ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

En Kolay Ustalık ve Kalfalık Belgesi Alma

En Kolay Ustalık ve Kalfalık Belgesi Alma
19.10.2023

En kolay ustalık ve kalfalık belgesi alma işlemleri için aracı bir kurumla anlaşılabilir. Böylece başvuru ve diğer süreçler, ilgili kurum tarafından yürütülür. Ustalık belgesi, o işte deneyim sahibi olunduğunun en önemli göstergesidir. En kolay ustalık ve kalfalık belgesi alma işlemi neticesinde iş sahibi olmak daha kolay hale gelir.

Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyenlerin belli bir iş tecrübesine ve eğitime sahip olması gerekir. Bu belgeler, belli alanlarda çalışabilmek ya da iş yeri açmak için alınır. Ustalık ve kalfalık belgesi almanın farklı yolları vardır.

Belge almak isteyenlerin Mesleki Eğitim Merkezine başvuru yapması zorunludur. Belge almak için belli bir eğitim süresi tamamlanmalıdır. Aynı zamanda sınavlarda başarılı olunması gerekir. Mesleki deneyimi olanlar, eğitime katılmadan doğrudan sınava girebilir.

En Kolay Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

En kolay ustalık belgesini almak için Mesleki Eğitim Merkezine başvurulur. Meslekte çalışma deneyimine dair belgeler, başvuru sırasında sunulmalıdır. Ustalık belgesini alanlar, ilgili alanlarda kullanmaya başlayabilir.

Daha önce kalfalık belgesi alanlar da eğitimlere katılmadan ustalık belgesi sınavına girebilir. Öte yandan belli okullardan mezun olanlar da eğitimlerde yer almadan ustalık belgesi alabilir. Ustalık belgesi başvuruları, online olarak da yapılabilir.

Chef with his assistant showing ready samples of baking test in kitchen. Cooking master class in bakery.

Başvuru için e-MESEM şifresi almalıdır. Bunun yanı sıra e-Devlet şifresi kullanılarak da sisteme giriş yapılabilir. Merkezi Eğitim Merkezi internet sitesi üzerinden başvuru işlemleri yürütülebilir. Eğitimden muaf olarak belge almak isteyenler, bazı belgeleri ibraz etmelidir.

MEB Onaylı Ustalık Belgesi Alma

MEB onaylı ustalık belgesi almak isteyenler, şu şartları sağladıkları takdirde eğitimden muaf tutulur:

  • İlkokul ya da ortaokul mezunu olup kalfalık belgesi alanlar
  • İlgili alanda meslek liselerinde en az üç yıl eğitim alanlar
  • Mesleki Yeterlilik Kurumundan dördüncü seviye yeterlilik belgesi alanlar
  • Mesleki açık liselerde eğitim görenler
  • Birinci ve ikinci sınıf elektrik tesisatçısı belgesi olanlar
  • Geçmiş yıllarda Esnaf ve Sanatkâr Odalarından ustalık belgesi alanlar
  • Belge alınacak alanda en az beş yıl mesleki deneyime sahip olanlar

Ustalık belgesi almak istediği halde bu şartları sağlamayanlar, eğitim sürecini tamamlamalıdır. Eğitimlerden sonra uygulanan sınavlarda yeterli puan alınmalıdır.

2023 Ustalık Belgesi Alma Ücreti

2023 ustalık belgesi alma ücreti 240 TL’dir. Başvuru ücretinin belirtilen tarihlerde yatırılması gerekir. Ustalık belgesi almak isteyenler için başvuru tarihleri şu şekilde açıklanmıştır:

  • Kalfalık ve ustalık başvuruları 2 Ekim-31 Ekim 2023 tarihleri arasında alınacaktır.
  • Daha önceki dönemlerde sınava girmeyenlerin ya da bu sınavlarda başarılı olamayanların başvuruları 2 Ekim-31 Ekim 2023 tarihlerinde alınacaktır.
  • İl denklik komisyonuna hazırlanan evrakların verilmesi 2 Kasım 2023
  • İl denklik komisyonu tarafından toplantı yapılması 3-7 Kasım 2023
  • Kalfalık sınavında başarı gösterenlerin ustalık başvuruları 11 Ekim-8 Kasım 2023 tarihlerinde alınacaktır.

Parayla Ustalık Belgesi Alınıyor mu?

Parayla ustalık belgesi almak, mümkün değildir. Ustalık belgesinin kiralanması ve başkasına kullandırılması gibi işler yasal değildir. Bu nedenle bu tarz işlerden uzak durulmalıdır. Ustalık belgesi almak isteyenlerin başvuru tarihleri içerisinde Merkezi Eğitim Merkezine başvuru yapması gerekir.

Herhangi bir mesleki deneyimi ya da kalfalık belgesi olmayanlar, eğitime katılarak ustalık belgesi alabilir. Ustalık belgesi sayesinde ilgili sektörde ustabaşı gibi kadrolarda çalışılabilir. Çalışanın maaşının yükselmesi de bu sayede mümkün olur.

Ustalık Belgesi Olmadan İş Yeri Açılır mı?

Ustalık belgesi olmadan iş yeri açılması, bazı durumlarda mümkün değildir. Bu durum, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda düzenlenmiştir. Çıraklık eğitimi uygulama alanına giren meslek dallarında iş yeri açmak isteyen kişilerin ustalık belgesi olmalıdır. Bunun yerine ustalık belgesi olan biri de çalıştırılabilir.

En kolay ustalık ve kalfalık belgesi alma işlemleri için online başvuru yapılır. Online başvuru neticesinde kolayca belge sahibi olunabilir.

Ustalık Belgesi Kaç Ay Geçerli?

Ustalık belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Beş yıl sonunda, ilgili alanda 18 ay çalıştığını kanıtlayanların belgesi 5 yıl daha uzatılır. Bu sayede 10 yıl boyunca belgeyi kullanmaya devam edilebilir.

Ustalık belgesi alanlar, belgelerini hemen kullanmaya başlayabilir. Bu sayede iş yeri açmak ve yeni bir iş bulmak mümkün olur. Ustalık belgesi alma sürecinde ilk olarak eğitimler tamamlanmalıdır. Eğitimler tamamlandıktan sonra sınavlara girilir. Sınavda başarılı olan adaylara belge verilir.

Photo of an electrician working at distribuition board.

E-Devlet Ustalık Belgesi Sorgulama

E-Devlet ustalık belgesi sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adrese giriş yapıldıktan sonra “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” kısmından gerekli işlemler yapılır.

E-Devlet sistemine girmek için e-Devlet şifresi kullanılır. Aynı zamanda e-imza, mobil imza gibi yöntemlerle de e-Devlet sistemine giriş yapılabilir. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama alanına “Ustalık” yazılır. “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” seçeneğine tıklanır.

Halk Eğitim Merkezi Ustalık Belgesi Veriyor mu?

Halk eğitim merkezinin ustalık belgesi vermesi mümkün değildir. Ustalık belgesi, Mesleki Eğitim Merkezi tarafından verilir. MESEM internet sitesine girilerek gerekli işlemler yapılır. E-mesem.meb.gov.tr adresine girilerek başvuru yapılabilir.

MESEM sistemine e-Devlet şifresi ile girilebilir. Aynı zamanda kimlik numarası da sisteme girilmelidir. MESEM internet sitesinden belge sorgulama işlemleri de yapılabilir. Bunun için ilk olarak belge numarası yazılmalıdır. Ardından T.C. kimlik numarası yazılır. Ekranda belirtilen doğrulama kodu yazılarak belge sorgulanır.

Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır?

Kalfalık belgesi almak için MESEM’e başvuru yapılmalıdır. MESEM tarafından yılda üç defa sınav düzenlenir. Sınavda 5 üzerinden 2 alanlar, kalfalık belgesi almaya hak kazanır. İlk olarak MESEM’e kayıt yaptırılması gerekir. Ardından teorik ve pratik eğitim süreci tamamlanmalıdır. Sınavda yeterli puan alanlara kalfalık belgesi verilir.

Precise drawing and measuring on floor

En az üç yıllık çıraklık eğitim merkezi diploması olanlar, doğrudan kalfalık belgesi alabilir. Kalfalık belgesi aldıktan sonra beş yıl çalışanlar, ustalık belgesine başvurabilir.

Kimlere Kalfalık Belgesi Verilir?

Kalfalık belgesi alabilecek kişiler arasında meslekte 8 yıl deneyimi olanlar yer alır. Aynı zamanda 19 yaşından büyük olma şartı da vardır. Mesleki Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen eğitimlere katılmak da gereken şartlardan biridir.

2023 Kalfalık Belgesi Ücreti

2023 kalfalık belgesi ücreti 240 TL’dir. Bu ücreti, sınav başvuru tarihi içerisinde yatırmak gerekir. Başvuru ücreti yatırıldıktan sonra sınava girilir. Ancak ilk olarak eğitim süreci tamamlanmalıdır. Çıraklık eğitim merkezlerinden mezun olanlar, doğrudan kalfalık sınavına girebilir. En kolay ustalık ve kalfalık belgesi alma işlemleri sonrasında ilgili meslekte çalışmaya başlayabilirsiniz.

Aşçı Kalfalık Belgesi Alma

Aşçı kalfalık belgesi almak için e-MESEM sisteminden başvuru yapılmalıdır.

Berber Kalfalık Belgesi Almak

Berber kalfalık belgesi almak için MESEM eğitim ve sınav süreci tamamlanmalıdır. Mesleki deneyimi olanlar, eğitim almadan doğrudan sınava girebilir.

Eczane Kalfalık Belgesi

Eczane kalfalık belgesi almak için Mesleki Eğitim Merkezine başvuru yapılır.

Elektrik Kalfalık Belgesi Alma

Elektrik kalfalık belgesi almak isteyenler mesleki tecrübeleri varsa doğrudan sınava girebilir. Deneyimi olmayanlar, eğitim aşamasını da tamamlamalıdır.

İnşaat Kalfalık Belgesi Almak

İnşaat kalfalık belgesi almak için MESEM internet sitesinden başvuru yapılmalıdır.

Kuaför Ustalık Belgesi Şartları

Kuaför ustalık belgesi almak isteyenler, gerekli belgelerle Mesleki Eğitim Merkezine başvurabilir. İnternet üzerinden de başvuru yapılabilir. Kuaför ustalık belgesi için MESEM eğitimleri tamamlanmalıdır.

Aşçı Ustalık Belgesi Şartları

Aşçı ustalık belgesi şartlarını sağlayanlar, Mesleki Eğitim Merkezine başvuru yapabilir. Aşçı kalfalık belgesi olanlar, doğrudan sınavlara girerek ustalık belgesi alabilir.

KAYNAK;

Mesleki Eğitim Kanunu için TIKLAYINIZ

Yorumlar

  1. Cengiz kus dedi ki:

    Merhaba Emekli kişi nasıl unlu mamuller ustalık belgesi alabilir. Teşekkürler

  2. Nihat dedi ki:

    Kosgepten aldığım sertifika CAD cam ile ustalık belgesi yerine geçer mi .neyapmaliyim ..sertifika ustalık belgesi gibi işyeri asma işine yeterlimi

  3. Berat dedi ki:

    Merhabalar ustalik belgesi nasil alirim

  4. Matbaacı dedi ki:

    Merhaba. Matbaa ustasıyım 12 yillik belge nerden nasıl alabilirim.

  5. ahmet dedi ki:

    ben anadolu teknik lise mezunuyum ve aynı alanla ilgili önlisans mezunuyum. kalfalık ve ustalık sınavına girmem gerekiyormu?

  6. Hüda dedi ki:

    Merhaba MYK seviye 4 belgem var kalfalık denkliği yaptırabilir miyim

  7. Yaşar dedi ki:

    Merhaba ben 14 yıl oldu su tesisat işinde çalışıyorum ustayım kalfalık ve ustalık belgesi almak istiyorum direk sınavına girebilir miyim kurslara gitmeden sınavlar Eylül’deki sınava girebilir miyim ortaokul mezunuyum

  8. Ferdi dedi ki:

    Tesisat mezunuyum ustayım dükkan açmak için ustalık belgesi yinede gereklimi

  9. Sn.Emrah dedi ki:

    Merhaba ben berberim kalfalık belgem ustalık yok bayadır çalışyorum ama sigortasız çalıştım ustalık belgesi almam mümkünmü

    1. Abdullah TALAYHAN dedi ki:

      2009 ile 2015 yılları arası parça parça çıraklık eğitim merkezinde okumuş olduğum 714 günüm var sigorta dökümünde mevcuttur. Daha sonra 3 yıllık kalfalık eğitimini tamamlamak nasip olmadı. çok sonradan denklik yolu ile 35. Madde den kalfalık belgesi aldım ve şuan açık lise mezunuyum. 16. Maddeden nasıl kalfalık alabilirim ? Teşekkürler

  10. Cem dedi ki:

    Merhaba 35. Madde kalfalık belgem var bu meslekten 10 yıldan fazla sigortam bulunuyor fakat Almanya için 16.madde gerekiyor çözüm önerebilseniz mutlu olurum

  11. KÖÇERİ dedi ki:

    MERHABA BEN ŞUAN BAYAN TERZİLİĞİ YAPIYORUM KALFALIK BELGESİNİ ALDIM USTALIK BELGESİNİ ÇIKARMAK İSTİYORUM BUNUN İÇİN İŞ YERİ UNVAN BELGESİ VE SİGORTA PRİMLERİM VAR BU YETERLİ MİDİR

  12. Recep dedi ki:

    Merhaba ben 21 yaşına giricem bu sene ve 8 yıldır erkek kuaförüyüm ama herhangi bir belgem yok kalfalık belgesi alabilmem için direk sınava girip alabilme gibi bir şansım oluyor mu

  13. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar ben elektrik elektronik ve cep telefonu tamiri eğitimi aldım, Almanyaya gidebilmem icin , Calisma Vizesi alabilmemiz icin lazim olan Usta veya Ciraklik Mezunlugu (Elektrik) belgelerini almam lazım bunu nasıl sağlayabilirim acaba İşletme mezunuyum yardımcı olursanız çok sevinirim

  14. Mehmet dedi ki:

    Merhaba ben lise mezunuyum ama kalfalık belgemde var iş başvuru şartında o mesleğe ait dallardan birinden mezun olmam gerektiği yazıyor kalfalık belgemde ise dal olarak meslek yazıyor geçerli sayılır mı

  15. Mesut dedi ki:

    Merhaba su tesisatı tamir montaj iş yapıyorum küçük bir dükkan açmak istiyorum dükkan için ustalık belgesi gereklimi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      evet gerekmektedir.