ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Yurt Dışı Borçlanmalarında İlk İşe Giriş Tarihi

Yurt Dışı Borçlanmalarında İlk İşe Giriş Tarihi
SGK
15.07.2018

Yurt dışında yaşayan ve orada çalışan kişiler yurt dışı borçlanması yaptıkları takdirde Türkiye’den emekli olabilmektedirler. Ancak burada borçlanma bedellerinin 2018 yılı brüt asgari ücrete göre yapılacağının bilinmesi önemlidir. O halde önce hangi ülkelerden yurt dışı borçlanması yapıldığına bakalım…

Hangi Ülkelerden Yurt Dışı Borçlanması Yapabilirim?

6552 sayılı Kanun’un 5. maddesi ve 5. fıkrasına göre, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri dahilinde eğer bir kişi ilk sigorta girişini Türkiye’de değil de yabancı bir ülkede yapsa dahi o sigorta girişi Türkiye’deki sigorta girişi olarak kabul edilecek ve sözü geçen tarih ilk işe giriş tarihi olarak değerlendirilecektir.

Peki hangi ülkeler ve yerler yurt dışı borçlanması konusunda kabul görmektedir?

  • Slovakya
  • Azerbaycan
  • Hollanda
  • KKTC
  • Almanya
  • Kebek – Kanada
  • Belçika
  • Arnavutluk
  • Makedonya
  • Bosna Hersek
  • İsviçre
  • Avusturya
  • Hırvatistan
  • Fransa
  • Lüksemburg
  • Çek Cumhuriyeti
  • Gürcistan

Bu Ülkelerdeki İlk İşe Giriş Tarihi Türkiye’de Ne İşe Yarar?

Yukarıda saydığımız ülkelerden herhangi birinde çalışmışsanız Türk vatandaşlığınız dolayısı ile emeklilik için borçlanma yapabilir ya da eksik prim günlerinizi tamamlatabilirsiniz. Ayrıca işsizlik ve hastalık ödeneği de alabilmeniz mümkündür. Öte yandan intibak parasını da bu ülkelerdeki ilk işe giriş tarihi vasıtası ile alabiliyorken gerekli gördüğünüz durumlarda “sigortadan muaf cüzi çalışma”, “bakım süresi”  ve de “çocuk yetiştirme süresi” olarak da saydırabilirsiniz.

Yurt Dışı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Öncelikle borçlanma yolu ile de olsa yurt dışında yaşıyor ve Türkiye’den emekli olmak istiyorsanız ülkemizdeki emeklilik şartlarını bilmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki, farklı bir ülkede yaşıyor olsanız ve size bu imtiyaz tanınıyor olsa bile hala bir Türk vatandaşısınız ve diğer yurttaşlardan çok da büyük maaşlar almayacaksınız. O halde Türkiye’deki şartları bilirseniz hem kendi emeklilik zamanınızı hem de maaşını daha kolay hesaplayabilirsiniz.

Öte yandan konu ile ilgili bir detay hakkında bilgi vermemizde fayda var. Türkiye’de en esnek emeklilik şartlarının 4A yani SSK’da olduğu bilinen bir gerçektir. O sebeple ilk işe giriş tarihi ve borçlanma yolu ile SGK’ya başvuru yapmadan önce mümkünse son çalıştığınız yerdeki sigorta türünüz 4A olsun. Ancak bu cümle aylarca ya da yıllarca SSK’lı olarak Türkiye’de çalışmanız anlamına da gelmemektedir. 1 gün dahi SSK’lı olarak çalışmış olmanız başvuru öncesi size avantaj sağlayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta ise kendi kendinizi sigortalı olarak göstermemeniz gerektiğidir. Herhangi bir iş yerinde fiili olarak tek 1 gün çalışmanız ilk işe giriş tarihi ve diğer sigortalı günleriniz ile SGK’ya başvurmanız için yeterli olacaktır.

Eğer bu şarta dikkat ederseniz çok daha avantajlı bir emeklilik işlemi gerçekleştirmiş olursunuz.

Yurt Dışı Borçlanması İçin Ödenecek En Düşük ve En Yüksek Tutarlar Ne Kadardır?

2018 yılı içerisinde yurtdışı borçlanması yapacaksanız günlük bazdaki en düşük tutar 21,64 TL iken, en yüksek tutar ise 162,32 TL’dir.

Yurt Dışı Borçlanması İle Birlikte Emekli Maaşım Ne Kadar Olur?

Alacağınız emekli maaşını etkileyen iki adet farklı konu başlığı bulunmaktadır:

  • Borçlanma yapılan tarih
  • Borçlanma miktarının ne kadar üzerinden yattığı (Taban ya da tavan)

Borçlanma tarihiniz 2000 yılından önceki zamanlara ait ise çok daha yüksek miktarda emekli maaşı alabilecekseniz. Ancak 2000 yılı sonrasına ait borçlanmalarda kademeli bir düşüş yaşayacağınızı da bilmelisiniz. O halde tabandan yatan borçlanmalara göre alacağınız emekli maaşı aşağıdaki gibi şekillenecektir:

  • 2000 yılından öncesine dair borçlanmalarda alacağınız ortalama maaş 1.400,00 TL ile 1.600,00 TL arasında olacaktır.
  • Borçlanmanın bir kısmı 2000 yılından önce bir kısmı da 2000 – 2008 yılları arasında ise alacağınız maaş 1.200,00 TL ile 1.400,00 TL arasında olacaktır.
  • Hem 2000 yılı öncesi hem 2000 – 2008 yılları arası hem de 2008 yılı sonrası için borçlanma yapacaksanız bu sefer de 1.000,00 TL ile 1.200,00 TL aralığında bir maaşa sahip olacaksınız.

Yurt Dışında Yaşan Bir Ev Hanımı İseniz ve Emekli Olmak İstiyorsanız

Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerine göre eğer yurt dışında yaşayan bir ev hanımı iseniz sizler çalışma şartı aranmadan emekli olabiliyorsunuz. Burada yerine getirmeniz gereken tek şart ise SGK’ya yurt dışındaki resmi ikamet adresinizi bildirmektir. Orada hiç çalışmamış olmanız borçlanma yolu ile Türkiye’den emekli olabilmenize engel değildir. Ancak öncesinde Türkiye’de de bir süre çalışmış olmanız gerekmektedir. Bu şekilde ilk işe giriş tarihiniz de geriye çekilecek ve farklı yöntemlerle yapılan hesaplamalar sonucu emekli olabileceksiniz.

Çalışma Hayatınız Hiç Olmamışsa

Hem Türkiye’de hem de adı geçen ülke ve yerleşimlerde hayatınız boyunca hiç çalışmamışsanız sırf yurt dışında yaşıyor olmanız emekliliğinize yarar sağlamayacaktır. Daha açık bir anlatımla hayatınız boyunca çalışmamışsanız Türkiye vatandaşı olmanız sizi emekli etmeyecektir.

Yurt Dışında Yaşayanlar 15 Yıl ve 3600 Gün Prim Sayısı İle Emekli Olabilir mi?

Az önce yurt dışında yaşayan ve emekli olmak isteyenlerin tıpkı Türkiye’de yaşayan ve emekli olmak isteyenlerle “neredeyse” aynı şartlarda emekli olabileceğini söylemiştik. O halde 15 yıl ve 3600 gün şartlarının da bu çerçevede değerlendirileceğini söylemek çok da yanlış olmayacaktır.

3600 gün ile emekliliğin 4A sigorta kapsamında olduğunu tekrar hatırlatarak son çalıştığınız yerdeki sigorta kolunun da bu şekilde olması gerektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca 15 yıl ve 3600 gün ile emeklilik için 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişinizin de yapılmış olması gerekmektedir.

O halde eğer son çalıştığınız iş yerinizde (1 günlük dahi olsa) sigorta kolunuz 4A SSK ise ve ilk işe giriş tarihiniz 8 Eylül 1999 tarihi öncesi ise sizler de 15 yıl ve 3600 prim günü şansından yararlanarak yaş beklemeden emekli olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Seyit dedi ki:

    Yurt dışı emeklilikde ev hanımı olarak eşim emekli olacak işe başlama tarihi 1998 dir ev hanımı olarak orda ikamet etdiği sürelerden emekli olacak ne kadar aylık bağlanır

  2. Muhterem Karacali dedi ki:

    Merhabalar dogum tarihm. 12/1962 fransaya gelis tarihim1972. Is baslangici 9/1979 bu gune calismaktayim. Kac gunden borclanmam lazim emekli icin. Kac yasinda emekli hakkim. Tesekurler

  3. Birgül dedi ki:

    Babam 1940 doğumlu.turkiyede 1967-68 yıllarında Türkiye’de sigorta ortalama 280 günlük calismisligi çıkıyor.babam 1970 de Almanya ya gitmis.bende 81 Almanya doğumluyum.babamin 1989 yılana kadar calismisligi var.1994 de vafat etti.bende 10 yıldır Türkiye’de ikamet ediyorum.annem vefat etmeden önce Almanya’dan dulluk maaşı alıyordu.ben babamı borçlandırma yoluyla emekli Edip faydalana bilir miyim.izleyecegim ve basvuracagim yerler nereler. Teşekkür ederim.

  4. Guner Taylan dedi ki:

    1988 firansa sigorta girisim var emekli oldum turkiye de sigorta girisim yok 3600 gunden ne kadar odemem gerekir

    1. Dogan dedi ki:

      1990 tr ise giris 09.10.2009 isvicre geldim ve ise girdim tr emekli olmak icin ne kadar ödemem lazim

  5. mehmet bulut dedi ki:

    merhaba ben 1974/10/10 dogumluyum TÜRKYEDE ilk girişim 1992/2/1 girişim var 753 gün ve askere gittim ondan sonrasa yurt dışına gittim k.k.t.c ilk girişim 1998/2/1 şuanakadar çalışyom kıbrısta 55 yaştamış emekli olunuyor yani 25 yılımı dorduracam 55 yaşolmiyor ama yaşimi mı beklemem gerekirmi ve nezaman emekli olurum ve nasıl yardımcı olurmusunuz lütfen