ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Göçmen Vatandaşların Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Göçmen Vatandaşların Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
SGK
23.05.2020

Göçmen vatandaşların askerlik borçlanması yapabilmesi için bahsi geçen vatandaşların 22 taşını doldurduktan sonra Türkiye vatandaşlığına geçmesi gerekir. Bu şartı sağlayan vatandaşlar daha sonra geldikleri ülkede askerlik yaptığını ispatlayan belgeleri teslim etmelidir. Askerlik yapıldığına dair temin edilen belgede askerlik tarihinin yazılı olması şarttır. Kişinin geldiği ülkeden askerlik durum belgesi alamaması durumunda göçmen vatandaşların askerlik borçlanması yapması Türkiye’de söz konusu değildir.

Askerlik borçlanması yapma konusu göçmen vatandaşlar ve Türk vatandaşlar için farklılıklar göstermektedir. Bazı sebeplerden dolayı zorunlu olarak Türkiye’ye göç etmiş ve sonrasında Türk vatandaşı olmuş vatandaşlar, askerlik borçlanması ile daha erken emeklilik hakkı elde edebilmektedir. Bunun için göç ettikleri ülkede askerlik görevlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Vatandaşlar göç ettikleri ülkede 24 ay askerlik yapmış ise Türkiye’de yasal olarak askeri hizmet 6 ay olduğu için 6 ay süresinde askerlik borçlanması yapabilmektedirler.

Bulgaristan’dan göç eden vatandaşlar askerlik borçlanması dışında hizmet borçlanması da yapabilmektedirler. Hizmet borçlanması durumunda yalnızca Bulgaristan’da aktif olarak çalışılan süre göz önünde bulundurulmaktadır. Vatandaş göç etmeden önceki 6 ay boyunca aktif olarak çalışmışsa, hizmet borçlanmasını yalnızca 6 aylık süreç için yapabilmektedir. İşsizlik, ev hanımlığı ya da öğrencilik dönemleri için hizmet borçlanması yapmak ise mümkün değildir.

Göçmenlerin Askerlik Borçlanması Yapabilmesi İçin Gerekli Şartlar Hangileridir?

Göçmenlerin askerlik borçlanması yapabilmesi için sağlanması istenen şartlar konusunda 57754 sayılı Kanun’un 79. Maddesi ve 3201 sayılı Kanun’un 6. Maddesi göz önünde bulundurulmaktadır. Kişinin göçmen statüsünde askerlik borçlanması yapması için kanun uyarınca belirlenen kriterler ise aşağıdaki gibidir:

  • 1 Ocak 1989 ve 8 Mayıs 2008 tarihleri arasında vatandaşı olduğu ülke tarafından göçe zorlanmış olmak gereklidir.
  • Göçün ardından kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna dair kimlik almalıdır.
  • Kişin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmelidir.
  • 2022 sayılı Kanun kapsamında Türkiye’de bulunan sosyal güvenlik kurumlarından ya da kuruluşlarından aldığı herhangi bir aylığın olmaması gerekmektedir.
  • Kişinin göç ettiği ülkedeki çalışma süresinin ispatlanabilir olması gereklidir.

Göçmenlerin Askerlik Borçlanması Yapabilmesi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Göçmen vatandaşların askerlik borçlanması için gerekli olan evrakları eksiksiz olarak teslim etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde süreç uzayacak ve daha zorlu bir hale gelecektir. Vatandaşın göç ettiği ülkede askerlik yaptığına dair olan belgeyi göstermesi zorunludur.

Bu belgenin Türkçe diline noter huzurunda çevrilmiş olması ve apostil onayı bulunması gereklidir. Belgenin aslının doğru bir biçimde anlaşılması oldukça mühim bir husustur. Kişinin ayrıca “Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi” formunu da doldurmuş olması gereklidir. Bu aşamada yazılı istekte bulunulduğuna dair belgenin hazırlanması gerekmektedir.

Bu belgelerin hazır olması neticesinde göçmen vatandaşın tebliğ edilmiş borç miktarını ödemesi de gereklidir. Ödemeyi takip eden aylar içerisinde talebin eksiksiz olduğuna ya da talepte kusur bulunmadığına dair bir hüküm çıkarsa işlemler tamamlanmış olacaktır. Göçmen kişiler bu aşamadan sonra derhal emeklilik maaşı almaya hak kazanabilir.

Askerlik Belgesinde Tarih Yazmayanlar İçin Askerlik Borçlanması Nasıl Olur?

Askerlik borçlanması için yeni tarihli bir askerlik durumu söz konusu ise askerlik yapıldığına dair olan belgede mutlaka bir tarih ibaresi bulunmalıdır. Ancak askerlik belgesi daha eski bir tarihli ise bahsi geçen askerlik belgesi üzerinde herhangi bir zaman diliminin belirtilmediği olabilir. Böyle bir durumda Türkiye sınırları içerisinde yapılan askerlik emsallerine bakılmaktadır. Türkiye’de o dönem için askerlik eğer 6 ay ise, kişi 24 ay askerlik yapmış olsa bile yalnızca 6 ayı kabul görecek ve sadece bu süre boyunca borçlandırılabilecek.

Bir kişinin Bulgaristan’da 1986 yılında tam olarak 24 ay askerlik yaptığı ele alındığında eğer o dönemde Türkiye’deki askerlik 18 ay olarak yapılıyorsa bahsi geçene göçmen vatandaşın askerlik borçlanması da 18 ay olarak kabul edilir. Arada kalan 6 ay ise Türkiye sınırlarındaki yasalar uyarınca kabul edilmemektedir.

Kimler Bulgaristan Hizmet Borçlanmasından Yararlanabilir?

Bulgaristan hizmet borçlanmasından yararlanma durumu 5754 sayılı Kanun’un 79. Maddesi ve 3201 sayılı Kanun’a eklenmiş olan geçici 6. Maddesi’ne göre düzenlenmiştir. Buna göre sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış ülkeler arasında 1 Ocak 1989 ve 8 Mayıs 2008’e kadar zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Türk vatandaşlığına geçen kişiler en erken emeklilik fırsatından yararlanma şansı elde etmektedir. Kişilerin Bulgaristan hizmet borçlanmasından yararlanması için belirlenen şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kişilerin 1 Ocak 1989 tarihi ile 8 Mayıs 2008 tarihi arasına kadar ülkesi tarafından zorunlu göçe tabi tutulmuş olması gerekmektedir.
  • Kişilerin zorunlu göçe tabi tutulmasının ardından Türk vatandaşı olması gerekmektedir.
  • Kişinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmesi gerekmektedir.
  • 2022 sayılı Kanun kapsamında kişilerin Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir ya da aylık almıyor olması gerekmektedir.
  • Kişinin göç ettiği ülkedeki çalışma süresini belgelendirebiliyor olması gerekmektedir.
  • Kişinin “Bulgaristan Hizmetlerini Borçlanma Talep Dilekçesi” ile yazılı bir şekilde istekte bulunması gerekmektedir.
  • Tebliğ edilmiş olan borç tutarının 3 ay içerisinde ödemiş olmak gerekmektedir.

5754 sayılı Kanun kapsamında yapılan düzenlemeler akabinde Bulgaristan’dan zorunlu göç etmiş kişiler Bulgaristan’da çalışma süreleri dâhilinde borçlanma yapabilirler. Ev hanımları, öğrencilik yılları ya da kişilerin çalışmadığı süreler için borçlanma yapılması ise söz konusu değildir.

Bulgaristan Hizmet Borçlanması Talep Dilekçesi Örneği Nereden Temin Edilir?

Bulgaristan hizmet borçlanması için talep dilekçesi, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’nden ve Sosyal Güvenlik Merkezleri’nden alınmaktadır. Bahsi geçen bu hizmet borçlanması talep dilekçesinin kesinlikle eksiksiz bir şekilde doldurulması ve göçmen vatandaş tarafından bizzat Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne teslim edilmesi gerekmektedir.

Göçmen Olup Vatandaşlığa Geçenlerin Askerlik Borçlanması Nasıl Olur?

Göçmenlerin askerlik borçlanması durumu yalnızca belirli ülkeler için geçerli sayılmaktadır. Göçmen olduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen göçmenlerin askerlik borçlanması ise daha erken emeklilik hakkından yararlanması mümkündür. Bahsi geçen kişilerin 22 yaşını doldurduktan sonra göç ettikleri ülkede askerlik yaptıklarını ispat etmeleri gerekmektedir.

Hangi Ülke Vatandaşları Askerlik Borçlanmasından Yararlanabilir?

Askerlik borçlanmasından yararlanmak isteyen vatandaşların bu haktan faydalanabilmek için vatandaşları oldukları ülkelerden zorla göç ettirilmiş olmaları şartı gereklidir. Savaş durumu ya da bunun gibi kişilerin kendi istekleri ve kontrolleri dışında Türkiye’ye göç etmiş olan Bulgaristan, Suriye ve Türkmenistan gibi ülke vatandaşları zorla göç ettirildikleri için askerlik borçlanması ile emekli olma hakkına sahiptir.

Kendi Ülkesinden Askerlik Durum Belgesi Alamayanlar Ne Yapmalı?

Göç ettiği ülkeden askerlik durum belgesi alamayan vatandaşların askerlik borçlanmasından yararlanması mümkün değildir. Zira yasalarda açıkça askerlik durum belgesi alınabildiği takdirde kişilerin erken emekliliğine izin vereceği belirtilmiştir. Bu sebeple göç ettiğiniz ülkede yaptığınız askerliği kâğıt üzerinde belgelendiremiyorsanız Türkiye’den erken emekli olma olanağınız yoktur. Ayrıca askerlik belgesi için ülkeler arasında diplomatik ilişkiler yürütülmemektedir. Bundan dolayı kişilerin vekalet usulü ya da bizzat giderek askerlik belgesini temin etmesi gerekmektedir.

Kişiler Ülkeden Zorunlu Değil de Kendi İsteğiyle Göç Etmişse İşleyiş Nasıl Olur?

Göçmen vatandaşların ülkelerinden kendi rızaları ile göç etmiş olmaları durumunda askerlik borçlanması durumu söz konusu değildir. Zira yasaların bu konudaki tavrı açıkça bellidir. Kendi ülkelerinden “zorunlu göç” ibaresi ile değil de kendi isteğiyle gelen ve Türk vatandaşlığına geçen kişilerin askerlik borçlanmasından yararlanması mümkün değildir. Bu sebeple 1989 ve 2008 yılları arasında Türkiye’ye göç etmiş olsalar dahi kendi rızaları ile göç ettikleri için bahsi geçen göçmen vatandaşlar askerlik borçlanmasından yararlanamaz.

SGK, SSK, Emeklilik Evrak Takibi ve Sorgulama Nasıl Yapılır

SGK Borç Yapılandırma ve Ödeme Nasıl Yapılır ?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yardım Başvurusu

Yorumlar

  1. Erkay dedi ki:

    Merhaba
    83-84 yılında Bulgaristanda askerlik yaptım.94 yılında Türkiyeye geldim askerlik borçlanması yapabilir miyim?

  2. Gürcan dedi ki:

    Merhaba,
    Ben Bulgaristan’da 1988 ocak ile 1989 aralık ayı arasında 24 ay askerlik yaptım. Türkiye’ye ise 1991’de geldim. Kendim 1969 doğumluyum. Türkiye vatandaşlığına geçtiğimde tam 22 yaşımı doldurmamıştım, 21 yaşındayım. Yukarıdaki koşullarda 22 yaşından sonra vatandaşlığa geçmiş olmak diyor. Yani ben vatandaşlığa geçtiğimde 21 yaşında olduğum için askerlik borçlanması yapamıyor muyum?

  3. Naci yilmaz dedi ki:

    Ben1969dogumlu olup 27 ay bulgaristanda askerlik (26/09/1987-27/12/1989) yaptim 17/03/1990 sgk girişim var 660 gun ödemek icin sgk askerlik borclanma formu ile birlikte askerlik belgemin tercümesini gönderdim .540 gün ödeyebilecegimi daha fazlasina hakim olmadigi söylendi evragim olmasina ragmen ben ne yapmaliyim. saygılarimla

  4. Orhan Aksu dedi ki:

    Ben Bulgaristan da 1988 ve1990 arasında 21 ay askerlik yaptım Türkiye ye 30.12.1991 giriş yaptım ve 27 yıldır Türkiye’de yaşıyorum burada askerlik borçlanması yapabilir miyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın, askerliklerini yapmış sayıldıklarına dair Türkiye’de bağlı bulundukları askerlik şubelerinden alacakları belge ile müracaat etmeleri halinde, taleplerinin kabul edilerek askerlik sürelerinin borçlandırılmalarına imkan tanınmıştır.