Koronavirüs Aşısını SGK Karşılayacak, Kim Ne Zaman Aşı Vurulacak
Koronavirüs salgını şiddetli bir şekilde seyrederken aşı çalışmaları umut veriyor. Eş zamanlı olarak farklı ülkelerden gelen koronavirüs aşısı için son faz denemeleri sonrasında koronavirüs aşısının SGK tarafından karşılanıp karşılanmayacağı merak ediliyor.
Çin’den Gelecek Aşı SGK Kapsamında
Tüm dünyayı etkileyen ve Türkiye’de de büyük bir yayılım göstererek can kayıplarını ve vaka sayılarını arttıran koronavirüs için aşı çalışmalarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Farklı ilaç firmalarının aşıyı hazır hale getirmelerinden sonra Türkiye’de aşının nasıl uygulanacağı merak ediliyor. Bu soruların başında da SGK koronavirüs aşısı bedelini karşılayacak mı sorusu geliyor. Bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklama yapıldı. Çin merkezli aşı üreticisi Sinovac ile görüşmelerin tamamlandığını söyleyen Koca, 10 milyon doz aşının Türkiye’de kısa zamanda olacağını söyledi. Çin’den gelen aşılar ise ücretsiz olarak yapılacak ve herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Ancak başka markaların aşılarını kullanmak isteyenler ise ücret ödemek zorunda kalacaklar.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda Koca, aşılar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlardan ücret talep edilmeyeceğini ve aşıların ücretsiz, genel sağlık sigortası kapsamında yapılacağını belirtti. Ancak başka üreticilerin yaptıkları aşılar için farklı ruhsatlandırma işlemleri yapılacak. Ruhsatlandırma işlemlerinin tamamlanmasından sonra ise ücretli olarak bu aşılar eczanelerden satılacak. Başka bir deyişle Çin’in geliştirdiği Sinovac aşısı istenmezse bu durumda ruhsatlı olarak eczanelerde satılan aşılar da ücret karşılığında kullanılabilecek. 10 milyon doz aşının ise ilk aşamada kronik hastalara ve sağlık çalışanlarına sağlanması bekleniyor.
Aşı Çalışmaları Ne Durumda?
Çin’den 10 milyon dozluk aşı alımı için anlaşma yapılması sonrasında ithal edilecek olan aşının ne kadar başarılı olacağı da merak ediliyor. Temelde ise tüm dünya genelinde farklı firmalar tarafından aşı çalışmaları büyük bir hız ile yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında Rusya’da geliştirilmiş olan aşı Rusya’da kullanılmaya başlandı ve ruhsat sağlandı. Bunun yanında ABD’de geliştirilen aşılar için de ruhsat alma işlemlerinin hızlı bir şekilde tamamlanması bekleniyor. Halihazırda küresel çapta 52 adet aşının testleri sürüyor. Başarılı sonuçlar gösteren ise 17 aşı bulunuyor.
Geçmiş yıllardaki farklı salgınlar için aşı denemeleri yıllar sürse de koronavirüsün günlük yaşamı aksatması nedeniyle ilaç firmaları ve hükümetler aşıya ruhsat vermek için acele ediyorlar. Bu kapsamda ise çeşitli faz deneyleri yapılıyor ve faz sayılarına göre başarı sağlayan aşılar ruhsat almaya hak kazanıyorlar.
Türkiye’deki Aşı Çalışmaları Ne Durumda?
Koronavirüse karşı Türkiye’de de bir süredir aşı çalışmaları yürütülüyor ancak Çin’den 10 milyon doz aşı siparişi verilmesi Türkiye’deki aşıların akıbetinin merak edilmesine yol açtı. Türkiye’de yerli olarak 15 aşı çalışması halihazırda yürütülüyor ve gönüllüler üzerinde de deneniyor. Gönüllüler üzerinde denenmeye başlanan aşıda Sinovac aşısındaki gibi inaktive aşı tekniği tercih edilmiş durumda. Aynı zamanda Prizer ve Biontech aşısı da Türkiye’deki gönüller üzerinde deneniyor ve şimdiye kadar 500 kişi bu aşıdan olmasına karşılık beklenmeyen bir yan etkinin oluşmadığı da bildirildi.
Sinovac aşısı ise gönüllüler üzerinde geçen günlerde denenmeye başlandı. Şimdiye kadar Sinovac aşısından 730 kişi aşılandı ve alınan sonuçların da Sağlık Bakanlığı olumlu olduğunu belirtti. Sağlık çalışanlarından sonra gönüllü olarak yurttaşlar da aşıdan yararlanabilecekler. Aşının denemelerinin ise 12 bin 500 sayısına varması bekleniyor. Şirket, faz çalışmalarını Türkiye’de sürdürüyor ve bu durum aşılardan ne kadar alınabileceğine de etki ediyor. Ancak uzmanlara göre hangi firma aşıyı tamamen bulmuş olursa olsun aşının tam etkilerinin görülmesi için 2021 yılının sonunun beklenmesi konusunda uyarıda bulunuyorlar.