ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emekliler TOKİ Sayesinde Ucuza Ev Sahibi Olacak

Emekliler TOKİ Sayesinde Ucuza Ev Sahibi Olacak
18.06.2018

Konut sahibi olmak için vatandaşların en büyük umudu olan TOKİ konutları emeklileri ve yeni ev sahibi olmak isteyenleri sevindirmeye devam ediyor.  Ucuza ev almak isteyen vatandaşların 2018 senesinde de ev sahibi olmasına imkan tanıyan TOKİ konut projeleri uygun ödeme koşulları sayesinde herkesi ev sahibi yapacak. TOKİ’den ev almak isteyenler bu sene de projelere yoğun ilgi gösteriyor. Emeklilere TOKİ müjdesi veren devlet vatandaşın merak ettiği başvuru şartlarını da açık bir şekilde açıkladı.

TOKİ duyurular içerisinde 2019 projeleri de yer aldığı için şansınızı gelecek projelerde denemek isteyebilirsiniz. Konut yapım hamlelerinin en önemli hareket noktalarından biri olan TOKİ, sağlıklı, dayanıklı konutların yapılmasını sağlıyor. Üstelik bu konutları ihtiyacı olan vatandaşlara kolay ödeme planları ile verdiği için büyük ilgi görüyor.

TOKİ’den Ev Sahibi Olmak İsteyen Emekliler Nasıl Başvuru Yapacak?

TOKİ’den ev almak isteyen emekliler için birtakım başvuru şartları bulunuyor. Projeye başvuru yapmak için gereken şartlar şunlardır:

  • Başvuruyu yapacak olan adaylar T.C. vatandaşı olmalıdır.
  • TOKİ projesinin içerisinde olduğu il ve ilçe sınırları içerisinde ev sahibi olmak isteyen kişinin en az 1 senedir o bölgede ikamet ediyor olması gerekir. Projenin bulunduğu il nüfusuna da kayıtlı olması şarttır. (Örneğin İstanbul TOKİ başvurusu için kişinin İstanbul nüfusuna kayıtlı olması gerekir)
  • TOKİ’den daha önce konut satı almamış olması da aranan şartlardan biridir. Ayrıca kişinin Toplu Konut İdaresi’nden konut kredisi kullanmamış olması da gerekir.
  • Konutu alacak kişinin aylık eve giren parasının (hane geliri) en fazla 4500 TL olması gerekir. Aylık hane geliri konutu alacak kişinin eşi ve çocuklarının tüm giderleri, aldıkları yardımlar da dahil olacak şekilde hesaplanır. İstanbul ili için aylık hane gelir şartının 4800 TL olduğunu söyleyebiliriz.
  • Konutu alacak kişinin kendisinin ya da hanesinde bulunan diğer kişilerin (eş, çocuklar vb.) üzerine kat mülkiyetli bağımsız bir konutun olmaması gerekir. Ancak başvuru sahibine ait olan hisseli gayrimenkuller sayılmayacaktır.
  • Eğer eşlerden ikisi de emekliyse o zaman sadece haneden biri emeklilere TOKİ için başvuru yapabilir.
  • Başvuracak olan kişinin SGK’dan emekli olması. (Eğer emekli olan kişi vefat ettiyse sadece başvuruyu dul eşi yapabilecektir.)

TOKİ’ye Başvuru Yapmak İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Başvuracak olanlar kimlik fotokopilerini ve Sosyal Güvenlik Kurumu içerisinden aldığı Emekli Kimlik Belgesi’ni mutlaka dosyalarının arasına koymalıdır. Eğer Emekli Kimlik Belgesi henüz çıkmadıysa SGK içerisinden emekli olduğuna dair alınan bir yazı da yeterli olacaktır. Bu belgeler sadece başvuru aşamasında gerekli olan belgelerdir.  TOKİ başvuru adımları ilerledikçe sizden daha farklı belgeler istenecektir.

Kura sonucunda konut almaya hak kazananlar gerekli olan belgeleri ibraz etmekle yükümlüdür. Bu belgelerin başında da il ve ilçe nüfus müdürlüğünden onaylı vukuatlı nüfus kaydı örneği gelir. Ayrıca il sınırları içerisinde en az bir senedir ikamet ettiğini gösteren belge de gerekecektir. İl ve ilçe Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek başvuru sahibinin kendisi üzerine ve eşi ile velayeti altında olan çocuklarının üzerine tapu kaydı olmadığının da dökümü istenmelidir. Hane halkının gelirinin en fazla 4500 olduğuna dair kanıtların belgelenmesi de gerekir.

Başvuru sahibinin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan maaş dökümünün de belgelerin arasında olması gerekir. Ayrıca emekli maaşının yatırıldığı banka ekstresi de istenecektir. TOKİ başvuru belgeleri içerisinde geliri kanıtlayan belgeler de olmalıdır. Hem başvuru sahibinin hem de eşinin belgeleri istenebilir. Bunların haricinde gerekli görülmesi durumunda ekstra belgelerin de istenebileceğini unutmamanız gerekir.

TOKİ Başvuru Formunu Dolduracak Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

TOKİ İzmir içerisinde başvuru yapacak olan vatandaşlar Toplu konut İdaresi’nin İzmir içerisinde yaptığı projelere müracaat etmek için gereken şartları taşıdığına emin olmalıdır. Projenin bulunduğu il ve ilçede en az bir sene yaşıyor olmak önemli bir şart olsa da kuralı satışlar için ya da alt gelir projeleri için böyle bir şart aranmadığını da bilmelisiniz. Projenin durumuna göre nüfusa kayıtlı olma şartı arandığı için bu şartın projeden projeye göre değiştiğini bilmelisiniz.

Alt gelir grubu ve yoksullar için yapılan konut projesi satışlarında sözleşmeyi imzalayarak konut sahibi olanların borçlarını bitirene kadar konutlarını devretmesi yasaktır. Borç bitene kadar alıcının ve hanedeki kişilerin ikamet koşulu da aranacaktır. Eğer alıcının, alıcının eşinin ya da velayetini aldığı çocukların bu konutta yaşamadığı tespit edilirse o zaman sözleşme iptal edilecektir.

TOKİ başvuru formu nasıl doldurulur sorularına yanıt vermek için tüm bilgileri eksiksiz doldurmanız gerektiğini bilmesiniz. Başvuru için dolduracağınız evraklarda tapuyu üzerine alacak kişinin bilgilerinin girilmesi gerekir. Eğer form alanında verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kanıtlayamazsanız başvurunuz iptal edilebilir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunmak yasaktır. Böyle bir durumda peşinatı ve bazı taksit tutarlarını ödemiş olsanız dahi tutarlar size faizsiz olarak iade edilecektir.

TOKİ Başvuruları Kaç Kategoriye Ayrılacaktır?

Kentlerinde yapılan projelere başvurmak isteyen aileler için büyük bir fırsat olan TOKİ’nin başvuru şartları ve başvuruyu değerlendirme koşulları değişkenlik gösteriyor. Kategorileri sıralandırmak gerekirse şunlardan bahsedebiliriz:

  • Birinci kategoride şehit aileleri, dul ve yetimler, harp ve vazife malulleri yer alır.
  • İkinci kategoride en az %40 engelli olan vatandaşlar yer alır.
  • Üçüncü kategoride emekli vatandaşlar bulunur.
  • Dördüncü kategoride ise diğer alıcı adayları yer alır.

Kura çekilişleri de yukarıda saydığımız kategorilerden bazılarına öncelik verilecek şekilde yapılır. Daha detaylı anlatmak gerekirse şehir ailelerine, harp ve vazife malullerinin yer aldığı ilk kategoriye bu kurada öncelik tanınacaktır. Bu kişilerin konutları öncelikli olarak belirlenir. Engellilerin konut sayısının %5’i kadar kontenjanın ayrılması da büyük bir gerekliliktir. TOKİ başvuru bedeli vererek kuraya girmeye hak kazanan diğer alıcılar ise kurada sonraki çekilişe kalacaktır.

Emekli vatandaşlara konut sayısının %25’i kadar kontenjan ayrılacağı da gelen bilgiler arasında olduğu için emekliler bu haberden dolayı son derece umutlu gözüküyor. Üç kategori içerisinde hak sahibi olamayanlar, dördüncü kategorideki çekilişe dahil olarak tekrar kuraya tabi tutulacaktır. Böylece şanslarının çok yüksek olduğunu da söyleyebiliriz. Siz de ev sahibi olmak istiyorsanız gereken şartları tamamladıktan sonra TOKİ başvuru nereye yapılır gibi sorulara cevap verebilir ve başvurunuzu hızlıca yapabilirsiniz. Online başvuru formunu doldurarak belgelerinizi Toplu Konut İdaresi merkezlerine götürebilirsiniz.

TOKİ Başvuru Bedelleri Ne Kadar Olacak?

Mevcut piyasa şartlarında ev sahibi olamayan daha alt gelir grubuna ait olan kişilere sunulan TOKİ projeleri için en çok merak edilen konulardan biri de TOKİ başvuru bedeli oluyor. TOKİ’ye başvurmak için ön başvuru bedelleri alınıyor. Bu bedeller de projeye ve başvuran kişinin gelir grubuna göre değişiyor. 2 bin TL, 3 bin TL ve 5 bin TL olarak değişen ön başvuru bedelleri sayesinde başvuranlar kura sonucuna göre ev sahibi oluyor.

Vatandaşların en çok sorduğu sorulardan biri de kurada çıkmayanlara ne olduğu konusu. Bunun için sistem bir yedekler listesi oluşturuyor. Sözleşme süresinde TOKİ kurası çıkan ancak sözleşmeyi imzalamayan vatandaşlar yerine bu yedek listesine bakılıyor ve sözleşme yedek listesindekilerle yapılıyor.

Sözleşme süresi yaklaşık olarak 1 ile 2 ay arasında değişiklik gösterir. Eğer yedek olarak da sözleşme imzalamamış olan vatandaşlar parasının iadesini istiyorsa bunun için TOKİ’ye dekontlarıyla başvuru yapabilir. TOKİ başvuru bedeli iadesi isteyen vatandaşların sözleşme imzalama hakkı olmayacak. TOKİ başvuru bedeli iadesi ne zaman soruları için dikkat etmeniz gereken konulardan biri de iadeyi almak için sözleşme süresinin bitmesini beklemenizin gerektiğidir.

TOKİ Kurası Nedir ve Nasıl Olur?

TOKİ’nin vatandaşlar için satışa sunduğu konutlar satışı gerçekleşmeden kamuoyuna duyuruluyor ve vatandaşın ilgisi de büyük oluyor. Türkiye içerisindeki yerel gazetelerde yayınlanan TOKİ projeleri başvuruları aynı zamanda web sitelerinden ve yüksek tirajlı ulusal gazetelerden de duyuruluyor. Böylece aynı anda çok sayıda vatandaş TOKİ projesine başvuru yapmak istiyor.  TOKİ de vatandaşı konut sahibi yapmak için farklı satış yöntemlerine sahip oluyor. Altı farklı satış yönteminden bahsedebileceğimiz TOKİ projelerindeki satışları şu şekilde kategoriye ayırabiliriz:

  • Kuralı satış yöntemi
  • Açık satış yöntemi
  • Açık arttırma ile satış yöntemi
  • Yoksullara ve alt gelir grubuna dahil olanlara yönelik satış yöntemi
  • Hasılat paylaşımlı projelere yönelik satış yöntemi
  • Evi olmayan kamu kurumları personeline yönelik satış yöntemi

TOKİ başvuru sayısı 2018 senesinde de arttığı için kura yöntemiyle ev sahibi olanların sayısı oldukça fazladır. Her bir satış yöntemi için istenen evraklar ve uyulması gereken koşullar birbirinden farklı olabilir.

TOKİ Kurası Sonuçları Nasıl Belli Oluyor?

TOKİ çekilişi, TOKİ projeleri içerisinde en çok kullanılan satış yöntemlerinden biridir. Orta gelirli ve düşük gelirli aileler için uygun ödeme imkanlarıyla tıpkı kira öder gibi ev sahibi olacak olan vatandaşlar, kura çekilişlerini büyük bir merakla beklemektedir. Kura çekilişinin asıl amacı satışların hakkaniyetli olmasını sağlamaktır.

Kura yönteminin yapılmasının bir diğer nedeni de satışa sunulan konut sayısının, başvuru sayısından az olmasıdır. Noter huzurunda yapılan bu çekilişin adı “Konut alma hakkı ve konut belirleme kurası” olarak geçer. Eğer satışa sunulan konut adedinden daha az başvuru yapılırsa kura çekilmesine gerek olmadan her başvuran konut satın alma hakkına sahip olacaktır. Ayrıca başvuranlara konut seçme önceliği de tanınacaktır. Bunun sırası da başvuru önceliğine göre belirlenir. Projeye göre şartlar değişse de kısaca söyleyecek olursak peşinatın %10 ile % 25 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Peşinattan sonra 8-10 yıl arasında bir vade olacaktır. Taksitler 125 TL’den başladığı için ailelere çok cazip gelecektir. Taksitlerin artışı da memur maaşının artış oranıyla eşit düzeyde gittiği için vatandaşlar ödemekte zorlanmayacaktır.

Başvuru Ücretlerinin Geri Alınması İçin Hangi İşlemlerin Yapılması Gerekiyor?

TOKİ başvuru parasının iadesi için TOKİ Konut Edindirme Rehberi’ne detaylı olarak bakabilirsiniz. TOKİ parası iadesi kurada ismi çıkmayan kişilere ya da TOKİ şartlarını taşımayanlara iade edilebiliyor. Yeteri kadar talep olmaması durumunda ya da projenin bazı sebeplerle gerçekleştirilememesi halinde TOKİ belirlediği tutarı ödeme takvimi çerçevesinde iade edecektir. Başvuru şartlarını kanıtlayamasanız bile başvuru bedelini vermiş olmanız durumunda bu bedel size geri ödenecektir.

Eğer başvuruyu yaptıktan sonra vazgeçerseniz tüm haklarınızı da kaybetmiş olursunuz. Ancak talep örgütlenmesi çerçevesinde yer alan uygulamalarda ihale işlemleri talebe göre başlatılacağından, başvuruda bulunduktan sonra vazgeçtiğini söyleyenler, bedellerini yatırmış olsa bile bu bedeli geri alma hakkına sahip olamayacaktır. Böyle bir hüküm sözleşmeye koyulabilir.  Sözleşmenin iptal edilmesi halinde de başvuru bedeli ve peşinat iade edilir. Ancak faizsiz olarak iade edilecek olan bu para için vergi komisyonu geri ödenmeyecektir. TOKİ başvuru iptali için durumunuzu Toplu konut İdaresi biriminden de öğrenebilirsiniz.

2018 Senesindeki Toplu Konut Projeleri Nelerdir?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 2018 projeleri satışa çıktı. TOKİ başvuru 2018 İstanbul içerisinde de dahil olmak üzere pek çok ilde proje başlattı. 2023 senesine kadar hedefi 1 milyon 200 bin konut olan TOKİ, hedefine doğru ilerliyor. 2018 Ocak ayında 5 il içerisinde proje başlatan TOKİ, toplamda 777 adet konutunu da satışa çıkardı. Projeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adana: Adana içerisinde 2018 senesinde 427 konut satışı planlanıyor. Açık satış yöntemi ile konutlar satılacak. Projede 2+1 ve 3+1 konutlar yer alacak.
  • Kırşehir: 991 konut projesinin yer aldığı Kırşehir içerisinde de 2+1 ve 3+1 konutlar bulunuyor.
  • Muş: 237 konutluk 2018 projesi kura çekilişiyle sahiplerini bulacak.
  • Trabzon: İki etaptan oluşacak başvurularda toplam 41 konut bulunuyor.
  • Yozgat: Toplam 81 konuttan oluşan projenin 57 adedi alt gelir grubuna ait olacak. 27 adedi de orta gelir grubu için verilecek ve konutların açık satış yöntemi ile verileceği duyuruldu.

TOKİ Ödeme Koşulları Nelerdir?

TOKİ ödeme koşulları kategorilere göre farklılık göstermektedir. Kira öder gibi sizin konut sahibi yapacak olan TOKİ, uzun vade imkanları ve uygun ödeme koşulları nedeniyle vatandaşı konut sahibi yaptığı için son derece avantajlıdır. Ödeme koşulları da gelir şartlarına göre değişiklik gösterdiği için kategorilere göre ödemeler anlatılabilir.

Yoksul Grup Konutları Ödeme Şartları

Yoksul grup konutlarında ödeme için peşinat aranmaz. Taksit ödemeleri de konut teslim tarihinden sonra başlar ve teslimattan önce konut sahibinden taksit istenmez. Aylık taksit tutarı başvuru alanlarında da açıkça belirtilmiştir. 20 yıl vadeli olarak alabileceğiniz bu konutlar 100 TL’den başlayan düşük taksit tutarlarına sahiptir. Yılda iki kez artış gösterecek olan bu tutar emekli maaşıyla eşit oranda artacaktır ve hesaplama yapılırken ÜFE ve TÜFE oranları baz alınır. İlk dönemdeki artışı TOKİ teslim tarihine göre belirleyecektir.

Alt Gelir Grubu Konutlarında Ödeme Planı

TOKİ ödeme seçenekleri alt gelir grubu için değişkenlik göstermektedir. Peşinatın istendiği bu kategoride istenen peşinat 2000 TL olarak belirlenmiştir. Sözleşme imzaladıktan sonra da taksitleri ödemeye konut sahibi başlayacaktır. Aylık ne kadar taksit ödeyeceği sözleşme planında açıkça belirtilmiştir. Taksit tutarı 15 yıl vade için 200 TL’den başlayacaktır. Her sene Ocak ve temmuz aylarında senede iki kez artacak olan bu tutar TÜFE ve ÜFE oranlarına göre belirlenecek.

Dar ve Orta Gelirli Grup İçin Ödeme Planı

TOKİ başvurusu devam eden projeler içerisinde dar ve orta gelirli grup için satışa çıkan konutlar da bulunmaktadır. Bu grup için oluşturulan konutlar 75 metrekare ile 130 metrekare arasında değişmektedir. Genel olarak ödeme planı uygulamasında yüzde 10 peşinat alınır ve kalan tutar 8 sene vadeye bölünür. Farklı seçenekler de sunan bu grup için yüzde 15 peşin 9 yıl taksit ya da yüzde 25 peşinat 10 yıl taksit yapabilirsiniz. Peşinat oranına göre vade uygulaması da farklılık göstermektedir. Aylık taksit tutarı başvuru ilanlarında belirtilmektedir.

Emekli kategorisinde hak sahibi olarak konut alanlar borçları bitene kadar konut devir işlemi yapamayacaktır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunmamaya dikkat etmeli ve sözleşme şartlarını açık bir şekilde okumalısınız. 2019 senesinde de projelerine devam edeceğini açıklayan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, daha fazla ihtiyacı olanı ev sahibi yapmak istiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.