Trafik Kazası Sorgulama
Her gün binlerce araç ülkemizde trafiğe çıkıyor. Trafiğe çıkan bu araçlar için belirli kurallar belirleniyor ve sürücülerin de bu kurallara uyması bekleniyor. Fakat bazen kasti olarak ya da istemeden sürücüler bu kuralların dışına çıkabiliyor. Trafik kurallarına uyulmadığı zaman trafik kazalarının meydana gelme olasılığı artış gösteriyor. Biz de bu yazımızda trafik kazası sorgulama işlemi hakkında bilgi vereceğiz.
Gelişen teknoloji sayesinde artık kurumlara gitmeden birçok işlemi yapabilmekteyiz. Trafik kazası sorgulama işlemi de teknoloji ile birlikte gelişmeler gösterdi. Bu sayede artık trafik kazası sorgulamak için Emniyet Genel Müdürlüğüne gitmenize gerek yok. İnternet üzerinden kolayca trafik kazası sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
Trafik kazası sorgulama işlemi sayesinde sadece kazanın nasıl olup olmadığına değil, kaza tespit tutanağına da ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda itiraz işlemlerini de bu sorgulama sayesinde yapabilirsiniz.
Trafik Kazası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Trafik kazası sorgulama işlemlerini internet üzerinden birkaç adımda halledebilirsiniz. Bu işlem için ekstra bir şifreye ihtiyacınız yoktur. Trafik kazası sorgulama işlemi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için yazımızın sonunda verdiğimiz linke tıklayabilirsiniz. Linke tıkladığınızda karşınıza gelen sayfada sizden bazı bilgiler istenmektedir.
Bilgileri girmeden önce hangi bilgiler yardımıyla trafik kazası sorgulamak istediğinizi belirlemelisiniz. Sitede size üç farklı trafik kazası sorgulama şekli verilmiştir. Bunlar; plaka ve sigortalı TC kimlik numarası ile sorgulama, plaka ve sigortalı vergi kimlik numarası ile sorgulama ve plaka ve sürücü TC kimlik numarası ile sorgulamadır. Hangi bilgi ile trafik kazası sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız onu seçin ve sizden istenen bilgileri girdikten sonra “Ara” butonuna basın.
Kaza Tespit Tutanağı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Trafik kazalarında önemli olan diğer bir konu da kaza tespit tutanağıdır. Kaza tespit tutanağı sisteminin nasıl işlendiği bilinirse daha rahat işlem yapılabilir.
Kaza tespit tutanağı ile ilgili olan işlemler en az 2 sürücünün olduğu trafik kazalarının sonucunda doldurulan kaza tespit tutanaklarının gerekli kurumlara gönderilmesi ile başlamaktadır. Gönderilen sigorta şirketleri, kendisine gelmiş olan kaza tespit tutanaklarını belirlenen zaman içerisinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletmekle yükümlüdür.
Söz konusu olan tutanakların Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletilmesinden sonra sigorta şirketleri kusur oranları ile ilgili değerlendirme yapar. Bunu sonucunda, iki taraf kusur oranında anlaşırsa dosya kapanır. Fakat anlaşamazsa dosya Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na gönderilir ve burada sonuçlanır.
Kişiler kendileri ile alakalı olan kaza tespit tutanaklarına itiraz da edebilir. Bunun için ilk olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sonuçları iletmesini beklemelidirler. Sonra da sistem üzerinden trafik kazası sorgulama yaparak kaza tespit tutanağını görüntüler ve yine sistem üzerinden online olarak kaza tespit tutanağına itiraz edebilirler.
Maddi hasarlı olan trafik kazalarında kazayı yapan kişiler, sürücü görüşleri kısmında kazanın nasıl olduğu ile ilgili bilgi verir ve Maddi Hasarlı Trafik Kaza Tespit tutanağını imzalar. Kazaya karışmış olan kişiler tarafından imzalanmamış olan tutanaklar geçersiz sayılır. Eğer kazaya ikiden fazla araç karışmışsa, o zaman birden fazla form kullanılabilir ve formlar fotokopi ile çoğaltılabilir. Tutanaklara ek olarak araçların olay yerindeki fotoğrafları eklenmelidir. Kazaya karışmış olan araçların sahipleri, karşı tarafla ilgili ve kendisi ile ilgili belgeleri kendi sigorta şirketine göndermek zorundadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tespitlerin sonucunda şirketler anlaşamazsa, son durum Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından belirlenmektedir.