Borç Yüzünden Hapse Girilir mi, İcra Borçları Ödenmezse Ne Olur?
Borcu olanlar için en çok merak edilen konuların başında borcun ödenmediği hallerde nelerin yaşanacağı geliyor. Borçlu olanlar kendilerine yapılacak olan uyarıları dikkate almadıkları takdirde hapse girebileceklerini düşünmektedirler. Özellikle banka gibi borçların ödenmemesi halinde ilgili kanuna göre neler olacağını bilmek önem taşımaktadır.
İcra Yüzünden Tutuklama Yapılır mı?
Özellikle bankalara karşı kullanılmış olan kredi ya da kredi kartı borçlarının ödenmemesi halinde neler olacağı borçlular tarafından merak ediliyor. Bu durumda ise yaygın kanı olarak hapis cezasının gündeme gelmesidir. Ancak bilinmesi gereken nokta, hiçbir borçtan ötürü hapis ya da tutuklama kararı ilgili kanuna göre verilmemektedir. Genelde bankalar müşterilerini ikna etmek amacıyla borçların ödenmemesi halinde hapis cezasının verileceğini belirtiler. Fakat geçerli olan hukuk kapsamında böyle bir uygulama bulunmamaktadır. Anayasa’da 38’inci maddede belirtilen ifadelere göre hiç kimse bir sözleşmeden ötürü özgürlüğünün kısıtlanmasına maruz kalmaz. Tutuklanma kararının çıkması için farklı nedenlerin olması gerekmektedir.
Bu durumlar da icra ve iflas kanununda açıklanmaktadır. Bankalardan kullanılmış olan kredinin ya da kredi kartlarının borçlarının ödenmemesi halinde öncelikle banka ikazda bulunmaktadır. Yaptığı uyarı sonrasında son tahsilat hakkı tanımakta ve bundan sonra ödeme yapılmazsa yasal işlem başlatmaktadır.
Bu durumda yapılacak olan, içinde bulunan durumu bankaya bildirmek ve mazeret açıklamaktır. Yönetmelik gereğince ilk aşama kapsamında ödemenin yapılması için 90 günlük bir sürenin verilmesi gerekmektedir. Bu aşamada esasında banka borcun ödenmesi ya da yapılandırılması için bir imkân sunabilmektedir.
Bu durumda farklı bankalardan borç alarak da ilgili borcu kapatmak çözüm olabilmektedir. Yapılandırma yapılması halinde ise daha uygun aylık ödeme imkânları banka tarafından sunulur ancak toplam ödenecek tutar yükselir. Bu durumlar da olmadığında, 90 günlük süre aşıldığında ise idari takip süreci başlayacaktır.
İdari Takip Süreci
İdari takip sürecinin başlaması banka tarafından verilen 90 günlük sürenin sonunda mümkün olmaktadır. Artık bu aşamada banka ilgili alacağı İcra Dairesi’ne göndermiş ve borcun tahsil edilmesi için de icra dairesi görevlendirilmiştir. Banka borcu yüzünden bankada bulunan ikametgah adresine, icra dairesi tarafından icra işlemi başlatılacaktır.
Burada icra dairesi yetkilileri, borç tutarı kadar eşyaları haciz ederler ve eğer borç ödenmezse, eşyalar hacizde el koyulmuş halde kalır. Şayet araç gibi diğer gayrimenkuller bulunuyorsa, icra dairesi öncelikle fiyatı yüksek olan eşyalara yönelecektir. Aynı şekilde banka hesaplarına da icra yüzünden dondurma getirilir ve bu hesaplara para giriş ve çıkışı yapılmaz hale gelir.
İcra Yüzünden Hapis Cezası Uygulanacak Durumlar
Bankalar gibi borçlu olunan kurumlar için hapis cezası verilmemekle birlikte bazı durumlarda borçtan hapis cezası mümkün olabilmektedir. İcra ve İflas Kanunu’nda belirtilen maddeler kapsamında, sahip olduğu malları göstermeyen borçlu nedeniyle alacaklının sıkıntıya düşmesi halinde ve alacaklının da şikayet etmesi üzerine borçlu olana 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Fakat alacaklının tahsil etmesi gereken borcu tahsil edemediği için zarara uğramadığı tespit edilmesi halinde ise borçluya hapis cezası verilmez.
Sadece bankalar için değil, bazı borçlanma durumlarında da hapis cezası gündeme gelebilmektedir. Buna göre boşanma sonrasında doğmuş olan nafaka kararına uymayan ya da zamanında ödeme yapmayanlara tazyik hapsi cezası verilmektedir. Çocuklarının velayetini elinde bulunduran kimseye çocukların teslimi esnasında sorun çıkarılması ve karara uyulması halinde hapis cezası verilebilmektedir. Ayrıca kira borcunu ödemeyen ve mülk sahibinin ekonomik açıdan zorluk yaşamasına neden olan kiracı için de alıcının şikayeti üzerine hapis cezası verilebilmektedir.