Genel

E-Ticaret Yaparken Hangi Vergiler Ödenir?

Özellikle koronavirüs yüzünden e-ticaret açısından büyük bir genişleme görülüyor. Son zamanlarda e-ticaret hacmi büyük bir ivmelenme yakalarken, pek çok kişi de her gün e-ticarete başlıyor. Ancak e-ticaret yapmak normal ticaret yapma hususlarına bağlı olduğu için e-ticarette ödenmesi gereken vergiler bulunmaktadır.

E-Ticaret’te Vergi Yükümlülüğü

E-ticaret yapıyorsanız, başka bir deyişle ürünlerinizi internet kanalları üzerinden satış yapıyorsanız vergi ödemek ile yükümlüsünüzdür. İlgili vergi düzenlemelerine göre, internet üzerinden, alıcı ile yüz yüze gelmeden satış yapan kişi ya da kurumlara yapılan satışlar üzerinden vergi ödemeleri gerekmektedir. Çünkü yapılan satışlarda, içeriği ne olursa olsun fatura kesme zorunluluğu bulunmaktadır. Fatura kesmeden yapılan işlemler vergi kaçırma anlamına geleceği için bu durum tespit edildiği anda ciddi sonuçlar yaratabilmektedir. Bu bakımdan e-ticaret yapmak isteyenlerin şahıs ya da limited şirket kurmaları ve satışlarını vergilendirme yapmaları önemlidir.

Konuyla ilgili diğer bir merak edilen nokta da özellikle son zamanlarda salgın yüzünden “home Office” çalışmanın artmış olması ve bu şekilde çalışmanın belirli yükümlülükler taşıyıp taşımadığıdır. Bu durumda yine vergilendirme söz konusudur. Evden çalışıldığında ya da satış işlemleri tamamen evden yapıldığında dahi kişiler vergi mükellefi olmaktadırlar.

[tie_full_img]

[/tie_full_img]

E-Ticaret Yapanlar Ne Zaman Vergi Öderler?

E-ticaret yapanlar vergi mükellefi oldukları için onlar adına vergilerin hangi tarihlerde ödendiği de önem taşımaktadır. E-ticaret vergi ödeyecekler için vergi tarihleri, diğer işletmelerde olduğu gibi geçerlidir. Tüm vergilerin yanında SGK bildirimlerinin de yapılması gerekmektedir. Şahıs ya da limited şirket kurmuş kişi mutlaka SGK girişi yaptırmalıdır. Bu durumda kişi esasında bir işyeri sahibi olduğu için kendi Bağkur girişini başlatmalı ve aylık olarak belirlenen prim ödemelerini yapmalıdır. Eğer kendisine bağlı olarak çalışanlar bulunuyorsa, o kimseler için de mutlaka SGK girişleri ve bildirimleri yapılmalıdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, home Office çalışan kimseler için de SGK kıstaslarının aynı şekilde işlediğidir. Eğer kişi, işiyle ilgili olarak uzaktan personel çalıştırıyorsa, bu şekilde çalışan kişinin, aldığı ücrete bakılmaksızın sigortalı olması gerekmektedir. Sigortası olmayan çalışanlar tespit edildiğinde ya da herhangi bir şikayet oluştuğunda ciddi sonuçlar doğabilmektedir.

SGK ödemelerinin dışında KDV, aylık olarak beyan edilmek zorundadır ve takip eden ayın 24’üne kadar beyan edilip 26’sında ödenmesi gerekmektedir. Muhtasar beyannamesi aylık ya da 3 aylık olarak ödenmekte, takip eden ayın 26’sına kadar ödenmesi gerekmektedir. Damga vergisi aylık olarak beyan edilmekte ve ayın 26’sına kadar ödenmesi germektedir. Geçici vergi ise 3 aylık olarak beyan edilir ve izleyen ikinci ayın 14’üne kadar beyan edilmesi, takip eden ikinci ayın 17’sine kadar da ödenmesi gerekmektedir. Kurumlar vergisi ise yıllık olarak beyan edilmekte olup dönemin kapanmasının ardından 4’üncü ayın 25’ine kadar ödenmesi gerekmektedir.

E-Ticaret Vergilerinin Ödenmemesi Halinde Ne Olur?

E-ticaret vergileri ödememek halinde kişi ya da işletmelere önemli yaptırımlar oluşabilmektedir. Bu durumda ilk uygulanan gecikme faizidir. Buna göre zamanında ödenmeyen vergi borçları için kurum tarafından vergi borcu, faizi ile alınmaktadır. Vergi tutarının çok yüksek olması ya da verginin gecikme faizinin de dahil olarak ödenmemesi halinde ise kurum kişi ya da işletmenin banka hesaplarına bloke kararı alabilmektedir. Özellikle kamu ihalelerine giren firmalar için vergi borcunun hiçbir şekilde olmaması gerekmektedir. Bu bakımdan e-ticaret vergi konusunda sıkı denetimler ve kurallar uygulandığı için vergi ödemelerine dikkat edilmelidir. Bunun yanında e-ticaret için SGK ödemeleri de ihmal edilmemeli ve kapsamda çalışanlar için de ödemeler gerçekleştirilmelidir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir