SGK

SGK Borç Yapılandırma Kimleri Kapsıyor, Kimler Yapılandırmadan Yararlanabilir ?

Son günlerde gündeme gelen Sosyal Güvenlik yapılandırma konusu, özellikle pek çok borcu olan kimse tarafından merak ediliyor. Uygulanacak olan yapılandırma belirli konularda borçları olanları içeriyor bu yüzden yapılandırmadan yararlanmak isteyenler bu noktalara dikkat etmeleri gerekiyor.

Yapılandırmadan Kimler Yararlanıyor?

Mecliste gündeme gelen sosyal güvenlik yapılandırması görüşülmekte olan istihdam teşvikleri kapsamında görüşülen kanun teklifine eklenmiş olan bir madde özelliği taşıyor ve bu kapsamda vergi borçlarından sosyal güvenlik primlerine kadar geniş bir kesimde oluşan borçların yapılandırılarak daha kolay ödenmesine olanak tanıyor. Kanun tasarısının son detayları da mecliste görüşülmeye devam ediyor, yakın bir zamanda da çıkması bekleniyor. Ancak konuyla ilgili pek çok kişi hangi borçların yapılandırmaya dahil edileceğini ve bu yapılandırmadan kimlerin yararlanacağı merak ediyor. Öncelikle yapılandırma Bağkur’lulardan işçilere kadar geniş kesimleri içerecek.

Kanun yasalaşması halinde tüm sosyal güvenlik primleri, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası prim borçları, sosyal güvenlik destek prim borçları, isteğe bağlı olarak emekli olmak isteyenlerin ödedikleri primler, Bağkur’luların durdurulmuş olan sigortalılık sürelerine ait primler ve genel sağlık sigortası primleri yapılandırma kapsamında olacak. Aynı zamanda bu primlere ait olan gecikme cezaları ve gecikme zamları da yeniden yapılandırma kapsamına alınacak. Daha kısa bir ifade ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan tüm borçlar yapılandırma kapsamında tutulacaklar. Buna prim borçları da dahil edilecek ve ortala 1,2 milyon kimsenin yapılandırmadan yararlanması bekleniyor.

Borç Yapılandırma Nasıl Yapılacak?

SGK borçları yapılandırma için nasıl gerçekleşeceği de merak ediliyor. Yapılandırma için ise en önemli tarih 31 Ağustos 2020 tarihi olarak öne çıkıyor. Bu tarihe kadar olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına dahil edilecek. Bu tarihten sonra oluşan borçlar için ise yapılandırma yapılmayacak. Borçlarını yapılandırmak isteyenler bu bakımdan kanunun çıkmasının ardından yıl sonuna kadar başvurularını yapmak durumundalar. Yapılandırma için başvuranlar ise iki durum ile karşılaşacaklar. İlk durum peşin ödeme, diğer sunulan seçenek ise taksitlendirme içerecek.

Bu durumda, borcun 2021 yılının Şubat ayına kadar peşin şekilde ödemenin tercih edilmesi halinde asıl borç yani anaparanın tamamının yatırılması durumunda gecikme faizlerinde ve cezaların yüzde 90’ınında indirim ya da silinme yapılacak. Borcun tamamının 2021 yılının Nisan ayına kadar ödenmesi durumunda ise gecikme faizi ve cezaların yüzde 50’si silinmiş olacak. Borcun taksitlendirilmesi halinde ise 6, 9, 12 ve 18 aylık taksit sürelerinden yararlanmak mümkün olacak. Taksitlerin ödemesi ise aylık olarak değil 2 aylık sürelerde yapılacak. Bu bakımdan 12 aylık taksit ödemesini seçenler, iki ayda bir ödeme yapıldığı için toplam borçlarını 24 ay içinde bitirecekler. 18 ay olarak tercih edenler ise 36 ayda borçlarını ödeyecekler. Ancak taksit sayısının artması kapsamında ana para üzerine enflasyon farkı eklenecek. Bu yüzden uzun vadeli taksit seçecekler, oluşacak faiz tutarını göz önünde tutmaları gerekiyor.

Bağkur Yapılandırmasını İçeriyor

Bağkur’lular yani 4B kapsamında olanlar için biriken prim borçları oldukça büyük sorunlar yaratıyor. Özellikle koronavirüs salgını yüzünden pek çok Bağkur’lu primlerini ödeyemediler. Bu yapılandırma ile Bağkur’lulara büyük bir avantaj sağlanırken aynı zamanda son gelişmelere göre Bağkur’lu olanların bu yapılandırmaya dikkat etmeleri gerekiyor. Tasarının yasalaşması halinde iki ay içinde borcu olan Bağkur’lular, borçlarını ödemeleri ya da yapılandırmak durumundalar. Ödeme yapmaz ya da yapılandırma yapmazlarsa bu durumda sigortalılıkları durdurulacak, borçlu oldukları dönem de sigorta kapsamında sayılmayacak. 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren yeniden sigortalılıkları başlatılmış olacak. Bu durum ise emeklilik süresine büyük etki edecek.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir