2023 Sözleşmeli Öğretmen Maaşları ve Hakları

Pek çok öğretmenlik yükseköğretim mezunu adaylar KPSS sınavına girerek devlet memuru kapsamında öğretmenlik yapmak istemektedir. KPSS puanına göre yapılan atamalar sonucu belirli şartlar ve değerlendirmeler kapsamında aday öğretmenlerin başvuruları değerlendirilerek kadrolu ve sözleşmeli olarak öğretmenlik yapabileceklerdir.
Sözleşmeli öğretmenler, kadroya nasıl gireceklerini merak etmektedir. Zamlı sözleşmeli öğretmenlerin maaşları ve hakları 2023 yılı kapsamında pek çok öğretmenin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. 2023 yılı kapsamında açıklanan zam oranları ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirtilen sözleşmeli öğretmen hakları bu yazı kapsamında ele alınmıştır.
Sözleşmeli Öğretmen Nedir?
Yükseköğretim kurumlarından öğretmenlik alanından mezun olan öğretmenler, öğretmenliğe atanabilmeleri için KPPS puan türünden atamaları gerçekleşmektedir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışan sözleşmeli öğretmenler KPSS puanı ve sözlü mülakat sınavından başarı ile geçmeleri gerekmektedir.
Sözleşmeli öğretmenler haftalık olarak 15 saat çalışmaktadır. 15 saatlik çalışma sonucunda maaş ödemeleri yapılmaktadır. Sözleşmeli öğretmenler aynı kadrolu öğretmenler ile aynı mesai saatleri içerisinde çalışmaktadır. Sözleşmeli öğretmenler görevleri süresince öğretmen performans puanı biriktirmek için çalışmalı ve kendilerini gelişmelilerdir.
Sözleşmeli öğretmenlerin KPSS puanı almaları sonrası girecekleri sözlü mülakat puanı ile diğer öğretmen adayları ile aynı puan eşitliğinde olmaları halinde kişilerin yaş ve diploma tarihleri göz önünde bulundurularak işlemler başlatılır.
Sözleşmeli Öğretmen Olma Şartları Nelerdir?
Öğretmen adaylarının sözleşmeli öğretmen olabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sunulmuş olan bazı şartlar bulunmaktadır. Kişilerin söz konusu şartları taşımaları halinde sözleşmeli öğretmen olabileceklerdir.
Sözleşmeli öğretmenlik yapılabilmesi için aranan şartlar ise şöyledir:
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. Maddesi kapsamında belirtilen şartların taşınması gerekmektedir.
- Kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekmekte olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranmayacaktır.
- Kişilerin mezun olmuş oldukları yükseköğretim programı kapsamında Bakanlığın öğretmenliğe atanacaklar için belirtilen karara göre atama yapılacak alana uygun olunması gerekmektedir.
- Öğretmenlik bölümü yükseköğretim programlarından mezun olan kişilerin açılan kadroları dolduramamaları halinde, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı ve Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika programlarından birini başarıyla tamamlamış olunması halinde atamalar yapılabilecektir.
- Yurt dışında bulunan yükseköğretim kurumlarından mezun olan adayların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yüksek öğrenimlerinin ya da pedagojik formasyon belgelerinin yurt içinde bulunan yükseköğretim kurumları ya da programları kapsamında denkliğinin bulunması gerekmektedir.
- Adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı kapsamında bulunan puan türlerinden 50 puan ve üzeri puan almış olan adaylar başvuru yapabileceklerdir.
- Adayların devlet memurluğu ya da öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektireceği ceza almamış olması gerekmektedir.
- 567 saylı kanunun 4b maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak çalışanların çalıştıkları süre kapsamında sözleşmeleri feshedilenler için, başvuru tarihinin son günü itibari ile bir yıl süre ile beklemeleri gerekmektedir.
2023 Sözleşmeli Öğretmen Maaşları Ne Kadar?
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapmakta olan yüz bin ve üzeri sözleşmeli öğretmen 2023 yılı kapsamında maaş zamlarını merak etmektedir. Sözleşmeli öğretmenler kıdemleri kapsamında brüt sözleşme ücretleri ve net maaşları üzerinden değerlendirilecek olursa 2023 yılı Temmuz dönemi kapsamında zamlı sözleşmeli öğretmen maaşları 2023 şöyledir,
2023 Temmuz zammı ile birlikte sözleşmeli öğretmen maaşları şöyle;
Ünvan Derece Ocak-Haziran Temmuz-Aralık Uzman Öğretmen 1/4 18.246 29.538 Öğretmen 1/4 15.793 26.654
Sözleşmeli Öğretmen Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
Öğretmenler 15 saat ders karşılığında maaşlarını almaktadırlar. Haftalık çalışma saatleri kapsamında bu süre 30 saate tamamlanmaktadır. 15 saatin üzerinde girilen derslerin saatleri için ek ders ücreti almaktadırlar. Öğretmenlerin planlanan ve girmek zorunda oldukları ders programları kapsamının dışında ek dersler için fazla ödeme yapılır.
Ders saati başına ödenmekte olan ek ders ücretleri 2023 yılı kapsamında ne kadar olduğu pek çok sözleşmeli öğretmen tarafından merak edilmektedir.
2023 Temmuz zamlı sözleşmeli öğretmenler için ek ders ücretleri şöyle;
- Kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti: 60.12 TL
- Sözleşmeli öğretmenler için ek ders ücreti: 51.46 TL
Sözleşmeli Öğretmen Hakları Nelerdir?
2023 yılı kapsamında sözleşmeli öğretmenlik yapan öğretmenler, haklarının neler olduğunu merak etmektedir. Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlerin hakları arasında benzerlikler bulunmasına karşın sözleşmeli öğretmenler için bazı değişiklikler bulunmaktadır.
Sözleşmeli öğretmenlerin hakları ise şöyledir,
- Sözleşmeli öğretmenlerin izin hakları, sömestr ve yaz tatilleri ile doğum izni kadrolu öğretmenler ile aynıdır.
- Sözleşmeli öğretmenlerin mazeret izinleri 3 gündür.
- Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenler ile aynı maaş ödemesini almaktadırlar.
- Sözleşmeli öğretmenler 4 yıl sözleşmeli, 2 yıl da kadrolu olarak çalışma sonunda tayin isteyebileceklerdir.
- Sözleşmeli öğretmenler 4 yıl özür grubunda sözleşmeleri süresince yer değiştiremeyecekler.
- Sözleşmeli öğretmenlere aile yardımı yapılacak ve eğitime hazırlık ödeneği verilecektir.
- Sözleşmeli öğretmenler ihtiyaç durumunda kendi okulları dışında okullarda görevlendirebileceklerdir.
- Sözleşmeli öğretmenlerin sigorta prim ödemeleri, kadrolu öğretmenler gibi 30 gün üzerinden yapılacaktır.
- Sözleşmeli öğretmenler hizmet sözleşmesi kapsamında belirtilmiş olan öğretmenlik görevleri dışında başka bir pozisyonda görevlendirilemezler.
- Sözleşmeli öğretmenler yar yıl ve yaz tatilinde izinli olup, yıllık izin hakları bulunmamaktadır.
- Sözleşmeli öğretmenler, 384 saat okul ve sınıfta, 90 saat okul dışı faaliyetlerde, 168 saat hizmet içi eğitim faaliyetlerinde olmak üzere toplam 642 saat eğitim süreleri bulunur.
Söz konusu maddeler ile sözleşmeli öğretmenlerin maaşları ve hakları 2023 yılı kapsamında bu şekilde belirtilmiştir.
Sözleşmeli Öğretmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öğretmen adayların KPSS sınav puanı üzerinden atanmaları için başvuru işlemleri yapmaları gerekmektedir. Öğretmen atamaları için beklemekte olan adaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirtilen Ön Başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.
Sözleşmeli öğretmenlik için başvuru işlemleri ise detaylı olarak şöyle gerçekleşmektedir,
- ilkatama.meb.gov.tr resmi internet adresi üzerinden Elektronik Ön Başvuru formu doldurulması gerekmektedir.
- Ön Başvuru formu elektronik ortamda gerçekleşmekte olup, başvuru için adayların belge sunmak ve başvurularını onaylatmak için Milli Eğitim Müdürlükleri’nin il ya da ilçe kurumlarına gitmelerine gerek yoktur.
- Ön başvuru işleminin tamamlanmasının ardından adaylar başvuru işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirecektir.
- E-devlet sistemi üzerinden kimlik doğrulama işleminin tamamlanmasının ardından sistem üzerinde yer alan arama bölümüne “Sözleşmeli Öğretmenlik Başvurusu” yazarak aratılması gerekmektedir.
- Çıkacak sonuç ekranı üzerinden gerekli bilgilerin girilmesi halinde başvurular sisteme alınacaktır.
Sözleşmeli Öğretmen Eş Durumu Tayin Olabilir Mi?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yüz bini geçkin sözleşmeli öğretmen eş durumu sebebi ile atama yapılıp yapılmadığını merak etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı kadrolu öğretmenlere yılda iki kez sağlık ve eş mazeretleri ile tayin hakkı tanımakta olup sözleşmeli öğretmenler için 4 yıllık sürenin dolmasını şart koşmuştur.
Sözleşmeli öğretmenler 4 yıllık süre dolmadan eş durumunda tayin hakkı isteyememektedir. Sözleşmeli öğretmenlerin eşlerinin de öğretmen olması halinde 3 yıl süre sonunda tayin hakkı isteyebilmektedir. Fakat sözleşmeli öğretmenlerin eşlerinin öğretmen olmaması halinde 4 yıl süre beklemek durumundadır.
Sözleşmeli Öğretmen Sağlık Özrü Tayini Olabilir Mi?
Sözleşmeli öğretmenler sözleşmeleri kapsamında sağlık mazeretine dayalı tayin olabilme durumunu araştırmaktadır. Sözleşmeli öğretmenler için belirtilen 3 yıllık çalışma süresinin tamamlanması halinde öğretmenler 1 yıl daha kadrolu olarak görev yapmak durumundadır.
Sözleşmeli öğretmenler için belirtilen süre kapsamında tayin durumları bulunmamaktadır. Söz konusu tayin durumu için Milli Eğitim Bakanlığı, sözleşmeli öğretmenlerin kendisi, eşi, çocukları ve anne veya babaları için sağlık özrüne bağlı yer değişikliği hakkı tanınacak olup söz konusu kişiler dışındakiler için tayin durumu olmayacaktır.
Sözleşmeli öğretmenlerin sağlık özrü ile tayin istemeleri, kişinin tedavi gördüğü hastaneden alacağı sağlık kurulu raporunun uygun olması halinde verilecektir. Sağlık kurulu raporunun uygun olmaması halinde kişilerin tayin işlemleri gerçekleşmeyecektir.
Sözleşmeli Öğretmen Doğum İzni Kullanabilir Mi?
Sözleşmeli öğretmenlerin mazerete dayalı izin hakları bulunmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerin doğum izni hakları ise 4b sözleşmeli öğretmen mazeret izni kapsamında değerlendirilmektedir.
Sözleşmeli öğretmenler için doğum izni kapsamında bulunan hususlar ise şunlardır,
- Sözleşmeli kadın öğretmenlere doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta doğum izni verilmektedir.
- Sözleşmeli kadın öğretmenlere bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde bir buçuk saat emzirme izni verilmektedir.
- Sözleşmeli erkek öğretmenler için isterlerse eşinin doğum yapmasından sonra iki gün izin verilmektedir.
- Sözleşmeli kadın öğretmen doğum öncesi verilen 8 haftalık iznin 5 haftasını doğumdan sonra kullanabilme hakkı bulunmaktadır.
- Covid süresi kapsamında Cumhurbaşkanlığı tarafından doğumdan önceki 8 haftalık idari izne, 6 hafta daha eklenmiştir.
Sözleşmeli Öğretmen Ücretsiz İzne Ayrılabilir Mi?
Sözleşmeli öğretmenler için izinler 4b üzerinden değerlendirilmektedir. Pek çok sözleşmeli öğretmen ücretsiz izin haklarının olup olmadığını merak etmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerin aylıksız izne ayrılma durumları 4b sözleşme kapsamında ücretsiz izin kullanma hakları bulunmamaktadır.
Sözleşmeli Öğretmen Kadroya Nasıl Geçer?
Sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan öğretmenler için belirtilen 3+1 çalışma süresi kapsamında kadroya geçiş ve atama işlemleri gerçekleşmektedir. Pek çok sözleşmeli öğretmen kadroya bir an önce geçmek istiyor. Sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu olabilmeleri için öncelikle 3 yıllık süre kapsamında atandıkları bölgede çalışmaları gerekmektedir.
3 yıllık süre içerisinde sözleşmeli öğretmenler kadroya alınmayacaklardır. 3 yıllık süre sonrasında bulunan +1 yıl içerisinde kadrolu olarak görev süreleri bulunmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerin 3 yıl süre ile bulundukları bölgede çalışmaları halinde kalan 1 yıl sürede kadrolu olarak göreve devam edeceklerdir. Sözleşmeli öğretmenlerin üç yıllık süreyi tamamlamalarının ardından bir yıl daha çalışmaları halinde atama başvurusunda bulunabileceklerdir.