ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Araç Sahiplerine Üzücü Haber, Araç Muayene Ücretlerine Zam Geliyor

Araç Sahiplerine Üzücü Haber, Araç Muayene Ücretlerine Zam Geliyor
25.11.2020

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren araç muayene ücretleri için yüzde 9 – 11 bandında zam bekleniyor. Aynı zamanda araç muayenelerinde kredi kartı dönemi de başlıyor, buna göre araç muayenelerinde ödenmesi gereken tutarlar kredi kartı ile ödenebilecek.

Araç Muayenesine Zam Gelecek

Araç muayenesi yaptırmak isteyenler için önemli bir gelişme yaşandı. Araç muayene bedelinin kredi kartı ile ödenmesine yönelik yürütülmekte olan çalışmalarda sona gelindi. Buna göre gelecek ay araç muayenelerinde oluşan bedel kredi kartı ile ödeme yapılabilecek. Aynı zamanda ödeme alacak bankaların bu konuda taksit sağlaması sayesinde de taksitle ödeme imkânı da geçerli olacak. Bunun yanında yeni yıl için araç muayene bedellerinin de yüzde 9 – 11 oranında artış göstermesi bekleniyor.

Araç muayene hizmetleri çeşitli şirketlerin sahip olduğu TÜVTÜRK tarafından yürütülüyor. Araç muayene bedelleri de her yıl değerlenme oranları kapsamında artış gösteriyor. 2020 yılı için belirlenen yüzde 22,58 oranındaki yeniden değerlenme oranında artış sonrasında otomobil muayene ücreti 342 TL’ye, egzoz emisyon ücreti ise 80 TL’ye çıkmıştı. 2021 yılı için ise yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 olarak belirlendi. Buna göre muayene ücretlerine yeni yılın başında bu oran kapsamında zam yapılacak. Yeni zamlı fiyatların ise yeni yıldan itibaren geçerli olması bekleniyor.

Kredi Kartı ile Ödeme Yapılabilecek

Araç muayene ücretleri halihazırda sadece nakit olarak ödenebiliyor. Ancak bu konuda ilgili bedelin kredi kartı – banka kartı ile ödenmesine yönelik de çalışma yapılıyor. Buna göre çalışmanın tamamlanmasının ardından gelecek ay ya da en geç yeni yılda araç muayene bedellerinin artık kredi kartı ile ödemek mümkün olacak. Kredi kartı ile ödeme söz konusu olduğu için taksitle ödeme yapılıp yapılmayacağı da merak ediliyor. Bu konuda ödeme sağlayacak olan bankanın ilgili çalışması sonrasında taksit imkânı da araç sahipleri için sağlanacağı belirtiliyor. Buna göre kredi kartı ile ödemeler başladığında taksit ile ödeme yapmak da mümkün olacak. Araç muayene bedelinin ödenmesi muayene istasyonunda yapılacak ve ilgili çalışma çıktığında nakit ve kart ile ödemeler olanaklı hale gelecek.

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç muayenesi yaptırmak için öncelikle randevu almak gerekmektedir. Randevu oluşacak uzun sıraların engellenmesi ve vakit kaybetmemek açısından önemlidir. Bunun için randevular TÜVTÜRK resmi internet sitesinden ya da çağrı merkezinden ücretsiz şekilde alınabilmektedir. Büyükşehirlerde özellikle araç sayısı çok olduğundan randevu tarihi de ileriki bir tarihe dönük olabilecektir, bu yüzden büyükşehir yerine ilçelerde araç muayene istasyonu bulunuyorsa, bu alanları tercih etmek daha fazla zaman kazandırmaya yardımcı olacaktır. Büyükşehirlerde alınacak olan araç muayeneleri için ise en az 2 saatin ayrılması gerektiğini göz önünde tutmalısınız.

Araç muayene işlemleri ortalama olarak 1 saat sürmektedir. Bu durumda aracın kontrol edilmesi, müşterinin kabulü ve sorgulama işlemleri göz önünde tutulduğunda randevu ile gidildiğinde 2 saatlik bir süre ayırmak gerekmektedir. Aynı zamanda yasalarda belirlenmiş olan kurallar kapsamında randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde borçlar kontrol edilmektedir ve araca ait trafik cezası, motorlu taşı vergisi ve otoyol borçları bulunuyorsa muayene yapılmamaktadır. Borcu olanlar randevu alsalar dahi herhangi bir borç durumu çıkması halinde muayene işlemleri yapılmaz. Bu bakımdan mutlaka muayene öncesinde borçların ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca muayenede egzoz gazı emisyon ölçümünün de yapılması gerekmektedir. Tüm bu işlemler dahilinde ruhsat, kimlik ve zorunlu trafik sigortası belgelerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekli olan belgelerin hazır bulundurulması araç muayene işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.

Araç Muayene İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Plakadan Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarma Masrafı ve Nasıl Çıkar?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.