ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Çocuk (Bebek) Parası Alabilmek İçin Gerekli Evraklar

Çocuk (Bebek) Parası Alabilmek İçin Gerekli Evraklar
SGK
03.03.2020

Çocuk parası alabilmek için gerekli evraklar nelerdir ? Çocuk doğum parası, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kadınlara sağlanan bir maddi yardım türüdür. Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan kadınlara doğum parası yardımı yapılmaktadır. Hamilelik süresi boyunca toplamda 16 haftalık paralı izin verilen kadınlara ayrıca çocuk sayısına göre de maddi yardım yapılmaktadır. Çocuk parası alabilmek için yapılması gereken birtakım işlemler bulunmaktadır. Bu işlemlerin yanı sıra çocuk parası alabilmek için belli şartların yerine getirilmesi ve istenen evrakların tamamlanması gerekmektedir.

Çocuk parası alabilmek için istenen evraklar arasında öncelikli olarak çocuğun doğum belgesi yer almaktadır. Ayrıca anneye ait olan doğum raporunun da olması gerekmektedir. Bu iki doğum belgesinin haricinde çocuğa ve anneye ait olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopilerinin de başvuru esnasında ibraz edilmesi gerekmektedir.

Çocuk Parası Nedir?

Çocuk parası, Türkiye Cumhuriyeti tarafından sigortalı olarak çalışan annelere verilen bir maddi destek türüdür. Bu aşamada çocukların geçindirilmesine destek olmak amacı ile anneye belli miktarlarda maddi destek uygulanmaktadır. Maddi desteği belli bir süresi olup, 3 çocuğa kadar yardım yapılabilmektedir. Sadece çocuk parası değil aynı zamanda süt yardımı, doğum yardımı, doğum öncesi izin gibi birçok hususta hamile olan anne adayına yardımlar yapılmaktadır.

Çocuk Parası Neden Verilir?

Çocuk parası yardımı devlet tarafından kadınlara verilen bir yardım türüdür. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan çocuk parası yardımları, birçok kadına destek olmaktadır. Doğum öncesi ve sonrası 8 haftadan oluşmak üzere toplamda 16 haftalık doğum izninin yanı sıra maddi yardımlar yapılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan hamile kadınlara birçok ayrıcalık tanınmakta ve tanınmaya devam edilmektedir. Çocuk parasının veriliş amaçları arasında da bireye yardım etmek yer almaktadır.

Çocuk Parası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?

Çocuk – bebek parası alabilmek için bazı evraklara gerek duyulmaktadır. Bu evraklar aracılığı ile kuruma başvuru yapılmakta ve çocuk parası talebinde bulunulmaktadır. Çocuk parası talebinde bulunmak için yapmanız gereken ilk işlem şartları yerine getirip getiremediğinizdir.

Çocuk parası yardımı için istenen bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren kişiler evraklarını hazırlayarak kuruma başvuru yapabilirler.

Çocuk parası için gerekli olan evrakları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Doğum yapıldığına dair hastaneden alınan doğum raporu
  • Çocuğun doğum belgesi
  • Bebeğe ait olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi
  • Anneye ait olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi
  • Çocuk parası başvuru dilekçesi başvuru için gerekli olan evraklardır.

Çocuk Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuk parası için başvurusu gerekli evraklar ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna kimlik kartları fotokopileri ve gerekli doğum evrakları ile birlikte başvuru yapıldığı takdirde başvurunuz hızlı bir şekilde işleme alınacaktır. Çocuk parası yardım başvurusu 3 ila 5 iş günü arasında sonuçlanarak kişiye bildirilmektedir.

Çocuk paraları PTT şubeleri üzerinden alınabildiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bankalara da yapılabilmektedir. Çocuk parası başvurularında evrakların doğru olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde başvurunuz sonuçsuz kalabilir.

Çocuk parası başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumuna direkt olarak yapılabilmektedir. Başvuruyu doğum yapan annenin ya da babanın yapması gerekmektedir. Genellikle başvuru için direkt olarak annenin başvuru esnasında bulunması istenmektedir.

Doğum Parası İçin Dilekçe Örneği

Doğum parası için gerekli evrakların yanı sıra ek olarak çocuk parası yardım dilekçesi yazılması gerekmektedir. Dilekçede belli bilgilerin yer alması yeterli olacaktır. Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olan ve bağlı bulunulan valilik ya da Sosyal Sigortalar Kurumu hedef alınarak dilekçenin yazılması gerekmektedir.

Çocuk parası için yazılacak olan dilekçede yer alması gereken bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Başvurunun yapılacağı tarih ve numaranın da dilekçede belirtilmesi gereken bilgiler arasında yer almaktadır.
  • Bu bilgiler haricinde başvuru yapan kişinin temel kimlik bilgileri (adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası) dilekçeye eklenmesi gereken bilgilerdir.
  • Başvuru yapan kişi eğer doğum yapan kişi ile aynı değil ise bu sefer doğum yapan kişinin de temel kimlik bilgilerinin dilekçeye eklenmesi gerekecektir.
  • Yeni doğan bebeğin adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının dilekçeye yazılması gerekmektedir.
  • Yeni doğan çocuğun babasının da temel kimlik bilgilerine (adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik bilgileri) de dilekçede yer verilmelidir.
  • Eğer birden fazla çocuk doğmuş ise (ikiz, üçüz gibi çoklu doğumlar) yeni doğan tüm çocukların, Türkiye Cumhuriyeti kimlik bilgileri dilekçeye yazılmalıdır.
  • Eğer başka çocuklar için de başvuru yapılacak ise o çocukların bilgilerinin de girilmesi gerekmektedir.
  • Ayrıca doğum yapan annenin ve eşinin kamu işçisi olup olmadığına dair bilgilere yer verilmelidir.
  • Bu bilgiler dışında alınabiliyor ise anne ve babanın çalıştığı kurumlardan alacağı kurum onayları da dilekçede yer almalıdır.
  • Son olarak başvuru sahibinin adresi ve iletişim bilgileri yazılarak dilekçe bitirilmelidir.

Doğum Parası Almanın Şartları Nelerdir?

Doğum parası almanın birçok şartı bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren anne adayları doğum sonrasında doğum parası alabilmektedir. Doğum parası almanın şartlarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı düzenlemekte ve denetlemektedir.

Doğum parası almak için gerekli görülen şartları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Doğum parası almak isteyen annelerin yerine getirmesi gereken şartlar arasında öncelikli olarak prim günü gelmektedir.
  • Doğum öncesinde en az 120 günlük prim ödemesinin yapılması gerekmektedir.
  • Doğum yapan annenin Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Bağ-kurlu olması sorun teşkil etmemektedir.
  • Bu şartlar doğum yapan kadının var ise eşi içinde geçerlidir. Eşinin de Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışıyor olması ve en az 120 günlük prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir.

Doğum Parasından Kimler Yararlanabilir?

Doğum parasından şartları yerine getiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanabilmektedir. Ancak sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları değil mavi kart sahibi olan kişiler de çocuk parasından yararlanabilmektedir. Mavi kart, Türk vatandaşı olup ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde doğup daha sonra Türk vatandaşlığından çıkanlara verilen bir karttır.

5901 sayılı kanun ile mavi kartlı kişilerin hakları korunmakta, denetlenmekte ve yürütülmektedir. Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere de mavi kart verilmektedir. Burada temel kural Türk vatandaşı olarak doğmak ve daha sonradan Türk vatandaşlığından çıkmaktır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da bu yardımdan faydalanabilmektedir. Başvurularını ise bağlı bulundukları ülkenin konsolosluğuna bir dilekçe ile yapmaları gerekmektedir.

Süt Parası Nasıl Alınır

Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği

Yorumlar

  1. Kübra dedi ki:

    Ben 1 ay dır doğum yaptım doğum yardımın verdiğini şimdi öğrendim yararlanabiliyormuyum bu yardım dan

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sosyal Yardım müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Henüz başvuru süresi geçmemiş.

  2. Sibel dedi ki:

    12 agustos 2020 isebaslama tarihim Suan icin 32 haftalik hamileyim ve 35 e kadr gelmek istoyorum ben dogum ucretinden faydalanabiliyormuyum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet faydalanabilirsiniz yeterli gününüz var. ancak 35 e kadar çalışacaksanız 32. haftanızda doktorunuzdan çalışabilir raporu almalısınız. Yoksa doğumdan sonra kullanamazsınız.

  3. Sevcan aydın dedi ki:

    Merhabalar. Hamileyim ama 2020 eylül ayından itibaren sigortam yok.6 haftalık hamileyim. Şimdi sigorta girişim olsa 16 haftalık rapor parası alabilirmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğuma kadar 90 gün primi tamamlayabileceğiniz için alabilirsiniz.

  4. Elif dedi ki:

    Merhaba ben suan 33.haftalik gebeyim 32.haftanin raporunu calisiyor olarak aldim sgkli caliyorum fakat yaklasik covit19 salgini dolasiyla 3 aydir sgkm yatmiyor…ise giris tarihim 25 ocak 2019 aktif gozukuyorum idari izindeyim 37.haftada izne ayrilmayi dusunuyorum bu surecte tekrar 23 hazirandan 05 temmuza kadar sgk isveren tarfindan yaticak dogumum 20 temmuzda maasimi devlet tarafindan aliyorum kcd yararlaniyorum 23 hazirana kadar ben bu haklarimdan yararlanbilcekmiyim?nasil bir iz izlmem lazim tum haklarimdan yaralanmak icin annelik parasi sut hakki dogum parasi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İzlemeniz gereken yol sadece raporu alarak işyerinize bildirmeniz. sonrasında rapor ödeneğiniz tam yatan aylara göre hesaplanarak ödenir.

  5. Medine dedi ki:

    Kac defa aradin bez yardimi icin dunmediler

  6. Anneyiz dedi ki:

    Ya ne demek çalışan anneye veriliyor!
    Çalışmayan anneler yararlanamaz mı yani!
    Böyle saçmalık mı olur!

    1. Emin dedi ki:

      Eşinizin veya sizin SGK kaydınız olmalı çalışmayan bir anne olarak ben aldım

  7. Simge dedi ki:

    Merhaba 32 haftalik hamileyim 37.haftaya kadar doktor raporu ile calisacagim dogumdan sonra isten ayrilmayi dusunuyorum dogumparasi hakkini kaybedermiyim nasil bi yol izlemem gerekir

  8. m.ali dedi ki:

    halk eğitim merkezinde ssk’lı olarak ücretli usta öğretici olarak görev yapmakta, son 1 yılda 200 günün üzerinde sigortası var doğum parası alabilirmi

  9. Rukiye dedi ki:

    Kaçıncı ay da izne ayrılmamız gerekir

  10. duygu dedi ki:

    hamileliğimin 31.haftasında işten çıkacağım çıkışın ertesi günü başka bir yerde sigorta başlatsam 32-33. haftanın sonuna kadar kendimi sigortalı göstersem devletten analık yardımını alabiliyor muyum? son 3 ay içerisinde 90 gün primim yattı.

  11. Hatice dedi ki:

    1 yıl önce doğum yaptım madi durumumuz iyi değil hata bir ay önce hamileyken bebeğimi aldırmak zorunda kaldım çocuğun için bez yardımı istiyorum

  12. Duygu dedi ki:

    Merhabalar. İşgöremezlik raporunun aslı mı olmalı? Doğum parasını yeni öğrendim rapor alalı uzun süre oldu o yüzden çalıştığım yerden fotokopisini yaptırsam olabilir mi?

  13. Özge dedi ki:

    Merhaba.ben sigartali çalışıyorum iki aylık hamileyim.cocuk parası almak için gereken evraklar nelerdir nereden almalıyım.ozel bir hastanede kontrollere gitmekteyim devlet Hastanesi’ne gitmezsem bir kayıt actirmazsam doğum yardımı alınamaz gibi bilgiler dolaşıyor bu dogrumudur hastane fark eder mi.bilgilendirirseniz sevinirim.tesekurler.

  14. NETİCE dedi ki:

    Merhaba ben 22 +4gunluk erken doğum yaptım 9 gün hast.yattiktan sonra doğum gerçekleşti.
    Doğum parası almam için hangi yolu izlemem gerekiyor
    Ayrıca doğum öncesi yattığım 9 gün için rapor parasını nasıl alabilirim elimde rapor yok sadece doğum raporum var.

  15. Ebru dedi ki:

    26haftalik gebeyim ve isten cikartildim suanda baska bi yerden sigortam olursa dogum parasi alabilirmiyim 8 hafta once yerine 16 haftayida dogumdan sonra kullanabiliyormuyuz

  16. Sevde dedi ki:

    Merhaba ben bişe sorcktm 32 haftada çıktığım zaman iş göremezlik raporu alıp hastanenin onaylayıp isten çıktıktan sonra ben işe girmek istemiyorum peki öle doğum parası alabilirmiyim acaba

  17. Ebru dedi ki:

    Hamileyim ve sigortam yok. Şimdi sigorta yaptırsam bebek parası alabilir miyim?

  18. zeynep dedi ki:

    İlk çocuğum 2015 ocak ayında doğdu ama süt parası yada doğum parası almadım onu şuan alabilir miyim? ikinci sorum şuan çalışıyorum ve 4 buçuk aylık hamileyim bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceğimi detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Doğum rapor parası için çalışıyor olmak ve rapor almanız gerekirdi bunları yapmadıysanız rapor parası alamazsınız. doğum yardı mı da 2015 yılı mayız ayında başladı bundan da yararlanma hakkınız bulunmuyor. eşiniz veya siz sigortalı ve 120 günü doldurmuşsanız süt parası alabilirsiniz. Mevcut durumda ise 32. haftayı doldurduğunuzda ya doğum öncesi ve sonrası 8+8 16 haftalık rapor alacaksınız veya çalışabilir raporu alıp 37. haftaya kadar çalışıp rapor alacaksınız. Bu raporları işyerine bildirmekten başka yapmanız gereken bir işlem yok

  19. Basri dedi ki:

    Merhaba. Bizim biraz kafamız karıştı daha önce cevap vermiştiniz mümkünse tekrar sormak istiyoruz. Eşim, bugün itibariyle hamileliğinde 32. haftasını tamamladı. Yarından itibaren, işyeri muhasebesinin eşimi ücretsiz izine ayrıldığını gösteren evrağı düzenlemesi gerekir değil mi?
    Bir de bizim hastahaneden alacağımız raporun tam olarak içeriği nedir? Burada hazırlanacak iki farklı evrak var değil mi? yoksa 1 tane mi karıştırdık biz 🙁 aşamalarını ve hangi evrağı kim hazırlayacak kim alacak özet geçmeniz mümkün mü? çok teşekkür ederiz, iyi çalışmalar…

  20. Murat dedi ki:

    Merhaba rapor parası doğum yardımı v.s alabilmek için işverenin yani muhasebeci onayı olması gerekiyor muş lakin muhasebeci sistemde göremediği için ve onay veremediğini söyledi tüm hastane evrakları elimde nereye başvuru yapabiliriz

  21. Sara dedi ki:

    İyi günler. 4 hamileliğim 37. Haftadayım. Önceki çocuklarım 2015 öncesi doğdu. Eşim sigortalı çalışan. Ben ev hanımıyım. 2015 öncesi doğanlar için Doğum parası alabilir miyim. Süt parası şartı çalışanlar için mi. Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      2015 yılı öncesi için doğum yardımı alamazsınız. 4. çocuk için 600 tl alabileceksiniz. Eşiniz çalışıyor ve 120 gün primi var ise süt parası da alabileceksiniz.

  22. gülçin dedi ki:

    Merhaba Şuan 2 aylık hamileyim çalışıyorum ama doğrum parası almam için 32 haftama kadar çalışmam mı gerekiyor.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      32. haftaya kadar çalışmasanız da bu haftaya kadar 90 günü tamamlamış olmalı ve 32. haftada çalışıyor olmanız gerekiyor.

  23. SANİYE dedi ki:

    merhaba şuan aktif çalışıyorum 24 haftalık hamileyım 2,çocuguma dogum parası almak yada izne ayrılmazk için ne yapmam gerekıyor

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Geriye dönük 90 günlük priminiz var ise çalışmaya devam edip 32. hafta rapor alırsanız doğum rapor parası alabilirsiniz. Ayrıca 400 tl doğum yardımı için Kaymakamlıklarda bulunan Aile ve Sosyal hizmetler müdürlüklerine doğumdan sonra başvurmanız gerekmektedir.

  24. Özlem dedi ki:

    Merhaba ben 15 mart 2011 tarihinden itibaren aynı işyerinde çalışıyorum. Şuan 5,5 aylık hamileyim. 03 mart 2018 tarihinde işyerinden ayrılacağım.Daha çalışmayacağım. Bende doğum rapor parası alabilir miyim? Lütfen yardımcı olur musunuz ? Teşekkür ederim.

  25. Gulcan bolulu dedi ki:

    Merhaba ıyı gunler
    Ben su an 27 haftalık gebe yum 32. Haftada isten ayrılmak istiyorum sgk 32.haftaya kadar odenmesı lazım mı bir de 32. Hafta dolunca ıs yerine mı basvurcm yoksa sgk ya mı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Gülcan Hanım merhaba,

      32. haftaya kadar aktif çalışmanız gerekiyor. Rapor aldıktan sonra iş yerine bildirmelisiniz. İsterseniz sonrasında işten ayrılsanız da rapor parası alabilirsiniz.

  26. Seyda dedi ki:

    Merhaba hamileligim sirada ozel bir bankadan ayrilip ucretli ogretmenlik yaptim. Dogum zamani rapor alip izne ayrildim. Banka ozel bir vakifa bagli oldugu icin gk ile hizmet birlestirmesi yaptim. Ucretli ogretmenlikte sigortam az yattigi icin dogum parasi alamadim. Ama bir yil icin de banka hizmetimle birlesince 90 gunun cok ustunde primim oluyordu. Sgk bunu kabul etmeyip odemeyi yapmadi. Bununla ilgili ne yapabilirim?

  27. Nermin Aday dedi ki:

    Merhaba, e-devlet üzerinden kontrol ettiğimde hizmete başlangıç tarihi olarak 20 Ocak 1989 yılını görüyorum, emeklilik tarihimi hesaplatmak için Unkapanı Sigorta Müdürlüğüne gittiğimde ise oradaki sistemde 1992 yılında hizmet başlangıcım görünüyor, 1989 yılındaki başlangıç (Kocaeli’nde çalışmıştım) istanbul’da sistemlerde görünmüyor, bu tarihin sisteme yansıması için nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olabilir misiniz rica etsem, teşekkür ediyorum.

    Nermin Aday

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1989 yılındaki iş başlangıcınız staj başlangıcı ise emeklilik işlemlerinde baz alınmaz. Normal sigorta girişi ise durumunuzu anlatır Kocaeli sgk merkezine hitaben dilekçe yazarak iadeli taahhütlü posta ile göndeririniz

    2. Nermin Aday dedi ki:

      Sayın Danışma Birimi Yetkilisi, 1989 yılında okulu bırakmıştım ve öğrenci değildim, bu başlangıcın staj mı yoksa normal bir başlangıç olup olmadığını nereden öğrenebilirim acaba, teşekkür ediyorum

  28. ayşe dedi ki:

    37 hafta çalışabilir raporum doluyor ve 23.10.2017 tarihinde 3 haftalık iznim başlıyor. Bu belgeyi iş yerime verdim. Onlar sgkya bildirecekler değil mi? Bir de bu 3 hafta içerisinde yani örneğin 38. haftada doğum gerçekleşirse 1 hafta izin kullanmış olacağım. Geriye kalan 2 haftalık iznim yanmış mı oluyor. Yoksa doğumdan sonraya eklenebiliyor mu?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İşyeri raporunuzu onaylayıp bildirim yapacak. Eğer erken doğum olursa kullanmadığınız haftalar doğum sonrasına eklenir.

  29. Oya dedi ki:

    Merhaba
    Dogum rapor parasi aylik maas seklinde alinabilir mi yoksa 16 haftalik rapor suresi bitiikten sonra toplu olarak mi alinir

  30. Fatma Karakaş dedi ki:

    Merhabalar ben 2016 yılında öğretmenlik yaptım 2017 haziranda okullar bitince sigorta çıkışıda yapıldı şuan 29 haftalık hamileyim doğum parası alabilmek için 32. Haftamda kendimi bi işyerinde sigortalı olarak gösterixwm raporu alıncada yine sigorta çıkışını yaptırıcam doğum 2017 kasım olucak kasım 2016 dan kasım 2017 ye 90 gün primi şartını sağlıyorum böylelikle doğum parası alabilirmiyim ? Birde 2017hazirandan 32. Haftaya kadar olan sürede herhangi bir sigorta primimin olmayışı bu parayı almamda bi sorun olur mu? Cevapladığınız için şimdiden teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Fatma Hanım merhaba,

      32. haftada çalışmaya başlayıp aktif sigortalı olursanız 90 gün şartını da sağladığınızdan rapor parası alabilirsiniz. 32. hafta aktif sigortalı olmanız yeterli sonrasında çıkış da yapsanız rapor parasını alabilirsiniz.

  31. Oya dedi ki:

    Ben 32.hafta almam gerekn calisabilir raporunu 34.hafta da alabildim bunu da gec kaldigimi doktoruma soyledim fakat kendisi hazirladigi raporda sanki o gun 32.haftadaymisim gibi hazirlamis dolayisiyla izne daha gec cikacagim yani rapora gore 37.hafta ama gercekte 39.haftada zorunlu izne cikmis olacagim dogum durumunda izinde ve rapor parasini almam da bir problem olur mu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Oya Hanım merhaba,

      Duruma göre erkn doğum gibi gözükecek ve doğum öncesi kullanamadığınız izinler doğum sonrasına eklenecek. Bu durum Doğum rapor parası almanıza engel teşkil etmez.

  32. Rüya Şenol dedi ki:

    Merhaba 32.haftamda izne ayrıldım. 14 agustosta ise doğum yaptm doğum belgem ve gereken evraklar ile sgkya bebek parası alabilmem için başvurmam gerek mi yoksa sistemden direkt görülüyor mu? Başvurmam gerek ise ne zamana kadar başvuru yapmış olmam gerek 18gün oldu doğum yapalı. Cevapladığınız için teşekkür ederim

  33. Anne... dedi ki:

    Bn 9 aylık sözleşmeli girdim işe 31 aralıkta bitiyor bn de 15 ocakta dogum edicem bu durumda bn dogum parası ala biliyormuyum

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      32. haftada Doğum izni raporu alırsanız 90 günlük prim şartını sağladığınızdan rapor parası alabilirsiniz. Doğum tarihine kadar aktif sigortalı olmanız gerekmiyor. 32. hafta rapor alacağınız tarihte sigortalı olmanız ve doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 gün prim ödemiş olmanız yeterli

  34. emine dedi ki:

    Merhaba ;
    şu an 10 haftalık hamileyim ve 5 yıl 11 aydır çalıştığım şirket beni işten çıkarmak istiyor ,şayet 32.haftaya kadar beklemez ve beni işten çıkartırlarsa doğum parası alabilirmiyim ?
    yada nasıl bir yol izlemem gerekir ?

    Teşekkürler …

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Emine Hanım merhaba,

      İşsizlik maaşına hak kazanıp maaş aldığınız dönem 32. haftaya denk geliyor ise Doğum rapor parası alabilirsiniz.