunun ödenmemesi durumunda maaştan kesinti yapılır.

Emekli Maaşı Neden Eksik Yatar?

Emekli maaşının eksik yatma nedeni, muayene ücretleri olabilir. Reçete ve ilaç katılım payları nedeniyle de kesinti yapılabilir. Emekli olmasına rağmen halen çalışanlardan, sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Dernek aidatları da maaş üzerinden kesilir. Dernekler tarafından alınan aidatlar, senede bir ya da iki defaya mahsus kesilir. Bankaya olan borçlar da kesinti sebebidir. Kredi kartı, kredi, nakit avans gibi borçlar söz konusu olabilir.

E-Devlet üzerinden maaşlardan yapılan kesintiler sorgulanır. Bu sorgulama neticesinde ne kadar eksiklik olduğu anlaşılır. Herhangi bir kesinti yoksa Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilebilir.

Emekli Maaşı Haciz Sorgulama : https://www.ssk.biz.tr/emekli-maasina-haciz-konulabilir-mi/

Emekli maaşının eksik yatması nedeniyle emeklilerin geçinmesi güçleşebilir. Bu nedenle eksiklik nedeni bir an önce öğrenilmeli ve tedbir alınmalıdır. Emekli maaşlarına haciz konması söz konusu değildir. Banka sadece normal borçlar için kesinti yapabilir.

Emekli Maaşı Eksik Ödeme Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli maaşı eksik ödeme sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Böylece emekli maaşından ne kadar kesinti yapıldığı anlaşılır. Kesintileri sorgulamak için kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır.

Emekli maaşının eksik yatırılması gibi durumlar sık sık yaşanabilir. Bu gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılmalıdır. Eksik ödemeler, SGK hatasından kaynaklanıyorsa düzeltilir. Ancak bazı durumlarda fazla ödeme yapılması da mümkündür.

Fazla ödeme yapılması durumunda kurum kaynaklı bir hata varsa emekliye geri ödeme için kolaylık sağlanır. 24 ayda ödeme yapılması halinde faiz silinir. 24 aydan sonraki süreler için faiz ödemesi alınır.

Birikmiş Emekli Maaşı Sorgula : https://www.ssk.biz.tr/birikmis-emekli-maasi-sorgulama-nereden-nasil-yapilir/

Fazla ve yersiz ödemeler, gerçeğe aykırı beyandan, bildirim yapılmamasından kaynaklanabilir. Sigortalı bilerek, hakkı olmadığı halde fazla ödeme aldıysa geri ödemede kolaylık sağlanmaz. Geri ödeme bir an evvel yapılmalıdır.  

Eksik Yatan Emekli Maaşı Nereye Şikâyet Edilir?

Eksik yatan emekli maaşının şikâyet edileceği yer, Sosyal Güvenlik Kurumudur. Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe ile başvurulur. Dilekçede emekli sicil numarası, adres ve telefon bilgileri yer almalıdır.

Emekli, eksik ödemenin nedenini ve ne kadar ödeme yapılması gerektiğini belirtmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumu, maaşı yeniden hesaplar. Eksik yapılan ödeme varsa emeklinin maaşı yeniden düzenlenir.

Eksik ödemeler, genellikle çakışan ya da farklı kurumlarda geçen sigortalılık sürelerinden kaynaklanır. Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR çalışması olanlar için hatalı ödeme söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra emeklinin bilgisi dâhilinde olmayan kesintiler de olabilir. Emekli maaşının eksik yatmasının nedeni, SGK tarafından araştırılır.

Shares:

2 Yorumlar

  • Müzeyyen
    21.01.2024

    Emekli maşım 7500₺ Cumhurbaşkanı 10.000 ₺oldu diyor fakat hesabıma 9,020₺ yatmiş biz nereye baş vurmamız lazım biz emekliler ne yapmalıyız

    Cevapla
  • Ayşe
    19.01.2024

    Emekli maaşım 7500 lira Cumhurbaşkanı en düşük emekli maaşı 10.000 oldu dedi fakat e-edevletten baktığımda 8568 lira gözüküyor bunu sgk ya bildirsem değişirmi neden insankarı böyle aldatıyorlar bunun için ne yapabilirim

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir