Genel

İşe Dönüş Desteği Almak İsteyenler Süreye Dikkat Etmeli

2019 ile 30 Nisan 2020 tarihleri aralığında işten çıkartılmış olan işçiler için işe dönüş desteği veriliyor. Destek tarihleri ise başladı ve buna göre 31 Aralık’a kadar destekten yararlanmak isteyen işçiler başvuru yapmaları gerekiyor. Eski işçiyi çalışmaya alan işverenlere de destek sunulacak.

İşe Dönüş Başvuruları Başlıyor

2018 yılındaki dövizin ani yükseliş göstermesi ve daha sonra yaşanan ekonomik kriz ile birlikte geçen yıl pek çok kişi işsiz kalmıştı. İşsiz kalanların bir kısmı işsizlik ödeneğinden yararlanırken, pek çok kişi de ödenekten yararlanamadı. Aynı zamanda işsizlik ödeneği biterek iş bulamayan pek çok kişi de 2020 yılında koronavirüs salgını yüzünden çok daha zor duruma düştüler. Bu durumda olan işsizler için ise yeni bir düzenleme yapıldı ve geçen hafta yürürlüğe giren 7256 sayılı kanun kapsamında işsiz kalanlar için istihdam imkânı oluştu.

İlgili kanun kapsamında 1 Ocak 2019 ile 30 Nisan 2020 tarihleri arasında yer alan dönemde işten çıkarılmış ya da çıkmak zorunda kalmış olan çalışanlar, eski işverenleri tarafından işe alınarak eski işletmelerinde çalışmaya başlarlarsa bu durumda işverene işsizlik fonundan destek sağlanacak. İşveren desteği günlük 44 TL, aylık ise bin 324 TL’yi bulacak. İşveren işe aldığı çalışanı ücretsiz izne çıkarmak durumunda kalırsa, bu durumda da işçi aylık bin 168 TL destekten yararlanacak. İşveren eski işçiyi işe almayı kabul etmediği durumda ise bu sefer işçiye günlük 34 TL ve aylık bin 30 TL destek sunulacak, destek tutarları ise yeni yılda asgari ücretin artması ile artış gösterecek.

30 Günlük Süreye Dikkat Edilmeli

Söz konusu işe dönüş desteği için başvuru süresine dikkat edilmesi gerekiyor. İlgili tarihler arasında işten çıkarılmış olan işçilerin 1 Aralık’tan başlayacak şekilde 31 Aralık 2020 tarihine kadar eski işyerlerine başvuru yapmaları gerekiyor. Bu süre içerisinde işe alımı kabul edilen işçiler için işverenlere destek ödemeleri yeni yılda başlamış olacak.

İşçilerin işe dönüş başvurusu yapabilmeleri için ise belirli şartları sağlamaları gerekiyor. Bunun için iş sözleşmesinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle feshedilmemiş olması gerekiyor. Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık yüzünden feshedilen sözleşmelerde işe dönüş başvurusu yapılamıyor. Bunun dışında kalan durumlarda ise hangi neden olursa olsun işten çıkarılmış olanlar işe dönüş başvurusu yapabiliyorlar. İşten çıkarıldıktan sonra işsizlik ödeneği alanlar ya da halen almakta olanlar da yine aynı kapsamda işe dönüş başvurusu yapabilecekler. Başka bir işyerinde halihazırda sigortalı olarak çalışanlar, emekli aylığı alanlar ve yabancı işçiler ise işe dönüş başvurusu yapamayacaklar.

Sigortasız Çalıştıranlara Önemli Fırsat

İşe dönüş başvurusu yapmak konusunda ev hizmetlerinde çalıştırılanlar kapsam dışında tutuldu. Bunun yanında kamu kurumlarına ait işyerlerinde çalışmış ve işten çıkarılmış olanlar da yine işe dönüş imkânından yararlanamayacaklar. Bunun yanında sigortasız çalışırken işten çıkarılmış olan işçiler de haktan yararlanabilecekler.

Normal koşullarda sigortasız işçi çalıştıran işyerlerine her ay için asgari ücret tutarında para cezası uygulaması yapılıyor. Ödenmemiş primler de gecikme faizleri talep edilerek alınıyor. Aynı zamanda sigortasız işçinin çalıştırıldığı dönemde yararlanılmış olan teşvik ve destekler de yasal faizleri ile birlikte geri isteniyor. Bunun yanında sigortasız çalıştırılan işçileri tekrar sigortalı şekilde işe alan işletmelere dönük borç ya da para cezası çıkarılmayacak. Sigortalı olarak işe başlayan işçiler de sigortasız çalıştırıldığı dönemlere dönük haklarından vazgeçmiş sayılacaklar. İşe kabul edilmeyen sigortasız çalıştırılan ise yasal yollara başvurarak sigortasız çalıştığı döneme ait haklarını talep edebilecek.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir