emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Son Dakika : EYT Teklifi Meclise Verildi

Son Dakika : EYT Teklifi Meclise Verildi
24.10.2018

Emeklilikte yaşa takılanlar için meclise verilen teklifleri yazmıştık. EYT mağdurlarını umutlandıran yasa teklifi dün meclise verildi. Hükümetin bu konuya mesafeli durduğunu da belirtmiştik. Bugün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada “Bizim kitabımızda yorgunluğun tembelliğin, yeri yoktur. Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ülkemiz bu yükü kaldıramaz ama siyasette isteyenlerin yolu açıktır.” diyerek emeklilikte yaşa takılanların umutlarını azaltacak bir açıklamada bulundu. Şimdi gözler meclisteki diğer partilerin kararlarında.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan EYT Açıklaması

Gündemde Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yasa teklifleri var Biz Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Ülkemizdeki mevcut sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Bu hususların biri de yaş şartı. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında bu uygulama var. Bu başlık altında bir dernek var. Bu derneğin başındaki kişinin durumu bile sosyal güvenliğin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının kanıtı. 1992’de sisteme kayıt olmuş. Bu hanımefendi eski sistemde 38 yaşında emekli olacaktı. Bu hanımefendi 2022’de 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak.

Sadece emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 20 yıl çalışıp, 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Buna hiçbir ülke dayanamaz. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulamadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü. Bugün ortalama emeklilik yaşı 52’dir. Bu AB’de 65’tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor. Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Biz böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez. Sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağın içine niye sürükleyelim? Türkiye geçmişte popülist politikalardan çok çekti, gelin yeniden bu tehlikeli alışkanlığı hortlatmayalım. Bu yasa ileri değil geriye gitmektir.

EYT Yasası Meclisten Geçebilir mi?

TBMM’de halen görev yapan 596 milletvekilinden 290’ı AK PARTİ’den. Buna göre, diğer partilerin sandalye sayısı, yasa teklifini geçirmeye yetiyor. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem’in, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla verdiği Emeklilikte Yaşa takılanların durumuyla ilgili yasa teklifiyle birlikte, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, CHP’li Gürsel Tekin’in ve HDP’ lilerin verdikleri aynı konudaki yasa teklifleri Plan ve Bütçe Komisyonu’ na gönderilmişti. Komisyon çalışmalarının ardından teklifin Genel Kurul’da önümüzdeki günlerde oylanması bekleniyor.

Görüşümüz : Ülkemizdeki çalışma şartları ve geçim zorlukları baz alınarak yeni bir emeklilik yasası düzenlenebilir. Yaş şartı konabilir ancak bu yaş Kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 olmalıdır. Keza bu yaşlarda herhangi bir sebeple işinden olan bir çalışanın işsizliğin çift haneli oranlara ulaştığı bu dönemde iş bulabilmesi çok zor. Umarız bir an evvel bu çalışmaya başlanır.

Yorumlar

  1. Hakan KAÇAR dedi ki:

    Merhaba ben 29.06.1978 doğumluyum 06.08.1993 ssk girişliyim 4086 günüm var 6 ay kısa dönem askerlik yaptım yaşa takılanlar yasası çıkarsa kaç yaşında emekli olabilirim. teşekkürler.