emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

EYT’den Emekli Olan Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?

EYT’den Emekli Olan Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?
29.03.2023

EYT’den emekli olanın alacağı maaş miktarı, çalışırken aldığı maaşa ve prim ödeme gün sayısına bağlı olarak değişir. EYT düzenlemesi ile 2 milyonun üzerinde kişi, emekli olma hakkı elde etmiştir.

Kamuoyunda EYT’liler yani emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen kişilerin prim şartları tamdır. Lakin yaş şartını sağlayamadıkları için emekli olma şansı elde edemezler. Belirli bir tarihten önce yapılan yasa değişiklikleri pek çok kişinin emekli olmasına mani olur.

EYT’den emekli olanın alacağı maaş miktarı, bu hakkı kazananlar tarafından merak edilir. Bu hakkı elde edemeyip kısmi emeklilik hakkından yararlanacak olanlar da mevcuttur. Kısmi emeklilik hakkında alınacak maaş tutarı daha az olur.

EYT düzenlemesi 2023 yılında yasal zeminini kazanacaktır. Yasa düzenlemesinin meclise gelmesi ve oylamaya sunması ile birçok kişinin emeklilik hakkını kullanması beklenmektedir.

EYT’den Kimler Emekli Olabilir?

EYT’den emekli olabilecek kişiler için belirli bir tarih ve prim ödeme gün sayısı söz konusudur. Düzenleme kapsamında herhangi bir yaş şartı bulunmaz. Şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sigortalılık başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce olması gerekir.
  • Tarih ve prim ödeme şartını sağlayanlar, yaş şartı olmadan emeklilik aylığından yararlanabilir.
  • Kadınların 5000 gün prim ödeme şartını ve 20 yıllık sigortalılık şartını yerine getirmesi gerekir.
  • Erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresi ve beş bin gün şartını yerine getirmesi gerekir.
  • Prim günü eksik olanlar varsa borçlanma hakkını kullanabilir.

Yukarıdaki şartları taşıyanlar emeklilik hakkını kullanabilir. EYT düzenlemesinden yararlanabilmek için yaş şartının olmaması büyük bir avantajdır. 1999 öncesi işe giren kişiler, zaten doğal olarak sigortalılık süresi şartını sağlar. Prim ödeme şartını da sağlamaları halinde EYT başvurusu yapabilirler.

EYT Kimleri Kapsıyor

EYT’nin kapsadığı kişiler, 8 Eylül 1999 öncesinde işe girenler olarak özetlenebilir. Bu tarihte yapılan yasal düzenleme neticesinde emeklilik yaşı yükseltilmiştir. Yaşlılık aylığı alma şartları zorlaştırıldığı için önceki kanunun sağladığı haklar bir anda ortadan kalkmıştır.

EYT’den yararlanma şartları; 4A, 4B ve 4C’liler için farklı farklıdır. 4B’liler için prim ödeme gün sayısı şartı farklılaşır. BAĞ-KUR’da kadınlar için 7200; erkekler için 9000 gün şartı vardır. Bu şartlar Emekli Sandığı için de geçerlidir.

EYT kapsamından yararlanacak kişilerin kıdem tazminatı ödemeleri için işverenlere destek verilmesi söz konusudur. Emekli olduktan sonra halen çalışacak olanlar için bir düzenleme henüz yoktur. Ancak bu konuda bir çalışma yapılması da planlar arasındadır. EYT düzenlemesinden yararlanacak kişi sayısı, 2 milyon 250 bin kişidir.

EYT Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

EYT emekli maaşı hesaplanması; prim ödeme gün sayısı, çalışırken alınan maaş gibi detaylar üzerinden yapılır. SGK internet sitesine girerek tahmini bir maaş hesaplaması yapabilirsiniz. Ancak bu tutar kesinlik arz etmez.

4A emekli maaşı hesaplama işlemi için uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine girebilirsiniz. Bu sayfada sizden istenilen bilgileri girerek hesaplama yapma şansınız vardır.

eyt emekli maasi ekrani

Yukarıda yer alan sayfadan sorgulama yapabilirsiniz. Bu sayfada sizden şu bilgiler istenir:

  • T.C. kimlik numarası
  • SSK sicil numarası
  • Baba adı
  • Nüfus il
  • Doğum tarihi
eyt emekli maasi ekrani1

Yukarıda yer alan ekrandan 4B için emeklilik aylığı sorgulaması yapabilirsiniz. Sorgulama yapabilmeniz için en az 5400 günlük prim ödemeniz olmalıdır. Yapılacak aylık hesaplaması sonucu elde edilen tutar kesinlik arz etmez. Aylığı hak etmeniz için kuruma gerekli başvuruları yapmalı ve şartları yerine getirmelisiniz.

4C emekli maaşı hesaplama için girmeniz gereken adres https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ şeklindedir. EYT’den emekli olanın alacağı maaş miktarı, Emekli Sandığı’ndan aylık alacaklar tarafından bu adresten hesaplanabilir.

eyt emekli maasi ekrani2

Bu adreste sizden istenilen bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz. Bu ekrandan farklı statülerdeki hizmetlerin girişini de yapabilirsiniz.

EYT Emekli Maaşı Sorgulama

EYT emekli maaşı sorgulama işlemi ile başvurularınızı yaptıktan sonra alacağınız tutarı öğrenebilirsiniz. Bunun için ilk önce EYT düzenlemesinin meclisten geçmesi ve sizin gerekli başvuruları yapmanız şarttır.

E-Devlet üzerinden maaş sorgulama işlemini yapabilirsiniz. İlk önce turkiye.gov.tr adresine şifrenizi kullanarak giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra arama alanına “Emekli Maaşı” yazmalısınız.

eyt emekli maasi ekrani3

Statünüze uygun seçeneği tercih ederek ne kadar emekli aylığı bağlandığını öğrenebilirsiniz. Henüz başvurunuzu yapmadıysanız arama alanına “Emeklilik Başvuru” yazmalısınız.

eyt emekli maasi ekrani4

“Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” kısmından başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu ekranda yer alan “Yeni Başvuru” seçeneğinden talep oluşturabilirsiniz.

EYT İle Kimler Emekli Olabilecek?

EYT ile emekli olabilecek kişiler için şartlar net bir şekilde belirlenmiştir. EYT düzenlemesinin kabulüyle birlikte şartları sağlayan çok sayıda kişi emekli olarak çalışma hayatından ayrılabilir. 4A, 4B ve 4C sigortalıları için farklı prim ödeme şartı söz konusudur.

4A’lılar diğerlerine nazaran daha az prim ödeme gün şartı ile emekliye ayrılabilir. 4B ile 4C’liler için daha uzun prim ödeme gün sayıları söz konusudur. Söz konusu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • EYT’den yararlanacak kişiler 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girmiş olmalıdır.
  • Kadınlar için öngörülen gün şartı 5000’dir. Sigortalılık süresi ise 20 yıl olmalıdır.
  • Erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5000 günle emekli olabilir.
  • BAĞ-KUR’lu kadınlar 7200; erkekler ise 9000 gün primle emekli olabilir.

EYT ile emekli olmak için askerlik ve doğum borçlanması yapılabilir. Askerlik ve doğum borçlanması için bazı şartlar söz konusudur:

  • Askerliğin er ve erbaş olarak tamamlanması gerekir.
  • Askerlik süresi boyunca sigortalı adına prim ödemesi yapılmamış olmalıdır.
  • Doğum borçlanması, doğumun sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarihten sonra yapılmış olması şartıyla geçerlidir.
  • En fazla iki yıl için doğum borçlanması yapılabilir.
  • Her doğum için 720 gün borçlanma yapılabilir.
  • En fazla üç doğuma kadar borçlanma mümkündür. Bu nedenle maksimum borçlanma süresi 2160 gündür.
  • Doğum sonrası adına prim ödemesi yapılmış olan kadınlar, borçlanma hakkından yararlanamaz.

Doğum ve askerliğin yanı sıra tıpta uzmanlık, doktora, avukatlık stajı süreleri de borçlanma kapsamında değerlendirilebilir.

EYT’li Olan Ne Kadar Maaş Alacak?

EYT’li olanların alacakları maaş miktarı farklı detaylara göre hesaplanır. Bu nedenle herkes için farklı bir maaş tutarı söz konusu olabilir. Ancak en düşük tutarlar üzerinden bir tahmin yapmak mümkündür. En düşük emekli maaşlarının aşağıdaki tablodaki gibi olması beklenir.

Maaş MiktarıMemur Emeklisi2000 Öncesi SSK Emeklisi2000 Sonrası SSK EmeklisiBAĞ-KUR Esnaf EmeklisiBAĞ-KUR Tarım Emeklisi
Mevcut7.186 TL5.491 TL3.404 TL4.917 TL3.907 TL
Zamlı7.500 TL7.500 TL7.500 TL7.500 TL7.500 TL

EYT Hesaplama Tablosu

EYT hesaplama tablosunu yaş şartı içermeden hazırlamak mümkündür. Burada önemli olan sigortalılık statüsüdür. 4A yani SSK için söz konusu şartlar, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için geçerli değildir.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için söz konusu şartlar tablodaki şekildedir.

KoşullarSSK(4A)BAĞ-KUR(4B)Emekli Sandığı(4C)
Sigorta Başlangıç Tarihi8 Eylül 1999 Öncesi8 Eylül 1999 Öncesi8 Eylül 1999 Öncesi
Kadınlar İçin Prim Ödeme Gün Şartı500072007200
Erkekler İçin Prim Ödeme Gün Şartı500090009000
Kadınlar İçin Sigortalılık Süresi20 yıl
Erkekler İçin Sigortalılık Süresi25 yıl
Yaş Şartı

EYT’den emekli olanın alacağı maaş miktarı yukarıdaki sınırların üzerinde ne kadar prim ödendiğine bağlıdır. Aynı zamanda maaş, yan ödemeler de maaş miktarında etkilidir.

Yorumlar

  1. mesut dedi ki:

    merhaba;
    bugun emeklilik eyt icin basvuru yapmak istiyordum sistem devam ettirmiyor yardimci olabilirmisiniz

    1. Erhan KAÇAR dedi ki:

      Merhabalar,

      Sistemde çok fazla yoğunluk oluşmaktadır. Sistemin en müsait olduğu zaman gece 23:59 ‘dan sonra.