Bireysel Emeklilikte Altına Yatırım Kazandırdı
Son zamanlarda altının tarihi rekor seviyelere çıkması sebebiyle bireysel emeklilik sistemi kapsamında fonlarını altın üzerinden değerlendirenler büyük kazanç sağladılar. Altındaki yükseliş neticesinde altın fonu üzerinden işlem yapan BES kapsamında olanlar 2020’nin ilk 7 ayında yüzde 14,73 oranında getiri elde ettiler.
Altın Yükseldi Fonlar Arttı
Altındaki önlemeyen yükseliş neticesinde bireysel emeklilik sistemi kapsamında fonlarını altın üzerinden değerlendirenler şimdiye kadar en fazla getiriyi elde ettiler. Bireysel emeklilik sistemine 2020’nin başlarında giriş yapmış olanlar ve fonlarını altın üzerinden işletenler Temmuz ayının sonuna kadar yani toplam 7 ayda bile sadece yüzde 14,73 oranında getiri sağlamayı başardılar. İlk yedi aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranı yani 6,37 oranındaki enflasyon oranı temel alındığında ise emeklilik fonlarının reel bazda getirisi de yüzde 8, 36 olarak belirlendi.
Aynı dönem içinde faizli emeklilik fonları kapsamında getiri yüzde 11,36 oranında, faizsiz fonların getirisi ise yüzde 39,22 oranında belirlendi. Bu oranlar enflasyon ile kıyaslandığında ise bireysel emeklilik sistemi kapsamında birikimlerini faizli fonlarda değerlendiren katılımcıların enflasyonun 5 puan üzerinde, faizsiz fonları seçenler ise 32 puan üzerinde kazanç sağladılar.
Mevduat Birikimlerinde Erime Yaşandı
Bireysel emeklilik sistemindeki diğer yatırım araçlarının getirileri göz önünde tutulduğunda ise mevduat faiz oranları Ocak ayından Temmuz ayının sonuna kadar sadece yüzde 5 oranında oldu. Enflasyondan bu tutar hariç tutulduğunda ise birikimlerini mevduat hesabında değerlendiren kimseler enflasyonun 1,36 puan altında getiri sağlayabildiler. Bu bakımdan mevduat fonlarında birikim yapanların birikimleri erimiş oldu. Fonlarını hisse senetlerinde değerlendirenler ise yüzde 5’e yakın kayıp yaşadılar, bu oran da enflasyon ile mukayese edildiğinde kayıp yüzde 11’in üzerine çıkmış oldu.
Ancak bireysel emeklilik fonları kapsamında altına yatırım yapanlar ise yüzde 51,27, dolar olarak değerlendirenler yüzde 16,72 nominal getiri elde etmeyi başardılar. Bu bakımdan 2020’nin ilk 7 aylık dönemi temel alındığında altın ve dolardan sonra en büyük kazanç bireysel emeklilik fonları sağlamış oldu. Örnek verilecek olursa 2020 başında bireysel emeklilik sistemine 1000 lira ile katılım sağlayan bir katılımcı, Temmuz ayı sonunda enflasyon temel alındığında 1000 lirası 1083 lira oldu. Mevduata yatırım yapanların ise bin liraları 986 liraya gerilemiş oldu.
Altın Fonlarında Tarihi Rekor
Bireysel emeklilik fonları altın olarak değerlendirme yapanlar günümüze kadar en yüksek getiriyi sağlayarak rekor elde ettiler. Emeklilik Gözlem Merkezi (EGM) tarafından yayınlanan veriler temel alındığında Ocak ayından Temmuz ayının sonuna kadar olan süreçte altın fonlarının yüzde 52’ye yakın getiri sağlamaları pek çok katılımcıyı da fonlarını altın üzerinden değerlendirmeye yöneltiyor. Değişken katılım fonları ise BES katılımcılarına sadece yüzde 20’lerin üzerinde bir getiri sağlayabildiler.
Bireysel emeklilik kapsamında dikkat edilecek en önemli nokta, bu veriler temel alındığında fonların doğru şekilde yönetilmesidir. Şayet bireysel emeklilik sistemi esansında bir tasarruf hesabı olduğu için sisteme giriş yapıldıktan sonra gerekli kontrol ve müdahaleler yapılmazsa katılımcıların bekledikleri ya da hesapladıkları emeklilik maaşlarını almaları pek mümkün olmamaktadır. BES kapsamında olanlar güncel verileri takip ederek fonlarını hangi alanda değerlendirme yapacaklarına karar vermelidirler. Günümüz verileri temel alındığında altın ve döviz üzerinden fonlarını işleten katılımcıların büyük getiri elde ettikleri görülmekle birlikte, yakın vadede altın ya da döviz fonlarına yatırım yapmanın daha yararlı olacağı ön görülmektedir. Ancak fon değişimleri için yine de piyasa şartlarının ve olası risklerinin de göz önünde tutularak bireysel emeklilik katılımcısı tarafından değerlendirmesi önem taşımaktadır.