ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?

Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?
25.01.2023

Özel güvenlik görevlisi olmak için gerekli yerlere başvurmalısınız. Devlet tarafından bazı kurumlara güvenlik sertifikası verme yetkisi verilir. Bu kurumlar başvuru sahiplerine silahlı ve silahsız olarak sınıflandırılan sertifikaları verir. Sertifikalar belirli bir eğitim döneminin sonunda verilir.

Özel güvenlik görevlisi olmak için eğitim sonunda düzenlenen sınavda başarılı olmanız şarttır. Sınav, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenir. Sınavda başarı olmak isteyenlerin alması gereken asgari puan 60’dır. 60 alamadığınız takdirde tekrar sınava girme şansınız bulunur.

Özel güvenlik görevlisi sınavları bir yıl içerisinde 6 defa yapılır. Sınavların sık sık yapılması sayesinde istediğiniz zaman sınava girerek sertifikanızı alabilirsiniz. Böylece yılın hangi zamanlarında müsaitseniz başvurunuzu yapabilirsiniz.

Erkeklerde Özel Güvenlik Olma Şartları

Erkeklerde özel güvenlik olma şartları kadınlarla hemen hemen aynıdır. Bu mesleği yapabilmek için hastanelerden güvenlik görevlisi olabileceğinize dair belge almalısınız. Bu belge, silahlı ve silahsız güvenlik görevlisi olmak isteyenler tarafından alınmalıdır.

Silahsız güvenlik görevlisi olarak çalışmak isteyenlerin şu şartları sağlaması gerekir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az ilköğretim kademesinde bir eğitim kurumunu bitirmiş olmak
  • 18 yaşını tamamlamış olmak
  • Mesleğin yapılmasını engelleyecek bir kusura sahip olmamak
  • Adli sicil yönünden problem teşkil edecek bir durum olmaması
  • Kamu haklarından yararlanabilir olmak
  • Akli dengesi yerinde olmak
  • 6 ay veya daha fazla süreli hapis cezasına çarptırılmamak

Kadınlar Nasıl Özel Güvenlik Görevlisi Olabilir?

Kadınların özel güvenlik görevlisi olması yukarıda bahsi geçen şartları taşımalarına bağlıdır. Boy ve kilo gibi konularda belirli sınırlar söz konusu değildir. Ancak mesleğin gerekliliklerinin yerine getirilmesini engelleyecek bir boy ve kilo sorun yaratabilir.

Kadınlar özel görevlisi oldukları takdirde koruma ve kollama sorumluluğunu yerine getirir. Görevliler hem bir alanın hem de insanların güvenliğinden sorumlu olabilir. Bazı yerlerde ortamın güvenliği kameralar üzerinden sağlanır. Öte yandan giriş-çıkışların denetlenmesi, üst arama yapılması gibi durumlar da söz konusu olabilir.

Silahsız ve silahlı güvenlik görevlileri olağanüstü durumlarda o yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine bilgi verir. Suçlular ya da şüpheli şahıslar kolluk kuvvetlerine bildirilir. Özel güvenlik görevlilerinin gözaltına alma, tutuklama gibi yetkileri yoktur.

Kimler Özel Güvenlik Görevlisi Olabilir?

Özel güvenlik görevlisi olabilecek kişiler konusunda bazı sınırlamalar söz konusudur. Bu sınırlama kapsamında konulan şartları sağlamayanlar, sertifika alma hakkına sahip değildir. Silahlı güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise ve dengi olan bir okuldan mezun olmak
  • Sağlık açısından mesleği yapmaya engel bir durumu bulunmamak
  • En az 21 yaşında olmak
  • Akıl sağlığı açısından bir problemi olmamak
  • Adli sicil kaydı temiz olmak
  • Mesleğin ifa edilmesini engelleyecek bir durumu bulunmamak
  • Kamu hakları yönünden bir kısıtlamaya tabi olmamak
  • İşlediği suç nedeniyle bir yıldan fazla tutuklu kalmamak

Yukarıda yer alan şartları sağlayan kadın ve erkekler, güvenlik görevlisi olmak için başvuru yapabilir. Başvurunuzu yaptıktan sonra eğitim ve sınav sürecini başarıyla tamamlarsanız sertifika alabilirsiniz.

Özel Güvenlik Görevlisi Olmak İçin İstenen Evraklar

Özel güvenlik görevlisi olmak için istenen evraklar, kimlik alma sürecinde teslim edilmelidir. Evraklar arasında sağlık raporu vardır. Özel güvenlik görevlisi olmak isteyenler aile hekimlerine ya da hastanelere giderek rapor almalıdır.

Hekim tarafından yapılacak incelemeler neticesinde kişinin mesleğe uygun olup olmadığı belirlenir. Kişiler mezuniyet durumlarını gösteren diplomayı da ibraz etmelidir. Silahlı olarak çalışacak kişilere lise mezuniyet şartı aranır. Silahsız çalışacakların ise ilköğretim mezunu olması yeterlidir.

Güvenlik arşiv araştırma formu da sizden istenen bilgiler arasındadır. Forma fotoğraf da eklendikten sonra mahalle muhtarınız tarafından imzalanır. Fotoğraflar biyometrik çekim yöntemleri kullanılarak elde edilmelidir. Adli sicil kaydı, kan grubu kartı, harç yatırıldığını gösteren belge istenilen diğer evraklardır.

Özel Güvenlik Görevlisi Sertifikası Nasıl Alınır?

Özel güvenlik görevlisi sertifikası almak için eğitim, sınav ve diğer şartları taşımanız gerekir. Sınav, Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılır. Sınavdan en az 60 alanlar başarılı sayılır. Sınav harcını ödediğiniz takdirde yıl içerisinde 6 kez tekrarlanan sınavlara başarılı olana kadar girebilirsiniz.

Silahlı sertifika almak için başvuru yapanların 120 saatlik eğitimi tamamlaması gerekir. Dersler 15 gün boyunca devam eder. Üç gün de silahlı eğitimler gerçekleştirilir. Silah derslerinin iki günü teorikdir. Bir gün ise atış eğitimi yapılır.

Eğer silahsız eğitim alacaksanız toplam 100 saat ders görürsünüz. Bu eğitim 15 gün boyunca devam eder. Belirli bir miktar devamsızlık hakkınız da vardır. Mazeretsiz 10 saat ve mazeretli 10 saat devamsızlık hakkınız vardır.

Silahlı Özel Güvenlik Olma Şartları

Silahlı özel güvenlik olma şartları ve silahsızın arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar arasında en dikkat çekici olanı mezuniyete ilişkindir. Silahlı sertifika alacak olanlar için lise mezuniyeti şartı vardır. Bunun dışındaki şartlar genel olarak benzerdir.

Silahsız ve silahlı arasında eğitim yönüyle farklılık vardır. Silahlı eğitim almak isteyenlerin atış talimlerine de katılması ve bu eğitimlerde başarılı olması gerekir. Böylece mesleğe başladıktan sonra müdahale gerektiren durumlarda zorlanmadan işinizi yapabilirsiniz.

Silahlı özel güvenlikler kamu kurumlarında, özel şirketlerde ve çeşitli yerlerde çalışabilir. Özel güvenlik maaşları asgari ücretten başlayarak daha fazla olabilir. Silahlı güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin mesleğin gerekliliklerini düşünerek işin kendisine uygunluğundan emin olması gerekir.

Silahsız Özel Güvenlik Olma Koşulları

Silahsız özel güvenlik olma koşulları silahlıyla kıyaslandığında daha kolay olarak nitelendirilebilir. İlköğretim mezunları silahsız sertifika alabilir. Ancak bu kişilerin silahlı sertifika alması mümkün değildir.

Silahsız özel güvenlik görevlileri için yaş şartı da daha azdır. 18 yaşını tamamlamış olmak yeterlidir. Ancak silahlı sertifikalar için yaş 21’e yükselir. Gerekli şartları sağladığınız takdirde sözleşmeli ya da kadrolu olarak devlet kurumlarına da girebilirsiniz.

Özel Güvenlik Olma Kanunu

Özel Güvenlik Olma Kanunu, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun olarak adlandırılır. Bu kanun kapsamında mesleğe ve bu mesleği yapan kişilere ilişkin hükümler düzenlenir.

Kanunda belirtilenlere göre firmalar, İçişler Bakanlığından izin alarak özel güvenlik alanında faaliyet gösterebilir. Özel güvenlik görevlilerinin yetkilerine ilişkin de sınırlama vardır. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Dedektörle arama yapma
  • Eşyaları X-Ray aracılığıyla kontrol etme
  • Kimlik sorma
  • Yakalama
  • Yardım için iş yeri ve konutlara girme

Devlette 657 Koruma ve Güvenlik Memuru Nasıl Olunur?

Devlette 657 koruma ve güvenlik memuru olmak için açılan kadrolara başvurmak gerekir. Öte yandan KPSS puanıyla da alımlar yapılabilir. Bu nedenle mezuniyetinize uygun şekilde KPSS sınavına da girmelisiniz.

Devlette güvenlik görevlisi olarak bir kuruma sözleşmeli girebilirsiniz. Dönem dönem sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bundan yararlanarak siz de devlet kurumlarında kadrolu çalışmaya başlayabilirsiniz. Özel güvenlik görevlisi olmak için sertifikanızı aldıktan sonra devlet alımlarını takip etmelisiniz.

Havalimanı Özel Güvenlik Olma Şartları

Havalimanı özel güvenlik olma şartları; T.C. vatandaşı olmak, akıl sağlığı yerinde olmak, vücut sağlığı uygun olmak ve sınavdan geçerli puan almak şeklinde özetlenebilir.

Banka Özel Güvenliği Nasıl Olunur?

Banka özel güvenlik olma şartları noktasında kurumların özel koşulları olabilir. Bunun dışında; T.C. vatandaşı olmak, akıl sağlığı yerinde olmak, vücut sağlığı uygun olmak ve sınavdan geçerli puan almak şeklinde şartlar da vardır.

AVM’de Özel Güvenlik Nasıl Olunur

AVM’de özel güvenlik olma şartları noktasında kurumların özel koşulları olabilir. Bunun dışında; T.C. vatandaşı olmak, akıl sağlığı yerinde olmak, vücut sağlığı uygun olmak ve sınavdan geçerli puan almak şeklinde şartlar da vardır.  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.