ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

İşveren Tarafından Hangi Durumlarda İş Yazışmaları Denetlenir?

İşveren Tarafından Hangi Durumlarda İş Yazışmaları Denetlenir?
15.10.2020

Çalışma yaşamını yakından ilgilendiren bir konu Anayasa Mahkemesi AYM tarafından belirlendi. İşyerindeki çalışanlara ait olan kurumsal eposta hesaplarının işveren ya da vekilleri tarafından hangi durumlarda denetleneceğinin açıklanması yüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor.

İşveren Epostaları Okuyabilir mi?

Anayasa Mahkemesi tarafından çalışanların işyerlerinde kullandıkları kurumsal epostalarından yaptıkları yazışmaların hangi durumlarda işveren tarafından denetlenebileceği belirlendi. AYM tarafından işverenin, çalışanların eylemlerine bağlı hukuksal sorumluluğa karşı korunmak ya da güvenlik gibi endişeleri gerekçe göstererek epostaları denetleyebilecekleri fakat bu konuda çalışanın önceden bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Kaçak İşçi Çalıştırmada Prim İndirimi Geri İsteniyor

Anayasa Mahkemesine yapılan bir başvuru sonucunda pek çok çalışanı ilgilendiren bir konuya açıklık getirildi. Ortak avukatlık bürosunda çalışan bir avukatın yapmış olduğu bireysel başvuru neticesinde avukatın kurumsal eposta yazışmalarının işveren tarafından denetlenmesine haberleşme özgürlüğünün ihlal edilmesi olarak karar veren AYM, buna göre tarafa 8 bin lira manevi tazminat verilmesine karar verdi ve aynı zamanda hangi durumlarda eposta denetlemesi yapılacağına da açıklık getirildi. AYM Genel Kurulu kapsamında alınan karara göre, ortak avukatlık bürosunda aynı ekipte çalışmakta olan avukatlar arasında yaşanan tartışma neticesinde işveren, bir avukatın kurumsal eposta yazışmalarını incelemeye aldı. Buradaki yazışmalar kapsamında da avukatın iş sözleşmesini haklı gerekçe göstererek tazminat ödemeden feshetti. Noter aracılığı ile yapılmış olan fesih bildiriminde ise eposta yazışmalarında ekip yöneticisi üzerinde baskı kurulduğu ve psikolojik taciz söz konusu olduğu ifade edildi.

E-Posta Denetlemesi Haklı Hallerde Olabilir

İş sözleşmesinin feshedilmesi ardından davacı olan avukat, işe iade davası açtı. Fesih için gerekçe gösterilen eposta yazışmalarının da ilgili dönemdeki gerginlik yüzünden sarf edildiğini belirten davacı, aynı zamanda ekip yöneticisinin kendisine iş yaşamı dışında da baskı uyguladığını ve bu duruma dair kendisinin asıl mağdur olduğunu belirtti. İşverenin yaptığı savunmada ise ekip yöneticisi olan avukatın kullandığı kurumsal eposta hesabındaki incelemelerde, yöneticiye tehdit ve sataşmalar, diğer ekip arkadaşlarına da hakaret içerikli eposta gönderdiği belirlendiğini ifade etti. Aynı zamanda kurumsal eposta olması yüzünden de işveren çalışanların eposta hesaplarının her zaman denetlenebileceğini belirtti.

İş mahkemesi ise davacı olan avukatın görev gereğince kendisine verilmiş olan kurumsal epostayı kötüye kullandığını, iş arkadaşlarına saldırdığını ve hakaret ettiğine hükmederek işverenin konuyla ilgili talebini kabul etti ve işe iadenin geçersiz olduğunu vurguladı. Davacı avukat ise kararı temyize götürdü. Gerekçesinde ise kişisel hesaplar üzerinden yapılan yazışmalardan ötürü iş sözleşmesinin feshedilmesinin özel hayatın gizliliğini engellediği, haberleşme özgürlüğünü de kısıtladığını belirtti. Konuya bakan Yargıtay ise temyiz isteğinin geçersiz olduğunu açıkladı

İşveren Yetkisi Sınırsız Değil

Yargıtay’ın da olumsuz yanıt vermesi üzerine bu sefer davacı avukat Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Genel Kurul’da görüşülen kararda, işyerlerinde işlerin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla kurumsal eposta gibi esasında işyerine ait olan araçların kullanılmasında çalışanların dikkatli olması ve işverenin kendi sahibi olduğu araçları denetleme yetkisi olduğuna vurgu yapıldı. Ancak eposta ya da telefon gibi özel hayatın içine giren araçların işveren tarafından sınırsız bir şekilde denetleme yapılamayacağını, bu konuda denetleme isteyen işverenlerin önceden çalışanlarına haber vermeleri ve onların rızası kapsamında eposta ya da telefon kontrolü yapabilecekleri belirtildi.

Koruyucu Aile Nasıl Olunur, Başvuru Şartları ve Koşulları

Haberleşme özgürlüğünün de başkaları tarafından kısıtlanamayacağını belirten AYM, işverenlerin eposta denetleyeceği halleri de ancak güvenlik ya da önemli iş risklerinin olduğu durumlarda yapabileceklerini karara bağladı. Buna göre kurumsal eposta kontrolü işverenler tarafından yapılabilecek ancak önceden haber verilmesi ya da olağanüstü risk taşıyan hallerde müdahale gerektirecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.