ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Trafik Alkol Promil Sınırı

Trafik Alkol Promil Sınırı
04.10.2017

Günümüzde trafikteki şoförlerin kuralları ihlal etmesi ya da yanlış davranışlarda bulunmaları nedeni ile çeşitli kazalar yaşanabilmekte. Alkol kullanmış ve hala tesirinde olan sürücülerin ise trafiğe çıkması sonucunda kazalara sebebiyet vermeleri de oldukça sık karşılaşılan bir durum.

Kamu hizmetinde çalışan sürücülerin ya da ticari araç sürücülerinin trafiğe çıkmaları ise yasalar gereği kesin olarak yasaktır. Kamu hizmetinde ya da ticari araç kullanan sürücülerin dışında diğer sürücülerin trafikte araç kullanmaları için ise belirli bir yasal sınır getirilmiştir. Bu yasal sınır; bir litre kanın içerisinde yarım gram alkole eş değer olan 0.50 promil sınırı olarak belirlenmiştir. Promil için hesaplar yapılırken kanın hacmi ve alkolün ağırlığı arasında bir orantı kurulmaktadır.

0.20 alkol promil düzeyinden itibaren promil miktarı arttıkça kişinin üstünde neden olabileceği olumsuz etkiler de artmaktadır. Kişinin kanındaki promil oranı yaşına, metabolizma sistemine ve cinsiyetine göre değişkenlik göstereceği için kaç bardak alkolün 0.50 promil alkol sınırına denk geldiğini hesaplanamaz çünkü pek çok içkinin içerisinde bulunan alkol oranı farklıdır. Bu nedenle trafiğe çıkmadan önce kişilerin hiç alkol almaması en sağlıklı ve doğru seçim olacaktır.

Alkolün olumsuz etkileri sonucunda yapılan trafik kazaları çoğaldığı için, trafikte yapılan denetimler arttırılmıştır. Bunun yanı sıra alkol promil sınırını geçen kişilere uygulanan cezalar ile trafikte alkollü araç kullanımının önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Trafikte yetkililer tarafından yapılan alkol kontrolleri sırasında ya da sürücünün alkol kullanmış olabileceğinden kuşku duyulduğu takdirde alkolmetre ile ölçüm yapılır. Yetkililerde alkolmetre cihazının bulunmaması durumunda ise yetkili kişiler sürücü kişinin durumu ile ilgili gözlem yapar ve bir alkol test raporu düzenler. Alkolmetre ile yapılan ölçüm ya da yetkilinin yaptığı gözlem sonucunda kişinin 0.50 promil alkol sınırının üzerinde olduğu ve araç kullanmasının doğru olmadığı halde araç kullanmaya devam ettiği tespit edilirse cezai işlemler uygulanır.

Aracın sürücüsü alkolmetre ile yapılan kontrol sonrası alkollü olduğu ortaya çıkarsa ve bu alkol 0.50 promil sınırını geçmiş ise para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra sürücü belgesine yani ehliyetine altı aylık süre boyunca trafik polisi tarafından el konur. Diğer yandan kullandığı araç da trafiğe çıkmaktan men edilir.

Daha önce alkol testinden geçememiş ve ehliyetine el konulmuş kişi, ceza süresi bittikten sonra tekrar alkol promil sırını geçerek trafikte yakalanırsa, para cezası uygulanır. Bunun yanı sıra bu kural ihlali ikinci kez yaşandığı için de ehliyetine iki yıllık süre için el konur. Aracı trafiğe çıkmaktan da men edilir.

Daha önce alkollü araç kullanımı sebebiyle iki kez cezaya maruz kalmış kişi, üçüncü kez de alkollü araç kullanmaktan yakalanırsa, bu sefer yine para cezasına çarptırılır. Sürücü belgesine 5 yıllığına el konur ve 6 aydan kısa olmayacak şekilde hapis cezası uygulanır. 5 yıl dolduktan sonra ise sürücüye psikiyatri muayenesi ve psiko-teknik değerlendirme yapılır. Bunun sonucunda durumu uygun görülürse trafiğe çıkma belgelerini geri alabilir.

Yorumlar

  1. yasin yüksel dedi ki:

    merhabalar

    1 hafta önce tek taraflı maddi hasarlı kaza geçirmem sebebi ile saat 19:10 da hastaneye ambulans ile getirildim.saat 21:47 de jandarma tarafından alkolmetreye 6 defa üfletmeleri sonucu 0.41 promil alkol çıktı.fakat yönetmelik gereği geriye dönük her saat başına 0.15 promil eklemeleri sonucu toplamda 2 saat için eklediler ve toplamda 0.30 + 0.41 ekleyip 0.74 ile ehliyetimi aldılar.
    sorum şu ;ben kazayı hastanede saat 19.00 civarı yaptım dedim ve tutanak da 19:00 işlendi.fakat ben kazayı 18:35 te yaptım.ambulansı 18:40 ta aramış arkadaş bunların kayıtları var.
    şimdi kaza saatinden alkolmetreye üfleme saati arası toplam 3 saat 10 dk yapıyor.yönetmelik gereği her saat başına 0.15 promil alkol eklediklerini düşündüğümüzde benim kaza saati ile üfleme satti 3 saat 10 dakika geçtiğinden promil eklemeleri normal mi?insan hiç alkol içmese bile yediklerinden bu şekilde 0.45 promil ekleseler ehliyeti alabilirler.bilgi verebilirseniz sevinirim