ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbaÄŸkurkredilerkosgebengellie-devlet

2022 Ramazan Bayramı Emekli İkramiyesi Ne Kadar Oldu? Ne Zaman Hesaplara Yatacak

2022 Ramazan Bayramı Emekli İkramiyesi Ne Kadar Oldu? Ne Zaman Hesaplara Yatacak
23.03.2022

Ramazan ayına sayılı günler kala emeklilere yönelik olarak sunulacak ikramiye tutarı merak edilmeye başlandı. Yaklaşık 13 milyon emekliyi ilgilendirecek olan yeni zam haberi ile ikramiye tutarı Ramazan ayı öncesinde emeklilere sunulacak. Emeklilere yönelik olarak uygulanması beklenen yeni ikramiye zammı için 4 farklı formül düşünülüyor. Net rakamlar yakın zamanda açıklanacak.

Bayram İkramiyesinin Toplamda 4 Bin TL Olması Gündemde

Yeni yıl ile birlikte asgari ücret tutarında yaşanan artış memurlara ve memur emeklilerine yönelik olarak da yaşandı. Planlanan yeni ücretlerin Bayram ikramiyelerine de yansıması bekleniyor. Emeklilere yönelik Bayram ikramiyesinde yeni bir zam yapılacağı uzun bir süredir konuşuluyordu. Ramazan Bayramı’nda verilecek ikramiye tutarı yapılan tahmine göre 2000 TL, Kurban Bayramı’nda sunulacak ikramiye tutarı 2000 TL olacak şekilde toplamda 4000 TL tutarında ikramiye verilmesi üzerine çalışmalar yapılıyor.

Emekli İkramiye Yasası Ne Zaman Belli Olacak?

Emeklilere yönelik Bayram ikramiyesinde uygulanacak yeni zamlar Meclis’te görüşülmeye baÅŸlandı. Yüzde 100 zamlarla ödeme yapılması planlanıyor. Toplamda 4000 TL’ye denk gelecek olan emekli Bayram ikramiyesine iliÅŸkin net bir açıklama henüz yapılmadı. Torba yasa ile birlikte emeklilerin bayram ikramiyesi de net bir ÅŸekilde belli olacak.

Emeklilik İkramiyesi için 4 Farklı Formül Düşünülüyor!

Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem, emeklilerin Bayram ikramiyelerine yönelik uygulanacak 4 farklı formül düşünüldüğünü açıkladı. Yapılacak zam için tasarlanan 4 formül ile ikramiye tutarında büyük bir iyileşme yaşanacak.

İkramiye Zammında İlk Formül: Enflasyon Oranı

Tasarlanan ilk formül enflasyon oranı üzerinden değerlendirilecek. 2021 yılı içerisinde enflasyon yüzde 36.08 olarak gerçekleşti. İkramiye tutarı yıllık enflasyon üzerinden artış gösterirse ikramiye tutarı 1.496 TL 88 kuruşa ulaşacak. Bu da her iki bayram için toplamda 2 bin 993 TL 76 kuruşluk bir ödemeyi ortaya çıkarıyor.

İkramiye Zammında İkinci Formül: Verginin Yeniden Oranlaması

Emeklilik için düşünülen ikinci formül ise vergilerde yeniden değerlendirme oranı olacak. Bu kapsamda yılbaşında uygulanan vergi, ceza ve harçlara yönelik güncellenen yüzde 36.2’lik oran göz önünde bulundurulacak. Eğer bu formül ile ikramiyelere yansıma görülürse ikramiye tutarı 1.498 TL 20 kuruşa ulaşacak. Bu yıl içerisinde sunulacak 2 bayramda toplam 2 bin 996 lira 40 kuruş ödeme yapılacak.

İkramiye Zammında Üçüncü Formül: Net Asgari Ücret Tutarı

Düşünülen üçüncü formül olarak emeklilik ikramiyesinin tutarı net asgari ücret üzerinden gerçekleÅŸecek. Bu da yüzde 51’lik artış demek oluyor. Bu formül eÄŸer kullanılırsa ikramiye tutarı 1.655 TL 60 bir kuruÅŸu bulacak. Yıl içerisinde toplam ödeme 3 bin 111 TL’yi bulacak.

Emeklilik İkramiyesinde Son Formül: İki Bayramda da Asgari Ücret Tutarı

Emekli ikramiyesinde ki iyileÅŸtirmede kullanılacak son formül ise her iki bayramda da asgari ücret tutarında ödeme yapılması olacak. Bu durumda hem Ramazan Bayramı hem de Kurban Bayramı’nda 4 bin 253 TL 40 kuruÅŸ hesaplara yatırılacak. Emeklilik ikramiyesinde asgari ücret tutarı ile belirleme yapılırsa yıllık 2053 TL’lik bir artış yaÅŸanacak. Her bayram için bu tutar 2 bin 126 TL 70 kuruÅŸ olarak hesaplara yansıyacak.

Yeni Emekli Olanlar Bu Fırsattan Yararlanabilecek mi?

Bayram öncesinde verilmesi gereken ikramiyenin yenilenen zamlı tutarı ile hesaplara yansıtılmasına az bir zaman kala yeni emekli olanlar bu fırsattan yararlanabilecek. Emekli olma kararı Ramazan Bayramı sonrasında gerçekleşirse Kurban Bayramı’nda yapılacak ikramiye ödemesinden yararlanılabilecek. Bayram ikramiyelerinde sunulan rakamlar tüm emekliler için aynı olacak.

Maaşta ki farklılık durumu değiştirmeyecek. Tüm emekliler aynı ikramiye tutarından yararlanabilecek. Herhangi bir şekilde farklı bir yere başvuruda bulunmak gerekmiyor. Bankalar belirlenen günlerde otomatik olarak emeklilerin hesabına zamlanan ikramiye tutarını yatırıyor.

2022 Ramazan Bayramı İkramiyesi Hesaplara Ne Zaman Yatacak? Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılacak kabine toplantısı neticesinde net olarak ikramiye tutarı belli olacak. Bayram ikramiyeleri Ramazan ve Kurban bayramlarına son 1 hafta kala tamamen hesaplara yatırılmış oluyor. Ödemelere yönelik tarihler SGK tarafından duyuruluyor. Bu yıl için hükümet tarafından Bayram ikramiyelerinin yatırılacağı tarihe yönelik net bir rakam ortaya konmadı. İkramiye tutarının bayramdan bir hafta öncesinde yatırılması her yıl uygulandığı için bu yıl 25 Nisan’a denk

Yorumlar

  1. Mesut karacay dedi ki:

    Doğalgaz destek ödemeleri baş ihtiyacı sahiplerine ödeniyorsa bu ikramiyede aynı olması y. Adamın 5 dairesi var emeklilik maaşı 6 Bin. Yinede ikramiye alıyor. Öbür tarafta maaş 2500 dikili ağacı Yok oda ikramiye alıyor Adalet bunun neresinde?