ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2023 Nikâh İçin Gerekli Belgeler ve Ücreti

2023 Nikâh İçin Gerekli Belgeler ve Ücreti
01.09.2023

2023 nikâh için gerekli belgeler ve ücret ödemesi ile nikâh işlemleri başlatılır. Nikâh yapabilmek için ilk önce birtakım belgeler tamamlanmalıdır. Ardından ücret ödemesi yapılır. 2023 nikâh için gerekli belgeler ve ücret ödemesi ile nikâh günü alınabilir.

Evlenmek isteyen çiftlerin resmi nikâh kıydırmak için yaşadıkları şehrin, ilçenin belediyesine başvurması gerekir. Başvuru, erkeğin ya da kadının yaşadığı yerdeki belediyeye yapılabilir. Evlenmek isteyenler, nikâh için belge teslimini ve ücret ödemesini yaptıktan sonra gün belirlenir.

Çiftlerin belediyeler tarafından belirlenen gün ve saatte seçilen nikâh salonunda olması zorunludur. Nikâh sırasında iki şahit bulunmalıdır. Nikâh memuru çifte evlenmeyi kabul edip etmediklerini sunar. Çiftler, evet cevabını vererek nikâh akdini gerçekleştirir.

Nikâh Kıymadan Önce Neler Yapmak Gerekir?

Nikâh kıymadan önce yapılması gerekenler arasında evrakları toplamak ve belediyeye başvurmak vardır. İstenilen evrakların belediyeye teslim edilmesi gerekir. Evraklar belediyeye teslim edildikten sonra gün belirlenir.

Nikâh kıymadan önce aile hekiminden sağlık raporu alınır. Nikâh başvurusuna hem kadın hem de erkek beraber gelmelidir. Eğer kadın ya da erkek 17 yaşından küçükse aile mahkemesinden evlenme izni alınmalıdır. On yedi yaşını dolduran ancak on sekiz yaşını doldurmayanların nikâhı, anne ve baba rızasıyla kıyılır.

Kadın daha önce evlenmiş ise boşanma tarihinden itibaren 300 gün geçmelidir. Bunun yerine mahkemeden iddet müddetinin kaldırılması kararı da alınabilir. Belediyeye teslim edilecek evrakların yasal geçerlilik tarihinin sona ermemiş olması da şartlar arasındadır.

Online Nikâh Tarihi Almak Mümkün mü?

Online nikâh tarihi almak mümkündür. Bunun için başvurular, belediyelerin kendi internet sayfalarından yapılır. Nikah yapmak istediğiniz ilçenin web sitesine giriş yaparak online randevu alabilirsiniz.

E-Devlet’ten Nikâh Salonu Durumu Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet’ten nikâh salonu durumu sorgulama yapmak mümkündür. Bunun için ilk önce turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

Buradan ikamet ettiğiniz yer belediyesini seçerek işlemlere devam edebilirsiniz.

Gelen ekranda ilk olarak nikâh salonu seçimi yapılmalıdır.

Nikâh salonu seçimi yapıldıktan sonra tarih seçilmesi gerekir. Ardından “Sorgula” yazan alana tıklanır.

2023 Nikah Ücretleri

Resmi nikâh için ödenecek ücret, yıllara göre değişiklik gösterir. Örneğin, Buca Belediyesinin 2023 yılı ücretleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

2023 Yılı Nikah Ücreti Tarifesi

Nikah Ücreti445,00 TL
Hafta içi mesai dışı resmi nikah ücreti170,00 TL
Hafta sonu resmi daire nikah ücreti270,00 TL
Dış nikah ücreti420,00 TL

Nikâh salonunda ve mesai saatlerinde alınan nikâh ücreti ve mesai saatleri dışında alınan ücret farklıdır. Hafta içi ve hafta sonu için alınan ücretler de birbirinden farklıdır. En fazla ücret, dış nikâh için alınır. 2023 nikâh için gerekli belgeler ve ücret ödemesi yıllara göre farklılık gösterebilir.

Nikâh İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Nikâh için gereken belgeler, nüfus cüzdanı asılları, sağlık raporu, fotoğraf şeklindedir.

  • Nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası yer almalıdır. En son medeni hal bilgisi, nüfus cüzdanında belirtilmelidir. Kimlik belgelerinin fotoğraflı olması da istenen şartlar arasındadır. Nüfus cüzdanı en fazla 10 yıllık olmalıdır.
  • Aile hekimine gidilerek sağlık raporu alınmalıdır.
  • Fotoğrafların altı ay içerisinde çekilmiş olması gerekir.
  • Başvuru yapılması için adres beyanı belirtilmelidir.
  • 17 yaşından küçük çocukların aile mahkemesinden izin alması şarttır.
  • 17 yaşını tamamlayan ancak 18 yaşını doldurmayanlar, ailelerinin rızasıyla evlenebilir.
  • Kadın ya da erkeğin Türk vatandaşı olmaması durumunda belediyeye doğrudan başvurulmalıdır.
  • Kızlık soyadını kullanmaya devam etmek isteyenlerin müracaat anında bu konuda dilekçe yazması gerekir.

Nikâh İçin Sağlık Raporu Gerekir mi?

Nikâh için sağlık raporu alınması gerekir. Sağlık raporu, aile hekiminden alınmalıdır. Sağlık raporunda Akdeniz anemisi ibaresi yer almalıdır. Nikâh öncesinde akciğer filmi çekilir ve kan tahlilleri yapılır. Tahlillerle AIDS gibi bulaşıcı hastalıkları için tarama gerçekleştirilir. Aynı zamanda kan uyuşmazlığı olup olmadığına bakılır. Rapor olmadan sağlık işlemleri yapılmaz.

Aile Hekimi Sağlık Raporu : https://www.ssk.biz.tr/is-icin-saglik-raporu-nasil-ve-nereden-alinir/

Yapılan tahliller sonucunda olumsuz sonuçlar elde edilirse işlemlerin durdurulması söz konusu olabilir. Evlilik öncesinde SMA testi yaptırılması da zorunludur. Bu test de kan alınarak yapılır. SMA taşıyıcısı olunması halinde çiftler, doğrudan tüp bebek tedavisine yönlendirilir. Bu durumda olan çiftlerin tedavisi ücretsiz olarak yapılır.

Nikâh İşlemleri Ne Kadar Zaman Alır?

Nikâh işlemlerinin aldığı zaman genelde 24 saattir. 24 saat sonra nikâh kıyılabilir. Yıldırım nikâhı gibi bir durum yoktur. Evrakların toplanması için birkaç gün gerekebilir. Bu süre de dâhil edildiğinde 2-3 gün ayrılmalıdır.

Nikâh için ilk olarak belediyenin internet sitesinden randevu alınır. Daha sonra gerekli evraklar tamamlanmalı ve belediyeye teslim edilmelidir. Belediyeden gün alınır ve nikâh kıyılır. Nikâh işlemi için iki şahit gereklidir.

Nikâh Tarihinin Kaç Ay Evvel Alınması Gerekir?

Nikâh tarihinin alınması için süre sınırlaması yoktur. 24 saat önceden işlemler tamamlanarak ertesi gün nikâh işlemi gerçekleştirilebilir. Aynı gün içerisinde nikâh kıyılması zordur. Bu nedenle işlemleri birkaç gün önceden yaptırmakta fayda vardır.

Nikâh kıymak isteyen kişilerin ilk olarak gerekli belgeleri hazırlaması ve ardından belediyeye teslim etmesi gerekir. Belgelerde eksiklik olması halinde başvurunun sorunsuz tamamlanması mümkün olmaz. 

Nikâh Tarihi En Hızlı Şekilde Nasıl Alınır?

Nikâh tarihinin en hızlı şekilde alınması için tüm evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekir. Bu sayede ertesi gün nikâh kıyılabilir. Belediyelerin yanı sıra nikâh kıyma yetkisi olan farklı kurumlar ve kurum yetkilileri de vardır.

Nikâh kıyma yetkisi müftülükler tarafından kullanılabilir. Köylerde muhtar tarafından nikâh kıyılması söz konusu olabilir. Kadın ve erkeğin Türk vatandaşı olması durumunda konsoloslukta nikâh kıyılabilir. Yabancı ülkelerde kıyılan nikâhlar, Türkiye yasalarına uygunsa geçerli olur.

Resmi nikâh yapılmadan önce imam nikâhının yapılması söz konusu değildir. Nikâh işlemleri için çiftlerin beraber başvuru yapması şarttır. Kadın ya da erkeğin rızası olmadan evlenmesi yasaktır. Nikâh başvurusu sırasında istenilen tüm belgeler eksiksiz olarak yetkili belediyeye teslim edilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.