KOSGEB

Devletten Damızlık Düve Hibe Kredisi Nasıl Alınır ?

Devlet tarafından verilen damızlık düve kredisi – hibesi başvuruları önümüzdeki aylarda başlayacak. Buna göre damızlık düve hibe desteği yüzde 50 oranında hayvan yetiştiricileri için sağlanacak. Tebliğe göre gereken şartları sağlayan çiftçiler hibe kapsamında işletme kuracaklar ve düveler ile hayvancılık yapmaya başlayacaklar.

Düve Yetiştiriciliğinden Kimler Yararlanabilir?

Damızlık düve yetiştirme kredisi almak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Buna göre destekten yararlanmak isteyenler için;

  • Düve yetiştiriciliğine yeni girenler, damızlık düve almak isteyenler, bu iş için gerekli alet, araç, ekipman alımları için başvuru yapan çiftçiler,
  • Mevcut damızlık düve kapasitelerini arttırmak isteyenler,
  • Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olanlar, TÜRKVET sisteminde en az 3 yıldır aktif olarak sığır yetiştiriciliği olarak kaydı bulunan şahısların ya da tüzel kişiliklerin tek başlarına ya da toplu olarak yatırım yapmak isteyenler yararlanabileceklerdir.
  • Destekten yararlananlar mecburi olarak 5 yıl boyunca faaliyetlerine devam etmek zorundadırlar.
  • Bu kapsamda yeni inşaat yapılacak alanlara ve kapasitelerini arttırmak isteyenlere yüzde 50 oranında inşaat yatırımı hibesi,
  • Dişi buzağı alacaklara yüzde 50 oranında,
  • Yem hazırlamak için gereken karma makinesi ya da gübre sıyırıcı gibi araçların temini için yüzde 50 oranında destek sağlanacaktır.

Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yılda bir kez olmak üzere alınan hibe başvuruları, belirlenen takvime göre 2023 yılına kadar düzenli olarak alım yapılacaktır. Destekten yararlanmak isteyenler bölgelerinde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürlükleri’ne başvuru yapmaları gerekmektedir. Yüzde 50 olacak şekilde verilecek destek kapsamında her başvuru, başvurunun yapıldığı yıla ait olacak ve destekten yararlanamayanlar her yıl başvuru yapabilmektedirler.

Buna göre başvuru yapmak için hazırlanması gereken belgeler, ÇKS belgesi, iş planı, proje dosyası, yetiştiriciliğin yapılacağı alana ait tapu ya da kira sözleşmelerinin bulunması gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken esas nokta ise daha önceden başka bir devlet kuruluşundan hibe – kredi alınmışsa, söz konusu hibenin ya da kredinin süresi dolmadan damızlık düve desteğine başvuru yapılmamaktadır. Şayet çiftçilerin bu kapsamda daha önce destek aldıklarının ortaya çıkması hakinde alınan bedelin yasal faizleri ile geri kuruma ödeneceğini noter onaylı olacak şekilde belirtmeleri gerekmektedir.

Kredinin Kullanılması Gereken Durumlar

Sunulan destekten her başvuru sahibi sadece bir defa yararlanabiliyor. Bunun yanında başvurusu kabul edilmeyenler, her yıl açılan başvurulara başvurma hakkı taşıyorlar. Şayet yatırım için devlet hibesi yeterli gelmiyorsa, bu durumda devlet aracılığı ile Ziraat Bankası kredi destekleri sunuluyor ve gereken tutar Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi kapsamında tamamlanıyor. Hibeden yararlanma halinde banka kredi alım şartlarını daha kolay hale getirmekte ve gereken projenin tamamlanması için belirtilen tutarın teminini sağlamaktadır. Ziraat Bankası hayvancılık kredisi, devletin verdiği hibeden farklı olarak geri ödemelidir. Kredi çekmek için önemli olan nokta, sunulmakta olan hibenin üst kısmının yani yüzde 50’lik olan kısmı ödenmediği halde hibe desteği verilmemektedir.

Bu bakımdan hibeden yararlanmak için peşin para ya da Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi’nden yararlanmak gerekmektedir. Kredi şartları ise banka tarafından; ÇKS sistemine kayıt olmak, yapılacak projenin sunulması, bakanlık tarafından verilen hibe şartlarının yerine getirildiğini gösteren belge ve aylık, 6 aylık ya da yıllık ödeme planı ile bankaya sunulduğu takdirde banka tarafından verilecek kredi tutarı onaylanmaktadır. Bankanın vereceği tutar eksper raporu sonucunda, ilgili proje kapsamında yeterli olacak düzeyde belirlenmektedir, bu kapsamda kredi için başvuru yapanların tutar belirleme imkânları yoktur. Kredinin sağlanması ve hibe ile birlikte ilgili proje hayata geçirilebiliyor.

Devlet Destekli Tohum Kredisi Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Hayvancılık İçin Devlet Hibe Desteği Ne Kadar, Nasıl Alınır

Devlet Mazot ve Gübre Desteği Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir