SGK

SGK İdari Para Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

SGK idari para cezası sorgusu yapmak isteyen kişiler SGK’nın e-bildirge hizmetini kullanabilir. e-bildirge sistemine giriş yapılmasının ardından “İşveren Borç Görüntüleme” kısmına geçiş yapmak gerekmektedir. Akabinde işverenler şimdiye kadar kesilmiş tüm idari para cezalarını görüntüleyebilmektedir. Görüntülenen bu idari para cezalarının arasında daha önce kesilmiş fakat ödemesi yapılmış idari para cezaları da yer almaktadır.

Bu sistemi yalnızca iş yeri sahiplerinin kullanabildiğini unutmamak gerekir. İdari para cezası ödemesinde herhangi bir sebepten dolayı gecikme yaşanması durumunda faiz işler. Fakat bu faiz işverenlerin girdiği bu sistemde görüntülenememektedir. E-bildirge sayfasında yalnızca idari para cezalarının anaparaları görüntülenebilmektedir.

SGK İdari Para Cezası Nasıl Ödenir?

SGK idari para cezasını ödemek için öncelikle ödeyeceğiniz kurumu belirlemelisiniz. PTT üzerinden ödeme yapmak isteyen kişilerin bu hususta bilmesi gereken bir durum bulunmaktadır. Zira idari para cezalarının devlet borçları kısmında görüntülenmemesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu sebeple idari para cezası borcunu PTT üzerinden ödemek isteyen kişilerin ödemelerini tamamlayabilmeleri için yönlendirmeler hakkında görevlilere talimat vermesi gerekebilir.

PTT üzerinden idari para cezası ödemesi yapmak isteyen kişilerin görevliye ileteceği menü sıralaması aşağıdaki gibidir:

  • SGK MOSİP Ödemeleri,
  • 4A İşveren Ödemeleri,
  • İşveren İdari Para Cezaları Ödemeleri.

Menüleri doğru girdiğinizde ekranda bir form belirecek. Forma 26 haneli iş yeri sicil numaranızı yazmanız gerekiyor. Ardından ödemesini yapmanız gereken idari para cezasının tutarını ekranda göreceksiniz. Ekranda gördüğünüz tutarı PTT veznelerine ödemeniz gerekiyor. Ödemenizi gerçekleştirmenizin ardından geçen birkaç saat içinde sorgulama işlemi yaparak idari para cezası durumunuzu öğrenmelisiniz. Zira bazı durumlarda idari para cezası ödemesi sisteme geçmeyebilir ve böyle bir durumda dilekçe ile birlikte başvurmak durumunda kalabilirsiniz.

İdari Para Cezasını Hangi Bankalardan Ödeyebilirim?

İdari para cezalarını ödemek için SGK ile anlaşmalı olan bankaları kullanabilirsiniz. Bu bankalar aracılığı ile idari para cezası ödeme işlemi tamamlanabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirttiği açıklama akabinde idari para cezasının ödenebileceği bankalar aşağıdaki gibidir:

  • Alternatif Bank,
  • Anadolu Bank,
  • Fortis Bank,
  • ING Bank,
  • Denizbank,
  • Yapı Kredi,
  • Vakıfbank,
  • PTT,
  • Türkiye İş Bankası,
  • Finansbank,
  • HSBC,
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası.
  • T.C. Ziraat Bankası,
  • Akbank,
  • Garanti Bankası,
  • Halkbank,

Ayrıca idari para cezalarının ödemesi merkezi tahsilat sistemi kullanılarak da tamamlanmaktadır. Fakat merkezi tahsilat sistemi kullanılarak yapılan ödemeler her banka için geçerli değildir. Bu yöntemle ödeme yapabileceğiniz bankalar aşağıdaki gibidir:

  • T.C. Ziraat Bankası
  • Vakıfbank,

İdari Para Cezası Online Ödenir Mi?

İdari para cezası ödemesi online yollarla tamamlanabilmektedir. Online idari para cezası ödeme işlemi için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmî web sitesini kullanmak gerekmektedir. Online ödeme yalnızca bu yolla tamamlanmaktadır. Ayrıca online ödeme esnasında idari para cezası için kredi kartına taksit yapılmamaktadır.

Online ödeme sistemini kullanarak idari para cezasını ödemek isteyen iş yeri sahiplerinin öncelikle http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr sitesine girmeleri gerekmektedir. Ardından sisteme giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılabilmektedir. Giriş yapma aşamasının tamamlanmasının ardından izlenmesi gereken yol aşağıdaki gibidir:

  • Ana menüde yer alan “Kredi Kartı ile Prim Ödeme” sayfasına girilmelidir.
  • Sayfada çıkan form doldurulmalıdır.
  • Formun üzerinde yer alan “Sorgu Türü” kısmında “4A İşveren Tahsilatları” yazılmalıdır.
  • Formdaki “Sorgu Tipi” kısmına ise “İşveren İPC Tahsilatı” yazılmalıdır.
  • Açılan sayfaya iş yerinin sicil numarası girilmelidir.
  • Akabinde iş yeri adına kesilen idari para cezalarının görüntülendiği sayfa açılır.
  • Bu sayfada bulunan “Öde” seçeneği ile ödemeler tamamlanabilir.

İdari para cezasını online olarak öderken kredi kartına herhangi bir taksit yapılmayacağı unutulmamalıdır. Böyle bir taksitlendirme seçeneği söz konusu olmadığı için hangi kartınızın bilgilerini giriyorsanız, ödeme de kart bilgilerini girdiğiniz karttan tek çekim olarak yapılmaktadır. İdari para cezası ödeme işleminin tamamlanmasının ardından SMS yoluyla bilgilendirilirsiniz.

T.C. Kimlik Numarası ile SGK İdari Para Cezası Ödenir Mi?

T.C. kimlik numarası ile SGK idari para cezası ödemeleri yapılmamaktadır. Zira idari para cezaları şahıs adına değil, kurum adına kesilmektedir. Yani idari para cezası kesilmesi için bir kurumun ya da işletmenin kusurlu olduğu bir duruma rastlanması gerekmektedir. Dolayısıyla cezalar şahıs adına değil de kurum adına kesildiği için T.C. kimlik numarası ile idari para cezası sorgusu yapmak sonuçlanmayacaktır. Çünkü idari para cezası sorgulaması yapmak için sisteme idari para cezasının uygulandığı işletmenin sicil numarasının girilmesi gerekmektedir.

Çalışandan Kaynaklı İdari Para Cezasını İşletme Mi Öder?

İdari para cezasına tabi tutulan durumun çalışanın hatasından kaynaklı olması durumunda işverenin belgeli beyanı ile durum çalışana dönebilir. Zamanında yapılmayan bir işten, kaybolan bir aletten ya da çalışandan kaynaklanan bir ihmalden dolayı para iş yeri adına ceza kesilmesi durumunda işveren bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazacağı dilekçe ile bildirmeli ve çalışanın hatasını beyan etmelidir. Bahsi geçen olayda yaşanan durumun ve beyanın işveren tarafından tümüyle belgelenmesi gerekir. Zira işveren aynı zamanda iş yerinin denetiminden de sorumlu kişidir.

Beyanın incelenmesi durumunda çalışanın hatası kesinleştiğinde de idari para cezasını ödemesi gereken kişi çalışan olur. Fakat çalışan haklı bulunursa, bu durumda işverenin dosya ve işlem masraflarını da ödemesi gerekir. Ayrıca çalışanına haksız yere ithamda bulunduğu da unutulmamalıdır. Çalışanın haksız yere böyle bir ithamla karşı karşıya kaldığı için işverenine karşı manevi tazminat davası açması da söz konusu olabilir.

İdari Para Cezası Sistemde Gözükmüyorsa Ne Yapılır?

İdari para cezanızın sistemde yer almaması hâlinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşme irtibat kurmanız gerekebilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uyguladığı idari para cezasını sisteme girerken tebliğ tarihini eksik tutması durumunda ceza hukuku kapsamında borcunuzu sorgulama ekranında görüntüleyemezsiniz. Borcunuzun sisteme düşmemesinin sebeplerinden birisi de bu olabilir. Borcunuzun olmasına rağmen sistemde görünmüyor olsa bile borç sistemdedir ve borcunuza gecikme faizi işleyebilir. Bundan dolayı borcunuz olduğunu biliyorsanız ve borcunuz sistemde gözükmüyorsa mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmeniz gerekiyor.

İdari Para Cezaları Bütçeden Ödemek Mümkün Mü?

SGK idari para cezasının kurum bütçesinden ödenmesi durumu cezanın kesilme sebebi ile alakalıdır. Ceza işverene kesilir. Dolayısıyla işverenin idari para cezasının kuruma yansıtması doğru değildir. Fakat eğer işçiye yansıtılan bir ceza durumu varsa, bu durumun kaynağı işçinin ihmali ise, böyle bir durumda işveren cezayı ödeyip işçinin maaşından kesebilmektedir. Ayrıca hem kurumun hem de işçinin elinde olmayan sebeplerden kaynaklanan ceza da söz konusu olabilir.

Elektrik kesintisi sonucunda yaşanabilecek kazalar bu duruma örnek olarak gösterilebilir. İş yeri böyle bir nedenden kaynaklı olarak idari para cezasına çarptırılabilir. Bu durumda elde olmayan ve kontrol edilmesi neredeyse imkânsız sayılabilecek sebeplerin beyan edilmesiyle cezanın iptali talep edilebilir. Kesilen idari para cezasının iptal edilmemesi hâlinde ise yapılacak ödemenin kurum giderlerinden sayılması da söz konusu olabilir.

İş Yerinin Devri ve Birleşmesi İşçinin Kıdemini Etkiler Mi?

Rapor Param Yattı mı? Nasıl Öğrenebilirim?

SGK İşyeri Sicil No Sorgulama Nereden ve Nasıl Yapılır?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir