emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Ölüm Sigortası Nedir, Sağladığı Haklar Nelerdir?

Ölüm Sigortası Nedir, Sağladığı Haklar Nelerdir?
SGK
10.09.2020

5510 sayılı Kanun uyarınca bir sigortalının vefat etmesi durumunda sigortalı üzerinde hak sahibi olan kişilerin mağduriyetlerin engellemek amacıyla sunulan birtakım haklar bulunmaktadır. Bu haklar ölüm sigortası kapsamına girmektedir. Bu kapsamda ölen sigortalının üzerinde hak sahibi olan kişilere sorulan olanaklar ise şöyle sıralanabilir:

  • Ölüm aylığı desteği,
  • Ölüm toptan ödemesi yapılması,
  • Aylık alan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi,
  • Cenaze ödeneği sunulması.

Ölüm Sigortası Aylık Bağlanması için Gereken Şartlar

Ölen sigortalının üzerindeki hak sahiplerine bağlanacak aylık için bazı şartlar söz konusudur. Bu şartların karşılanması durumunda hak sahipleri ölüm aylığı almaya başlayabilir.

Belirlenen bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Vefat eden sigortalının en az 1800 günlük malul, yaşlı ve ölüm sigortası primi ödenmiş olmalıdır. Vefat eden sigortalının 4/1-A kapsamında sigortalılığı bulunması durumunda prim borçlarının olmamasına ek olarak en az 5 yıllık sigortalı olması, toplamda 900 güne tekabül eden malul, yaşlı ve ölüm sigortası primlerinin ödenmiş olması gerekir.
  • maddede yer alan nedenlerden ötürü kaza geçirmiş olan, malul, vazife malullüğü, yaşlılık maaşı alıyorken ya da hak sahibi iken vefatın gerçekleşmesi.
  • Kişilere malullük maaşı, vazife malullüğü maaşı ya da yaşlılık maaşı bağlanmış olması akabinde sigortalı olarak çalışmaya başlamaları nedeniyle bunların kesilmiş olması durumunda vefatın gerçekleşmiş olması.

Yukarıda yer alan durumlarda vefatın gerçekleşmesi halinde vefat eden sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması durumu söz konusudur. Hak sahipleri ölüm aylığı alabilmek için ilgili kuruma yazılı dilekçe vermelidir.

Ölüm Sigortasından Toptan Ödeme

Bağ-Kur ve SSK kapsamında sigortalı olan kişiler ve 01.10.2008 tarihinde ya da bu tarihten sonra 4/C 4C sigorta koluna mensup olan kişilerin vefatının gerçekleşmesi durumunda hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmamış ise 31. maddenin 1. fıkrasında yer alan yaşlılık toptan ödemesi ve ihya belirlenen kanunlara göre hesaplanır.

Bu hususta ölüm tarihi esas alınmaktadır. Akabinde hak sahiplerinin alacağı ölüm aylığı 34. Maddede yer alan bilgiler ele alınarak hak sahiplerine paylaştırılması işlemi ardından ölüm sigortası kapsamında toptan bir şekilde ödenir.

Evlilik ödeneği

Vefatı gerçekleşen sigortalının vefatının ardından ölüm aylığı alan kız çocukları evlendiklerinde aldıkları ölüm aylıkları da kesilir. Evlenmeleri ile birlikte aldıkları ölüm aylıkları kesilen kız çocukları ise başvuru yapmaları akabinde aylık olarak ya da gelirlerinin 2 katının hesabı yapılarak tek seferlik sağlanan evlilik ödeneğinden faydalanabilir.

Evliliği sebebiyle artık ölüm aylığı alamayan kız evlat evlilik ödeneğinin kesilmesinin akabinde eğer 2 yıl içerisinde evliliğini sonlandırsa ölüm aylığı almaya tekrar hak kazanır. Bu 2 yıllık zaman dilimi tamamlanana kadar gelir ya da aylık bağlanması gibi bir durum söz konusu değildir.

Fakat 60. maddenin 1. fıkrası kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak kabul edilir ve devlet tarafından sağlık güvencesi altındadır.

Cenaze Ödeneği Hangi Durumlarda Verilir?

Vefatı gerçekleşen sigortalının hak sahiplerine cenaze ödeneği sunulması için bazı şartlar bulunur. Vefatı gerçekleşen sigortalı bu koşullara uygunsa hak sahipleri cenaze ödeneğinden faydalanabilir. Bu durumlardan ilki vefatı gerçekleşen kişinin iş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda hayatını kaybetmesi durumudur.

Asgari olarak 360 gün malul, yaşlı ya da ölüm sigortası primi yatırılmış olan kişilerin vefatı durumunda cenaze ödeneği sağlanır. Sürekli iş göremezlik geliri bulunan, yaşlılık maaşı alırken ya da vazife malullüğü durumunda hayatını kaybeden kişilerin hak sahiplerine ölüm sigortası kapsamında cenaze ödeneği desteği sunulur.

Dul Maaşı (Aylığı) Ne Kadar, Kimlere Verilir ?

Yaşlılık Aylığı (Maaşı) ve Başvuru Şartları Nelerdir ?

SGK’dan Çift Maaş Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.