GSS

Vefat Eden Kişi Üzerinden Sağlık Yardımı Nasıl Alınır?

Genel sağlık sigortası kapsamı dahilinde kişilere sağlıktan yararlanma hakkı tanınmaktadır. İlgili kanun kapsamında sağlık ve giderlerinin sigorta üzerinden karşılanması ile birlikte vefat eden kişi üzerinden sağlık yardımı alınıp alınmayacağı da merak ediliyor.

Vefat Eden Kişi Üzerinden Sağlık Yardımı Alınır mı?

5510 sayılı kanun kapsamında genel sağlık sigortası kapsamında kişilerin sağlık hizmetlerini nasıl alacakları belirlenmiştir. Bu kapsamda, maddenin birinci fıkrasında belirtilmiş olan ve daha önce de yürürlükte olan sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir ya da aylık olan kimseler genel sağlık sigortası kapsamında sayılmaktadırlar ve 60 – f kapsamında sağlık yardımı almaktadırlar.

Bu yüzden vefat eden kişinin üzerinden dul ya da yetim aylığı, geliri alan kimseler aynı zamanda da 60 – f kapsamında genel sağlık sigortası olarak sayılmakta ve aynı zamanda tedavi giderleri de SGK tarafından karşılanmaktadır, aynı zamanda vefat eden anne, baba, eş ya da çocuk üzerinden sağlık yardımının alınması için dul ya da yetim aylığı almak gerekmektedir. Bu durumda başka bir deyişle dul ya da yetim aylığı bağlanması halinde vefat eden kişinin üzerinden sağlık yardımı almak da mümkün olmaktadır.

Bu bakımdan, vefat eden kimsenin üzerinden dul aylığı alınmadığı ya da almak istemediği halde aylık başvurusunda bulunmayan ve aylığı bağlanmayan ya da farklı sebeplerden ötürü daha sonra aylığı kesilmiş olan kimse, vefat eden kişinin üzerinden ölüm aylığı alma şartlarını taşımadığı için kendisine ölüm aylığı bağlanmayan kişi, vefat eden kişinin sigortalılık ya da prim gün sayısı yeterli olmayarak kendisine dul ve yetim aylığı bağlanmayan kişiler de vefat eden kişi üzerinden sağlık yardımı alamamaktadırlar.

Kapsam Dışında Olanların Sağlık Durumu

Sağlık yardımı almak için bu durumda belirtilen durumlarda geçerli olmakta ve hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar için geçerli olmaktadır. Bu durumda SGK’ya bağlı olan ve 4A, 4B ya da 4C statüsünde olanlar için sağlık yardımı vefat eden kişi üzerinden sağlanmaz, bu durumda olan kimseler için kendi sağlık sigortası primleri ödendiğinden kendilerinin prim ödemeleri temel alınır.

Ancak bu durumun dışında kalanlar yani hiçbir sosyal güvencesi olmayan ama vefat eden kişi üzerinden de kendilerine herhangi bir gelir bağlanmamış olan kimselerin genel sağlık sigortası primlerini kendilerinin ödemesi gerekmektedir.

Bu durumda halihazırda SGK tarafından kişiler tespit edilir ve her ay isimlerine GSS primleri borçlanması yapılmaktadır. Genel sağlık sigortası primlerini ödeme imkânı bulamayan kimseler için ise bu durumda üzerlerine borç olmaması için itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Maddi Durumu Elvermeyen GSS Kapsamında Olmaz

Vefat eden kişi üzerinden kendisine dul ve yetim aylığı bağlanmayan, ekonomik durumu da kötü olup geliri bulunmayan kimselerin genel sağlık sigortası prim ödemeleri için ise itiraz hakları bulunuyor. Buna göre ödeme imkânı bulamayan kimseler bulundukları bölgenin kaymakamlığına giderek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapmaları gerekmektedir. Öncelikle burada başvuru yapan kişinin üzerine gelir testi yapılmaktadır.

Gelir testinin yapılmasındaki amaç kişinin maddi durumunu ortaya çıkarmaktır. Yapılan gelir testi sonucunda belirtilen tutarın üzerinde gelir elde ettiği ya da hiç geliri olmadığının açığa çıkması halinde kişi ücretsiz sağlık hakkından yararlanabilmektedir.

Bu durumda olan kimselere 60 – c kartı yani yeşil kart verilmektedir. Yeşil kart sahipleri devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi olabilmekte ve eczanelerden de ilaçlarını ücretsiz temin edebilmektedirler. Ancak eczaneden temin edecekleri ilaçların tamamının SGK tarafından karşılanması gerekmektedir, bunun dışında kalan ilaçları ücret vererek temin edebilirler.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir